Barcelona vs Lyon Women's Champions League final

UEFA Women's Champions League: Γνωρίστε τις φιναλίστ Μπαρτσελόνα - Λυών

Η κάτοχος του τροπαίου και κυρίαρχη ομάδα της δεκαετίας του 2020 Μπαρτσελόνα συναντά την επτά φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης και βασίλισσα της δεκαετίας του 2010 Λυών στο Τορίνο στο μεγάλο τελικό του Champions League και το GWomen αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

«Είναι η τελευταία φορά που θα μας νικήσετε έτσι!»

«Ήταν προφανώς απογοητευμένος», λέει ο Ζαν Μισέλ Ολά ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Λυών.

Καθισμένος στο γραφείο του, στη γαλλική ομάδα, ο ισχυρός άνδρας των «λιονέ» περιγράφει την αντίδραση του τότε προέδρου της Μπαρτσελόνα, Ζοσέπ Μαρία Μπαρτομέου, μετά την ήττα της Μπάρτσα από τη Λυών με το βαρύ 4-1, στον τελικό του Champions League Γυναικών το 2019.

Τρία χρόνια αργότερα, κι οι δύο μεγαλύτερες γυναικείες ομάδες στην Ευρώπη αναμετρούνται ξανά σε τελικό, στο Juventus Stadium στο Τορίνο, με τις Καταλανές ως κάτοχοι του τροπαίου και τις Γαλλίδες να έχουν επιστρέψει. Παρότι... δεν έλειψαν για πολύ.

Η Λυών κυριάρχησε τη δεκαετία του 2010 στη διοργάνωση, φτάνοντας σε εννέα τελικούς μεταξύ 2009/10 και 2019/20, κερδίζοντας επτά από αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της εμφατικής νίκης επί της Μπαρτσελόνα το 2019, στον τέταρτο από τους πέντε τίτλους της στη σειρά. Όμως, στα χρόνια που ακολούθησαν έμεινε μακριά από την κορυφή της Ευρώπης και η Μπαρτσελόνα έκανε άλματα. Η Μπάρτσα τώρα θέλει να δείξει πόσο έχει αλλάξει από εκείνη την οδυνηρή ήττα στο ντεμπούτο της σε ευρωπαϊκό τελικό, στη Βουδαπέστη. Η OL από πλευράς της, ελπίζει να φορέσει ξανά το στέμμα που έχασε πέρυσι μετά από πέντε διαδοχικές κατακτήσεις.

Μπαρτσελόνα vs Λυών: προηγούμενες συναντήσεις

Τελικός 2018/19: Λυών - Μπαρτσελόνα 4-1
Προημιτελικά 2017/18: Μπαρτσελόνα - Λυών 1-3 (συνολικό σκορ) - Πρώτο παιχνίδι 0-1, δεύτερο παιχνίδι 1-2

Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 20:00 (ώρα Ελλάδος) το Σάββατο 21 Μαΐου στο Juventus Stadium. Πρόκειται για τον δεύτερο τελικό που διεξάγεται σε ιταλικό έδαφος. Ο πρώτος ήταν το 2016, όταν η Λυών κέρδισε τη Βόλφσμπουργκ στα πέναλτι στο Ρέτζιο Εμίλια.

Το «σπίτι» της Γιούβε έχει χωρητικότητα 41.500 θεατών κι εγκαινιάστηκε το 2011, έχοντας ως τώρα φιλοξενήσει και τον τελικό του Europa League το 2014. Τον Μάρτιο του 2019 ένας αριθμός ρεκόρ για το ποδόσφαιρο γυναικών στην Ιταλία, 39.027 ζευγάρια μάτια, παρακολούθησαν το παιχνίδι της Γιουβέντους με τη Φιορεντίνα. Το εν λόγω ρεκόρ αναμένεται φυσικά να καταρριφθεί το βράδυ της 21ης Μάη.

image

Η νέα μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου γυναικών μπροστά στην μεγαλύτερή της πρόκληση

Νίκησε εννέα σερί παιχνίδια πριν από την ήττα με 2-0 στον δεύτερο ημιτελικό με τη Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία. Σκόραρε 37 τέρματα. Δέχθηκε μόλις 8. Προσέλκυσε ρεκόρ θεατών 90.000+ στο «Καμπ Νόου». Η πορεία της Μπαρτσελόνα ως τον μεγάλο τελικό ήταν αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή.

Ξεκίνησε το ταξίδι της εμφατικά. Με νίκη με 4-1 επί της Άρσεναλ και συνέχισε στο ίδιο τέμπο. Μετά τη νίκη στο πρώτο ματς, ακολούθησε ένα εκτός έδρας 2-0 κόντρα στην σαφώς πιο ανίσχυρη Κόγκε από τη Δανία και ύστερα, εμφατική επικράτηση επί της Χόφενχαϊμ τόσο εντός έδρας (4-0), όσο κι εκτός (0-5). «Τεσσάρα» στην Άρσεναλ και στο Λονδίνο και 5-0 επί της Κόγκε στο «Καμπ Νόου». Αποτελέσματα αλλά και εμφανίσεις χαρακτηριστικά της κυριαρχίας που επέδειξε στον περυσινό τελικό όπου συνέτριψε την Τσέλσι με 4-0!

Η επίδειξη δύναμη συνεχίστηκε στα προημιτελικά εναντίον της «μισητής» αντιπάλου Ρεάλ Μαδρίτης τόσο μακριά από τη Βαρκελώνη (3-1), όσο και μπροστά σε ένα κοινό ρεκόρ 91.553 ανθρώπων στο σπίτι της. Μπροστά σε ακόμα περισσότερους πιστούς (91.648) νίκησε και τη Βόλφσμπουργκ με 5-1, παρότι η ήττα με 2-0 στο δεύτερο παιχνίδι των ημιτελικών τερμάτισε ένα εντυπωσιακό σερί νικών 45 αγώνων!

Πρώην βοηθός του Λουίς Κορτές, ο Ζόναταν Ζιράλδες αντικατέστησε τον προπονητή που κατέκτησε το Champions League πέρυσι και κράτησε την Μπαρτσελόνα σε... αστρικά επίπεδα. Με την κάτοχο της Χρυσής Μπάλας Αλέξια Πουτέγιας στις τάξεις της η Μπάρτσα μοιάζει ασταμάτητη. Στην Ισπανία ολοκλήρωσε τη σεζόν της στην Primera División με 90 βαθμούς, σημειώνοντας 30 νίκες σε 30 αγώνες, έχοντας σκοράρει 159 τέρματα και δεχθεί μόλις 11! -Για να γίνει μια σύγκριση, η δεύτερη στη βαθμολογία Ρεάλ Σοσιεδάδ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα έχοντας μαζέψει 66 βαθμούς, με 67 γκολ υπέρ και 38 κατά-

Η Πουτέγιας, Καλύτερη Παίκτριας της Χρονιάς, συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Πρώτη σκόρερ της διοργάνωσης αυτή την στιγμή με 10 τέρματα, είναι κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο, είτε πιέζοντας στην μεσαία γραμμή, είτε οδηγώντας το σκοράρισμα. Χρειάζεται μία ασίστ για να ξεπεράσει την Ταμπία Βάσμουτ της Βόλφσμπουργκ και να βρεθεί στην κορυφή και αυτής της λίστας. Η Ιρένε Παρέδες βραβεύτηκε ως η αμυντικός της χρονιάς στο Champions League της σεζόν 2020/21 για τις εμφανίσεις με την Παρί Σεν Ζερμέν και ο καταλανικός σύλλογος έσπευσε να την εντάξει στο δυναμικό του. Μαζί με την συμπαίκτριά της στην Εθνική Ισπανίας Μάπι Λεόν έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικό δίδυμο. Η κίπερ Σάντρα Πάνιος, βρίσκεται κάτω από τα γκολποστ και πίσω από μία από τις πιο σφιχτές άμυνες. Η μεσαία γραμμή και η επίθεση πετούν «φωτιές» με τις Πουτέγιας, Μπονμάτι και Κάρολιν Γκράχαμ Χάνσεν και την Τζένι Ερμόσο.

Πίσω το 2019, στην τελευταία μάχη της με τη Λυών, στον τελικό της διοργάνωσης, η Μπάρτσα ήταν το μεγάλο αουτσάιντερ. Τα προγνωστικά είχαν ήδη από το ημίχρονο επιβεβαιωθεί, με τις Καταλανές να είναι πίσω στο σκορ με 4-0. Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, το σκορ ήταν πάλι στο ημίχρονο 4-0. Αλλά αυτή τη φορά υπέρ της. Η Τσέλσι ήταν στα σχοινιά και δεν κατάφερε ποτέ να αντιδράσει. Εκείνη η παράσταση κόντρα στις «μπλε», επιβεβαίωνε ότι η Μπαρτσελόνα είναι η νέα κυρίαρχη δύναμη της ηπείρου. Ήταν το επιστέγασμα μιας άψογης πορείας ως τον τελικό. Κι ερχόμαστε στο «σήμερα». Μέχρι την επίσκεψή της στο Βόλφσμπουργκ, η Μπάρτσα αγνοούσε την ήττα από τον Αύγουστο του 2021!

Μπαρτσελόνα (Ισπανία, κάτοχος)
Θέση στο UEFA Ranking: 2
Πώς προκρίθηκαν: Κάτοχοι, πρωταθλητές Ισπανίας
Όμιλοι: Πρώτη στον όμιλο (6νίκες)
Προημιτελικά: Νίκες με 3-1 και 5-2 επί της Ρεάλ Μαδρίτης
Ημιτελικά: Νίκη 5-1 και ήττα 0-2 επί της Βόλφσμπουργκ
Πρώτη σκόρερ: Αλέξια Πουτέγιας (10)
Πέρυσι: Κάτοχος
Εγχώριες διακρίσεις: 7 φορές πρωταθλητές, 8 φορές κυπελλούχοι
Προηγούμενοι τελικοί Champions League: 2021, νίκη 4-0 επί της Τσέλσι, 2019, ήττα 4-1 από τη Λυών

image

Η επιστροφή της κραταιάς «βασίλισσας»

Ήταν στην κορυφή του ομίλου της αλλά έχασε εκτός έδρας από την Μπάγερν. Κλήθηκε να ανατρέψει το 2-1 στο πρώτο παιχνίδι για να ξεπεράσει το εμπόδιο της Γιουβέντους στα προημιτελικά, αλλά στη συνέχεια απέκλεισε την ομάδα που έβαλε στοπ στην πενταετή της βασιλεία την περασμένη σεζόν. Την Παρί Σεν Ζερμέν. Η πορεία της Λυών ως τον μεγάλο τελικό ήταν πιο δύσκολη από την αντίστοιχη της Μπαρτσελόνα, όμως οι «λιονέ» θα είναι στο μεγάλο ραντεβού.

Μια εκτός έδρας νίκη επί τη Χάκεν στην πρεμιέρα της στους ομίλους, ακολούθησε μια άνετη επικράτηση επί της Μπενφίκα (5-0) και μια δύσκολη νίκη με 2-1 επί της Μπάγερν Μονάχου εντός έδρας. Η ήττα με 1-0 στο Μόναχο και δύο ακόμα άνετες επικρατήσεις επί των Μπενφίκα και Χάκεν της εξασφάλισαν την πρώτη θέση του 4ου ομίλου.

Η Άντα Χέγκερμπεργκ επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό που την είχε κρατήσει για καιρό στα πιτς και συνέβαλε τα μέγιστα στις προσπάθειες της ομάδας της συμπεριλαμβανομένου ένος ζωτικής σημασίας τέρματος στο δεύτερο παιχνίδι των προημιτελικών κόντρα στη Γιουβέντους. Εξίσου δύσκολο το έργο των «λιονέ» και κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν στα ημιτελικά, με τις Χέγκερμπεργκ και Ρενάρ να αναγκάζουν το κοινό του «Παρκ Ντε Πρενς» να σωπάσει και να δίνουν στη Λυών το εισιτήριο για τον τελικό.

Προπονήτρια της ομάδας η Σόνια Μπόμπαστορ. Σπουδαία ως παίκτρια, προπονούσε την ακαδημία από το 2013 μέχρι και τον περασμένο Απρίλη όταν κι ανέλαβε την πρώτη ομάδα στο τέλος μια σεζόν σπάνιας ανομβρίας. Μεγάλο αστέρι; Η Νορβηγίδα επιθετικός Άντα Χέγκερμπεργκ.

Εκτός για περισσότερους από 20 μήνες ήταν χαλαρή μετά την επιστροφή της τον Οκτώβριο, αλλά τον Δεκέμβριο βρήκε την παλιά της φόρμα. Η Λυών ναι μεν εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της απουσίας της, αλλά το comeback της πλέον την κάνει να μοιάζει πολύ με τον παλιό κραταιό εαυτό της. Η έμπειρη στράικερ ήταν εκείνη που πέτυχε χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο στον τελικό του Champions League του 2019 εναντίον της Μπαρτσελόνα.

Η Λυών θα μπει στον αγωνιστικό χώρο, στον 10ο τελικό της ιστορίας της ως αουτσάιντερ. Σε έναν ρόλο που δεν είχε σε κανέναν από τους προηγούμενους εννέα. Αλλά η κυρίαρχη δύναμη της δεκαετίας του 2010 δεν είναι έτοιμη να παραχωρήσει στην Μπαρτσελόνα ή σε οποιαδήποτε άλλη την ιδιότητα της «βασίλισσας» του ποδοσφαίρου γυναικών.

Η Γουεντί Ρενάρ και πιθανώς η Σαρά Μπουαντί, πρόκειται να παίξουν σε δέκατο τελικό, με την Εζενί Λε Σομέρ να έχει επίσης λάβει μέρος και στους επτά τίτλους. Κανένας σύλλογος δεν έχει περισσότερες νίκες -60- στη διοργάνωση των αστεριών από την Λυών. Κάτω από το τέρμα αγωνίζεται η Κριστιάν Εντλέρ, με την Ελί Καρπεντέρ δεξί μπακ, την Νταμαρί Εγκουρολά και την Καταρίνα Μακαριό στη μεσαία γραμμή και την ταχύτατη Μελβίν Μαλάρντ στην επίθεση. Έχοντας συμμετάσχει ήδη σε εννέα τελικούς με τη Λυών, κερδίζοντας επτά, εκ των οποίων πέντε ως αρχηγός, κανείς δεν έχει περισσότερη εμπειρία από την πανύψηλη αμυντικό της Λυών, Γουεντί Ρενάρ που υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2026 και θα συμπληρώσει την 20η χρονιά της στη γαλλική ομάδα.

Οι «λιονέ» κατέχουν το ρεκόρ: νίκες σε τελικούς, εμφανίσεις σε τελικούς, εμφανίσεις σε ημιτελικούς, περισσότερα παιχνίδια στη διοργάνωση, μεγαλύτερου αήττητου σερί. Αυτή τη σεζόν στα ημιτελικά η Wendie Renard έγινε η μόνη παίκτρια που φτάνει τα 100 παιχνίδια στην διοργάνωση.

Λυών (Γαλλία)
Ranking UEFA: 1
Πώς προκρίθηκαν: δευτεραθλητές του γαλλικού πρωταθλήματος/ πρόκριση επί της Λεβάντε
Όμιλοι: Πρώτη στον όμιλο (5 νίκες, 1 ήττα)
Προημιτελικά: Πρόκριση επί της Γιουβέντους
Ημιτελικά: Πρόκριση επί της Παρί Σεν Ζερμέν
Πρώτη σκόρερ: Καταρίνα Μακάριο (7)
Τελευταία σεζόν: Προημιτελικά
Εγχώριες διακρίσεις: 14 φορές πρωταθλήτρια Γαλλίας, 9 φορές κυπελλούχος Γαλλίας
Προηγούμενες ευρωπαϊκές διακρίσεις: Κάτοχος 2010/11,2011/12, 2015/16, 2017/18, 2018/19, 2019/20

Η «γλώσσα» των αριθμών

• Η ήττα της Μπαρτσελόνα από τη Βόλφσμπουργκ στον δεύτερο αγώνα των ημιτελικών τερμάτισε το σερί 11 νικών της στο UEFA Women's Champions League.

• Η Μπαρτσελόνα δεν έχει χάσει συνεχόμενους αγώνες στο UEFA Women's Champions League από το σερί τριών ήττων το 2018, όταν έχασε δύο φορές από τη Λυών και μία από την BIIK Kazygurt.

• Η Μπαρτσελόνα έχει χάσει μόνο τρεις από τους τελευταίους 25 ευρωπαϊκούς αγώνες της (21 W21,1).

• Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει μόνο έναν από τους εννέα αγώνες της με γαλλικούς συλλόγους στο UEFA Women's Champions League (D2 L6), μια εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Παρί στους ημιτελικούς το 2020/21.

• Η Μπαρτσελόνα έχει κερδίσει και τους δύο προηγούμενους αγώνες του UEFA Champions League γυναικών στην Ιταλία, εναντίον της Γιουβέντους στη φάση των 32 το 2019/20 στο Stadio Giuseppe Moccagatta στην Alessandria (2-0) και την Μάντσεστερ Σίτι στο Stadio Brianteo της Monza το 2020/ 21 στον προημιτελικό (3-0).

Ευχαριστούμε την Aegean για την υποστήριξη της αποστολής #gwomengoestotorino για τον τελικό Champions League Γυναικών 2022.

• Η Μπαρτσελόνα έχει απέτυχε να σκοράρει μόνο σε δύο από τα 34 τελευταία της UEFA Women's Champions League παιχνίδια και τα δύο εναντίον της Βόλφσμπουργκ.

• Η Μπαρτσελόνα είναι η πρώτη σκόρερ στο φετινό UEFA Women's Champions League με 37 γκολ σε δέκα αγώνες.

• Το σύνολο των 284 προσπαθειών της Μπαρτσελόνα για γκολ στο UEFA Women's Champions League 2021/22 είναι 111 περισσότερες από τη δεύτερη Παρί.

• Η Μπαρτσελόνα έχει σημειώσει 147 γκολ στο UEFA Women's Champions League και θα γίνει η δέκατη ομάδα που θα φτάσει τα 150 γκολ

• Αυτή είναι η δέκατη τελική εμφάνιση της Λυών, τέσσερις περισσότερες από την FFC Frankfurt. Η OL στοχεύει να κερδίσει τον όγδοο τίτλο της. Η δεύτερη Φρανκφούρτη έχει θριαμβεύσει τέσσερις φορές.

• Η Λυών έχει χάσει μόνο τρεις από τους τελευταίους 44 αγώνες της UEFA Women's Champions League (38, 3, ισοπαλίες).

• Η Λυών δεν έχει ισοπαλία σε κανέναν από τους τελευταίους 25 αγώνες της UEFA Women's Champions League (W23 L3), μετά την ισοπαλία 1-1 με την Τσέλσι στον δεύτερο ημιτελικό τον Απρίλιο του 2019.

• Η Λυών δεν κατάφερε να σκοράρει μόνο σε έναν από τους τελευταίους 36 ευρωπαϊκούς αγώνες της

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]