ΚΛΑΡΚ
17/05/2024
ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν υπάρχουν γυναίκες στο Top 50 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του 2024

Μαριλένα Καλόπλαστου

Το Forbes αποκάλυψε τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές του κόσμου και δεν υπάρχει γυναίκα στη λίστα!

Το Forbes αποκάλυψε τους 50 πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο [στην 5η θέση ο Γιάννης Αντετοκούνμπο] οι οποίοι σημείωσαν ρεκόρ κερδών για τέταρτη συνεχή χρονιά, εισπράττοντας συνολικά 3,88 δισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους 12 μήνες! Το σύνολο των κερδών τους είναι αυξημένο σχεδόν 30% σε σχέση με το 2021 και υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο ποσό των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών πριν από μια δεκαετία.

Η πρώτη δεκάδα:

Κριστιάνο Ρονάλντο (ποδόσφαιρο): 260 εκατ. δολάρια.
Τζον Ραμ (γκολφ): 218 εκατ. δολάρια.
Λιονέλ Μέσι (ποδόσφαιρο): 135 εκατ. δολάρια.
ΛεΜπρον Τζέιμς (μπάσκετ): 128,2 εκατ. δολάρια.
Γιάννης Αντετοκούνμπο (μπάσκετ): 111 εκατ. δολάρια.
Κιλιάν Mπαπέ (ποδόσφαιρο): 110 εκατ. δολάρια.
Νεϊμάρ (ποδόσφαιρο): 108 εκατ. δολάρια.
Καρίμ Μπενζεμά (ποδόσφαιρο): 106 εκατ. δολάρια.
Στεφ Κάρι (μπάσκετ): 102 εκατ. δολάρια.
Λαμάρ Τζάκσον (αμερικάνικο φούτμπολ): 100,5 εκατ. δολάρια.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια γυναίκα αθλήτρια στη λίστα! Η Σερένα Ουίλιαμς αποσύρθηκε, η Ναόμι Οσάκα επέστρεψε στα κορτς αφότου έγινε μητέρα και η Κέιτλιν Κλαρκ μόλις ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα. Μπορεί να είναι απογοητευτικό που δεν βρίσκουμε γυναικείο όνομα στην εν λόγω λίστα, ωστόσο η Ίγκα Σβιόντεκ, η Κοκο Γκοφ, η Νέλι Κόρντα και άλλες σύντομα θα βρεθούν ανάμεσα σε άνδρες συναδέλφους τους. Τουλάχιστον αυτή είναι η πρόβλεψη της Deloitte.

Γιατί δεν υπάρχει καμία γυναίκα στο Top 50 φέτος;

Παρόλο που η συμφωνία της Κέιτλιν Κλαρκ με τη Nike, η οποία φέρεται να αξίζει 28 εκατομμύρια δολάρια για οκτώ χρόνια, έγινε πρωτοσέλιδο ως συμφωνία-ρεκόρ, εξακολουθεί να μην είναι αρκετή για να μπει στις 50 πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες. Η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια το 2023 ήταν η Πολωνή τενίστρια Ίγκα Σβιόντεκ, η οποία εισέπραξε περίπου 23,9 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ήταν μόλις το μισό από τα 45,2 εκατομμύρια δολάρια που χρειάστηκε για να καταταγεί μεταξύ των 50 καλύτερων αθλητών του 2024 συνολικά.

Η Σερένα Γουίλιαμς ήταν η μόνη γυναίκα μεταξύ των 50 πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών του κόσμου πέρυσι, αλλά πλέον έχει αποσυρθεί και δεν έχει πλέον δικαίωμα συμμετοχής. Μόνο τρεις άλλες γυναίκες έχουν βρεθεί στην πρώτη 50άδα από το 2012: Η Μαρία Σαράποβα και η Λι Να, οι οποίες έχουν πλέον αποσυρθεί, καθώς και η Ναόμι Οσάκα, η οποία επιστρέφει στις «μάχες» μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό, αλλά και το πρώτο της παιδάκι.

Καμία γυναίκα δεν μπήκε επίσης στη λίστα από το 2017 έως το 2019. Το Forbes εξηγεί ότι μεγάλο μέρος του ζητήματος συνδέεται με τα έσοδα του πρωταθλήματος. Η Deloitte εκτιμά ότι ο αθλητισμός των γυναικών σε επίπεδο ελίτ θα κερδίσει 340 εκατομμύρια δολάρια από αυτή την κατηγορία (έσοδα πρωταθλήματος) το 2024. Συγκριτικά, το ΝΒΑ κερδίζει περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις συμφωνίες του.

Η Κέιτλιν Κλαρκ θα κερδίσει μόνο περίπου 77.000 δολάρια στην πρώτη της σεζόν, ενώ η πρώτη επιλογή του ΝΒΑ το 2023, ο Βίκτορ Γουεμπανιάμα, εισέπραξε βασικό μισθό 12,2 εκατ. δολάρια. Οι κορυφαίοι μισθοί του WNBA φτάνουν στο ανώτατο όριο περίπου στις 240.000 δολάρια, ενώ ο κατώτατος μισθός για το ΝΒΑ είναι περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια, προσθέτει το Forbes.

Ωστόσο, τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν!

Η Deloitte εκτιμά ότι τα συνδυασμένα συνολικά έσοδα του γυναικείου επαγγελματικού αθλητισμού θα φτάσουν φέτος τα 1,28 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή τουλάχιστον 300% περισσότερα από τις εκτιμήσεις πριν από τρία χρόνια.

Η διάμεσος των 20 υψηλότερα αμειβόμενων αθλητριών του περασμένου έτους αυξήθηκε επίσης στα 8,5 εκατομμύρια δολάρια από 7,3 εκατομμύρια δολάρια το 2022, ενώ οκτώ αθλήτριες κέρδισαν 10 εκατομμύρια δολάρια ή περισσότερα, διπλασιάζοντας την αντίστοιχη τιμή πριν από τρία χρόνια.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]