ΚΟΥΝΤΙΑ ΤΟΥΡΕ
06/04/2024
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μέσω του χορού η Κούντια Τουρέ προωθεί κοινωνικά ζητήμα στη Σενεγάλη

Μαριλένα Καλόπλαστου

Η χορεύτρια Κούντια Τουρέ μιλάει για την τέχνη της, τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Ντακάρ 2026, και πώς κυνηγά την κοινωνική αλλαγή στη Σενεγάλη.

Με την καρδιά της να χτυπάει ακόμα και μερικές σταγόνες ιδρώτα να πέφτουν από το μέτωπό της, η Κούντια Τουρέ τελείωσε την προπόνησή της κάτω από τον ζεστό ήλιο στο Ντακάρ της Σενεγάλης και μιλά στην ομάδα του Olympics.com.

«Για μένα, είναι σημαντικό να κάνω πράγματα στη χώρα μου, να προωθώ, να βοηθάω άλλους χορευτές να γνωριστούν, να εξασκηθούν και να γίνω λίγο γέφυρα μεταξύ του εξωτερικού και της Σενεγάλης», ανέφερε η 37χρονη γαλλοσενεγαλέζα χορεύτρια.

Σε ένα μη κλιματιζόμενο γυμναστήριο, η Τουρέ σκέφτεται το ταξίδι της, που χαρακτηρίζεται από την αγάπη της για τον χορό και οδηγείται από μια ακαταμάχητη επιθυμία να κινεί όχι μόνο σώματα αλλά και κοινωνικά ζητήματα!

Για κάποια που περιγράφει τον εαυτό της ως Artivist, ο χορός είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό άθλημα είναι μια φιλοσοφία ζωής. «Εντάξει, χορεύω; Αλλά χορεύω για τι;».

Επαγγελματίας χορεύτρια και χορογράφος, η Τουρέ έχει βυθιστεί εδώ και καιρό στους ρυθμούς της μουσικής, ιδιαίτερα στο κίνημα hip-hop. «Το πάθος μου ήταν πάντα ο χορός. Η αγάπη μου για το hip-hop ήρθε στη Σενεγάλη. Είναι μια χώρα βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα του hip-hop. Υπάρχει μια απελευθερωμένη ενέργεια και το hip-hop μιλάει σε όλους—άντρες, γυναίκες, νέους, ηλικιωμένους. .. Είδα ανθρώπους να στριφογυρίζουν στα κεφάλια τους, και σκέφτηκα, ουάου, αυτό είναι απίστευτο. Το χιπ χοπ ήταν πραγματικά έρωτας με την πρώτη ματιά».

Περισσότερο από μια απλή απόδραση, ο χορός είναι μια φλόγα που δεν σταμάτησε ποτέ να αναπτύσσεται μέσα της καθώς απέκτησε εμπειρία. «Είναι μια κουλτούρα όπου μαθαίνεις πολλά. Κάνοντας εξάσκηση έξω, παρακολουθείς μαθήματα, συναντάς άλλους χορευτές. Έτσι αποκτάς πραγματικά αυτόν τον χορό. Όταν χορεύω, το πρώτο πράγμα που νιώθω είναι μια δόνηση. Είναι οι δονήσεις της μουσικής, η ενέργεια της μουσικής, οι ρυθμοί, τα όργανα, οι στίχοι που θα με παρασύρουν και θα με πάνε σε ένα σύμπαν που δεν ξέρω»

Όταν χορεύει, η Τουρέ ξεχνά τα πάντα. Ή σχεδόν τα πάντα. Γιατί παραμένει ενήμερη για τη δύναμη του αθλητισμού της, της τέχνης της, του ταλέντου της στους άλλους. Όχι απλώς χορεύτρια, ορίζει τον εαυτό της ως «artivist», ένας συνδυασμός των λέξεων καλλιτέχνης και ακτιβιστής.

«Στο Instagram έγραψα artivist γιατί πιστεύω ότι η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι κάτι που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή μας τόσο πολύ που θέλουμε να τα μοιραστούμε με άλλους».

«Πολλοί καλλιτέχνες εδώ στη Σενεγάλη εξασκούν την τέχνη τους, αλλά τη χρησιμοποιούν και για έναν σκοπό και έτσι δημιουργούν ένα κίνημα γύρω από αυτήν».

Ο χορός δεν είναι απλώς μια ατομική πρακτική για εκείνη, η οποία είναι παθιασμένη με την τέχνη της από νεαρή ηλικία. Η νεαρή γυναίκα θέλει να ξεπεράσει την πίστα και να έχει πραγματικό αντίκτυπο στην κοινωνία. «Σήμερα, με πολλούς χορευτές, αναρωτιόμαστε επίσης: "Εντάξει, χορέψτε; Αλλά χορέψτε για τι;" Μπορεί ο χορός να χρησιμοποιηθεί για να προσεγγίσει ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν, για να δημιουργήσει ένα κίνημα μέσα σε μια κοινότητα;».

Έτσι, κάνει τα πράγματα να συμβαίνουν... μέσω του χορού. Βοηθά τους μαθητές της να προοδεύουν, αλλά όχι μόνο. «Με τον σύλλογό μας, φέραμε τον χορό σε ένα κέντρο κράτησης ανηλίκων. Πρόκειται για νεαρούς κρατούμενους που δεν ασχολούνται με σωματική δραστηριότητα. Και χάρη στον χορό, αρχίζουν να επανασυνδέονται με το σώμα τους και να ανακτούν λίγη ενέργεια. Υπάρχει πάντα κάτι να ανακαλύψετε , πάντα κάτι για βελτίωση».

Επιπλέον, χρησιμοποιεί την τέχνη της ως μέσο ενδυνάμωσης των γυναικών, πεπεισμένη για τις ισχυρές δυνατότητες του χορού στη Σενεγάλη, υπό τον όρο ότι «δεν περιορίζονται από τον οικογενειακό ή κοινωνικό τους κύκλο. Πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη. Συχνά, τα εμπόδια είναι κοινωνικά. Αλλά εκεί Υπάρχουν πολλά κορίτσια που κάνουν σπουδαία πράγματα, μάχες, διαγωνισμούς, μαθήματα. Έχουν τις δικές τους επιχειρήσεις, κάτι που είναι πολλά υποσχόμενο».

Ως χώρα του αθλητισμού και της φιλοξενίας, η Σενεγάλη θα καλωσορίσει τον κόσμο κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων Νέων (YOG) το 2026. Για την Τουρέ, οι Σενεγαλέζοι χορευτές θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. «Είναι πραγματικά πολλά υποσχόμενο. Τώρα βρισκόμαστε στο 2024, οπότε σε δύο χρόνια, θα είναι καταπληκτικό κατά τη γνώμη μου (γέλια), επειδή το επίπεδο είναι ήδη πολύ υψηλό και πρόκειται να ανέβει κι άλλο!».

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]