Μαριέλλα Φασούλα στο GWomen: «Έχουμε αλλάξει την κουλτούρα μας ως Εθνική, πηγαίνουμε με πίστη στην τελική φάση του Eurobasket»
15/02/2023
ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαριέλλα Φασούλα στο GWomen: «Έχουμε αλλάξει την κουλτούρα μας ως Εθνική, πηγαίνουμε με πίστη στην τελική φάση του Eurobasket»

Η Μαριέλλα Φασούλα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόκριση της Εθνικής Ελλάδας στην τελική φάση του Eurobasket Women και μέσα από το Gazzetta Women ξετυλίγει τις σκέψεις της για τη νέα προσπάθεια, την προσωπική της απόδοση και το νέο στόχο του καλοκαιριού!

Πώς μπορούν τα συναισθηματικά μονοπάτια να συνδεθούν με την Εθνική Ομάδα Γυναικών και ένα… χαρτάκι; Η απάντηση έρχεται μέσα από τις παρακάτω γραμμές...

Προ ολίγων ημερών η Εθνική Ελλάδας αγκαλιασμένη χαμογελούσε για την επίτευξη ενός στόχου που «γράφτηκε» ενάμιση χρόνο νωρίτερα! Το εισιτήριο της τελικής φάσης του Eurobasket Women 2023 βρισκόταν στα χέρια των «γαλανόλευκων» παικτριών και το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου έμοιαζε απλώς με μία σφραγίδα στις περγαμηνές της πρόκρισης.

Η Μαριέλλα Φασούλα ήταν από τα πρόσωπα που ξεχώρισαν σε όλη τη διαδικασία έχοντας φυλαγμένη μερική… χρυσόσκονη για το «παράθυρο» του Φεβρουαρίου. Μέσα από το GWomen παρουσιάζει από τη δική της ματιά όσα κατάφερε να προσθέσει η Ελλάδα στα βιβλία της ιστορίας της δίνοντας μία ιδιαίτερη χροιά στη συνθήκη που έχει διαμορφωθεί.

«Καταφέρνουμε να ανεβάσουμε το ελληνικό μπάσκετ γυναικών εκεί που αξίζει»

«Είναι πολύ σημαντική πρόκριση για εμάς. Αυτός ήταν ο στόχος εξ΄ αρχής. Θέλαμε εννοείται να κερδίσουμε την Πορτογαλία, δεν αγωνιστήκαμε τόσο καλά και το λέω και το ξαναλέω γιατί δεν παίξαμε στα στάνταρ μας. Αλλά πήραμε την πρόκριση! Δουλέψαμε πολύ σκληρά αυτόν τον ενάμιση χρόνο στα παράθυρα για να το κάνουμε αυτό και είναι πολύ μεγαλύτερη από εμάς. Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε να ανεβάσουμε το ελληνικό μπάσκετ γυναικών εκεί που αξίζει. Πρόκειται για μία διοργάνωση με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Πρόπερσι δεν είχαμε καλή εικόνα και δεν μας αντιπροσώπευε. Τώρα είναι ένας καινούργιος στόχος. Θέλουμε να δώσουμε την εικόνα μίας ομάδας που παλεύει, που παίζει άμυνα, έχει πάθος και χαίρεται που είναι εκεί».

Η παρουσία της Εθνικής Γυναικών στους ομίλους έληξε με σκορ 5-1 και η μοναδική ήττα έμελλε να είναι εκείνη κόντρα στην Πορτογαλία (66-60) το βράδυ της 9ης Φεβρουαρίου. Παρ' όλα αυτά, το +7 με το οποίο είχε επικρατήσει η Ελλάδα στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι έδωσε τελικά την πρόκριση στην άλλη πλευρά. Η διεθνής σέντερ είχε για ακόμη μία φορά κομβικό ρόλο. Οι 23 πόντοι που συνδυάστηκαν με 12 ριμπάουντ και εξαιρετικά ποσοστά δεν άφησαν περιθώρια στις αντίπαλές της να βρουν το… αντίδοτο.

Μαριέλλα Φασούλα

Στο Eurobasket του 2021, δύο βολές από την ίδια είχαν δώσει και πάλι το «χρυσό χαρτάκι» στην Εθνική. Αυτό που αναφέρει η Φασούλα για την προσωπική της απόδοση, είναι και η… περίληψη της νέας ταυτότητας που έχει δημιουργηθεί: «Νομίζω ότι κάθε φορά που μπαίνω στο παρκέ, όσο κλισέ και αν ακουστεί, στόχος μου είναι να κάνω αυτό που πρέπει να κάνω. Έχουμε ένα scouting και μου ζητείται να κάνω αυτό που ξέρουν ότι μπορώ να κάνω, ή ό,τι πρέπει να δώσω στον αγώνα. Οπότε εστιάζω να βγάλω το 100% της ενέργειάς μου για να έρθει το αποτέλεσμα. Όσο πιο σκληρά γίνεται».

Η προσπάθεια της Εθνικής είχε αφετηρία σε ολοκαίνουργιες βάσης. Ο κόουτς Πρέκας που ανέλαβε τα ηνία του πάγκου, μαζί με το προπονητικό staff και ένα κράμα από εμπειρία και νεανικό αίμα στην ομάδα έχει δώσει τα στοιχεία που είναι ικανά να ορίσουν μία επιτυχία… «Όπως είπες είχαμε νέο προπονητή και νέο staff σε όλο αυτό. Είναι κάτι καινούργιο, αλλά πολύ όμορφο. Έχουμε αλλάξει την κουλτούρα της ομάδας και εκείνοι ευθύνονται για το σκεπτικό της μίας ομάδας με...τα όλα της. Όχι μόνο μπασκετικά. Να αγωνιζόμαστε η μία για την άλλη, να χαιρόμαστε, να παίζουμε σκληρά. Κάτι τέτοιο βοηθάει σε κάθε ομάδα, πόσο μάλλον όταν παίζεις για τη χώρα σου. Έχουμε δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο και με την εμπειρία που έχουμε στην ομάδα γίνεται ακόμη πιο σωστή η προσπάθεια. Η Σωτηρίου, η Σπανού, η Σταμάτη, είναι παίκτριες που τις έβλεπα από μικρή και είναι σημαντική η καθοδήγησή τους λόγω και των όσων έχουν καταφέρει. Αλλά και τα καινούργια πρόσωπα δίνουν άλλη ενέργεια».

Όσον αφορά τις συμβουλές που ο προπονητής της «γαλανόλευκης» δίνει περισσότερες φορές; «Μας δίνει πολλές! Νομίζω το μεγαλύτερο κομμάτι για εκείνον, όμως, είναι η κουλτούρα της ομάδας. Αυτό προσπαθεί να αλλάξει! Συνέχεια λέει πως πρέπει να φτιάξουμε "συναισθηματικά μονοπάτια", αλλά είναι πολύ πιο βαθύ! Το να δίνουμε το 100% για αυτό το σύνολο είναι το μήνυμα που προσπαθεί να περάσει σε όλες μας. Ότι είναι μεγαλύτερο από εμάς και την προσωπική απόδοση».

Υπάρχει πίστη σε αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει; «Εννοείται. Δεν γίνεται να πας στο Eurobasket χωρίς να έχεις πίστη ότι μπορείς να κάνεις κάτι. Θα υπάρξει μία προετοιμασία τον Μάιο και σε αυτή θα θέσουμε νέους στόχους για το Eurobasket. Σίγουρα δεν πας χωρίς πίστη, χωρίς σκληρή δουλειά. Πριν πάμε θα έχουμε βρει την κοινή μας σελίδα… Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται και θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να έρθει κάτι καλό με πίστη στις ικανότητές μας και στο staff».

image

Όταν η επιβράβευση παίρνει μορφή

Υπομονή, αφοσίωση και ενέργεια είναι τρεις λέξεις που μπορούν να σταθούν δίπλα στο όνομα της Μαριέλλας Φασούλα και να περιγράψουν με τον πιο ζωντανό τρόπο τα… άλματα εξέλιξής της στα χρόνια παρουσίας της στα παρκέ. Οι εμφανίσεις της με φανέλα της Εθνικής, ήταν η υπογραφή σε ένα… κείμενο που τη τρέχουσα σεζόν γράφει με χρυσή πένα στην Αβενίδα, αγωνιζόμενη στο ισπανικό πρωτάθλημα και την EuroLeague Women.

Την περσινή χρονιά, ως μέλος της ισπανικής υπερδύναμης, κατάφερε να αναδειχθεί φιναλίστ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλογικής διοργάνωσης με τον τίτλο να φτάνει ένα βήμα μακριά. Παρόλα αυτά, οι αλλαγές του καλοκαιριού, της έδωσαν την ευκαιρία να δείξει τις ικανότητές της ως ο πρώτος ρόλος στη σκηνή της frontline και εκείνη την αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο. Τη δεδομένη στιγμή αποτελεί την πρώτη σκόρερ της Αβενίδα στην EuroLeague Women σημειώνοντας 12.8 πόντους με 66% στο δίποντο, 4.8 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ κατά μέσο όρο στις συμμετοχές που έχει καταγράψει.

Η 25χρονη σέντερ έχει μείνει σε διψήφιο αριθμό πόντων σε μόλις 4 από τους 12 ευρωπαϊκούς αγώνες που έχει κληθεί να βγάλει εις πέρας, την ώρα που μετρά πέντε βραβεία πολυτιμότερης!

Φασούλα - Σπανού

Ποιο είναι το μυστικό της; «Γενικά κάθε φορά που πάω στην Εθνική, δεν σκέφτομαι τον εαυτό μου. Αφήνω το εγωιστικό κομμάτι στην άκρη. Προσπαθώ να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω και να έρθει η νίκη. Αν αυτό είναι 10 ριμπάουντ ή το να ποστάρω, θα το ακολουθήσω! Οι συμπαίκτριές μου και όλο το σταφ μου δείχνουν την εμπιστοσύνη τους και εγώ δεν μπορώ να παίξω καλά χωρίς εκείνες και την αυτοπεποίθηση που μου δίνουν.

Εκτός μπασκετικού είναι να εμψυχώνω την ομάδα, να φωνάζω! Ας είναι στο γήπεδο, ας είναι στον πάγκο, επειδή ξέρω πως είναι να παίζεις σε δύσκολα ματς, η φωνή μου δεν σβήνει. Μου αρέσει όταν έρχεται η συμπαίκτριά μου και μου λέει "Μπράβο συνέχισε, ή κάνε αυτό καλύτερα", οπότε θέλω να το κάνω και εγώ στις δικές μου» είπε η Φασούλα για τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη Μαριέλλα εντός και εκτός του παρκέ.

image

Η εικόνα της πρόκρισης στην τελική φάση

Έχοντας βγάλει εις πέρας την περίοδο των προκριματικών του Eurobasket Women με θετικότατο πρόσημο, η Εθνική του Πέτρου Πρέκα ρίχνει πλέον «κλεφτές» ματιές στην τελική φάση που θα διεξαχθεί το ερχόμενο καλοκαίρι σε Σλοβενία (Λιουμπλιάνα) και Ισραήλ (Τελ Αβίβ). Μία νέα πρόκληση και πόσο μάλλον ένας νέος στόχος βρίσκεται μπροστά στο «γαλανόλευκο» σύνολο για το διάστημα από τις 15 έως και τις 25 Ιουνίου που είναι πργραμματισμένη η διοργάνωση.

Η Τσεχία ήταν εκείνη που πήρε το τελευταίο εισιτήριο τερματίζοντας πρώτη σε έναν από τους δέκα ομίλους των προκριματικών. Στο πλευρό της, από την κορυφή των ομίλων, πέρα από την Ελλάδα, πέρασαν ακόμη οι Τουρκία, Ισπανία, Σερβία, Βέλγιο, Γαλλία, Μαυροβούνιο, Λετονία, Ιταλία, ενώ αυτόματη ήταν η πρόκριση για τις… οικοδέσποινες Ισραήλ και Σλοβενία. Από την άλλη, με το σύστημα των «καλύτερων δεύτερων» το ταξίδι των τελικών θα κάνουν οι Ουγγαρία, Γερμανία, Σλοβακία και η Μεγάλη Βρετανία που ήταν στον γκρουπ της Εθνικής μας.

Η κλήρωση της επόμενης φάσης θα γίνει στις 8 Μαρτίου 2022 στη Σλοβενία και θα διαμορφωθούν οι τέσσερις νέοι όμιλοι (από τέσσερις ομάδες ο καθένας) που θα ορίσουν και τις αντιπάλους της Εθνικής μας στον δρόμο προς… το 2017!

@Photo credits: FIBA eurobasket women, Euroleague women

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]