allison schmitt
10/10/2022

Ευάλωτες αλλά δυνατές άνοιξαν τη μεγάλη συζήτηση της ψυχικής υγείας στον αθλητισμό

Πηνελόπη Γκιώνη

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας η 10η Οκτωβρίου και αξίζει μία ειδική μνεία σε κάθε αθλήτρια που πάλεψε με αόρατα τέρατα, βγήκε νικήτρια και ενέπνευσε με την ιστορία της. Όλες μαζί για την απελευθέρωση.

Δεν είναι λίγες οι αθλήτριες που έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με την ψυχική τους υγεία και έχουν ανοίξει έναν νέο δρόμο στον αθλητισμό. Όμως σίγουρα είναι περισσότερες εκείνες που παλεύουν μόνες τους με τους δαίμονές τους για να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που αγαπούν. Τεράστιες αθλήτριες, με καριέρες γεμάτες σημαντικές διακρίσεις και μεγάλη αναγνωρισιμότητα έχουν περάσει τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής τους προσπαθώντας να κερδίσουν μάχες με την ψυχική τους υγεία.

Οι ηρωίδες

Οχτώ Ολυμπιακά μετάλλια και μία καριέρα γεμάτη ρεκόρ και διακρίσεις μετά, η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Άλισον Σμιτ μίλησε δημόσια για την κατάθλιψη που την «κατάπινε» για σχεδόν τρία χρόνια. «Το να επιστρέφεις πίσω στην πραγματικότητα, χωρίς όλους εκείνους τους αθλητές που έχουν ακριβώς τον ίδιο στόχο με εσένα και που κάνετε την ίδια ζωή, είναι δύσκολο. Δεν ήμουν έτοιμη να αντιμετωπίσω τον πραγματικό κόσμο, με τους ανθρώπους να με γνωρίζουν. Τυχαίοι άνθρωποι έρχονται και μου μιλούσαν, ήξεραν ότι έχω Ολυμπιακά μετάλλια. Άρχισα να νιώθω σα ρομπότ, ήμουν απλά ένας νορμάλ άνθρωπος...». Συνέχισε να κολυμπά, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν για τις αυτοκτονικές της σκέψεις. Κάποια στιγμή ένιωσε πως έχει φτάσει σε σημείο που η αλλαγή ήταν επιτακτική. Επέστρεψε και κατέκτησε ακόμη δύο Ολυμπιακά μετάλλια.

«Ακόμη φοβάμαι να κάνω ενόργανη» έχει πει η αθλήτρια με τα περισσότερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ιστορία των παγκοσμίων πρωταθλημάτων ενόργανης γυμναστικής. Η φοβερή Ολυμπιονίκης από τις ΗΠΑ, Σιμόν Μπάιλς, μετά από μία απίστευση πορεία με πολλά χρυσά μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, επτά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ούσα το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο αποφάσισε να μην αγωνιστεί αγωνιστεί εκεί στα περισσότερα αγωνίσματα, θέτοντας σε προτεραιότητα τον εαυτό της και την ψυχική υγεία. Τότε, πολλοί έσπευσαν να κάνουν εικασίες για το τι συμβαίνει στη νεαρή πρωταθλήτρια όμως η ίδια δεν άφησε τίποτα από αυτά να την επηρεάσει άλλο. Μήνες αργότερα βρήκε το ψυχικό σθένος να μιλήσει ανοιχτά για τα όσα πέρασε και να εξηγήσει πως η υπόθεση Νάσαρ, η απώλεια ενός συγγενικού της προσώπου αλλά και η τεράστια πίεση που ένιωθε λόγω των προσδοκιών γύρω από το όνομά της την είχαν οδηγήσει στο να μη μπορεί να κάνει αυτό που αγαπούσε από πάντα, όπως εξήγησε η ίδια. «Χαίρομαι που άνοιξα τον δρόμο για όσους πέρασαν ή παιρνούν κάτι τέτοιο» λέει με περηφάνεια για τον εαυτό της, που κατάφερε να προσπεράσει το εγώ της και να κάνει ένα βήμα πίσω ώστε να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά.

«Έκλεγα πάρα πολύ» είπε δημόσια και χωρίς φόβο η δυναμική πυγμάχος του UFC με το παρατσούκλι «The Baddest Woman on the Planet», Ρόντα Ράουσι. Μετά τη μη αναμενόμενη ήττα της από την πυγμάχο Χόλι Χολμς, που την έβγαλε νοκ-άουτ και την άφησε σχεδόν αναίσθητη με το χτύπημά της, η Ράουσι αποκάλυψε πως αμέσως μετά οι σκέψεις της ήταν όλες σκοτεινές και πως η αυτοκτονία πέρασε από το μυαλό της ουκ ολίγες φορές: «Είχα αυτοκτονικές τάσεις. Σκεφτόμουν πως αν δεν είμαι αυτό, τότε τι είμαι; Κυριολεκτικά στεκόμουν εκεί και σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω». Ο σύντροφός της τη βοήθησε πολύ να αποδράσει από αυτές τις σκέψεις και έπειτα μίλησε ανοιχτά γι'΄αυτές, για να βοηθήσει και άλλους να κάνουν γνωστές τις ιστορίες τους.

«Είναι ΟΚ να μην είσαι ΟΚ» έχει πει η ταλαντούχα τενίστρια, από την Ιαπωνία, Ναόμι Οσάκα αφού πρώτα είχε μιλήσει ανοιχτά για την πίεση που νιώθει όταν πρέπει να απολογείται για τις επιδόσεις της και για την ψυχική της κατάσταση που ήταν αρκετά εύθραυστη. Πήρε τον χρόνο της, αποτραβήχτηκε από τα φώτα των media όσο γινόταν και πλέον κάνει γνωστό τοο βίωμά της με την κατάθλιψη για να βοηθήσει κι άλλους να μιλήσουν γι' αυτό. «Το ότι είπα δημόσια πως χρειάζομαι ένα διάλειμμα και πως θα επιστρέψω όταν θα ξέρω πραγματικά τι κάνω εδω, μου έδωσε χρόνο να κάνω την επανεκκίνηση που χρεαζόμουν».

Η καθε μία για τον δικό της λόγο, η κάθε μία με τον δικό της τρόπο αλλά όλες μαζί στην αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών και στην απελευθέρωση από τα ταμπού της κοινωνίας που δεν επιτρέπουν να είσαι ευάλωτη και σε κάνουν αυτόματα αδύναμη αν μιλάς γι' αυτά.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]