eve_muirhead
03/06/2022

Ιβ Μίρχεντ: Ποια είναι η «χρυσή» Ολυμπιονίκης που τιμήθηκε από τη Βασίλισσα Ελισάβετ με OBE

Η Σκωτσέζα αθλήτρια έφτασε στο απόγειο της καριέρας της το 2022, καθοδηγώντας την Εθνική Ομάδα κέρλινγκ της Μεγάλης Βρετανίας στο χρυσό στους Χειμερινούς του Πεκίνου.

Ίσως κάποιοι αναρωτιέστε τι είναι το OBE. Ας διευκρινίσουμε λοιπόν ότι το Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας τιμά τους ανθρώπους των τεχνών, των επιστημών, του αθλητισμού και διαθέτει πέντε κύριες βαθμίδες. Η ανώτατη εξ' αυτών είναι εκείνη που φέρει τον τίτλο Σερ και Ντέιμ αν πρόκειται για γυναίκα. Στην 5η βαθμίδα απονέμεται ο τίτλος MBE (μέλος του πιο εξαίρετου τάγματος), στην 4η το OBE (αξιωματικός του πιο εξαίρετου τάγματος), στην 3η το CBE (διοικητής του πιο εξαίρετου τάγματος), στην 2η το KBE ή DBE (ιππότης διοικητής) και στην 1η το GBE.

Οι συμπαίκτες της Μίρχεντ καθώς και ο προπονητής της Εθνικής κέρλινγκ θα λάβουν ο καθένας τον τίτλο MBE. Η Ίβι μετά την ολοκλήρωση της καλύτερης σεζόν στην καριέρα της θα αναβαθμιστεί στο τάγμα ιπποσύνης της Μεγάλης Βρετανίας από MBE (το 2020) σε OBE στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια βασιλείας της Ελισάβετ.

Δευτερευόντως ίσως πρέπει να πούμε 2-3 πράγματα (τα ΑΠΟΛΥΤΩΣ απαραίτητα) και για το κέρλινγκ που θεωρείται ο «βασιλιάς» των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Παίζεται από δύο ομάδες, κάθε μία αποτελείται από τέσσερις παίκτες, σε ένα ορθογώνιο στρώμα πάγου. Οι ομάδες γυρίζουν σέρνοντας στον πάγο βαριές πέτρες με λεία επιφάνεια από γρανίτη με στόχο μια σειρά από ομόκεντρους κύκλους, αλλιώς «σπίτι».

Το σκούπισμα -άκρως συνυφασμένο με το άθλημα- εξυπηρετεί στο να λειανθεί ο πάγος από τους πολλούς μικρούς κρυστάλλους που εμποδίζουν την πέτρα να ολισθαίνει. Κερδίζει εκείνη η ομάδα που φέρει τις πέτρες της όσο πιο κοντά στον κεντρικό κύκλο. Κάποιοι το αποκαλούν "σκάκι πάνω στον πάγο". Κάποιοι το χλευάζουν, οι περισσότεροι το αγνοούν, όπως είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Σκωτία, τον Καναδά και στις σκανδιναβικές χώρες. Οι λόγοι προφανείς.

Η 32χρονη γεννηθείσα στο Περθ αθλήτρια μπορεί να έκανε ένα κάκιστο ξεκίνημα τον Δεκέμβριο στο τελικό στάδιο του προκριματικού τουρνουά στην Ολλανδία, όμως ανέβασε εντυπωσιακά την απόδοσή της στη συνέχεια της σεζόν βοηθώντας τα μέγιστα την ομάδα της χώρας της να κατακτήσει το «χρυσό» μετάλλιο στο Πεκίνο.

«Υπήρξαν στιγμές στη σεζόν που δεν πίστευα ότι θα συνεχίσω και θα καταφέρω αυτά που κατάφερα», δήλωσε στο Associated Press. «Αυτό απλώς δείχνει ότι η ομάδα γύρω μου δεν τα παρατά ποτέ και ότι μπορεί κανείς να πετύχει οτιδήποτε βάλει στόχο».

Η Ίβι ήταν μόλις οκτώ όταν ο πατέρας της Γκόρντον, υπηρετούσε ως αναπληρωματικός στην ομάδα της Σκωτίας που κατέκτησε το παγκόσμιο στο κέρλινγκ ανδρών στον Καναδά το 1999. Γεννημένη ωστόσο δε μια τόσο διάσημη οικογένεια του αθλήματος -ο αδερφός της Τόμας κέρδισε το παγκόσμιο νεανίδων το 2013- ήταν μάλλον αναπόφευκτο να μην ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα της και τελικά... να τον προσπεράσει με τα επιτεύγματά της.

Στα 16 της όταν η ομάδα της πήρε αήττητη το εθνικό πρωτάθλημα εκείνη σήκωσε τον πρώτο από τους συνολικά πέντε τίτλους σε επίπεδο νεανίδων. Το ταλέντο της ήταν τόσο φανερό που της πρότειναν να προβιβαστεί άμεσα στην εθνική ομάδα γυναικών και να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 όταν ήταν μόλις 19! Η εμπειρία ωστόσο ήταν επώδυνη για την Μίρχεντ καθώς βίωσε τη γεύση της αποτυχίας πρόωρα στη διοργάνωση.

Την επόμενη χρόνια πήρε το τελευταίο χρονικό τίτλο της στο παγκόσμιο νεανίδων και σταδιακά βρήκε τη θέση της και στη μεγάλη ομάδα. Το 2014 στο Σότσι βίωσε εκ νέου την απογοήτευση του αποκλεισμού (στα ημιτελικά), όμως το ασημένιο μετάλλιο την έχρισε ως τη νεότερη Ολυμπιονίκη στο άθλημα. Το 2018 η Μεγάλη Βρετανία δεν κατάφερε να ανέβει πάλι στο βάθρο των νικητών. όμως το 2022 στο Πεκίνο, οδήγησε την ομάδα της σε νίκη με 10–3 επί της Ιαπωνίας, κερδίζοντας το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (και μοναδικό για τη Μεγάλη Βρετανία)!

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]