F1 – Τα μονοθέσια που θα τεθούν σε δημοπρασία στο Γκούντγουντ

F1 – Τα μονοθέσια που θα τεθούν σε δημοπρασία στο Γκούντγουντ
Στο περιθώριο του διάσημου φεστιβάλ ταχύτητας, θα βγουν «στο σφυρί» ιστορικά μονοθέσια της Formula 1.

Το Φεστιβάλ Ταχύτητας Γκούντγουντ ξεκίνησε και ο κόσμος του μηχανοκίνητου αθλητισμού στρέφει εκεί την προσοχή του για τις επόμενες ημέρες. Εφέτος συμπληρώνονται συνολικά 30 χρόνια από την παρθενική του διεξαγωγή, με πληθώρα αγωνιστικών αυτοκινήτων, supercars και μοτοσικλετών να παρελαύνουν και να προσφέρουν έντονο θέαμα.

Πέρα από τη δράση και τα γκάζια, στο περιθώριο του Φεστιβάλ Ταχύτητας Γκούντγουντ θα πραγματοποιηθούν δημοπρασίες μονοθεσίων της Formula 1 από τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

Το παλαιότερο αγωνιστικό μονοθέσιο είναι η Tyrrell-Renault 014 που αγωνίστηκε τις σεζόν 1985 και 1986. Μόνο τέσσερα σασί δημιουργήθηκαν και πρόκειται για το πρώτο μονοθέσιο της ομάδας που σχεδιάστηκε για να ενσωματώνει κινητήρα τούρμπο.

Η τιμή του αναμένεται α κυμανθεί από τις 100.000 έως τις 140.000 ευρώ. Κι αυτό επειδή το μονοθέσιο εν λόγω μονοθέσιο δεν διαθέτει μηχανικά μέρη.

Tyrrell-Renault 014

Το δεύτερο παλαιότερο μονοθέσιο είναι η Lotus Mugen-Honda Type 107C του 1994. Πρόκειται για ένα σασί επίδειξης, κάτι που σημαίνει πως δεν διαθέτει κινητήρα. Ωστόσο πρόκειται για σασί που έχει αγωνιστεί σε Grand Prix και μάλιστα με το συγκεκριμένο ο Πέντρο Λάμι έσπασε τα πόδια του σε ατύχημα στο Σίλβερστον.

Έκτοτε έχει συναρμολογηθεί πλήρως και από το 2012 ήταν σε βιτρίνα επίδειξης στο Μπραντς Χατς. Η τιμή απόκτησής του αναμένεται να είναι σε ανάλογα επίπεδα με της Tyrrell 014.

Lotus Mugen-Honda Type 107C

To διασημότερο μονοθέσιο της δημοπρασίας είναι η Force India VJM02 που αγωνίστηκε στη σεζόν του 2009. Με αυτό το μονοθέσιο ο Τζανκάρλο Φιζικέλα κατέκτησε την pole position στο Grand Prix Βελγίου και στον αγώνα τερμάτισε δεύτερος.

Η δημοπράτηση θα ξεκινήσει από τις 70.000 ευρώ και το εν λόγω μονοθέσιο αναμένεται να ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Force India

Το τελευταίο μονοθέσιο είναι η Lotus-Cosworth Type 125. Πρόκειται για ένα μονοθέσιο το οποίο δεν πληροί προδιαγραφές μονοθεσίου Formula 1. Ωστόσο έχει σχεδιαστεί για να παίρνει μέρος σε track days. Βασίστηκε στο μονοθέσιο της F1 του 2023 και η Cosworth τροποποίησε τον κινητήρα που είχε εξελίξει για το Indycar ώστε να χωρέσει στο σασί.

Πρόκειται για το πιο ακριβό αγωνιστικό της δημοπρασίας. Η τελική του τιμή αναμένεται να ξεπεράσει τις 400.000 ευρώ.

lotusrenaulte20

Φωτογραφίες: postais90/twitter, janjoostfolmer/twitter, f1datanalysis/twitter, zdravkost/twitter, lotusrenaulte20/twitter

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!