Formula 1: Ο Τζέιμς Βόουλς είναι ο νέος επικεφαλής της Williams Racing

Κώστας Παστρίμας
Formula 1: Ο Τζέιμς Βόουλς είναι ο νέος επικεφαλής της Williams Racing
Η Williams F1 επέλεξε για διάδοχο του Καπίτο τον πρώην διευθυντή στρατηγικής της Mercedes.

Μετά την αποχώρηση του Γιοστ Καπίτο τον Δεκέμβριο από τη θέση του επικεφαλής της ομάδας Formula 1 της Williams Racing, η θέση έμεινε κενή. Όχι πια, όμως, αφού η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε ότι ο Τζέιμς Βόουλς θα είναι ο νέος επικεφαλής της.

Ο Βόουλς είναι ένα πολύ γνωστό όνομα στο χώρο της Formula 1 καθώς αποτέλεσε βασικό στέλεχος της ομάδας της Mercedes-AMG, που κυριάρχησε στο σπορ στην υβριδική εποχή του. Ο Βόουλς ήταν ο Διευθυντής στρατηγικής της Mercedes τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και είχε στενή συνεργασία με τον Τότο Βολφ. Πριν από τη Mercedes, o 43χρονος Βρετανός δούλεψε στις Honda Racing, Brawn GP και British American Racing, σε μια καριέρα 21 ετών στη Formula 1.

Ο νέος επικεφαλής της Williams θα αναλάβει καθήκοντα στις 20 Φεβρουαρίου, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις πρώτες χειμερινές δοκιμές, που φέτος θα γίνουν στο Μπαχρέιν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάρει «gardening leave» 6 μηνών, όπως συνηθίζεται όταν ένα υψηλό στέλεχος μεταπηδά από μια ομάδα σε μια άλλη. Ανάμεσα σε Williams και Mercedes ωστοσο υπάρχει εκτεταμένη τεχνική συνεργασία, καθώς η πρώτη προμηθεύεται τις μονάδες ισχύος και άλλα εξαρτήματα από τη δεύτερη.

Είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του Βόουλς που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τα ηνία μιας ομάδας F1 και στις δηλώσεις του τόνισε πόσο μεγάλη τιμή θεωρεί αυτό το γεγονός: «Ανυπομονώ να ξεκινήσω με τη Williams Racing. Είναι τιμή να συμμετέχω σε μια ομάδα με μια τόσο απίστευτα πλούσια κληρονομιά. Η ομάδα είναι ένα σύμβολο του σπορ μας, το οποίο σέβομαι πολύ και ανυπομονώ πολύ για την πρόκληση. Η Mercedes με στήριξε πάρα πολύ στο ταξίδι μου και χωρίζουμε με εξαιρετικούς όρους μετά από περισσότερα από 20 χρόνια δουλειάς στο Brackley. Είμαι ευγνώμων για όλα όσα μου πρόσφεραν ο Τότο (Βολφ) και η ομάδα, και ήταν μια τόσο ξεχωριστή εμπειρία να ταξιδέψουμε μαζί στην αποτυχία και στην επιτυχία. Η Williams Racing δειχνει την πίστη και την εμπιστοσύνη της σε μένα και θα κάνω το ίδιο σε αντάλλαγμα. Η Williams έχει τεράστιες δυνατότητες και το κοινό μας ταξίδι ξεκινάει σε λίγες εβδομάδες».

Τον Βόουλς καλωσόρισε στην ομάδα ο Μάθιου Σάβατζ, Πρόεδρος της Dorilton (ιδιοκτήτρια εταιρεία της Williams Racing): «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε τον Τζέιμς στη Williams Racing. Είναι ένα από τα πιο αξιοσέβαστα ταλέντα στη Formula 1 και θα φέρει μεγαλύτερες επιδόσεις στην ομάδα μας. Ήταν βασικός σε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά επιτεύγματα στο σπορ τα τελευταία 15 χρόνια. Καθώς συνεχίζουμε την αδιάκοπη επιδίωξή μας για αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι ο διορισμός του Τζέιμς ενισχύει την αφοσίωσή μας στο να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε ενεργητική, έμπειρη και ισχυρή ηγεσία καθώς προχωράμε στην επόμενη φάση του μετασχηματισμού της Williams Racing».

Δηλώσεις έκανε και ο Τότο Βολφ, οι οποίες μάλιστα περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Williams: «Ο Τζέιμς ήταν ένα πολύτιμο μέλος της ομάδας μας στο ρόλο του ως Διευθυντή Στρατηγικής, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην επιτυχία μας τα τελευταία χρόνια. Έχοντας δουλέψει μαζί του από τότε που μπήκα για πρώτη φορά στην ομάδα το 2013, ξέρω πόσο επιμελής, ικανός και ταλαντούχος είναι και έχω πάρει μεγάλη ικανοποίηση βλέποντας τον Τζέιμς να εξελίσσεται και να μεγαλώνει την τελευταία δεκαετία. Από τότε που αποχώρησε από το pit wall στα μέσα της σεζόν πέρυσι, συνέχισε για να αναπτύξουμε τις ικανότητες της ομάδας στρατηγικής μας στο Brackley και έχουμε μια φανταστική ομάδα ταλαντούχων μηχανικών, που θα συνεχίσουν την υπέροχη δουλειά τους τα επόμενα χρόνια. Αν και είμαστε φυσικά λυπημένοι που αποχαιρετούμε ένα τόσο ικανό μέλος της ομάδας, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι έχει όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για να γίνει ένας φανταστικός αρχηγός ομάδας στη Formula 1. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και χαιρόμαστε που θα κάνει αυτό το επόμενο βήμα στην καριέρα του με την Williams, έναν ισχυρό συνεργάτη μας, που έχει πάντα θέση στην καρδιά μου».

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!