Munro MK1: To σκωτσέζικο ηλεκτρικό 4x4 που «τσιγγουνεύτηκε» ένα μοτέρ

Κώστας Μπιτσικώκος
Munro MK1: To σκωτσέζικο ηλεκτρικό 4x4 που «τσιγγουνεύτηκε» ένα μοτέρ
Οι ιδρυτές της Munro Vehicles επέλεξαν τη λύση με ένα ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο, που δίνει κίνηση και στους δύο άξονες.

Ένα ηλεκτρικό όχημα παντός εδάφους είναι το πρώτο μοντέλο της Munro Vehicles, μίας εταιρείας μικρής παραγωγής με έδρα τη Σκωτία. Το Munro MK1 θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2023, αρχικά σε μόλις 50 μονάδες. Όταν από το 2024 θα δημιουργηθεί ένα νέο εργοστάσιο κοντά στη Γλασκόβη, η ετήσια παραγωγή θα αυξηθεί στα 250 αυτοκίνητα, με στόχο το 2027 να φθάσε τα 2.500.

Η Munro Vehicles ιδρύθηκε το 2019 από τους Ράσελ Πίτερσον και Ρος Άντερσον, με τον πρώτο α αναλαμβάνει το ρόλο του Διευθύνοντος Συμβούλου και το δεύτερο εκείνο του Επικεφαλής Powertrain. Το όνομα Munro δίνεται στη Σκωτία στα βουνά που ξεπερνούν σε ύψος τα 1.000 μέτρα.

Munro MK1

Σε αντίθεση με την πρακτική της αυτοκινητοβιομηχανίας να χαρίζει τετρακίνηση στα ηλεκτρικά οχήματα με ένα μοτέρ ανά άξονα, στην Munro Vehicles επέλεξαν να τοποθετήσουν έναν ηλεκτροκινητήρα στο κέντρο, που παρέχει κίνηση σε όλους τους τροχούς. Αυτός αποδίδει σε δύο εκδόσεις 300 και 381 ίππους αντίστοιχα, ενώ η μπαταρία είναι επίσης διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις, χωρητικότητας 61 και 82 kWh (η μεγάλη προσφέρει αυτονομία 305 χλμ). Η μέγιστη ταχύτητα του Munro MK1 περιορίζεται στα 130 χλμ/ώρα, ενώ η επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα διαρκεί 4,9 δευτερόλεπτα.

Οπτικά το μοντέλο ξεχωρίζει από το τετράγωνο σχήμα του που θυμίζει Defender και την μεγάλη απόσταση από το έδαφος (48 εκατοστά). Το εσωτερικό είναι σπαρτιάτικο, ενώ η τιμή του φθάνει τις 50.000 λίρες, χωρίς να περιλαμβάνεται ο φόρος.

Munro MK1

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!