Η Formula 1 θέλει έναν Αμερικανό οδηγό στο grid

Πάνος Σεϊτανίδης
Η Formula 1 θέλει έναν Αμερικανό οδηγό στο grid
Ενώ από το 2023 η Formula 1 θα έχει 3 αγώνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα δεν έχει Αμερικανό οδηγό.

Μπορεί στην εποχή της Liberty Media και του «Formula 1: Drive To Survive», το σπορ να έχει κάνει άλματα δημοτικότητας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά προς το παρόν, κάτι… λείπει από τη συνταγή.

Βλέπετε, το δημοφιλές ντοκιμαντέρ του Netflix έχει ανοίξει νέους ορίζοντες για τη Formula 1, πετυχαίνοντας κάτι που επί δεκαετίες φάνταζε ανέφικτο: να πείσει τους Αμερικανούς για την ενδιαφέρουσα φύση του θεσμού.

Βέβαια σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει δύο ακόμα πράγματα. Το πρώτο είναι η «επίθεση» της Formula 1 σε κάθε πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram, YouTube κα.) Το δεύτερο είναι η επιτυχημένη διεξαγωγή του Grand Prix του Όστιν, στο Τέξας. Κάθε χρόνο υπάρχει και περισσότερος κόσμος στις κερκίδες του Circuit of the Americas.

Circuit of the Americas

Η επιτυχία του συγκεκριμένου αγώνα αποτέλεσε βάση για την είσοδο του Μαϊάμι στο καλεντάρι, με την πρεμιέρα του αγώνα της Φλόριντα να είναι προγραμματισμένη για τις 8 Μαΐου και φυσικά τη συμφωνία για διεξαγωγή αγώνα στο Λας Βέγκας από το 2023!

Όλα αυτά ενώ στο grid υπάρχει Αμερικανική ομάδα, η Haas. Ωστόσο, εδώ και επτά χρόνια, δεν υπάρχει Αμερικανός οδηγός. Ο τελευταίος ήταν ο Αλεξάντερ Ρόσι, που έτρεξε σε πέντε Grand Prix με τα χρώματα της ανίσχυρης Marussia. Πριν από αυτόν, υπήρχαν άλλοι 56.

Δύο από αυτούς αναδείχθηκαν παγκόσμιοι πρωταθλητές: ο Φιλ Χιλ το 1961 και ο Μάριο Αντρέτι (1978), που πέτυχε και την τελευταία από τις 33 νίκες Αμερικανών στη Formula 1 (1978, Ολλανδία).

​Circuit of the Americas [Click and drag to move] ​

Αυτό λοιπόν είναι το κομμάτι που λείπει από το παζλ και ο τομέας στον οποίο η Liberty Media θέλει κάτι να αλλάξει άμεσα. Να τοποθετηθεί ένας Αμερικανός στο grid. Τα λόγια του CEO της Formula 1, Στέφανο Ντομενικάλι, ήταν χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας Αμερικανός οδηγός αλλά πρέπει να είναι… αληθινό, να είναι μία λογική επιλογή. Θα είναι σημαντικό γιατί προφανώς, οι άνθρωποι είναι αυτοί που κάνουν τη διαφορά. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές. Όλοι ταυτίζονται με πρόσωπα. Όμως το ξαναλέω, πρέπει να είναι αληθινό. Από εμπορικής πλευράς, από την πλευρά του διοργανωτή και του promoter του αγώνα, που θέλουν να αναπτύξουν το σπορ στις ΗΠΑ, μία γυναίκα ή ένας άνδρας οδηγός, θα ήταν κάτι πολύ σημαντικό», είπε ο 56χρονος Ιταλός.

Μαξ Φερστάπεν

Φωτογραφίες: Mercedes-AMG Petronas, Pirelli, Red Bull Content Pool

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!