H Γκουντούρα έκλεισε θέση στο Παρίσι!

gkountoura seoul

bet365

Η Δώρα Γκουντούρα μετά την 9η θέση στο «Ακρόπολις» εξασφάλισε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οπως και στο Τόκιο, έτσι και στο Παρίσι, η Δώρα Γκουντούρα θα είναι αυτή που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια για άλλη μία διοργάνωση πλασαρίστηκε ψηλά και θα πάρει το ένα από τα δύο Ευρωπαϊκά εισιτήρια του ranking (οι υπόλοιπες συμμετοχές της Ευρώπης προκύπτουν από το ομαδικό) και θα είναι μία από τις 35 διαγωνιζόμενες στο Παρίσι.

Παράλληλα, θα γίνει το 57ο μέλος της ελληνικής αποστολής στην διοργάνωση.

Η Ελληνίδα ξιφομάχος που είναι μέλος της Team Future της Bwin, έφτασε τους 174 βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάταξη και έχει στα χέρια της την ατομική πρόκριση ανεξάρτητα από την έκβαση του τελευταίου αγώνα, το παγκόσμιο κύπελλο στο Σιντ-Νίκλαας του Βελγίου μεταξύ 15 και 17 Μαρτίου.

Θα είναι η δεύτερη Ολυμπιακή συμμετοχή της αθλήτριας του Θανάση Δελενίκα μετά το Τόκιο το 2021 (21η θέση) και η 16η διοργάνωση με ελληνική συμμετοχή στην ξιφασκία. Επίσης, η Ελλάδα θα έχει εκπρόσωπο στο όπλο της σπάθης γυναικών για τέταρτη διαδοχική διοργάνωση μετά το 2012 (Βασιλική Βουγιούκα), το 2016 (Βασιλική Βουγιούκα) και το 2021 (Δώρα Γκουντούρα).

Νο5 στον κόσμο, αλλά εκτός Παρισιού η Γεωργιάδου

Η Δέσποινα Γεωργιάδου δυστυχώς δεν θα μπορέσει να βρεθεί στο Παρίσι παρότι βρίσκεται στο Νο5 της παγκόσμιας κατάταξης και είναι η δευτεραθλήτρια κόσμου του 2023. Με το βέλτιστο σενάριο για την ίδια στο Βέλγιο η αθλήτρια του Χρήστου Σαΐνη μπορεί να φτάσει μέχρι τους 172β, δύο λιγότερους από την Γκουντούρα, Με το δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει ελπίδες πρόκρισης στο ομαδικό, υπάρχει μόνο ένα διαθέσιμο ατομικό εισιτήριο για την Ελλάδα σύμφωνα με το ισχύον Ολυμπιακό σύστημα πρόκρισης που χαρακτηρίζεται από πολλούς άδικο για τις Ευρωπαίες αθλήτριες.

Η Γεωργιάδου είναι μία κορυφαία αθλήτρια στο παγκόσμιο στερέωμα της σπάθης και έχει γράψει ιστορία στην ελληνική ξιφασκία, δυστυχώς όμως δεν θα βρεθεί στο Παρίσι.

Πώς βγαίνουν οι προκρίσεις

Σύμφωνα με τη διαδικασία Ολυμπιακής πρόκρισης οι πρώτες 24 θέσεις που θα κλείσουν είναι αυτές των αθλητριών των 8 ομάδων που θα πάρουν την ομαδική πρόκριση. Τα υπόλοιπα 10 εισιτήρια θα δοθούν ατομικά και από αυτά τα πρώτα 6 εισιτήρια θα εξασφαλίσουν αυτόματα οι δύο (2) καλύτερες ξιφομάχοι από την Ευρώπη, οι δύο (2) καλυτερες ξιφομάχοι από την Ασία/Ωκεανία, η καλύτερη (1) ξιφομάχος από την Αμερική και η καλύτερη (1) ξιφομάχος από την Αφρική σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη της FIE την 1η Απριλίου του 2024.

Στο ομαδικό, χάρη στην βαθμολογία που έχουν ήδη εξασφαλίσει, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Κορέα, η Ουκρανία, οι ΗΠΑ και η Ιταλία θα έχουν σίγουρα ομάδες στο Παρίσι. Η Ουκρανία εξασφάλισε την ομαδική πρόκριση και «μαθηματικά» με το αργυρό μετάλλιο στο παγκόσμιο κύπελλο της Αθήνας. Έφτασε τους 281 βαθμούς και θα προκριθεί είτε ως η 4η καλύτερη της παγκόσμιας κατάταξης, είτε ως η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα εκτός τετράδας.

Στο ατομικό η Γκουντούρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Νο4 του Ολυμπιακού ράνκινγκ με 174 βαθμούς πίσω από τη Γαλλίδα Σάρα Μπαλζέρ (Νο1 -239β), τη Γιαπωνέζα Μισάκι Εμούρα (Νο2 - 188β) και τη Γαλλίδα Μανόν Απιτί-Μπρουνέ (Νο3 - 181β) που έχουν επίσης εξασφαλισμένη θέση στο Παρίσι από τα ομαδικά. Καταλαμβάνει την πρώτη από τις δύο ευρωπαϊκές θέσεις πρόκρισης, με τις επόμενες Ευρωπαίες χωρίς ομαδική πρόκριση να είναι η έτερη Ελληνίδα, Δέσποινα Γεωργιάδου (Νο6 - 148β), η Ισπανίδα Λουθία Μαρτίν-Πορτουγκές (Νο7 - 147β) και η Βουλγάρα Γιοάνα Ιλίεβα (Νο8 - 105β). Η Μαρτίν Πορτουγκές και η Ιλίεβα δεν έχουν περιθώριο να κλείσουν τη διαφορά στο Βέλγιο ώστε να περάσουν και τις Ελληνίδες, συνεπώς η θέση της Ελλάδας στο Παρίσι είναι εξασφαλισμένη.

Η ελληνική μονομαχία

Η παγκόσμια κατάταξη της 1ης Απριλίου 2024 θα διαμορφωθεί από την πρόσθεση επτά βαθμολογιών για κάθε αθλήτρια σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIE: αυτή του παγκοσμίου πρωταθλήματος, αυτή του ηπειρωτικού πρωταθλήματος και τις πέντε καλύτερες βαθμολογίες μεταξύ των γκραν πρι, των παγκοσμίων κυπέλλων και των αγώνων satellite. Η Γκουντούρα με τους 8 βαθμούς του «Ακρόπολις» έφτασε τους 174 βαθμούς και ακόμα κι αν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο στο Βέλγιο, θα παραμείνει με αυτή τη βαθμολογία.

Η Δέσποινα Γεωργιάδου από την άλλη έχει αυτή τη στιγμή 148 βαθμούς. Αν πάρει το μέγιστο (32β) στο Βέλγιο, θα αφαιρεθεί η -μέχρι τώρα- πέμπτη καλύτερη βαθμολογία σε γκραν πρι ή παγκόσμια κύπελλα, οι 8 βαθμοί από το παγκόσμιο κύπελλο στο Μπατούμι, και θα προστεθούν οι 32 βαθμοί του Βελγίου, Με σύνολο 172 βαθμών θα βρισκόταν και πάλι πιο πίσω στην παγκόσμια κατάταξη και για αυτό το λόγο το Ολυμπιακό εισιτήριο πάει οριστικά στην Γκουντούρα.

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Τελευταία Νέα