Η «ιέρεια» της buti yoga!

Gazzetta team
Η «ιέρεια» της buti yoga!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει την personal trainer, Ειρήνη Δαμανάκη, η οποία «αποκαλύπτει» όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την yoga!

Η γιόγκα αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους γυμναστικής- που τα τελευταία χρόνια έχει... εισβάλλει και στο ποδόσφαιρο- και το gazzetta weekend journal παρουσιάζει την Ειρήνη Δαμανάκη που αποτελεί μία από τις «ιέρειες» της γιόγκα στην Αθήνα! Η personal trainer και ειδική στην buti yoga μας εξηγεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε και αναλύει την θετική επίδραση που έχει η συγκεκριμένη διαδικασία στον ανθρώπινο οργανισμό. Τόσο σωματικά όσο και πνευματικά...

Πως και γιατί ασχολήθηκες με την γιόγκα;

«Από παιδί λάτρευα τη γυμναστική και κυρίως την ενόργανη ενώ για πολλά χρόνια έκανα πρωταθλητισμό στον στίβο. Με την γιόγκα ήρθα σε επαφή πριν 18 χρόνια και ενθουσιάστηκα από το ότι η σωματική αλλά και πνευματική εξέλιξη μέσα από αυτή δεν σταματά ποτέ. Το σώμα μας έχει απίστευτες δυνατότητες και μέσα από τη γιόγκα μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε φτάνοντας συνεχώς σε υψηλότερα επίπεδα ανάπτυξης.

Προφανώς στην αρχή και λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, η βασική μου επιδίωξη ήταν το να αποκτήσω ένα πολύ όμορφο σώμα κάτι που αργότερα φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο μετά την εγκυμοσύνη και τα παιδιά μου. Όμως κατά την περίοδο που αντιμετώπισα κάποια σοβαρά προσωπικά θέματα συνειδητοποίησα ότι η γιόγκα με βοήθησε να κατανοήσω και να αγαπήσω όχι μόνο το σώμα μου αλλά και τον εαυτό μου, να νιώσω δυνατή σε κάθε επίπεδο και να ξεπεράσω τις συναισθηματικές δυσκολίες. Έτσι ενώ αρχικά εφάρμοσα την γιόγκα χωρίς να σκεφθώ την πιθανότητα να διδάξω, βρίσκοντας τον εαυτό μου ένιωσα την ανάγκη να βοηθήσω κι άλλους ανθρώπους να ξεπεράσουν δυσκολίες και να αγαπήσουν το σώμα και τον εαυτό τους.

Γι αυτό και μετά από σχεδόν δέκα χρόνια προσωπικής εξέλιξης, συνειδητοποίησα πως ήμουν ώριμη να περάσω στο επόμενο επίπεδο αποκτώντας τις απαραίτητες πιστοποιήσεις διδασκάλου στα συστήματα που θεώρησα ότι έχουν ενδιαφέρον όπως την Yin Yang Yoga, Yogasing, Prenatal Yoga. Η απόφασή μου να ακολουθήσω το μονοπάτι της γιόγκα και να αφιερωθώ στην διδασκαλία της αποδείχθηκε σωστή από την πορεία μου μέχρι σήμερα και ομολογώ ότι ποτέ δεν περίμενα όταν ξεκίνησα πως πριν 2 χρόνια θα κατάφερνα να είμαι η πρώτη εκπαιδεύτρια BUTI YOGA στην Ευρώπη. Να έχω φέρει αυτό το καταπληκτικό σύστημα χορευτικής γιόγκα στην Ελλάδα, κατευθείαν από την Νέα Υόρκη.

Τι προσφέρει στην ψυχή και το σώμα ο συγκεκριμένος τρόπος άσκησης;

«Η Yoga που παρεξηγημένα για διάφορους λόγους έχει θεωρηθεί ότι αφορά κυρίως γυναίκες, ίσως λόγω του ότι πολλές από τις πόζες απαιτούν ευλυγισία, απευθύνεται και στα δύο φύλα. Όλοι μας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το βάρος, την σωματική και συναισθηματική μας κατάσταση μπορούμε να ωφεληθούμε έχοντας σωστή καθοδήγηση. Μπορεί να μας βοηθήσει στην θεραπεία αλλά και πρόληψη των περισσοτέρων προβλημάτων που αφορούν το σώμα μας, όμως ταυτόχρονα μας βοηθά να εξελίξουμε την προσωπικότητα μας, να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να έρθουμε σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας θεραπεύοντας την ίδια την ψυχή.

Είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση ότι οι ασκήσεις της γιόγκα έχουν να κάνουν με περίπλοκες ασκήσεις που μας... δένουν κόμπο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι οι ασκήσεις έχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα με το επίπεδο του ασκούμενου και όχι μόνο είναι πιο απλές από όσο πιστεύουμε, αλλά και πιο αποτελεσματικές από όσο θα περιμέναμε. Με λίγα λόγια η γιόγκα είναι μια συνολική μέθοδος εκγύμνασης του σώματος και εναρμόνισης της ψυχικής διάθεσης που συμβάλλει τόσο στην ενδυνάμωση του σώματος, στην βελτίωση της ευλυγισίας αλλά και στην εξισορρόπηση των εντάσεων και την ηρεμία του νου. Μάλιστα, στις Η.Π.Α. πολλοί ειδικοί συστήνουν τη γιόγκα στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η αυπνία και το χρόνιο στρες. Δεν υπάρχει περιορισμός στην ηλικία. Έχω μαθητές από 3 ετών μέχρι 70 που με την σωστή καθοδήγηση πετυχαίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα».

Πώς θεραπεύει το πνεύμα;

«Η yoga ηρεμεί το σώμα και αυτό φέρνει ήρεμες σκέψεις. Βοηθάει να αποκτήσουμε αυτοσυγκέντρωση, αυτοκυριαρχία και ισορροπία σε κάθε τομέα της ζωής μας. Ανοίγει το chakra της καρδιάς βοηθώντας μας να φέρουμε στην επιφάνεια καταπιεσμένα συναισθήματα. Όποιος μπαίνει πιο βαθιά στη φιλοσοφία της, μαθαίνει να ζει στο παρόν, χωρίς να ασχολείται με το παρελθόν η να φοβάται το μέλλον. Μας εκπαιδεύει να αναπτύξουμε την αυτο-παρατήρηση σε όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Αν μάθουμε να παρατηρούμε το κάθε τι που λέμε και κάνουμε, μπορούμε όχι μόνο να μειώσουμε τις λάθος αποφάσεις μας αλλά και να μαθαίνουμε ευκολότερα από τα λάθη μας. Η yoga μας μαθαίνει να αγαπάμε τον εαυτό μας, να εκτιμάμε αυτά που έχουμε κατακτήσει και να αλλάξουμε προς το καλύτερο».

Πόσο σημαντική είναι η διατροφή;

«Τον 4ο π.Χ. αιώνα ο Ιπποκράτης δίδασκε μέσα απ’ τον πασίγνωστο αφορισμό του ότι: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας»! Μετά από 2500 περίπου χρόνια σιγής αρκετοί σύγχρονοι επιστημονικοί φορείς του πλανήτη μας ύστερα από σχετικές μελέτες και πειραματισμούς αρχίζουν να αναγνωρίζουν, ότι ο Κώος ιατροφιλόσοφος είχε δίκιο.Και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω φυσικά εγώ.

Η ανθρωπότητα, λόγω της παραπληροφόρησης και των διαφήμισης, αλλά και εξαιτίας των γρήγορων και στρεσογόνων συνθηκών ζωής, καταναλώνει άχρηστες επεξεργασμένες τροφές, πολλά ζωικά, κεκορεσμένα λιπαρά και άφθονα χημικά (αντιβιοτικά, ορμόνες, συντηρητικά, χρωστικές, φάρμακα κ.ά.), με αποτέλεσμα την ολίσθηση προς την πρόωρη γήρανση και την νοσηρότητα. Ας αποφεύγουμε, όσο γίνεται, τα συσκευασμένα και κακώς επεξεργασμένα τρόφιμα - σκουπίδια, που είναι γεμάτα από επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα φυσικό και ισχυρό θεραπευτικό μέσο, όμως θα πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζουμε ότι: «από μόνη της η τροφή δεν αρκεί για να συντηρήσει τον άνθρωπο σε καλή υγεία, αν δεν την συνδυάσει ο καθένας με την γυμναστική. Η τροφή και η άσκηση, επειδή έχουν αντίθετες ιδιότητες, συμβάλλουν αμοιβαία στην διατήρηση της υγείας» (Ιπποκράτης «Περί Διαίτης» § 2). Προσωπική μου άποψη είναι ότι με τις αυστηρές και ψυχαναγκαστικές δίαιτες ασκούμε βία κατά του εαυτού μας. Ζούμε σε τόσο δύσκολη εποχή που το να πιεζόμαστε ακόμα και στο τι θα φάμε, μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη από όπου κατάγομαι, έχει να μας προσφέρει τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες. Τι πιο απλό από το να τις υιοθετήσουμε»

Που μπορούμε να σε βρούμε και με τι ασχολείσαι το τελευταίο διάστημα;

«Θα με βρείτε στη Γλυφάδα. Ετοιμάζω έναν νέο χώρο και σχεδιάζω ένα νέο πρόγραμμα ασκήσεων /asanas και αναπνοών / pranayama της γιόγκα σε συνδυασμό με ισομετρικές τεχνικές και spiral micromoves δηλαδή μικροκινήσεις ενεργοποίησης της σπονδυλικής στήλης, που έχει σαν στόχο την ταχεία ενδυνάμωση του κορμού μέσω του πυρήνα. Αλλά γι’αυτό θα μου επιτρέψεις να σας κρατήσω λίγο σε αγωνία. Ταυτόχρονα ασχολούμαι πολύ με την διάδοση της BUTI YOGA στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ισχυρό σύστημα χορευτικής yoga που έχει κατακτήσει την Αμερική γιατί εξασφαλίζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μικρό χρονικό διάστημα».

Μπορεί μια μητέρα δυο παιδιών να προλαβαίνει και το σπίτι και να βρίσκεται σε τόσο καλη κατάσταση;

«Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Είναι όντως δύσκολο, αλλά ακριβώς επειδή καταφέρνω να είμαι σε αυτή την κατάσταση, νιώθω ακόμα πιο δυνατή και μπορώ να κάνω ακόμα περισσότερα πράγματα. Ξέρεις είμαι σίγουρη ότι όσο καλύτερα αισθάνεται ένας άνθρωπος με τον εαυτό του, τόσο περισσότερο αποδίδει σε όλους τους τομείς. Η ικανοποίηση που παίρνουμε όταν καταφέρνουμε κάτι και προχωράμε για τον επόμενο στόχο, μας κάνει ακόμα πιο ευτυχισμένους και δημιουργικούς ανθρώπους. Δυστυχώς όταν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας, μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που καταλήγει να μας κάνει να βυθιζόμαστε ολοένα και περισσότερο και δεν μας αφήνει να προχωράμε όπως θα θέλαμε. Οπότε θα σου πω ότι ναι. Μπορεί μια μητέρα να τα προλαβαίνει όλα. Αρκεί να το θέλει.

Ακόμα κι αν δεν έχω χρόνο θα δημιουργήσω γιατί το αποτέλεσμα θα με αποζημιώσει. Και δεν είμαι η μοναδική. Πολλές μαθήτριές μου, καταφέρνουν να συνδυάζουν τις υποχρεώσεις της μητρότητας και της επαγγελματικής τους ζωής χωρίς να θυσιάσουν την προσωπική τους εξέλιξη. Η σύγχρονη γυναίκα επιβάλλεται να ανταπεξέλθει στην απαιτητική της καθημερινότητα, όμως ταυτόχρονα οφείλει στον εαυτό της να είναι ισορροπημένη. Η γιόγκα είναι ένα σημαντικό εργαλείο ώστε να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία.

Μπορεί ο καθένας να κάνει γιόγκα;

«Βεβαίως. Η γιόγκα δεν είναι για ακροβάτες, αθλητές και χορευτές με τέλειο σώμα και ισορροπία, αλλά για όλους τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν από το σημείο στο οποίο βρίσκονται αυτή τη στιγμή, πάντοτε βέβαια και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας αν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στη yoga μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε τα όρια μας και μέσα από την τακτική άσκηση αυτά διευρύνονται συνεχώς με ήπιο τρόπο. Έτσι, με το χρόνο, αυτό που φαινόταν αδύνατο, σταδιακά μεταφέρεται στη σφαίρα του δυνατού και μεταμορφώνεται όλη η ύπαρξή μας. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας καθώς όλες οι δυνατότητες που έχει το σώμα μας και τις είχαμε ξεχάσει αρχίζουν να μπαίνουν πάλι σε λειτουργία.

Ολα τα μαθήματα έχουν επίπεδα και η κάθε στάση πολλές παραλλαγές ώστε να μπορούν όλοι να βρούν αυτό που τους ταιριάζει, ακόμα κι αν είναι αρχάριοι, αγύμναστοι ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας».


 

Τελευταία Νέα