Ξέρω τι... έκανες εκείνο το καλοκαίρι

Διονύσης Δελλής
Ξέρω τι... έκανες εκείνο το καλοκαίρι

bet365

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στα προκριματικά των Ευρωπαϊκών κυπέλλων Και όταν είναι εκεί; Στην ιστορία μένουν... ιστορίες και το Gazzetta Weekend Journal τις θυμάται!

To ξεκαθαρίζουμε προκαταβολικά και ανεξαρτήτως αποτελεσμάτων -πρώην αλλά και επόμενων-. Δεν του πάνε τα προκριματικά των κυπέλλων Ευρώπης, του Ολυμπιακού. Με τίποτα όμως. Δεν του ταιριάζουν. Όπως δεν πάνε συνολικά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Και μεταξύ μας, είναι φυσιολογικό. Άμα δεν πιάσει Σεπτέμβρης δεν τσουλάει το τόπι σε μια χώρα που τα 35άρια και τα 40άρια (σε βαθμούς Κελσίου) τα έχουμε για ψωμοτύρι. Δεν το έχουμε συνηθίσει λοιπόν. Μας φαίνεται ξένο. Και αυτό δεν θα αλλάξει, έστω και αν έτσι όπως τα καταφέραμε, προσεχώς θα έχει και...χειρότερα (με την Ελλάδα στο 14 του ranking της UEFA)

Ειδικά βέβαια σε ότι αφορά στον πρωταθλητή,που την Τετάρτη επιστρέφει σε αυτή την «εμπειρία» μέσω της πρώτης αναμέτρησης με τη Χάποελ Μπεέρ Σεβά: Δεν είναι μονάχα καιρικό το θέμα. Πρόκειται για μια σχέση που έστω και αν τα «επεισόδια» δεν είναι πολλά, εύκολα γυρίζει κάποιος... ντοκιμαντέρ για όσα έχουν συμβεί την τελευταία 20ετία. Ιστορίες που έμειναν στην... ιστορία, στις καλοκαιρινές απόπειρες «πιστοποίησης» μιας καλύτερης ευρωπαϊκής παρουσίας. Από το «φιλιούνται-αγκαλιάζονται» του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Ίλια Ίβιτς στις 13 Αυγούστου 1997 -κατά τον Ανδρέα Μικρούτσικο που ήταν και της... εποχής-. Μέχρι το περίφημο ταξίδι στο Τελ Αβίβ και την ήττα από την Μακάμπι στις 5 Αυγούστου 2010, που ξανάφερε πίσω με συνοπτικές διαδικασίες τον Ερνέστο Βαλβέρδε, σε άσπρο άλογο.

Μετρήσαμε οκτώ διαφορετικά ζευγάρια, δέκα-έξι διαφορετικά ματς. Και πέντε διαφορετικές προσπάθειες σε αυτό το διάστημα. Τι έγραψε το κοντέρ; Τρεις προκρίσεις σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, μια μετάθεση στο Γιουρόπα, -σχεδόν- δύο απολύσεις προπονητών. Και μια προεδρική ατάκα που άφησε σημάδι ανεξίτηλο: «Αν δεν νικήσετε θα έρθετε πίσω κολυμπώντας». Υπογραφή Σωκράτης Κόκκαλης.

Ας τα πάρουμε όμως με χρονική σειρά.

ΣΕΡΒΙΚΟΙ ΧΟΡΟΙ: Σωτήριον έτος 1997. Στα μέσα Αυγούστου ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την πρωταθλήτρια Λευκορωσίας Μοζίρ, στο ΟΑΚΑ. Προκριματικός Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αποφασίζει να αφήσει στον πάγκο τον Ίλια Ίβιτς. Και αυτό έφερε τους δύο άντρες πιο... κοντά (πολύ κοντά όμως) μέχρι να στείλει τον "Ιβ" στην... κερκίδα. Κάποιοι λένε ότι δεν έμειναν μόνο στις «φιλοφρονήσεις». Τέλος πάντων η ουσία είναι ότι οι Πειραιώτες έπειτα από ένα πολύ δύσκολο πρώτο ημίχρονο, βρίσκουν αυτό που θέλουν στο δεύτερο. Το τελικό 5-0 έχει την υπογραφή του Γκόγκιτς (2 γκολ) αλλά και μιας καταπληκτικής εμφάνισης του Ανδρέα Νινιάδη. Η ρεβάνς μετατρέπεται σε τυπική διαδικασία. Αλλά και σε μια εμπειρία ζωής. Ένα ταξίδι λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Τσέρνομπιλ. Στο Μοζίρ, που δεν υπήρχαν ούτε ξενοδοχεία. Η αποστολή του Ολυμπιακού διανυκτέρευσε σε σχολική μονάδα!

ΜΕ... ΥΠΤΙΟ: Την επόμενη σεζόν (1998), η κλήρωση στα προκριματικά φέρνει απέναντι την Ανόρθωση του Γιαννάκη Οκκά. Πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ και στο 32΄ Γιαννακόπουλος και Λουτσιάνο έχουν κάνει τη θάλασσα... γιαούρτι (2-0). Οι Κύπριοι όμως στο δεύτερο ημίχρονο είναι φαρμάκι. Έχουν δύο δοκάρια και τελικά σκοράρουν με τον Μιχαήλοβιτς. Η ρεβάνς λοιπόν μοιάζει πια με «τελικό». Και ο Σωκράτης Κόκκαλης εμφανώς ενοχλημένος από την εικόνα του πρώτου ματς, κατηφορίζει στον Ρέντη πριν η ομάδα πάρει το αεροπλάνο για την Κύπρο. Το μήνυμα; Λιτό και κατανοητό. «Αν δεν νικήσετε θα γυρίσετε κολυμπώντας». Τελικά ο μεγάλος Τζόλε (παίζοντας αμυντικός χαφ εκείνη τη βραδιά) αποδείχθηκε αδιάβροχος. Δύο δικά του γκολ, ένα από Γεωργάτο και ένα από Γκόγκιτς και ο Ολυμπιακός (2-4) έμπαινε σε μια φάση ομίλων που τον οδήγησε ως τους προημιτελικούς της διοργάνωσης.

ΜΗΤΡΟ-ΩΧ: Ανόρθωση δέκα χρόνια μετά. Και όπως αποδείχθηκε η εκδίκηση για τους Κύπριους ήρθε σε κρύο πιάτο. Ολυμπιακός με Βαλβέρδε στον πάγκο. Και μια εντεκάδα με Τζόλε, Νικοπολίδη, Τοροσίδη, Αβραάμ, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Στολτίδη. Και με «αλλαγές» Λέτο και Μήτρογλου σε εκείνο το περίφημο ματς της 13ης Αυγούστου 2008. Με τον Μητρο-γκολ να κάνει ένα λάθος που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε να είναι «γκέλα-καριέρας». Οι Κύπριοι προηγούνται με 2-0 στο 18΄. Ο Ολυμπιακός όμως σταδιακά ισορροπεί το ματς. Ο Γκαλέτι χάνει μια μεγάλη ευκαιρία στο 45΄,κερδίζει όμως πέναλτι στο 78΄. Και αν μπει η μπάλα στο πλεκτό; Η ρεβάνς προφανώς μπορεί να δώσει το εισιτήριο της πρόκρισης. Ο Βαλβέρδε, έχει πει στον Αργεντινό να εκτελέσει. Ο Μήτρογλου όμως του αρπάζει τη μπάλα από τα χέρια. Πηγαίνει ο Κοβάσεβιτς να «διεκδικήσει» την εκτέλεση, αλλά τελικά ο 22άχρονος τότε Μητρο-γκολ δεν αφήνει κανέναν. Λίγη φόρα και δοκάρι. Ο Πορτογάλος διαιτητής Μπενγκερένκα, σφυρίζει αμέσως μετά, και δίνει την αίσθηση της «επανάληψης». Ο Μήτρογλου ξανά-βουτάει τη μπάλα, αλλά αυτή τη φορά θέλει να εκτελέσει και ο Λέτο. Τελικά; Είχε μπει πιο γρήγορα στην περιοχή ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Και ήταν φάουλ για τους Κύπριους, που μέχρι το φινάλε ανεβάζουν το σκορ στο 3-0.

ΡΕΒΑΝΣ ΚΑΙ... ΝΤΙΟΓΚΟ: Η ρεβάνς γίνεται στο Καραϊσκάκη (27/8) και επί της ουσίας οι Ερυθρόλευκοι ψάχνουν ένα θαύμα. Το παλεύουν. Ανοίγουν το σκορ με τον Μπελούτσι στο 52΄ και μέχρι το τέλος πραγματικά πιέζουν. Αλλά δεν... Ο πρώτος αποκλεισμός έπειτα από 11 σερί συμμετοχές σε φάση ομίλων της κορυφαίας διοργάνωσης. Εκείνη την εποχή ο Τύπος έχει αρχίσει να γράφει πολλά και διάφορα για τον Ερνέστο Βαλβέρδε, αλλά και για την διοίκηση που ακόμη σέντερ φορ δεν έχει πάρει παρότι η αναζήτηση έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο. Τελικά; Ο Σωκράτης Κόκκαλης με την ομάδα αποκλεισμένη από τους ομίλους ξοδεύει 15 εκατ ευρώ για Ντιόγκο και Ντουντού (που έπαιξε για ένα ημίχρονο στη ρεβάνς). Και ο Βαλβέρδε δημιουργεί κάτι πολύ όμορφο. Είναι η ομάδα που διαλύει στο Φάληρο Χέρτα, Μπενφίκα (για τους ομίλους του Γιουρόπα). Που παίρνει νταμπλ και παίζει πραγματικά ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Ένας από τους καλύτερους Ολυμπιακούς της 20ετίας. Με φανταστικό ρόστερ. Και τεράστιο προπονητή .

ΤΙΜΟΥΡ ΚΑΙ... ΡΩΣΙΚΑ: Το επόμενο καλοκαίρι (2009) ο Σωκράτης Κόκκαλης αποφασίζει να δώσει στον Βαλβέρδε τα παπούτσια στο χέρι. Ποιος ο αντικαταστάτης; Ο Τιμούρ Κετσπάγια, που το περασμένο καλοκαίρι ήταν ο ηθικός αυτουργός της μεγάλης πρόκρισης της Ανόρθωσης. Ο κόσμος δεν αντιμετωπίζει «θετικά» αυτή την αλλαγή διότι ο «Τσινγκούρι» ήταν πολύ συμπαθής. «Χολέρα έχει ο Κετσπάγια, δεν κατάλαβα δηλαδή;» Αναρωτιέται δημόσια ο Σωκράτης Κόκκαλης, Μάη μήνα, την ώρα της ανακοίνωσης. Και προσθέτει ότι τον Βαλβέρδε έπρεπε να τον διώξει μετά το περσινό 3-0 στην Κύπρο. «Να με ρωτήσετε πώς ένιωθα μετά την τριάρα στην Κύπρο!» ήταν η ατάκα του. Τον νυν τεχνικό της ΑΕΚ, όμως ο πρόεδρος δεν τον στηρίζει με πολλές μεταγραφές (αριστερός εξτρέμ ο Λεονάρντο έπαιξε εκείνη τη χρονιά). Ο Κετσπάγια πάντως την κάνει τη δουλειά της πρόκρισης μια χαρά. Με τέσσερις νίκες και χωρίς παθητικό κόντρα σε Σλόβαν Μπρατισλάβας και Σέριφ. Το κακό όμως έγινε στο Τίρασπολ (18/8). Ημίχρονο χωρίς σκορ (0-0) και οι Πειραιώτες κάκιστοι. Ο Κετσπάγια με τους σφυγμούς στο... 200, αρχίζει τα γαλλικά (στα ρώσικα). Ο Ντουντού που έχει παίξει στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας τον αντιλαμβάνεται. Και κάπου εκεί η ένταση βαράει κόκκινο. Τελικά ο Βραζιλιάνος με την έναρξη του δευτέρου μέρους (46΄) ανοίγει τον δρόμο της πρόκρισης (0-2). Αλλά στα αποδυτήρια οι σχέσεις δεν ξαναφτιάχνουν ποτέ. Ο Κετσπάγια απολύεται αήττητος σε επίσημα ματς (1 νικη, 1 ισοπαλία στο πρωτάθλημα) στις 15/9.

ΓΥΡΙΣΕ: Καλοκαίρι 2010. Η τελευταία εμπειρία, πάνω στην μεγάλη διοικητική αλλαγή. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει μόλις αναλάβει και προσπαθεί να φτιάξει τον (5ο στο περασμένο πρωτάθλημα) Ολυμπιακό από την αρχή. Βρίσκει προπονητή τον Έβαλντ Λίνεν (η τελευταία πρόσληψη Κόκκαλη). Και παρότι θέλει τον Βαλβέρδε, τον διατηρεί μέχρι... νεοτέρας. Οι Πειραιώτες παίζουν προκριματικά για το Γιουρόπα Λιγκ. Περνούν εύκολα την Αλβανική Μπέσα (0-5 και 6-1) στα μέσα Ιούλη και ακολουθεί η Μακάμπι Τελ Αβίβ. Πρώτο ματς στο άδειο -λόγω τιμωρίας- Φάληρο (29/7) και νίκη με 2-1. Οι Ισραηλινοί ανοίγουν το σκορ με έναν αστείο καταλογισμό πέναλτι σε βάρος του Γκαλίτσιου και οι Ερυθρόλευκοι το «γυρνάνε» στο δεύτερο. Με Ζαϊρί και Ρόμενταλ. Η ρεβάνς είναι στις 5 Αυγούστου. Και μοιάζει εφιάλτης. Ο Ιταλός διαιτητής Λούκα Μπάντι ακυρώνει για άγνωστο λόγο ένα φανταστικό γκολ του Ζαϊρί (30΄), η Μακάμπι προηγείται με 1-0 (Ζιβ) και η καταστροφή ολοκληρώθηκε με την αποβολή του Ντιόγκο. Ακολουθεί μια νύχτα που άλλαξε σε μεγάλο βαθμό την σύγχρονη ιστορία του κλαμπ. Τέλος ο Λίνεν, πίσω ο Βαλβέρδε.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
1997: Ολυμπιακός-Μοζίρ 5-0, Μοζίρ-Ολυμπιακός 2-2
1998: Ολυμπιακός-Ανόρθωση 2-1, Ανόρθωση-Ολυμπιακός 2-4
2008: Ανόρθωση-Ολυμπιακός 3-0, Ολυμπιακός-Ανόρθωση 1-0
2009: Σλόβαν-Ολυμπιακός 0-2, Ολυμπιακός-Σλόβαν 2-0. Σέριφ-Ολυμπιακός 0-2, Ολυμπιακός-Σέριφ 1-0

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ
2008: Νόρτζελαντ-Ολυμπιακός 0-2, Ολυμπιακός-Νόρτζελαντ 5-0.
2010: Μπέσα-Ολυμπιακός 0-5, Ολυμπιακός-Μπέσα 6-1. Ολυμπιακός-Μακάμπι 2-1, Μακάμπι-Ολυμπιακός 1-0.

 

Τελευταία Νέα