To αίμα (Αλβανία), νερό (Ελβετία) γίνεται;

To αίμα (Αλβανία), νερό (Ελβετία) γίνεται;

bet365

Αλβανία-Ελβετία.Μια αναμέτρηση με κοινό σημείο την... πατρίδα! Παίκτες αλβανικής καταγωγής απέναντι σε συμπατριώτες τους! Το G-Weekend γράφει για ένα Euro-εμφύλιο με τεράστιο ενδιαφέρον!

Αλβανία - Ελβετία ένα ματς ανάμεσα σε δυο ποδοσφαιρικές ομάδες πους τις χωρίζουν αρκετά, αλλά και τις ενώνουν περισσότερα, όπως η κοινή πατρίδα αρκετών! Άλλωστε, για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro δυο αδέλφια θα βρεθούν απέναντι! Ο μέσος της Αλβανίας, Ταουλάντ Σάκα θα είναι αντίπαλο με τον Ελβετό μέσος, Γκράνιτ Σάκα. Γεννημένοι στη Βασιλεία, από Αλβανο-Κοσοβάρους γονείς φόρεσαν και οι δυο τη φανέλα των Ελβετών στις μικρές Εθνικές, ωστόσο ο πρώτος προτίμησε να αλλάξει και λίγο πριν τη βήμα στην Ανδρών αποφάσισε να παίζει με τον Αετό στο στήθος! Αραγε πως θα αισθάνονται οι γονείς που άφησαν τον τόπο τους το 1989 και σχεδόν 27 χρόνια μετά, θα δουν τους δυο γιους του, αντίπαλους στα γήπεδα της Γαλλίας. Αλήθεια, ποιον θα υποστηρίξουν... Θα βρίσκονται στο Bollaert-Deleus, στο Λανς και σίγουρα θα καμαρώνουν!


Ο Ταουλάντ πιο συναισθηματικός αποφάσισε να δεχθεί την πρόσκληση της Αλβανίας, ήταν άλλωστε αυτός που προσπάθησε στο Βελιγράδι να υπερασπιστεί τη σημαία της χώρας του, δεχόμενος την επίθεση αντιπάλων. Ο αδελφός του τον χαρακτήρισε «Εθνικό ήρωα» κι έτσι τον αντιμετωπίζουν και οι συμπατριώτες του.

Εκτός από τον Γκράνιτ Σάκα, οι Ελβετοί Μπεχράμι, Μεχμέντι, Σακίρι προέρχονται από γονείς Αλβανο-Κοσοβάρους, ενώ ο Ντζεμαϊλί έχει αλβανικές ρίζες! Απέναντί τους θα βρουν τους: Αμπράσι, Αγιέτι, Μπάσα, Γκάσι, Βέσελι που γεννήθηκαν στην Ελβετία, ενώ οι Αλίγι, Τσάνα,
Κουκέλι, Λενιάνι πέρασαν σημαντικά διαστήματα της ζωής τους στη χώρα των Αλπεων! Το λέμε και... οικογενειακό διπλό! Το φαινόμενο της μετανάστευσης ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε σε αυτή του 1990 και τη δεδομένη στιγμή οι Αλβανοί που ζουν στην Ελβετία ξεπερνούν τους 250.000.

Πως όμως αντιμετώπισαν οι Ελβετοί παίκτες την επιστροφή στις ρίζες και πως τους είχαν υποδεχθεί το 2013 οι Αλβανοί φίλαθλοι; «Οι αλβανικές οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει για ένα καλύτερο μέλλον είναι εκατοντάδες. Από τη στιγμή που έχετε αλβανικές ρίζες, δεν πρέπει να νιώθετε άνετα να παίξετε απέναντι στην πατρίδα της και στη σημαία της και γι’ αυτό σας ζητάμε να μην αγωνιστείτε στα Τίρανα.

Έτσι, θεωρούμε ότι θα διορθώσετε το λάθος σας στην επιλογή που κάνατε για το ποια χώρα θα εκπροσωπείτε και θα σας καταλάβουμε. Αλλιώς η μέρα σας δεν θα είναι η καλύτερη και θα θεωρηθείτε «προδότες». Η πρότασή μας είναι η καλύτερη λύση για όλες τις πλευρές» ήταν η προειδοποίηση μερίδας οπαδών! Οι διεθνείς Ελβετοί όχι μόνο αγωνίστηκαν, αλλά ο Σακίρι ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ κι έδωσε στη χώρα την οποία διάλεξε το εισιτήριο για το Mουντιάλ!

O Σακίρι γεννήθηκε στο Gjilan από Αλβανο-Κοσοβάρους γονείς και βρέθηκε στην Ελβετία ενός έτους. Ο Μεχμέντι γεννήθηκε στη Γκοστίβαν των Σκοπίων από Αλβανούς γονείς και βρέθηκε στην Ελβετία στα δυο του χρόνια. Ο Μπεχράμι από τη Μιτρόβιτσα βρέθηκε στη χώρα των Αλπεων στα πέντε του! Τεσσάρων ετών πήγε στην Ελβετία ο Τζεμαϊλί, που γεννήθηκε στο Τέτοβο... Είναι κάποια από τα παραδείγματα των Ελβετών διεθνών...

Στον αντίποδα, ο Γκάσι γεννήθηκε στη Βασιλεία, ο Βεσέλι στο Λουγκάνο, ο Αμπράσι στο Μπίσχοφτελ και ο Μπάσα στη Λωζάνη, ενώ ο Ταουλάντ Σάκα στη Βασιλεία, όπως και ο Αγέτι.

Στα αστέρια της Αλβανίας συμπεριλαμβάνεται ο Σκελζέν Γκάσι, ο οποίος μέχρι τα 21 του έπαιζε στην U21 της Ελβετίας, με τον Χίτσφελντ να επιθυμεί διακαώς την παρουσία του και στην Ανδρών, όμως την ίδια περίοδο ήρθε και η πρόταση των «Αετών». Η απάντησή του; «Δεν ήταν συναισθηματική η απόφαση, ήταν καθαρά ποδοσφαιρική. Ηξερα πως η Αλβανία είχε μια καλή φουρνιά παικτών και ήθελα να είμαι μέρος αυτού του πρότζεκτ που πίστευε πολύ στην πρόκριση στο Euro. Επειτα από δυο-τρεις μέρες το αποφάσισα, ήταν η πιο σοβαρή ποδοσφαιρική απόφαση που πήρα...».


Την ίδια απόφαση πήρε και ο Αμίρ Αμπράσι, ο οποίος πείσθηκε από το πλάνο του Τζιάνι Ντε Μπιάσι «Είμαι περήφανος που παίζω στην Αλβανία, αλλά και περήφανος που γεννήθηκε στην Ελβετία. Το αίμα είναι αλβανικό, αλλά το σπίτι μου ελβετικό. Δεν θα ζήσω στο Κοσσυφοπέδιο, αφού η Ελβετία είναι η πιο όμορφη χώρα, μου έδωσε τόσα πολλά αυτή η χώρα. Η Ελβετία με έμαθε να είμαι πειθαρχημένος, σπούδασα εκεί κι από την οικογένειά μου δεν έλειψε ποτέ τίποτα. Οσο για την απόφαση που πήρα; Ήθελα να είμαι και γω μέρος της ομάδας που χτίζεται για να πετύχει κάτι καλό και τα κατάφερα! Είμαι άνθρωπος των γρήγορων αποφάσεων».

 

Τελευταία Νέα