Βολές που (ή δεν) «έγραψαν» ιστορία! (vids)

Βολές που (ή δεν) «έγραψαν» ιστορία! (vids)

bet365

Το πιο εύκολο σουτ θεωρητικά στο μπάσκετ είναι οι βολές... ή μήπως όχι. Το gazzetta.gr σας παραθέτει δέκα στιγμές που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ λόγω βολών.

Η ψυχολογική πίεση από την κρισιμότητα μίας αναμέτρησης μπορούν να οδηγήσουν έναν επαγγελματία παίκτη να αστοχήσει ανενόχλητος σε απόσταση περίπου 5 μέτρων (5.8 είναι από τη γραμμή μέχρι τη baseline). Έχουν υπάρξει παίκτες που σούταραν με ποσοστό μεγαλύτερο του 95% (Ματσιγιάουσκας), που ευστόχησαν ακόμη και με τα μάτια κλειστά (Τζόρνταν εναντίον των Χοκς), που σουτάρουν με το εξευτελιστικό κάτω του 50% (ΝτιΆντρε Τζόρνταν).

Οι βολές αποτελούν «βραχνά» σε πολλές ομάδες και το gazzetta.gr αποφάσισε να θυμηθεί εκείνες οι οποίες (είτε εύστοχες είτε άστοχες, είτε από ελληνικά χέρια είτε από ξένα) διαδραμάτισαν ιστορικό γεγονός για το ελληνικό μπάσκετ.

Η σειρά είναι τυχαία:

ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ

Τελικός Eurobasket 1987: Ελλάδα - Σοβιετική Ένωση 101-101 και μένουν 4''.

Το 90% των ανθρώπων που βρίσκονταν στο ΣΕΦ δεν κοίταζαν (μεταξύ των οποίων και οι αναπληρωματικοί που ήταν στον πάγκο). Ο Αργύρης Καμπούρης με τιτάνια ψυχραιμία κάνει το 2/2 και χαρίζει το πρωτάθλημα Ευρώπης στην Ελλάδα αλλάζοντας την ιστορία του μπάσκετ στη χώρα μας.

ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕ ΣΙΣΚΑΟΥΣΚΑΣ

Τελικός Euroleague 2012: ΤΣΣΚΑ Μόσχας 61-60 και μένουν 9.7''

Ο Ραμούνας Σισκάουσκας μέχρι εκείνο το σημείο της σεζόν είχε στην Ευρωλίγκα 20/27 βολές. Έγιναν 20/29 με 0/2 και στη συνέχεια ο Βασίλης Σπανούλης έδωσε την ασίστ στον Γιώργο Πρίντεζη ο οποίος χάρισε το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο στους Πειραιώτες.

ΟΧΙ ΡΕ ΘΟΔΩΡΗ

Eurobasket 2001: Ελλάδα - Γερμανία 75-80. Αποκλεισμός από τη φάση των «16».

Η ελληνική ομάδα προηγήθηκε ακόμη και με 18 πόντους, ωστόσο το pick 'n' roll του Πέσιτς με τον Νοβίτσκι μας «σκότωσε». Στα τελευταία 44'' ο καταπληκτικός μέχρι εκείνου του σημείου Θοδωρής Παπαλουκάς κάνει 1/6 βολές.

ΟΤΑΝ Ο ΣΙΓΑΛΑΣ ΤΗΝ ΕΒΑΛΕ ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ

Μουντομπάσκετ 1994: Ελλάδα - Πόρτο Ρίκο.

Η Ελλάδα δεν ήθελε να τερματίσει πρώτη γιατί στο πρώτο νοκ άουτ θα συναντούσε τους Ισπανούς. Ο Μάκης Δενδρινός διατάζει τον Γιώργο Σιγάλα να αστοχήσει εσκεμμένα στην ελεύθερη βολή. Ο Σιγάλας την πετάει σαν τούβλο, αλλά αυτή χτυπά ταμπλό και μπαίνει. Μετά τη λήξη κυριαρχούσε κατήφια μέχρι που μετατράπηκε σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Η Κίνα ώρες αργότερα απέκλεισε την Ισπανία και η Ελλάδα είχε ένα εύκολο νοκ άουτ χάρη στη βολή του Σιγάλα.

Ο ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ... ΡΑΪΤΣΕΒΙΤΣ

Τελικός Fiba Champions Cup 2003. Άρης - Πρόκομ 81-83 και μένουν 3.6''.

Ο Ουίλι Σόλομον κερδίζει το φάουλ και πηγαίνει στη γραμμή για να ισοφαρίσει. Βάζει την πρώτη. Χάνει τη δεύτερη και ο Μιχαήλ Ραίτσεβιτς αρπάζει το επιθετικό ριμπάουντ και σκοράρει για να χαρίσει τον τίτλο στον Άρη.

ΑΝ ΔΕΝ ΕΜΠΑΙΝΑΝ ΤΟΥ ΛΙΒΕΡΗ...

Τελικός Eurobasket 1987. Ελλάδα - Σοβιετική Ένωση 87-89 και μένουν 36''.

Ο Λιβέρης Ανδρίτσος κερδίζει το φάουλ και με 2/2 βολές ισοφαρίζει το ματς στέλνοντας το στην παράταση. Αν δεν είχε ευστοχήσει τότε ίσως να μην είχε εκτελέσει ποτέ βολές ο Καμπούρης.

ΟΙ 3/10 ΤΟΥ ΠΑΣΠΑΛΙΕ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

Τελικός Euroleague: Ολυμπιακός - Χοβεντούτ 57-59 και μένουν 4.8'' για τη λήξη.

Ο Ολυμπιακός δε μπορεί αν σκοράρει με κανέναν τρόπο στο δεύτερο ημίχρονο. Ο Ζάρκο Πάσπαλιε έχει 3/9 και πηγαίνει στη γραμμή για την ισοφάριση. Το τάιμ του Ομπράντοβιτς τον «παγώνει» ακόμη περισσότερο και όταν επιστρέφει κάνει 0/1 (τότε υπήρχε κανονισμός για 1+1). Το χρονόμετρο κολλάει και οι Πειραιώτες χάνουν δύο ακόμη ευκαιρίες...

Ο ΡΙΓΚΟΝΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ «ΒΑΛ' ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ»

Ημιτελικός Eurobasket 2005: Ελλάδα - Γαλλία 64-65 και μένουν 11''.

Ο Παπαλουκάς κάνει φάουλ στον Αντουάν Ριγκοντό με τον Γάλλο να βάζει 1/2 βολές και να δίνει το δικαίωμα στην ελληνική ομάδα για το εύστοχο τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη. Αν ο Γάλλος γκαρντ είχε ευστοχήσει και στις δύο βολές τότε οι «τρικολόρ» θα ξεκινούσαν τη διαδικασία των βολών και ενδεχομένως να υπήρχε διαφορετική εξέλιξη. Ευτυχώς ποτέ δε θα το μάθουμε...

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ 1/4 ΜΕ ΤΟΥΣ «ΓΙΟΥΓΚΟΥΣ»

Ημιτελικός Μουντομπάσκετ 1988. Ελλάδα - Γιουγκολαβία 56-55 και μένει 1:48.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου κάνει 0/2 και ο Σάσα Τζόρτζεβιτς σκοράρει για το 56-57. Ο Νίκος Οικονόμου με 1/2 ισοφαρίζει σε 57-57 με αποτέλεσμα να ακολουθήσει παράταση στην οποία η Ελλάδα ηττήθηκε. Αν είχαν μπει οι βολές (όχι όλες) η χώρα μας θα είχε έναν ακόμη τελικό Μουντομπάσκετ.

 

Τελευταία Νέα