Απ' τον Αμποάγκουε στον Στράντλι!

Απ' τον Αμποάγκουε στον Στράντλι!

bet365

Μία ενδεκάδα cult (και μη) ξένων παικτών Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Τι κάνουν σήμερα ο Βράμπλιτς και ο Ελιομάρ; Ο Ιρισμέτοφ; Ο Αγκίρε; Tο G-Weekend Journal βρήκε τα ίχνη τους.

Ένα από τα κλασικά ερωτήματα των ποδοσφαιρόφιλων είναι τι κάνουν σήμερα ποδοσφαιριστές του παρελθόντος ιδιαίτερα εκείνοι που δεν βρίσκονταν στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Καλτ φιγούρες, ρολίστες, άνθρωποι χαμηλών τόνων, αλέγκρο τύποι, αιώνια ταλέντα. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πέρα από τους εξαιρετικούς ξένους ποδοσφαιριστές που τους ανέβασαν επίπεδο, είχαν την ατυχία να εμπιστευτούν τα χρώματα τους σε ποδοσφαιριστές που δε δικαίωσαν τις προσδοκίες τους ή σε άλλους που δεν έμελλε να μακροημερεύσουν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η τύχη συγκεκριμένων παικτών μετά την απόσυρση τους από την ενεργό δράση. Το G-Weekend Journal σταχυολόγησε μία ενδεκάδα παικτών, οι οποίοι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν απασχολούν πλέον τα media.

Για να μην παραξηγηθούμε δεν ήταν όλοι τους για τα... θηρία. Μίκλαντ, Μινχ, Λα Λινγκ για παράδειγμα πρόσφεραν στον Παναθηναϊκό, εν αντιθέσει με τους Αμποάγκουε και Λέμενς που παραμένουν στη μνήμη των οπαδών του Ολυμπιακού για μη ποδοσφαιρικούς λόγους.

Φρανκ Στράντλι (Παναθηναϊκός 1997/99)

Ο Φρανκ Στράντλι αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό για δύο σεζόν στα τέλη της δεκαετίας του '90 αλλά κατάφερε να αφήσει το στίγμα του, όχι τόσο για την εκτελεστική δεινότητα του αλλά για τα παραπανίσια κιλά του. Ο άλλοτε στράικερ του Παναθηναϊκού εγκατέλειψε σε ηλικία μόλις 29 ετών το ποδόσφαιρο προκειμένου να ξεκινήσει μία νέα καριέρα.

Ο 43χρονος Στράντλι θεωρούνταν ως ένας από τους πλέον καταρτισμένους κοινωνικούς λειτουργούς στην πατρίδα του, το Κρίστιανσταντ. Ο Νορβηγός, ο οποίος είναι πατέρας τριών παιδιών φρόντιζε σε ειδικό κέντρο παιδιά ηλικίας 13-18 ετών που αντιμετωπίζουν οικογενειακά προβλήματα αλλά και μπλεξίματα με ναρκωτικά. «Είναι μια υπέροχη δουλειά και μου ταιριάζει. Είμαι προπονητής στα παιδιά μου, όμως και αυτά είναι δικά μου παιδιά που χρειάζονται περισσότερη φροντίδα». είχε πει χαρακτηριστικά.

Τα τελευταία χρόνια ο Στράντλι φτιάχνει πίτσες! «Έγινε τυχαία. Μου παρουσιάστηκε μια ευκαιρία να αναλάβω ένα εστιατόριο, πήγε καλά και στη συνέχεια άνοιξε ακόμα ένα, ενώ ίσως υπάρξει και τρίτο».

Έρικ Μίκλαντ (Παναθηναϊκός 1997/00)

Το «κουνούπι», από τους σπουδαιότερους Νορβηγούς ποδοσφαιρικές της γενιάς του φημίζεται για τον αντισυμβατικό χαρακτήρα του. Ο Μίκλαντ αποσύρθηκε το 2004 από την ενεργό δράση και τέσσερα χρόνια αργότερα επέστρεψε για να αγωνιστεί για μόλις 9 παιχνίδια με την Σταρτ.

Στο ενδιάμεσο, συνέχισε να έχει προβλήματα με το αλκοόλ, αλλά και τα ναρκωτικά. Η μετάβασή του στην «κανονική» ζωή δεν ήταν εύκολη. Κλείστηκε στον εαυτό του και το Σεπτέμβριο του 2008 τα μπλεξίματα αυξήθηκαν για τα καλά.

Κατηγορήθηκε για κατοχή και χρήση κοκαΐνης, όπως και για περιφερειακή παρουσία σε κύκλωμα διακίνησης. Από το καλοκαίρι του 2013, από κοινού με τον πρώην διεθνή Νορβηγό Βίνταρ Ρίσεθ, έχουν αναλάβει τις προπονήσεις στην ομάδα street soccer της χώρας του. Μια ομάδα που απαρτίζεται από νεαρούς ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας. Μέσω της όλης διαδικασίας, προσπαθούν να τους επανεντάξουν και να τους βρουν και δουλειά.

Ιγκόρ Βραμπλιτς (Ολυμπιακός 1986/87)

Πρόκειται για τον Μουντιαλικό (1986) διεθνή Καναδό, ο οποίος αγωνίστηκε ένα φεγγάρι στον Ολυμπιακό. Τα ποδοσφαιρικά ίχνη του χάθηκε σχετικά νωρίς. Το 1989 σε ηλικία 24 ετών κατηγορήθηκε για δωροδοκία και έκτοτε δεν ξανακλήθηκε στην Εθνική Καναδά. Εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο για να ακολουθήσει καριέρα ατζέντη ιπποδρομιών, ενώ τον Ιούνιο του 2007 συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε διακίνηση ναρκωτικών. Τον Μάιο του 2008 απαλλάχθηκε των κατηγοριών του και αφέθηκε ελεύθερος.

Ελιομάρ Καρβάλιο (Παναθηναϊκός 1995/96)

Ο Βραζιλιάνος Ελιομάρ Καρβάλιο, αποκτήθηκε ως μεγάλο ταλέντο αλλά κατάφερε να αγωνιστεί για μόλις 9 λεπτά στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Ακολούθησε ο ΟΦΗ και ο ΕΑΡ δίχως όμως να μπορέσει να κάνει αξιοπρεπή καριέρα. Στα 24 του επέστρεψε στη Βραζιλία, ενώ σύμφωνα με τον θρύλο για ένα διάστημα εργαζόταν σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στην Κρήτη!

Τζαφάρ Ιρισμέτοφ (Παναθηναϊκός 1998)

Ένα ακόμη ταλέντο από το Ουζμπεκιστάν που δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στον Παναθηναϊκό. Ο 39χρονος Ιρισμέτοφ τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί καριέρα προπονητή στην πατρίδα του με τελευταίο σταθμό της καριέρας του, την Οκτέπα.

Ιγκόρ Σιπνιέφσκι (Παναθηναϊκός 1998/01)

Βρίσκεται ίσως στη χειρότερη μοίρα απ' όλους τους πρώην συναδέλφους του, λόγω της ροπής του στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Στα 35 του επιχείρησε να κάνει ένα restart όχι στην ποδοσφαιρική του καριέρα η οποία έχει λήξει προ πολλού, αλλά στη ζωή του. Ο παλαίμαχος Πολωνός επιθετικός εξέτισε ποινή κάθειρξης 13 μηνών, αφού προηγουμένως καταδικάστηκε για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά της μητέρας του, αλλά και επίθεση εναντίον αστυνομικού (σ.σ. Οκτώβριος 2007).



Έρβιν Λέμενς (Ολυμπιακός 2005/06)

Ο ανεκδιήγητος Βέλγος γκολκίπερ, ο οποίος αποτέλεσε τρίτη επιλογή στον Ολυμπιακό στα 39 του παραμένει στον χώρο του ποδοσφαίρου έχοντας αναλάβει χρέη προπονητή τερματοφυλάκων στην Γκενκ του Νίκου Καρέλη. Είχε προηγηθεί η πενταετής θητεία του στη Λόκερεν του Γιώργου Γκαλίτσιου.

Φέλιξ Αμποάγκουε (Ολυμπιακός 1998/99)

Ένας ακόμη απίθανος Γκανέζος που δεν στέριωσε στον Ολυμπιακό. Ο Φέλιξ Αμποάγκουε ακολουθεί καριέρα προπονητή στην πατρίδα του. Συγκεκριμένα είναι ασίσταντ στην Λίμπερτι Προφέσιοναλς ασκώντας μάλιστα κριτική στις επιλογές του ομοσπονδιακού τεχνικού Άβραμ Γκραντ.

Μάρκους Μινχ (Παναθηναϊκός 2003/05)

Ο Μάρκους Μινχ, σταματώντας το ποδόσφαιρο, ασχολήθηκε με μια άλλη μεγάλη του αγάπη, τα άλογα! «Όταν έπαιζα στη Γκλάντμπαχ, ζούσα στο Ντίσελντορφ, κοντά στο Γκράφενμπεργκ. Αν την Κυριακή δεν είχαμε προπόνηση, πάντα πήγαινα με την οικογένειά μου σε κούρσες αλόγων. Έτσι, το 2002, ένας φίλος μου έδωσε τα μισά δικαιώματα ενός αλόγου, οπότε ήμουν ξαφνικά συνιδιοκτήτης!», είχε πει χαρακτηριστικά.

Ο Μινχ ξεκίνησε να ψάχνεται, να μελετάει τα συμπαθή τετράποδα και ανακάλυψε ότι η ιππασία αποτελεί ένα πολύ ανταγωνιστικό άθλημα. Του έβγαλε την επιθυμία να νικά και την αίσθηση του συναγωνισμού που ένιωθε στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε, από πιτσιρικάς, όταν είχε κάνει μαθήματα ιππασίας, το μικρόβιο είχε μπει μέσα του!

Τσου Λα Λινγκ (Παναθηναϊκός 1982/84)

Η απόκτηση του επί εφτά σεζόν εξτρέμ του Άγιαξ από τον Παναθηναϊκό είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στους οπαδούς του «τριφυλλιού» την δεκαετία του '80. Ο Λα Λινγκ στα 60 του θεωρείται ως άνθρωπος της εμπιστοσύνης του Γιόχαν Κρόιφ. Με εισήγηση του τελευταίου ο πρώην άσος του «τριφυλλιού» επέστρεψε ως σύμβουλος στη διοίκηση του Άγιαξ.

Ντιέγκο Αγκίρε (Ολυμπιακός 1988)

Ο Ουρουγουανός στράικερ που είχε αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό επί εποχής Λίμπρεχτς δεν κατάφερε να δικαιολογήσει το όνομα του, ενώ βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Ο 50χρονος εδώ και 15 χρόνια πραγματοποιεί καριέρα προπονητή. Αυτή την εποχή καθοδηγεί την Ατλέτικο Μινέιρο.

 

Τελευταία Νέα