Τζόκοβιτς: O νέος «Βασιλιάς»... έρχεται (pics)

Αντωνία Σπανού
Τζόκοβιτς: O νέος «Βασιλιάς»... έρχεται (pics)

bet365

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έφτασε τα 10 grand slam, μεγαλώνει κάθε μέρα ως παίκτης και το Gazzetta Weekend Journal σας θυμίζει πως «χτίζει» με μεθοδικότητα τον δικό του μύθο στο τένις.

«This is Sparta»

Κάνει κουμάντο στο κόρτ και το δηλώνει. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς άρχισε να αναδεικνύεται την εποχή που ο Φέντερερ και ο Ναδάλ είχαν φτιάξει την δική τους προσωπική παράσταση, την οποία φρόντιζαν να την «τρέφουν» με τις μοναδικές «μάχες» που παρουσίαζαν μέσα στο γήπεδο σε κάθε μεγάλο τουρνουά. Ο Τζόκοβιτς μας συστήθηκε ανήλικος ακόμα το 2003. Μέχρι το 2007 είχε ανέβει στην τρίτη θέση της Παγκόσμιας κατάταξης και χτύπαγε την πόρτα των δύο μεγάλων. Το μεγάλο σοκ για όλους τους φίλους του αθλήματος και κυρίως των δύο μεγάλων θα έρθει το 2009 όταν θα κερδίσει το Rogers Cup στο Μόντρεαλ νικώντας τον Άντι Ρόντιγκ, τον Ναδάλ αλλά και τον Φέντερερ. Ο στόχος του ίδιος από όταν ήταν 4 χρονών. Να γίνει νούμερο 1 στο τένις. Το 2015 φαίνεται ότι είναι η χρονιά που θα καταφέρει αν αλλάξει τα μυαλά και των πιο δύσπιστων. Η αγάπη και η πίστη των οπαδών του Φέντερερ δύσκολα κλονίζεται, όπως και δύναμη που έβγαζε πάντα στο παιχνίδι του ο Ναδάλ δύσκολα ξεχνιέται. Τα καλά τουρνουά των Βαβρίνκα και Μάρεϊ δεν έχουν συνέχεια και ο Νόλε είναι εδώ, στο νούμερο 1 και φαίνεται πιο έτοιμος από ποτέ, μόλις στα 27 του, να γράψει την δική του εντυπωσιακή ιστορία στο άθλημα. Με το US Open που κατέκτησε, έφτασε τα 10 Grand Slam και η χρονιά δεν μπορούσε να μην χαρακτηριστεί μοναδική για τον Τζόκοβιτς.

#Αυστραλιανό Όπεν 2008

Αυτή ήταν η αρχή. Το γρασίδι είναι μια επιφάνεια που «πηγαίνει» στον Τζόκοβιτς και από εκεί έγινε η αρχή στους τίτλους σε Grand Slam. Το 2008, μόλις σε ηλικία 21 ετών θα καταφέρει αυτό που για άλλους τενίστες φαντάζει ακατόρθωτο. Οι πρώτοι γύροι της διοργάνωσης δεν θα του δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αφού θα κερδίσει εύκολα Μπέκερ, Μπολέλι και Κέρεϊ με 3-0. Η συνέχεια θα είναι πιο απαιτητική, το αποτέλεσμα όμως θα είναι το ίδιο. Ο Χιούιτ και ο Φερέρ θα βρεθούν στο δρόμο του Τζόκοβιτς, με τον Σέρβο όμως να είναι ισοπεδωτικός. Στα ημιτελικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ρότζερ Φέντερερ. Ο Τζόκοβιτς θα πρέπει να κερδίσει τον καλύτερο για να γίνει ο καλύτερος και το ξέρει καλά. Και θα το δείξει. Το τελικό 3-0 κάνει όλους όσους δεν τον ήξεραν να τον προσέξουν. Ο τελικός θα τον βρει κόντρα στην άλλη έκπληξη της διοργάνωσης, τον Τζο Βίλφριντ Τσόνγκα. Ο Γάλλος δεν θα του σταθεί εμπόδιο και μια μεγάλη καριέρα άρχισε.

#Αυστραλιανό Όπεν 2011

Την γνωριμία την έκανε, αλλά η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη. Μετά από 3 χρόνια χωρίς ιδιαίτερες επιτυχίες ο Τζόκοβιτς φαίνεται ότι θα χρειαστεί τον Αυστριαλιανό του... αέρα για να πάρει μπρος. Η αρχή θα γίνει κόντρα σε Γκρανολέρς, Ντόντιγκ, Τροίτσκι και Αλμάγκρο τους οποίους ο Σέρβος θα ξεπεράσει με σχετική ευκολία. Σειρά θα πάρει ο Τόμας Μπέρντιχ και μετά από αυτό το εμπόδιο θα έρθει το μεγαλύτερο, αφού ο Φέντερερ για ακόμα μια φορά θα βρεθεί στον δρόμο του. Ο Τζόκοβιτς όμως έχει βρει τον τρόπο να κυριαρχεί στον καλύτερο. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 3-0 σετ και η καθαρή νίκη του Τζόκοβιτς θα του δώσει την σωστή ψυχολογία για τον τελικό. Ο Άντι Μάρεϊ δεν θα σταθεί εμπόδιο στον Νόλε και ο Σέρβος θα επικρατήσει με 3-0 σετ στον τελικό, κατακτώντας για 2η φορά στην καριέρα του Grand Slam.

#Γουίμπλετον 2011

Τέλος στον τίτλο του αουτσάιντερ, αρχίσει η εποχή που ο Τζόκοβιτς κατεβαίνει στο τουρνουά σαν φαβορί. Το 2011 έτρεχε ένα ρεκόρ 41-1 και αυτό έκανε όσους τον αντιμετωπίσουν υποψιασμένους για το παιχνίδι απέναντι στον Σέρβο. Στον δρόμο για τα ημιτελικά βρέθηκαν οι Σαρντί, Άντερσον, Παγδατής, Λοντρά και Τόμιτς. Κανείς από αυτούς δεν στάθηκε ικανός να σταματήσει την πορεία του Τζόκοβιτς μέχρι τον ημιτελικό. Εκεί, θα βρεθεί πάλι αντιμέτωπος με τον Τσονγκά. Η πίεση άρχισε να κάνει την εμφάνιση της για τον Νόλε και την νίκη την πήρε αρκετά δύσκολα. Ο τελικός κόντρα στον Ναδάλ θα τον φέρει μπροστά σε δύο κατορθώματα. Από την μια είναι ο πρώτος τίτλος σε Γουίμπλετον και ο δεύτερος είναι η κατάληψη της κορυφής. Ο Τζόκοβιτς με νίκη εξασφάλιζε το Νο. 1 στην παγκόσμια κατάταξη. Αυτό έγινε. Ο Ναδάλ δεν θα αντέξει στην πίεση του Σέρβου και ο Νόλε θα κάνει το μεγαλύτερο όνειρο του πραγματικότητα.

#Us Open 2011

O Nόβακ Τζόκοβιτς έχει μπει για τα καλά πλέον στους κορυφαίους τενίστες και βρίσκεται μόνο στην αρχή. Στην Αμερική θα βρει πάλι στο δρόμο τους τους δύο κορυφαίους και θα πρέπει να τους κερδίσει για ακόμα μια φορά.

Στον ημιτελικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Ρότζερ Φέντερερ. Εκεί ο Ελβετός «άσος» θα προηγηθεί με 2-0 σετ και ο Τζόκοβιτς, με τρομερή εμφάνιση, θα κάνει τελικά την ανατροπή. Από την «Σκύλα στην Χάρυβδη» με τον τελικό να είναι κόντρα στον Ναδάλ. Μετά από ένα εκπληκτικό παιχνίδι ο Τζόκοβιτς θα επικρατήσει της «μάχης» και θα πανηγυρίσει τον πρώτο του τίτλο σε Αμερικάνικο Όπεν, συνεχίζοντας την εντυπωσιακή του πορεία.

#Αυστραλιανό Όπεν 2012

Η χρονιά ξεκινάει με το Αυστραλιανό Όπεν, ο Τζόκοβιτς βρίσκεται για τα καλά στην κορυφή και οι πάντα δύσπιστοι φίλαθλοι του τένις έχουν αρχίσει και τον κοιτάνε... περίεργα. Το τουρνουά δεν ήταν το καλύτερο από την πλευρά του Τζόκοβιτς, αφού έβγαλε κάποια προβλήματα με την αναπνοή του.

(Όταν εμφανίστηκαν αυτά τα προβλήματα, πολλοί κατηγόρησαν τον Τζόκοβιτς για κόλπα ώστε να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του, η αλήθεια ήρθε αργότερα όταν ο αθλητής βρήκε ότι είναι αλλεργικός στην γλουτένη και η αλλαγή στην διατροφή του θα τον κάνει έναν νέο αθλητή).

Στα προημιτελικά θα νικήσει εύκολα τον Φερέρ και στα ημιτελικά θα έρθει η δύσκολη νίκη κόντρα στον Μάρεϊ. Στον τελικό θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον πολύ φορμαρισμένο Ναδάλ και οι δύο αθλητές θα προσφέρουν μια απίστευτη αθλητική παράσταση σχεδόν 6 ωρών στους θεατές. Η επική «μάχη» των δύο θα βρει νικητή τον Τζόκοβιτς και παράλληλα θα του χαρίσει διακρίσεις που κανένας άλλος 25χρόνος δεν θα είχε φανταστεί για την καριέρα του.

#Αυστραλιανό Όπεν 2013

Ο Τζόκοβιτς θα ταξιδέψει στην Μελβούρνη για να πάρει άλλον έναν τίτλο. Ο Ναδάλ θα είναι τραυματίας, ο Φέντερερ θα ψάχνει τον καλό του εαυτό και ο Τζόκοβιτς, αφού πέρασε από τον πάντα δυνατό Βαβρίνκα, θα βρεθεί αντιμέτωπος στον τελικό με τον Μάρεϊ που προηγουμένως είχε αφήσει εκτός τον Φέντερερ. Ο Μάρεϊ προερχόμενος από την κατάκτηση του πρώτου Grand Slam της καριέρας του έδειχνε ικανός για το καλύτερο. Ο Τζόκοβιτς όμως δεν άφησε περιθώριο. Μετά από μια πολύ δύσκολη «μάχη» επικράτησε και έφτασε τον 3ο τίτλο συνεχόμενο στην Μελβούρνη.

#Γουίμπλετον 2014

Πάει για το 7ο. Η αλήθεια είναι ότι ήταν ένα πολύ δύσκολο τουρνουά για τον Τζόκοβιτς. Χρειάστηκε να περάσει το εμπόδιο του Στέπανεκ στον 2ο γύρο, του Τσίλιτς στα προημιτελικά και του Ντιμιτρόβ στα ημιτελικά. Στον τελικό θα βρεθεί κόντρα στον Φέντερερ, που ήθελε να κερδίσει το Grand Slam και να κάνει την ολική επαναφορά του. Το παιχνίδι που προσέφεραν οι δύο τενίστες ήταν αντάξιο των ονομάτων τους. Ο Φέντερερ παρόλο που έκανε «μαγικά» πράγματα για να επιστρέψει, τελικά δεν τα κατάφερε, και έτσι ο Τζόκοβιτς να βάλει την πλούσια συλλογή του ένα ακόμα Grand Slam.

# Αυστραλιανό Όπεν 2015

Ο Τζόκοβιτς επιστρέφει στην Αυστραλία και θέλει να συνεχίσει τον «μύθο» του. Η χρονιά είναι δική του και δεν θα αφήσει κανέναν να το αμφισβητήσει. Σε έναν πολύ σκληρό ημιτελικό ο Νόλε επικράτησε του Βαβρίνκα για να συναντήσει στον τελικό τον πολύ φορμαρισμένο Άντι Μάρεϊ. Ενώ το παιχνίδι έδειχνε να... γέρνει προς τον Μάρεϊ, ο Τζόκοβιτς έδειξε να μην σκέφτεται το ενδεχόμενο της ήττας άλλαξε το παιχνίδι του, συγκεντρώθηκε και κέρδισε το 8ο Grand Slam στην καριέρα του ισοφαρίζοντας τις κατακτήσεις των Αντρέ Αγκάσι και Ιβάν Λεντλ.

#Γουίμπλετον 2015

Back to back για τον Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος επικράτησε του Γκασκέ στον ημιτελικό και πήρε την πρόκριση για τον τελικό, όπου ακόμα μια φορά θα βρισκόταν αντιμέτωπος κόντρα στον Φέντερερ. Ο Νόλε ήταν ο μεγάλος νικητής με 7-6 (7-1), 6-7 (10-12), 6-4, 6-3 κόντρα στον Ελβετό και απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι είναι τεράστιος τενίστας και αξίζει την θέση στην οποία βρίσκεται.

#Us Open 2015

Άλλος ένας τελικός σε Grand Slam για τον Τζόκοβιτς που γλυκοκοιτάει... τους 17 τίτλους του Φέντερερ. Ξέρει πως αν θέλει να τον φτάσει όμως πρέπει να κερδίζει τον καλύτερο. Και με αυτόν έφτασε στον τελικό. Μια ακόμα «μάχη» βρήκε νικητή τον Σέρβο τενίστα που δείχνει πως όσο περνάει ο καιρός καταφέρνει και γίνεται ο τενίστας που όλοι περιμένουν να γίνει. Ο τελικός ήταν ακόμα μια εκπληκτική παράσταση με τον Ελβετό να παλεύει εντυπωσιακά. Ο Φέντερερ προσπαθούσε να έχει τον έλεγχο του αγώνα, γεγονός που ίσως και νου του στέρησε την νίκη. Το τελικό σκορ ήταν 6-4, 5-7, 6-4, 6-4 και ο Τζόκοβιτς ολοκληρώνει μια δεκάδα γεμάτη προσπάθεια, δυσκολίες αλλά και μεγάλες νίκες.

Τα 10 Grand Slam είναι πλέον γεγονός για τον Τζόκοβιτς και φαίνεται ότι ο «πρίγκιπας» έχει βαλθεί να γίνει «βασιλιάς». Οι τίτλοι μιλούν από μόνοι τους. Δείχνουν τι είναι ικανός να κάνει ο Τζόκοβιτς στην καριέρα του και κάνουν τους φίλους του αθλήματος, ίσως όχι του Φέντερερ, να χαίρονται για ακόμα έναν τεράστιο καλλιτέχνη του τένις.

 

Τελευταία Νέα