Top 10: Μεταγραφές teenagers (vids)

Λευτέρης Ντανοβασίλης
Top 10: Μεταγραφές teenagers (vids)

bet365

Διαβάστε στο Gazzetta Weekend Journal για το top 10 μεταγραφών teenagers στην Ευρώπη, για τους οποίους ξοδεύτηκαν περίπου 154 εκατ. ευρώ!

Το καλοκαίρι του 2014 ήταν κάπως ήσυχο. Υπήρξαν σημαντικές μεταγραφές, όμως δεν έμοιαζε με εκείνο του 2013 και σίγουρα δεν έμοιαζε με το φετινό. Ειδικότερα, οι επενδύσεις, που έγιναν σε παίκτες κάτω των 20 ετών ήταν πολύ μικρές.

Φέτος, με στόχο το μέλλον, οι ομάδες σε όλη την Ευρώπη έριξαν πολύ χρήμα σε νεαρούς παίκτες και τη στιγμή που πέρυσι δεν υπήρχε καν top 10 της προκοπής, τώρα για τους 22 παίκτες, που θα διαβάσετε πιο κάτω, ξοδεύτηκαν περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μπόνους)! Και δεν υπάρχουν παίκτες, όπως για παράδειγμα ο 18χρονος Ενές Γιουνάλ, που αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι, όμως παραχωρήθηκε αμέσως δανεικός στην Γκενκ. Όχι από προκατάληψη, αλλά κυρίως επειδή ως όνομα είναι άγνωστος. Σαν και τη δική του έγιναν δεκάδες ακόμη μεταγραφές.

Παρακάτω, θα διαβάσετε για το top 10 μεταγραφών teenagers, παικτών μικρότερων των 19 ετών (όχι 20, για να το κάνουμε ακόμη πιο ενδιαφέρον), που το πολύ να τα έκλεισαν λίγες μέρες πριν την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου (1η Ιουλίου). Πόσο κόστισαν αυτοί οι 10; 154,25 εκατ. ευρώ!

Αντονί Μαρσιάλ (05/12/1995) – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Είναι το μεγαλύτερο μυστήριο της μεταγραφικής περιόδου. Διότι, όταν πριν λίγες εβδομάδες η Τότεναμ χτύπησε την πόρτα της Μονακό με πρόταση 10 εκατ. ευρώ, οι Μονεγάσκοι ζήτησαν 20 και το θέμα τελείωσε εκεί. Στη συνέχεια, ήρθε στο προσκήνιο το ενδιαφέρον της Παρί, με την Μονακό να ανεβάζει αμέσως την τιμή του στα 35 εκατ. ευρώ, για να φτάσουμε στο εξωφρενικό ποσό, που αποφάσισε να ξοδέψει την τελευταία στιγμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πηγή από τους Μονεγάσκους επιβεβαίωσε τα 60+20 εκατ. ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος από αυτά δικαιούται και η Λυών (5% από το σύνολο και 20% από τη διαφορά άνω των 5 εκατ. ευρώ, με τα οποία τον είχε πουλήσει). Πριν καλά-καλά μάθουμε τα δυνατά του σημεία, ο Μαρσιάλ αλλάζει χώρα και το γεγονός ότι όλα τα φώτα θα είναι στραμμένα πάνω του μόνο καλό δε θα κάνει. Ο Φαν Χάαλ και το τμήμα scouting της Γιουνάιτεντ είδαν πολλά παραπάνω από εμάς και περιμένουμε με αγωνία να δούμε αν ο νεαρός επιθετικός τα καταφέρει. Για το ότι το ταλέντο του είναι τεράστιο, καμία διαφωνία. Για το ότι αξίζει τόσα, χμ…

Κίνγκσλεϊ Κομάν (13/06/1996) – Μπάγερν

Από τις ξαφνικές κινήσεις του καλοκαιριού. Η Γιουβέντους είχε πάρει τον Κομάν μόλις το προηγούμενο καλοκαίρι ως ελεύθερο από την Παρί, η οποία παραδόξως δεν του είχε δώσει ούτε μία ευκαιρία. Ο Γάλλος πρόλαβε να δείξει το ταλέντο του στην Ιταλία στο μικρό χρόνο συμμετοχής του (637’ σε όλες τις διοργανώσεις) και ο Ρέσκε, που έχει τον ρόλο να χτίσει το αύριο της Μπάγερν, αποφάσισε να του δώσει την ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση των Βαυαρών στην μετά Ρομπερί εποχή. Ο 19χρονος θα αγωνίζεται στο Μόναχο με τη μορφή δανεισμού για τα επόμενα 2 χρόνια για 5+2 εκατ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2017 η Μπάγερν έχει το δικαίωμα να τον αγοράσει για 21 εκατ. ευρώ. Όλα είναι στο χέρι του.

Γιούλιαν Βάιγκλ (08/09/1995) – Ντόρτμουντ

Η μεταγραφή του πέρασε κάπως αθόρυβα. Κυρίως, γιατί όλοι κινούνταν στο ρυθμό του Κάστρο στην Μπορούσια. Τελικά, ο δεύτερος μένει στον πάγκο και ο πρώτος έχει κάνει θραύση. Αφού… χαροπάλευε με το Μόναχο 1860 στη δεύτερη κατηγορία και βοήθησε τα λιοντάρια να σωθούν στο τσακ, έκανε το βήμα στην Bundesliga. Τα 3,5 εκατ. ευρώ, που πλήρωσε η Ντόρτμουντ πλέον μοιάζουν ψίχουλα. Ο μικρός πασάρει σαν 30άρης, κρατάει τη θέση, είναι εξαιρετικός τακτικά και η ωριμότητά του είναι εντυπωσιακή. Αν συνεχίσει έτσι, δε θα αργήσει και η κλήση από τον Γιόαχιμ Λεβ.

Ανταμά Τραορέ (28/06/1995) – Μονακό

Πριν λίγο καιρό ο κόσμος του ποδοσφαίρου τον αγνοούσε. Τη σεζόν 2014-15 είχε παίξει μόνο στα Κύπελλα με την Λιλ, όμως πέρυσι οι τραυματισμοί στη μεσαία γραμμή των λιλουά, τον έφεραν στις πρώτες επιλογές του Ρενέ Ζιράρ. Ο πιτσιρικάς έπαιξε με εκπληκτική αυτοπεποίθηση και μέσα σε λίγους μήνες, πρόλαβε να δείξει την αξία του. Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη, καθώς κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο U20. Βρέθηκε άμεσα στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων και η Μονακό αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της περίπου 14 εκατ. ευρώ, για να τον κάνει δικό της. Τώρα, ο 20χρονος μέσος απλά θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι φτιαγμένος για ακόμη παραπάνω.

Σάντι Μίνα (07/12/1995) – Βαλένθια

Βασικός στη Θέλτα από τη σεζόν 2013-14, έγινε πέρυσι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Primera, που σκοράρει 4 γκολ στο ίδιο ματς (με την Ράγιο Βαγιεκάνο)! Η Βαλένθια δε δίστασε ούτε στιγμή να βγάλει περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της για να τον αγοράσει, με τον νεαρό Ισπανό να έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις πίσω από τον επιθετικό (εμφανίζεται περισσότερο στα δεξιά) και οι νυχτερίδες χτίζουν έναν κορμό, που αν όλα πάνε καλά, θα τον έχουν για πολλά χρόνια. Ήδη έχει την εμπιστοσύνη του Νούνο Εσπίριτο Σάντο.

Νιλ Μοπέ (14/08/1996) – Σεντ Ετιέν

Ένας σοβαρός τραυματισμός τη σεζόν 2013-14 του έκοψε την πορεία προς τα πάνω. Επέστρεψε, όμως άργησε να πάρει τις ευκαιρίες του από τον Κλοντ Πιελ στη Νις, παρότι το πρότζεκτ των νισουά έχει σε πρώτο πλάνο τα ταλέντα. Η μεταγραφή μόνο καλό θα του κάνει, με την Σεντ Ετιέν να βγάζει από τα ταμεία της μόλις 1 εκατ. ευρώ, αλλά να βάζει υποθήκη σε μελλοντικά έσοδα από ενδεχόμενη πώλησή του στο μέλλον, βάζοντας και ένα γενναίο ποσοστό μεταπώλησης. Ο 18χρονος επιθετικός θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει σε πιο σταθερό περιβάλλον υπό τις οδηγίες του Κριστόφ Γκαλτιέ και είναι στο χέρι του να κάνει τη διαφορά.

Ρόνι Λόπες (28/12/1995) – Μονακό

Λίγα λεπτά πριν την ανακοίνωση της απόκτησής του από την Μονακό, ο Μανουέλ Πελεγκρίνι έλεγε πόσο τον υπολογίζει για το μέλλον της Μάντσεστερ Σίτι. Βλέπετε, αρχικά οι φήμες έκαναν λόγο για δανεισμό και όχι αγορά. Τελικά, ο Χιλιανός έμεινε με το στόμα ανοιχτό. Το συμβόλαιο του Ρόνι Λόπες με τους πολίτες έφτανε στο τέλος του το καλοκαίρι του 2016 και η επιθυμία του να παίζει έκανε τη διαφορά. Εξαιρετική σεζόν πέρυσι με την Λιλ, με σκαμπανεβάσματα φυσικά λόγω ηλικίας, που δεν πέρασε απαρατήρητη. Οι Μονεγάσκοι, που έκαναν εντυπωσιακό παιδομάζωμα φέτος, πλήρωσαν περίπου 12 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν, κάνοντας μία πρώτης τάξεως επένδυση για την αντικατάσταση του Μουτίνιο, που αργά ή γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν.

Ανταμά Τραορέ (25/01/1996) – Άστον Βίλα

Η φήμη του προηγούταν. Ο 19χρονος εξτρέμ είχε παίξει ελάχιστα με την Μπαρτσελόνα, όμως θεωρούταν από τα διαμάντια της Μασία. Παρόλα αυτά, είναι κομματάκι δύσκολο να βρεθείς αυτή τη στιγμή στην 11άδα των μπλαουγκράνα, όταν οι Σουάρες, Νεϊμάρ και Μέσι δεν χάνουν ούτε ματς, οπότε οι Καταλανοί τον έβγαλαν στην αγορά, κυρίως με στόχο να δείξει ότι κάποια μέρα μπορεί να επιστρέψει. Η Άστον Βίλα αποφάσισε να βγάλει από τα ταμεία της 10 εκατ. ευρώ (συν άλλα 2 σε μπόνους) με τον Τραορέ να υπογράφει 5ετές συμβόλαιο. Η Μπαρτσελόνα, όμως, διατηρεί οψιόν επαναγοράς του για κάθε ένα από τα επόμενα 3 καλοκαίρια. Ο πιτσιρικάς αποκάλυψε στην Sport ότι απέρριψε την Μπάγερν, που στη συνέχεια απέκτησε τον Κομάν, ενώ το ξεκίνημα στην Αγγλία είναι άκρως ελπιδοφόρο, με τον νεαρό εξτρέμ να πετυχαίνει το παρθενικό του γκολ στο League Cup.

Τζο Γκόμεζ (23/05/1997) – Λίβερπουλ

Λίγες εβδομάδες αφού συμπλήρωσε τα 18 χρόνια ζωής έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Η Λίβερπουλ αποφάσισε να πληρώσει τη ρήτρα αποδέσμευσής του ύψους 3,5 εκατ. λιρών (4,75 εκατ. ευρώ) στην Τσάρλτον και τον έκανε δικό της. Αρχικά, όλοι νομίζαμε (ή τουλάχιστον εγώ και κάποιοι άλλοι) ότι πρόκειται για μέσο, όμως στην ανακοίνωση των κόκκινων το έγραφε ξεκάθαρα: «ο νεαρός αμυντικός…». Ο Ρότζερς τον έριξε κατευθείαν στα βαθιά και στο αριστερό άκρο της άμυνας της Λίβερπουλ, όπου ο Γκόμεζ τα πήγε εξαιρετικά. Αν έβλεπες κάποιο από τα πρώτα ματς της σεζόν, δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι είναι μόλις 18 ετών. Θα πρέπει, όμως, να προστατευθεί, να μάθει και αν όλα πάνε καλά, οι κόκκινοι βρήκαν μπακ για τα επόμενα – τουλάχιστον – 10 χρόνια. Από τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Γιόναταν Τα (11/02/1996) – Λεβερκούζεν

Αν τον δεις στο γήπεδο δεν υπάρχει περίπτωση να πιστέψεις ότι είναι 18 ετών. Πέρασε την προηγούμενη σεζόν στη δεύτερη κατηγορία με τη Φορτούνα Ντίσελντορφ ως δανεικός από το Αμβούργο, που αποφάσισε για οικονομικούς λόγους να τον πουλήσει το καλοκαίρι. Ο Φέλερ δεν έχασε χρόνο, καθώς έχει βρει… γωνία μαγαζί. Έτσι, με 10 εκατ. ευρώ έκανε δικό του τον εξαιρετικό πιτσιρικά, έναν χρόνο μετά την μεταγραφή του Τσαλχάνογλου από τους Δεινόσαυρους. Ο τραυματισμός του Τοπράκ λίγο πριν το ξεκίνημα της σεζόν, το έφερε πολύ γρήγορα δίπλα στον Κυριάκο Παπαδόπουλο και είναι εμφανές το τεράστιο ταλέντο του. Η Μπάγερ επιβεβαιώνει τη φήμη της για τη δουλειά με τα πιτσιρίκια. Νικητής του βραβείου Fritz Walter U19 για το 2015.

Οι Μάρκο Ασένσιο (21/01/1995) και Πιερ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (05/08/1995) έμειναν εκτός της 10άδες μόνο και μόνο για το γεγονός ότι είναι δανεικοί σε Εσπανιόλ (από Ρεάλ) και Σάλκε (από Μπάγερν) αντίστοιχα χωρίς οψιόν αγοράς. Στο μυαλό μου αυτό είναι το μοναδικό κριτήριο, που τους κράτησε εκτός.

Στο νήμα δεν μπήκε ο Ζακάρια Μπακαλί (26/01/1996), που άφησε την Αϊντχόφεν και υπέγραψε στη Βαλένθια, καθώς είχε μείνει άπραγος για καιρό μετά την διαφωνία με την ολλανδική ομάδα για την ανανέωση του συμβολαίου του, ενώ εκτός έμειναν και οι δύο νέοι Βραζιλιάνοι της Τσέλσι, ο Κένεντι (08/02/1996) και ο Νέιθαν (13/03/1996), με τον δεύτερο να παίζει στην Φίτεσε ως δανεικός. Η Σίτι ξόδεψε περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ (μαζί με τα μπόνους), για να κάνει δικό της τον Πάτρικ Ρόμπερτς (05/02/1997) από τη Φούλαμ και μένει να δούμε αν θα πάρει τις ευκαιρίες του.

Η Μονακό έχει δύο στη λίστα, έχει και άλλους δύο υποψήφιους, έστω και αν τους παραχώρησε δανεικούς. Ο Κορεντάν Ζαν (15/07/1995) είχε προλάβει να κάνει αίσθηση με την Τρουά τη σεζόν 2013-14 στην Ligue 1 και αφού βοήθησε την ομάδα του να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία, υπέγραψε στους Μονεγάσκους, όμως θα παραμείνει «σπίτι» του μέχρι το καλοκαίρι. Ο Αλάν Σεν Μαξιμέν (12/03/1997) έκανε το ντεμπούτο του πέρυσι στο πρωτάθλημα με την Σεντ Ετιέν, το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο, όμως η Μονακό τα κατάφερε και τον παραχώρησε δανεικό στο Αννόβερο μέχρι το καλοκαίρι του 2016.

Τέλος, εκτός 10άδας βρέθηκαν ο Νίκο Ελβέντι (30/07/1996), τον οποίο η Γκλάντμπαχ απέκτησε από την Ζυρίχη για περίπου 4 εκατ. ευρώ, ο Εσέκιελ Πόνσε (29/03/1997), τον οποίο η Ρόμα απέκτησε από τη Νιούελς Ολντ Μπόις για 4,2 εκατ. ευρώ, ο Λούκας Τουσάρ (29/04/1997), τον οποίο η Λιόν απέκτησε από την Βαλενσιέν για 3,5 εκατ. ευρώ και ο εκπληκτικός Μπιλάν Ουλντ-Σικ (28/07/1997), που πριν κλείσει τα 18 πρόλαβε να κάνει πράγματα και θαύματα στην Τβέντε και να πάρει μεταγραφή στην Μπενφίκα. Φλέβα χρυσού για μόλις 3 εκατ. ευρώ…

*Αν ξεχάσαμε κάποιον, ξέρετε: στα σχόλια.

 

Τελευταία Νέα