Τι παίρνω με 60 ευρώ;

Αντώνης Σαούλης
Τι παίρνω με 60 ευρώ;

bet365

Από την Δευτέρα έχουμε capital controls. Οσοι δεν γνωρίζαμε τον όρο τον μάθαμε. Και πλέον τα ΑΤΜ βγάζουν μόνο τρία 20ευρα (εάν είσαι τυχερός) και ένα 50ευρω. Αρκούν για μια μέρα; Και αν ναι για τι;

Capital Controls: Πρόκειται για την έσχατη λύση προστασίας των τραπεζών από επιθετικές εκροές καταθετών. Αυτό που ονομάζεται στην διεθνή ορολογία bank run. Δηλαδή μαζική εκροή καταθέσεων. Ουσιαστικά μπαίνει ένα όριο στις αναλήψεις. Στην προκειμένη περίπτωση μπήκε αυτό των 60 ευρώ!

Εάν είσαι τυχερός βέβαια και προλάβεις τα 20ευρα. Γιατί πιθανότατα θα μείνεις με το 50ευρω. Οπως και να 'χει. Δέκα πάνω, δέκα κάτω δεν αλλάζει και πολλά στην καθημερινότητά μας. Κι αυτήν θα προσπαθήσουμε να εξετάσουμε. Τι μπορούμε δηλαδή να κάνουμε 60 ευρώ την μέρα. Μας φτάνουν; Μας περισσεύουν; Η προλαβαίνουμε να «χρεοκοπήσουμε»; Οπως το δει κανείς. Και το τι θα κάνει ο καθένας. Για παράδειγμα στο κομμάτι φαγητού τα 60 ευρώ όχι μόνο φτάνουν αλλά αν σου την βαρέσει κάνεις και το παρτάκι για τα γενέθλιά σου.

30 ΠΙΤΟΓΥΡΑ...
Με δύο συνήθως χορταίνεις. ΟΚ, υπάρχουν κι αρκετοί που θέλουν και τρία. Δεν έχουμε πρόβλημα με τις ορέξεις του καθενός. Προφανώς τα 60 ευρώ φτάνουν και περισσεύουν για 2 (άντε 3) πιτόγυρα κι ένα αναψυκτικό. Κι αν έχεις την γιορτή σου ή θες να φωνάξεις κόσμο στο σπίτι για να παρακολουθήσεις την Κυριακή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος no problem (που λένε και στην Ευρώπη. Με 60 ευρώ λοιπόν μπορείς να παραγγείλεις 30 πιτόγυρα. Κι αν ο σουβλατζής το έχει ρίξει στο 1,80 το σουβλάκι τότε κάντα 33...



Δεν θες σουβλάκι και προτιμάς την πίτσα; Εκεί η ποσότητα θα μειωθεί. Υπό φυσιολογικές συνθήκες θα σου έρθουν σπίτι 6 πίτσες. Εκτός και αν έχεις το κονέ κι εξασφαλίσεις μέγκα-deal (όπως ο Πολ εδώ στο gazzetta) με πιτσαρία και σου πάει φθηνότερα το κομμάτι και τσιμπήσεις δυο-τρεις ακόμα. Ακόμα πάντως και αν θες να βγεις έξω να φας με την παρέα ή το ζευγάρι σου τότε μάξιμουμ θα σου πάει 20 ευρώ το κεφάλι. Και πάλι την βγάζεις...



ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΙ... ΝΤΙΡΛΑ
Εντάξει με το φαγητό. Με το ποτό τι γίνεται; Κι εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα. Στα μπουζούκια βεβαίως δεν μπορείς να πας. Γι' αυτό και ο Βέρτης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση που το Σαββατοκύριακο το μαγαζί θα είναι κλειστό. Ναι 160 ευρώ η φιάλη (ανά 4 άτομα) δεν βγαίνει. Γιατί μπορεί να είναι 40 ευρώ το άτομο. Αλλά βάλε 5 ευρώ το πάρκινγκ συν την βενζίνη που θα καταναλώσεις το έφαγες το 60ευρω.



Αλλά πότο μπορείς να βρεις παντού. Στον Κεραμεικό για παράδειγμα βρίσκεις μαγαζάκια που και πολύ θα πιεις και λίγα θα πληρώσεις. Οπότε με 60 ευρώ όχι μόνο μπορείς να βγεις έξω και να πιεις αλλά άμα σου την έχεις βαρέσει η όλη κατάσταση μπορείς να γίνεις και ντίρλα. Ξεκάθαρα.

5 ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΑΤΜ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΙΚΙ
Και θα φας και θα πιεις. Είναι κατανοητό αυτό. Αλλωστε όλοι βγαίνουμε στους δρόμους αυτές τις μέρες. Κι αν μη τι άλλο αν κάτι δεν έχει αλλάξει αυτό είναι ο κόσμος στις καφετέριες και στα σουβλατζίδικα. Τι γίνεται όμως με τι άλλες υποχρεώσεις. Ας πούμε ότι ο μέσος όρος ενοικίων είναι 300 ευρώ. Για να μπορέσεις να είσαι τυπικός στις υποχρεώσεις σου θα πρέπει να στηθείς στην ουρά των ΑΤΜ πέντε μέρες για να τον πληρώσεις. Χωρίς φυσικά να σπαταλήσεις ούτε σεντ για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη σου.



ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο Ιούλης μπήκε. Και μπορεί καλοκαίρι να μην έχουμε νιώσει ακόμα αλλά διακοπές θα πάμε. Θα πάμε; Θα πάμε αλλά θα μείνουμε Ελλάδα. Και εν τέλει που καλύτερα από εδώ; Για να πας Βαρκελώνη το εισιτήριο κοστίζει 97 ευρώ (άνευ επιστροφής) και Ρώμη 130,15. Δηλαδή 2 φορές στο ΑΤΜ για Ισπανία και 3 για Ιταλία. Οσο για την Ελλάδα;



Τα ακτοπλοϊκά κυμαίνονται κοντά στο 30ευρω. Και λίγο πιο ακριβά. Πάντα μιλάμε για το αργό καράβι. Τα γρήγορα ας τ αφήσουμε για τους τουρίστες. Οπότε το εισιτήριο του πήγαινε το αγοράζεις με μία επίσκεψη στα ΑΤΜ σου μένουν περίπου 25 ευρώ για να τα φας στο καράβι. Το ξενοδοχείο; Κάθε μέρα και μια επίσκεψη στην τράπεζα για να μπορέσεις να το πληρώσεις και τα 10 με 15 ευρώ που θα σου μείνουν θα τα έχεις για να τα ξοδέψεις στο νησί.

20 ΦΡΕΝΤΟ ΚΑΠΟΥΤΣΙΝΟ ΚΑΙ 20 ΠΑΚΕΤΑ ΤΣΙΓΑΡΑ
Οι καφετέριες είναι γεμάτες. Προ κρίσης, στην κρίση, με capital controls. Αυτό δεν θ' αλλάξει. Ο Ελληνας θ' απολαύσει τον φρέντο του. Είτε εσπρέσο είτε καπουτσίνο. Και με 3 ευρώ ο καφές (υπάρχουν και μέρη με 4) μπορείς να κάτσεις για ώρες. Εχοντας 60 ευρώ στην τσέπη μπορείς να πιεις 20 καφέδες. Δεν το προτείνουμε πάντως. Είναι που είναι τα νεύρα τσαντάλια μη τα κάνουμε χειρότερα. Εναν καφέ λοιπόν και τ' άλλα 57 τσεπάτα...



Οσο για το τσιγάρο; Ευκαιρία είναι το κόψετε. Αν δεν μπορείτε τότε με το 60ευρω θα μπορείτε να πάρετε 20 πακέτα τσιγάρα (εάν κοστίζει 3 η μάρκα) ή 15 (εάν ο καπνός σας κοστίζει 4). Οχι κι άσχημα. Οσες σκοτούρες κι αν έχετε θα σας φτάσουν για μια μέρα.

40 ΛΙΤΡΑ ΒΕΝΖΙΝΗ
Υπάρχει και η μετακίνηση. Ας πούμε αν υπάρχει μια μέρα που τα 60 ευρώ δεν έχετε τι να τα κάνετε και θέλετε να φουλάρετε το αμάξι τότε θα το πετύχετε. Με την τιμή της βενζίνης (ή βενζίνας όπως αρέσει σε πολλούς να την λένε) στο 1,5 κάτι βάζεις 40 λίτρα. Για πόσο θα σου φτάσουν; Ανάλογα το αμάξι που έχεις και πόσο καίει αυτό.

 

Τελευταία Νέα