Οι Πόρτλαντ Τάιμπερς κόντρα στον ρατσισμό, την ομοφοβία και το ίδιο το MLS

Δημήτρης Ρούσσος
Οι Πόρτλαντ Τάιμπερς κόντρα στον ρατσισμό, την ομοφοβία και το ίδιο το MLS

bet365

Σε μια κερκίδα πολύχρωμη, γεμάτη ζωντάνια και αντιρατσιστικά συνθήματα, οι οπαδοί των Πόρτλαντ Τάιμπερς μετατρέπουν κάθε αγώνα σε φεστιβάλ κόντρα στη μισαλλοδοξία, με τη διοίκηση να καμαρώνει και το GWJ να παρουσιάζει την ιστορία τους κόντρα στο MLS, που θέλει ουδέτερα πανό και «αποστειρωμένη» τάξη και ασφάλεια στις κερκίδες.

Υπό κανονικές συνθήκες, στις 24 Αυγούστου στο Providence Park του Πόρτλαντ θα γινόταν ο «κακός χαμός». Τα συνθήματα και τα τύμπανα θα έκαναν τις εξέδρες να πηγαίνουν «πάνω-κάτω», οι σημαίες θα έπλεαν πάνω απ’ το γρασίδι και θα το χρωμάτιζαν, τα χαρούμενα πρόσωπα και το πάθος για την ομάδα τους θα έδινε τον τόνο της γιορτής, αυτής που έχουν συνηθίσει. Τότε όμως, στα πρώτα 33 λέπτά, η σιωπή ήταν εκκωφαντική. Παρότι φιλοξενούσαν τους «αιώνιους εχθρούς» των Σιάτλ Σάουντερς, οι οπαδοί των Τάιμπερς ήταν ασυνήθιστα ήσυχοι. Προφανώς υπήρχε λόγος γι’ αυτό.

Ο νέος «Κώδικας συμπεριφοράς οπαδών» του MLS έφερε την εξέδρα του συλλόγου στο επίκεντρο, αφού απαγορεύει κι επικρίνει ακριβώς όσα αυτή παρουσιάζει σαν κανονικότητα. Δηλαδή, πολιτικά σύμβολα, κοινωνικά μηνύματα, σε ένα no politica «made in USA» που θέλει τους φιλάθλους να πηγαίνουν στο γήπεδο, να αγοράζουν κασκόλ και χάμπουργκερ, να βλέπουν το παιχνίδι και να φεύγουν.

Εκείνοι των Πόρτλαντ Τάιμπερς ωστόσο δεν θέλουν ούτε να ακούν. Την «απειλή για την ασφάλεια των αγώνων» που επικαλείται το MLS για να αρχίσει τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» την έχουν γραμμένη στα παλιά τους τα παπούτσια, αφού αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο και το οπαδιλίκι τους διαφορετικά: ως προνομιακό πεδίο πολιτικής έκφρασης, ώστε να στείλουν το μήνυμά τους μακριά και με ένταση. Καταλαβαίνουν καλά πως αν δεν σηκώσουν αυτοί την πολύχρωμη σημαία του LGBT κινήματος, οι ομοφοβικοί ρατσιστές της «λευκής υπεροχής» θα μπορούν να φουσκώσουν από ανακούφιση.

Σε μια πόλη σαν το Πόρτλαντ, μια πόλη που θεωρείται για πολλούς στις ΗΠΑ ως ο «πυρήνας της ακροδεξιάς βίας», όλα αυτά μεγεθύνονται και ως εκ τούτου, μετράνε περισσότερο. Η καθημερινότητα περιλαμβάνει ειδήσης για τη δράση των «Proud Boys», των «Patriot Prayers», του «American Guard», νεοναζιστικών γκρουπ με ιστορικό βιαιοπραγιών κι επιθέσεων σε κάθε λογής «διαφορετικούς».

Μαζί με τους οπαδούς των Σάουντερς λοιπόν, εκείνοι των Τάιμπερς έκριναν πως κάτι πρέπει να κάνουν. Η αντίδραση της σιωπής 33’, όπου ακουγόταν όλες οι μουρμούρες, οι ατάκες, οι συζητήσεις, σαν όχλος έτοιμος να εκραγεί, δημιούργησε μια μορφή «λευκού θορύβου» επιβλητικού, που έδειχνε μια ανθώπινη μάζα έτοιμη να «εκραγεί».

Στην κεντρική κερκίδα δέσποζε το έμβλημα του «Iron Front», της γερμανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δημιουργήθηκε στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στη δεκαετία του '30, ως αντίδραση στον χιτλερικό ναζίσμό και τον φασισμό. Ο στόχος του ήταν να αντικρούσει την προπαγάνδα του Χίτλερ, καθώς και την αντίστοιχη κομμουνιστική και να υπερασπιστεί τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την αστική δημοκρατία απέναντι σε «κάθε μορφής ολοκληρωτικά καθεστώτα». Οι Ναζί την απαγόρευσαν το 1933, όπου παραπέμπουν και τα 33’ σιωπής στο ξεκίνημα του αγώνα Πόρτλαντ Τάιμπερς - Σιάτλ Σάουντερς.

Σήμερα στο Πόρτλαντ το σύμβολο του «Iron Front» έχει αναδειχθεί ως το πιο σημαίνον έμβλημα του αντιφασισμού. Εκεί ακριβώς στοχεύει και ο νέος «Κώδικας συμπεριφοράς οπαδών» του MLS, θέλει δηλαδή να βγάλει τέτοια πανό και σημαίες από τα γήπεδα, ώστε να μην εξάπτονται τα πολιτικά πάθη.

Στο πλευρό των οπαδών μάλιστα στάθηκαν και οι παίκτες. Ο αμυντικός των Τάιμπερς, Ζάρεκ Βαλεντίν απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά το παιχνίδι φορώντας μια φανέλα με το συγκεκριμένο σύμβολο, ενώ ο φορ της ομάδας, Τζέρεμι Εμπομπίσε, φορούσε μια φανέλα με τον Κόλιν Κάπερνικ, γράφοντας παράλληλα στο Twitter «#ImWithKap». Το τέλος του αγώνα βρήκε τους φιλοξενούμενους νικητές (1-2), αλλά τους παίκτες να χειροκροτούν όλο το γήπεδο και να αποθεώνονται εκατέρωθεν.

Κι αν οι οπαδοί, ακόμα και οι παίκτες, φαντάζει «αναίμακτο» να συμμετέχουν σε τέτοιες διαμαρτυρίες, το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των Τάιμπερς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Τζορτζ Μπους του νεότερου, Χένρι Πόουλσον, μαζί με τον γιο του, Μέριτ, εξέδωσαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα δήλωση, όπου ανέφεραν πως «στέκονται σταθερά εναντίον του φασισμού» δείχνει και τη σημασία που έχει για την ομάδα και την κοινωνία της η συγκεκριμένη ιστορία.

Εξάλλου, στο Πόρτλαντ κάθε άλλο παρά ανέφελη είναι η κατάσταση, αναφορικά με επιθέσεις μίσους σε μουσουλμάνους, γκέι, αντιφασίστες και ακροδεξιάς δράσης. Το Μάιο 2017 δυο άνδρες βρέθηκαν νεκροί επειδή υπερασπίστηκσαν δυο νεαρές μουσουλμάνες, ενώ τον περασμένο Αύγουστο, λίγες μέρες πριν τον αγώνα, προκλήθηκαν επεισόδια μεταξύ φασιστών και αντιδιαδηλωτών στο κέντρο της πόλης. Την ώρα που η ανοχή μιας χώρας με χαρακτήρα εγγενή με ζητήματα μετανάστευσης, ευκαιριών, δικαιωμάτων δοκιμάζεται πιο έντονα από ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, το αντιρατσιστικό κίνημα στο Πόρτλαντ ξεκινάει απ’ τις κερκίδες των Τάιμπερς και καταλήγει στην ιδιοκτησία της ομάδας, στο front office, κόντρα σε ολόκληρο το MLS. Ούτε το «ουράνιο τόξο», ούτε οι ρητές δηλώσεις «είμαστε αντιφασίστες», ούτε η περίσκεψη αναφορικά με την ισλαμική «τρομοκρατική απειλή», εντός ή εκτός εισαγωγικών γίνεται να λείπουν από την ιεροτελεστία της γηπεδικής τους εμπειρίας. Βλέποντας το Providence Park σαν μια μεγάλη πλατεία, γεμάτη ευκαιρίες πολιτικής ζύμωσης και κοινωνικής συναναστροφής με προβληματισμό και δράσεις, οι Τάιμπερς νιώθουν πως εκφράζουν ολόκληρο το Πόρτλαντ και η αντίδρασή τους γίνεται ολοένα και πιο ευπρόσδεκτη απ’ τους οπαδούς τους.

 

Τελευταία Νέα