Κάρολ Σφιντέρσκι: Έχει το γκολ στο αίμα του!

Κάρολ Σφιντέρσκι: Έχει το γκολ στο αίμα του!

bet365

Ο Κάρολ Σφιντέρσκι -ο… Λεβαντόφσκι όπως τον αποκαλούσαν τις πρώτες μέρες οι συμπαίκτες του στον ΠΑΟΚ- είναι μια πραγματική μηχανή του γκολ. Aλλωστε αρκετοί Πολωνοί ποδοσφαιριστές έχουν το γκολ στο αίμα τους.

Γεννημένος σε μία επαρχιακή πόλη της Πολωνίας, το Ράβιτς, που βρίσκεται στο κέντρο της χώρας περίπου 300 χιλιόμετρα της Βαρσοβίας, o Κάρολ Σφιντέρσκι, μεγάλωσε περνώντας πολλές ώρες στη φημισμένη φυλακή, ένα πρώην μοναστήρι, της περιοχής, βλέπετε ο πατέρας του είναι αστυνομικός στο επάγγελμα. Ευτυχώς, όπως έχει πει, ήταν πάντοτε από την σωστή πλευρά…

Στο ποδόσφαιρο ο ΠΑΟΚ άνοιξε παρτίδες με την Πολωνία τέτοιες μέρες πριν από σαράντα έξι χρόνια: τη σεζόν 1973-74, όταν στα πλαίσια του κυπέλλου κυπελλούχων απέκλεισε την πανίσχυρη και νταμπλούχο Λέγκια Βαρσοβίας (1-1, 1-0). Ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή πρόκριση για την παρέα του Κούδα, που έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του θεσμού πέφτοντας ηρωικά απέναντι στη Μίλαν του Ριβέρα.

Το αλισβερίσι με τους Πολωνούς παίκτες άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90. Με μια παρόμοια περίπτωση με του Σφιντέρσκι, οι «ασπρόμαυροι» είχαν φέρει τον επίσης διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες, Κριστόφ Μπότσιεκ. Στα 17-18 του χρόνια είχε πετύχει πέντε γκολ σε επτά αγώνες, στον ένα χρόνο που έμεινε στην Τούμπα σημείωσε 8 γκολ σε 28 συμμετοχές, αλλά η καριέρα του «στράβωσε» επιστρέφοντας στη Σταλ Μίελετς και κάπου εκεί χάθηε το όνειρο για να αγωνιστεί στον Άγιαξ ή την PSV. Έπαιξε κάποια χρόνια σε μικρομεσαίες ομάδες της Ολλανδίας, αλλά με 2-3 γκολ τη σεζόν στα 24 του έμοιαζε σαν συνταξιούχος.

Οι σχέσεις του ΠΑΟΚ με την Πολωνία συνεχίστηκαν με τον ερχομό του Ρόμπερτ Ντιμκόφσκι, του Λέσεκ Πις, του Γκρεγκόρζ Σαμοτούλσκι, των Μάρεκ Κοζμίνσκι, Μάριους Κουκιέλκα, Ράντοσλαβ Μάινταν, ο οποίος παρεμπιπτόντως έμοιαζε περισσότερο με μπάρμαν παρά με ποδοσφαιριστή (πριν από ένα ματς με την Καλλιθέα ο αστικός μύθος λέει ότι στο ξενοδοχείο της αποστολής τον περίμεναν επί ώρες για να συνέλθει από το μεθύσι…) μέχρι που φτάσαμε στον Μάρτσιν Μίετσελ και στον Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, οι οποίοι έκαναν το δρομολόγιο Καυτανζόγλειο – Τούμπα και αγαπήθηκαν από το κοινό του «Δικεφάλου», όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Κάρολ Σφιντέρσκι.

Στην πόλη των 22.000 κατοίκων (ο Ναπολέοντας το έκανε μέρος του Μεγάλου Δουκάτου της Βαρσοβίας, αν και τα περισσότερα χρόνια ήταν μέρος του γερμανικού βασιλείου της Πρωσίας) ο Πολωνός επιθετικός έμεινε μέχρι τα 13 του όταν και αποφάσισε να μετακομίσει στο Λοτζ και να ζει στους ξενώνες των ακαδημιών της ομάδας μακριά από την οικογένειά του.

Η απόσταση και η έλλειψη της φροντίδας από το σπίτι τον έκαναν σκληρό από μικρό. Ένας πραγματικός μαχητής που κατόρθωσε σε ηλικία μόλις 21 ετών να έχει 113 καταγεγραμμένες συμμετοχές στο «Ekstraklasa», το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας στην Πολωνία και το όνομά του να είναι στην λίστα των επώνυμων Πολωνών επιθετικών, οι οποίοι φημίζονται για την συνέπεια τους στο σκοράρισμα.

Η λέξη «Swider» στα πολωνικά σημαίνει «γεωτρύπανο» και ο Μιχάλ Προμπίερζ ήταν αυτός που έσκαψε βαθιά μέχρι να βρει… τη φλέβα χρυσού στο πρόσωπο του Κάρολ. Ο άλλοτε τεχνικός του Άρη τον πήρε στη Γιαγκελόνια, δούλεψαν ατελείωτες ώρες οι δυο τους, γι’ αυτό και για τον 22χρονο στράικερ είναι σαν δεύτερος πατέρας.

Ακούγοντας πριν λίγες μέρες τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς να μιλάει με τόσο καλά λόγια –«ναι, μπορεί να γίνει ένας μικρός Πρίγιο», είπε χαριτολογώντας- για τον Σφιντέρσκι, πείσθηκα ότι αυτό το παιδί από το Ράβιτς, ένας κλειστός και ιδιαίτερος χαρακτήρας, έχει όλο το μέλλον μπροστά του. Ακόμη και με την απόφαση του επιλέξει τον περασμένο Ιανουάριο τον ΠΑΟΚ και όχι την Τζένοα έδειξε ότι δεν πετάει στα σύννεφα.

Ο ΠΑΟΚ τον είχε εντοπίσει σε ένα από τα πολλά ταξίδια των σκάουτερ του στην Πολωνία και τον είχε βάλει στο μάτι. Όταν λοιπόν αποχώρησε ο Σέρβος για την Σαουδική Αραβία, έπρεπε να βρεθεί ένας ακόμη επιθετικός. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν να μειωθεί ο μ.ο. ηλικίας και να αποκτηθεί ένας άλλου τύπου σκόρερ. Αυτός που είναι πάντα «μέσα στο γκολ».

Ένα ταξίδι του Γιώργη Σαββίδη στην Πολωνία αποδείχθηκε καθοριστικό. Ο γιος του ιδιοκτήτη της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ του ανέπτυξε όλο το πλάνο των εν δυνάμει πρωταθλητών Ελλάδας και τον έπεισε να βάλει την υπογραφή του στο τριετούς διάρκειας συμβόλαιο συνεργασίας. «Δεν ήθελα να γίνω δεύτερος Κριστόφ Πιάτεκ, θέλω να είμαι ο Κάρολ Σφιντέρσκι, ο οποίος θα γράψει τη δική του ιστορία», έλεγε ορθά κοφτά εκείνο το διάστημα κι όντως έχει αρχίσει να γράφει την ιστορία του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Στο πίσω μέρος της πλάτης έχει το νούμερο «9». Δεν τον φόβισε, ελεώ Πρίγιοβιτς, το… βάρος της. «Όταν υπέγραψα το συμβόλαιο, ο αθλητικός διευθυντής (σ.σ. Μάριο Μπράνκο), μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω το νούμερό του. Και, ναι το έκανα. Και δεν έχω καθόλου πίεση για αυτό το λόγο. Κανένας δεν με κάνει να νιώσω έτσι. Και για αυτό το λόγο είμαι χαρούμενος που ξεκίνησα τόσο καλά. Νιώθω μεγάλο σεβασμό για τα όσα έκανε ο Πρίγιοβιτς στον ΠΑΟΚ», είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο όταν πρωτοφόρεσε την «ασπρόμαυρη» ριγέ φανέλα και σκόραρε το νικητήριο γκολ στο γκραν γκινιόλ φινάλε του αγώνα κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Έκτοτε σε 23 εμφανίσεις, εκ των οποίων μόλις οι 8 στο αρχικό σχήμα, έχει πετύχει 11 γκολ και ειδικά τη φετινή σεζόν έχει μπει «καυτός» και οι επιδόσεις του είναι άκρως εντυπωσιακές: πρώτος σκόρερ της Λίγκας με τέσσερα γκολ, σκοράρει 1 γκολ ανά 1,75 τελικές προσπάθειες και 1 γκολ ανά 73 λεπτά, ενώ συνολικά μαζί με αυτό κόντρα στη Σλόβαν έχει πετύχει 5 γκολ.

Με εμφανίσεις όπως αυτή κόντρα στην ΑΕΚ χτυπάει την πόρτα της Εθνικής Πολωνίας, ήδη, οι εφημερίδες στην πατρίδα του άρχισαν να γράφουν ότι δικαιούται μιας ευκαιρίας από τον Γέρζι Μπρέζεκ.

ΕΝΑ ΓΚΟΛ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος o Σφιντέρσκι σκόραρε (με μόλις δύο τελικές προς την αντίπαλη εστία) κόντρα στον Παναιτωλικό. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να βάλει την μπάλα κάτω από τη φανέλα του. Με μια κίνηση των χεριών αφιέρωσε το γκολ στην εκλεκτή της καρδιάς του, Μαρτίνα.

Ήταν ένα σημαδιακό γκολ. Για τους λάτρεις των αριθμών ήταν το γκολ-νούμερο «3.000» στην ιστορία του ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική κατηγορία, ενώ για τα δύο νεαρά παιδιά από την Πολωνία (όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται) αποτέλεσε την αποκάλυψη της «μικρή μας έκπληξης»: Η σύντροφος του Κάρολ είναι έγκυος και τον Δεκέμβριο θα φέρει στη ζωή τον πρώτο καρπό της σχέση τους. Θα ακολουθήσει ως επιβεβαίωση κι ο γάμος στην πατρίδα τους.

Η Ελλάδα έχει μπει στις καρδιές και των δύο, άλλωστε το ζευγάρι πέρασε τις τελευταίες διακοπές του στη Ζάκυνθο πριν προκύψει το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και η απόκτηση από τη Γιαγκελόνια. Το μόνο πρόβλημα παραμένει η γλώσσα. Για σχεδόν ενάμιση μήνα, στο ξεκίνημα, ο Μίροσλαβ Σνάουτσνερ είχε γίνει σκιά του και συνέβαλε τα μέγιστα στην άμεση προσαρμογή του.

Ο Σφιντέρσκι δεν ήξερε γρι αγγλικά και στον ΠΑΟΚ των πολλών ξένων δεν καταλάβαινε καν τις οδηγίες του Λουτσέσκου, όπως ακριβώς συνέβαινε και με τον Μίρο όταν πρωτοήρθε στα μέρη μας. Το μόνο που καταλάβαινε την ώρα της τακτικής από τον συγχωρεμένο Έγκεν Γκέραρντ στα αποδυτήρια του γηπέδου του Μακεδονικού στην Ευκαρπία ήταν το όνομά του γραμμένο στον πίνακα…

 

Τελευταία Νέα