O δεκάλογος της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού! (pics)

Νίκος Αθανασίου
O δεκάλογος της προετοιμασίας του Παναθηναϊκού! (pics)

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει στο Gazzetta Weekend Journal τα δέκα πιο σημαντικά συμπεράσματα που προέκυψαν από τα φιλικά του τριφυλλιού σε Ολλανδία και Βέλγιο.

Χάντερσφιλντ - Ντέρμπι με αξεπέραστο Live Στοίχημα και 150+ ειδικά στοιχήματα! (21+)

Δεκαπέντε ημέρες στο Όστερμπεκ, πέντε δυνατά φιλικά και μία δεκάδα από συμπεράσματα! Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του και στο GWJ καταγράφουμε τα πιο σημαντικά στοιχεία, από όσα προέκυψαν μέσα από τις εμφανίσεις των πρασίνων στις αναμετρήσεις με Φέγενορντ, Μπεερσότ, Άγιαξ, Φένλο και Μπρέντα!

1. ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΒΑΣΗ ΤΟ 4-3-3, ΕΠΕΤΑΙ ΤΟ 4-2-3-1

Οι συχνές αλλαγές που έκανε την περυσινή αγωνιστική περίοδο ο Γιώργος Δώνης στην διάταξη της ομάδας, ακόμη και 3-4 φορές μέσα στο ίδιο παιχνίδι, φαίνεται πως αποτελούν παρελθόν. Το καλοκαίρι του 2018 ο Έλληνας τεχνικός δούλεψε ως βάση το 3-4-2-1 για να έχει το σύνολό του μεγαλύτερη ασφάλεια στα μετόπισθεν. Φέτος σύμφωνα με τα λεγόμενα του έμπειρου κόουτς, οι νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν προοδεύσει μέσα από την διαδικασία, έχουν πάρει εμπειρίες από τα παιχνίδια της σεζόν που έφυγε και του έδωσαν την δυνατότητα για εκμάθηση σε κάτι διαφορετικό. Από κοντά φυσικά και οι πιο έμπειροι που έγιναν κοινωνοί της φιλοσοφίας του Δώνη.

Το 4-3-3 ήταν το σύστημα που είδαμε στην συντριπτική πλειοψηφία της διάρκειας των πέντε φιλικών. Έπεται το 4-2-3-1 στο μυαλό του προπονητικού επιτελείου. Κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η εντολή για σημαντική κατοχή της μπάλας, η επιλογή να παίζουν οι ακραίοι επιθετικοί με ανάποδο πόδι και να συγκλίνουν προς τα μέσα, όντας περισσότερο επιτελικοί παρά wingers και το ανά διαστήματα πρέσινγκ στο αμυντικο τρίτο του αντιπάλου, όπως φυσικά και η απόλυτη εκμετάλλευση του επιθετικού τρανζίσιον.

2. ΣΦΙΧΤΟΣ ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ

Σε αυτή την πεντάδα των φιλικών, ο Παναθηναϊκός δέχθηκε μόλις 3 γκολ(2 από την Μπεερσότ και 1 από τον Άγιαξ) και σε τρία παιχνίδια κράτησε ανέπαφη την εστία του, κόντρα σε Φέγενορντ, Φένλο και Μπρέντα. Η ομάδα του Δώνη έδειξε να επαναφέρει ένα σημαντικό στοιχείο που είχε ως ατού στο περυσινό άριστο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα. Την πολύ καλή ανασταλτική συμπεριφορά, την συγκέντρωση στο αμυντικό κομμάτι και τα ελάχιστα ομαδικά και ατομικά λάθη σε φάση άμυνας. Φυσικά, οι λόγοι για αυτή την βελτίωση είναι δύο: Η δουλειά του προπονητή και η άνοδος συγκεκριμένων ποδοσφαιριστών, για τους οποίους θα μιλήσουμε παρακάτω, μιας και η παρουσία τους είναι άξια ξεχωριστής αναφοράς.

3. ΘΕΛΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Στα παιχνίδια που τα πήρε, δηλαδή με Άγιαξ, Φέγενορντ και Φένλο, ο Παναθηναϊκός ήταν απόλυτα κυνικός. Δημιούργησε 2 φάσεις στο Άμστερνταμ, πέτυχε δύο γκολ. Τρεις φάσεις στο Ρότερνταμ, τρία γκολ, 2 φάσεις στο Φένλο, ένα γκολ. Η αποτελεσματικότητα σε αυτά τα επίπεδα προφανώς και είναι ένα πολύ καλό νέο για τον Γιώργο Δώνη, όσον αφορά την συγκέντρωση των παικτών του στην τελική προσπάθεια.

Το άσχημο νέο έχει να κάνει με την πενιχρή παραγωγή φάσεων από την ομάδα του. Από τον Παναθηναϊκό έλειψαν τα εύκολα πατήματα στην αντίπαλη περιοχή, έλειψαν με συχνότητα οι σωστές τελικές πάσες που θα ξεκλείδωναν την αντίπαλη άμυνα, οι αυτοματισμοί και γενικότερα το τριφύλλι παρουσίασε μία εικόνα δημιουργικά, η οποία θέλει βελτίωση. Εξάλλου στα 25 από τα 30 παιχνίδια της Λίγκας, ο Παναθηναϊκός δεν θα βρίσκει… ξέφωτο στο τρανζίσιον όπως με την Φέγενορντ για παράδειγμα αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει ομάδες που κλείνονται στα δύο τρίτα του γηπέδου(σε κάποια ματς ακόμη και στο ένα τρίτο) και θα παίζουν μόνο άμυνα.

4. ΘΑ ΑΝΕΒΕΙ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Συνεχίζοντας από το κομμάτι της δημιουργίας, είναι ξεκάθαρο πως ο Παναθηναϊκός θα είναι διαφορετική ομάδα επιθετικά, όταν ενσωματωθούν και προσαρμοστούν όλα τα κομμάτια του παζλ. Με Κολοβό, Ζαχίντ και Μολό, το τριφύλλι έβαλε στο έμψυχο δυναμικό του, στοιχεία που του έλειπαν από την παραγωγική διαδικασία. Όταν, λοιπόν, αυτοί οι τρεις ᾽᾽κουμπώσουν᾽᾽ απόλυτα με την υπόλοιπη ομάδα, τότε σαφέστατα οι πράσινοι θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να βρουν τις λύσεις στα προβλήματα. Ο Μολό έχει το απρόβλεπτο στο παιχνίδι του και σπουδαία ικανότητα στο ένας εναντίον ενός, ο Ζαχίντ διαθέτει μεγάλη γκάμα δημιουργίας και εκτέλεσης ενώ ο Κολοβός μπορεί και εκείνος να δώσει το εύκολο γκολ, έχοντας καλές εκτελέσεις.

5. ΕΝΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΩΝΗΣ

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν ακόμη περισσότερους πόντους στην εκτίμηση του προπονητή, ήταν και ο Χρήστος Δώνης. Ο μέσος του ᾽᾽τριφυλλιού᾽᾽ έδειξε σε αυτά τα φιλικά ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο που φαίνεται να του ταιριάζει και να προσφέρει περισσότερα στο παιχνίδι της ομάδας του. Ο Έλληνας μέσος παρουσίασε μία τεράστια βελτίωση στα ανασταλτικά του καθήκοντα, προσφέροντας πάρα πολλά στο συγκεκριμένο τομέα. Ο Δώνης έχει… ψαχτεί αρκετά στην καριέρα του για το ποια θέση, ποιος ρόλος του ταιριάζει καλύτερα. Από την στιγμή που δεν έχει σε συχνότητα την δημιουργία για να παίξει επιτελικός ή να έχει τον ρόλο του δημιουργού σε τριάδα στα χαφ, ίσως αυτή η εικόνα να είναι και εκείνη που θα του επιτρέψει να κάνει κάτι που δεν είχε μέχρι τώρα στην καριέρα του. Να έχει διάρκεια στην καλή απόδοση…

6.ΠΟΡΤΙΕΡΟ ΓΙΑ… ΦΙΛΗΜΑ

Πάνε πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που ο Παναθηναϊκός παρουσίασε σε καλοκαιρινή προετοιμασία, δύο τερματοφύλακες σε τόσο καλή κατάσταση. Τόσο ο Σωκράτης Διούδης όσο και ο Κωνσταντίνος Κότσαρης πραγματοποίησαν σπουδαίες εμφανίσεις κάτω από τα δοκάρια. Ο Διούδης είναι αναμφισβήτητα ο πρώτος κίπερ για την σεζόν που έρχεται, όμως, ο Κότσαρης δεδομένα είναι ικανός να ᾽᾽χτυπήσει᾽᾽ την θέση, εκτός και αν κριθεί σκόπιμο να παραχωρηθεί δανεικός για να ᾽᾽γράψει᾽᾽ μια γεμάτη από χρονιά συμμετοχές.

7. ΑΚΟΜΗ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ

Είναι από τα πράγματα που είχαν δουλευτεί πέρυσι και δουλεύονται και φέτος με εμφανέστατα αποτελέσματα πάνω στο χορτάρι. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που αν της αφήσεις χώρους, αν σε βρει… μπόσικο, είναι ικανή στο ανοιχτό γήπεδο να σου κάνει την ζημιά. Όχι χάρη στην ποιότητα δύο-τριών παικτών, όχι χάρη στην ταχύτητα αλλά χάρη στην δουλειά που έχει κάνει και σε αυτό το κομμάτι ο Γιώργος Δώνης.

Οι πράσινοι παρουσιάστηκαν βελτιωμένοι στην άμεση μετάβαση από άμυνα σε επίθεση, βρήκαν γκολ μέσα από αυτό το κομμάτι και μπορούν να περάσουν στο επόμενο επίπεδο με τις προσθήκες που έγιναν το τελευταίο διάστημα.

8. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ Ο ΠΟΥΓΓΟΥΡΑΣ

Αναμφίβολα ο πιο κερδισμένος αυτής της προετοιμασίας. Από το πρώτο φιλικό ο Δώνης τον έβαλε στο πλευρό του Κολοβέτσιου στα αρχικά σχήματα και ο νεαρός στόπερ έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και την… ξεμάλλιασε! Μέσα από την εντυπωσιακά σταθερή παρουσία του, φώναξε ᾽᾽είμαι εδώ᾽᾽ στον Έλληνα προπονητή και από την στιγμή που αργεί η μεταγραφή κεντρικού αμυντικού, πηγαίνει για βασικός προς την έναρξη του πρωταθλήματος. Με το σπαθί του, φυσικά.

9. ΦΟΡΤΣΑΤΟΣ Ο ΜΑΚΕΝΤΑ

Ο Ιταλός ήρθε πέρυσι Αυγούστου χωρίς να έχει κάνει προετοιμασία. Βοήθησε πολύ την περυσινή έκδοση, σκόραρε 10 φορές στο πρωτάθλημα και κυρίως βοήθησε αρκετά στην ανάπτυξη όταν ολόκληρη η ομάδα ήταν σε… καλά φεγγάρια. Αποτελεί πρότυπο επαγγελματία στο Κορωπί και αυτό το καλοκαίρι δείχνει on fire! Πέτυχε τρία γκολ, ένα που λανθασμένα ακυρώθηκε, είχε σπουδαίες εμφανίσεις και δείχνει πως την θέση του βασικού θα την χάσει πολύ δύσκολα, όποιος σέντερ φορ και αν αποκτηθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Εδώ που τα λέμε, βέβαια, από την στιγμή που ο Δώνης έχει καταλήξει στο 4-3-3 και ο Μακέντα έχει αποδείξει πως μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης, από την στιγμή που ο Βέργος έδειξε ότι προοδεύει και μπορεί να δίνει λύσεις και ενώ υπάρχει πάντα ο Καμπετσής, προκαλεί απορία το γιατί ο Παναθηναϊκός… ψάχνεται για 9άρι! Πόσο καλύτερο παίκτη από τον Μακέντα να βρεις με 200-250.000 ευρώ ετησίως;

10. ΟΙ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΕΣ

Αυτό το καλοκαίρι ο Δώνης έδωσε σημαντικό χρόνο συμμετοχής στα φιλικά σε αρκετούς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Ο Ζαγαρίτης σε ρόλο αριστερού μπακ τα πήγε εξαιρετικά, ο Αλεξανδρόπουλος στην μεσαία γραμμή έδειξε ότι αν δουλευτεί σωστά και αποκτήσει εμπειρίες έχει το μέλλον μπροστά του ενώ κάποιοι από τους πιτσιρικάδες έδειξαν… ψαρωμένοι, χωρίς φυσικά να τους λείπει το ταλέντο και τα εφόδια να προχωρήσουν στην… επόμενη πίστα.

 

Τελευταία Νέα