Ιταλία: Η ανανεωμένη «Σκουάντρα Ατζούρα» και η ταυτότητα του Μαντσίνι

Δημήτρης Βέργος
Ιταλία: Η ανανεωμένη «Σκουάντρα Ατζούρα» και η ταυτότητα του Μαντσίνι

bet365

Η Εθνική Ιταλίας επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 40 χρόνια για επίσημο παιχνίδι και το Gazzetta Weekend Journal γράφει για τον φρέσκο αέρα που πνέει στη «Σκουάντρα Ατζούρα» μετά την πανωλεθρία του αποκλεισμού από το τελευταίο Μουντιάλ.

Παίξε νόμιμα στους μεγάλες αγώνες από κινητο & tablet με άμεση απόδοση κερδών*. (21+) * Ισχύουν Οροι και Προϋποθέσεις

Τον Νοέμβριο του 2017 η Ιταλία βίωσε ένα μεγάλο σοκ. Δεν ήταν και μικρό πράγμα να μείνει εκτός τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου ύστερα από 60 ολόκληρα χρόνια. Το έζησαν και αυτό στη Σκουάντρα Ατζούρα. Μουντιάλ χωρίς Ιταλία. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται στα γήπεδα της Ρωσίας η Εθνική Ιταλίας δεν ήταν παρούσα μετά τον αποκλεισμό από τη Σουηδία στα πλέι οφ. Ήταν ένα ηχηρό καμπανάκι, το οποίο όμως είχε ήδη ακουστεί από τα προκριματικά για το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Ιταλοί έδειχναν να παραπατάνε. Ποτέ το ποδόσφαιρό τους δεν συνδυαζόταν με το θέαμα. Ωστόσο, είχε χαθεί ακόμα και εκείνη η κυνική αποτελεσματικότητα που τη διέκρινε.

Παρά το γεγονός ότι το ρόστερ δεν είχε τον τόσο μεγάλο αριθμό σε προσωπικότητες όπως συνέβαινε ανέκαθεν στο παρελθόν, η Ιταλία είχε τη δυνατότητα να παρατάξει ένα σύνολο που συνδύαζε την εμπειρία ορισμένων μονάδων με τη φρεσκάδα και την ποιότητα των νέων. Αλλά η επιλογή του Βεντούρα στο τιμόνι και οι τακτικές που εφάρμοσε μπήκαν στο στόχαστρο και ενδεχομένως να ήταν αυτές που φέρουν το κύριο μερίδιο ευθύνης για την πανωλεθρία των Ιταλών.

Η λύση ήταν φυσικά ιταλική. Στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που τίμησε τη φανέλα της ως παίκτης, του Ρομπέρτο Μαντσίνι, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιταλίας έδωσε την εντολή για το απαραίτητο restart. Ήταν κάτι που και ο ίδιος το επεξεργαζόταν στο μυαλό του καιρό πριν. Απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή και αυτή σύμφωνα με τον ίδιο είχε πια έρθει. Το έργο μπροστά του βουνό, αλλά το ίδιο μεγάλη και η πρόκληση. Γνώριζε πως μια επιτυχία μετά από το στραπάτσο που είχε δεχθεί η Σκουάντρα Ατζούρα θα αποτελούσε και για τον ίδιο ένα παράσημο στην ιστορία μιας Εθνικής ομάδας με πολύ βαριά φανέλα.

Ο Μαντσίνι, λοιπόν, δεν φοβήθηκε και έβαλε τον πήχη ψηλά από νωρίς. «Θέλω να φέρω ξανά την Ιταλία πάλι εκεί που ανήκει. Στην κορυφή του κόσμου και της Ευρώπης», ήταν μερικά από τα λόγια του κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του. Μίλησε, άλλωστε, συγκεκριμένα, για το επικείμενο Euro. Άλλωστε στην ιστορία της η Ιταλία μπορεί να έχει πανηγυρίσει τέσσερις φορές την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο μόνο μια φορά το 1968 είχε πατήσει στην κορυφή της Ευρώπης, σηκώνοντας το τρόπαιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. «Έχουμε να κατακτήσουμε ένα Euro εδώ και πολλά χρόνια και αυτό, μαζί με το Nations League, θα είναι ο κύριος στόχος μας», πρόσθεσε.

Και ο ίδιος γνώριζε πως η ομάδα πρέπει να ανανεωθεί με νέο «αίμα» που θα έφερνε έναν διαφορετικό αέρα μέσα στα αποδυτήρια και θα αποτελούσε το πάτημα του κουμπιού για τη νέα σελίδα που χρειαζόταν να γυριστεί. «Είναι σημαντικό οι παίκτες που φτάνουν ως την Εθνική ομάδα να το κάνουν με την καρδιά τους. Κάθε νέος παίκτης ονειρεύεται να αποτελεί μέλος αυτής της ομάδας. Θα υπάρχει χώρος για κάθε παίκτη που παίζει καλά, αλλά θα πρέπει επίσης να χτίσουμε ένα σύνολο για τα επόμενα χρόνια, συνεπώς η ηλικία είναι κάτι που θα ληφθεί υπόψιν. Αλλά εάν ορισμένοι "βετεράνοι" βρίσκονται ακόμα σε καλή κατάσταση, ειδικά όταν έχουμε να δώσουμε κάποια μεγάλα ματς, τότε θα κληθούν στην αποστολή», ήταν τα λόγια του Μαντσίνι πάνω σε ένα ζήτημα που τόσο ο ιταλικός Τύπος όσο και οι οπαδοί της Σκουάντρα Ατζούρα είχαν θίξει.

Υπό αυτό το πρίσμα ανανέωσης, η Ιταλία του Μαντσίνι έρχεται το Σάββατο στο ΟΑΚΑ. Η Εθνική Ιταλίας δεν ερχόταν στα μέρη μας συχνά. Για επίσημο παιχνίδι απέναντι στην Εθνική Ελλάδας πρέπει να πάμε πίσω σχεδόν 40 χρόνια για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1982 όταν η Σκουάντρα Ατζούρα είχε επικρατήσει με 0-2 επί του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με τα τέρματα των Αντονιόνι και Σιρέα. Τότε στο ματς του δευτέρου γύρου η Εθνική μας είχε φύγει όρθια από το Τορίνο με 1-1, χάρη στην ισοφάριση με γκολ του Κούη στο τέρμα του Κόντι, με το οποίο οι Ιταλοί είχαν πάρει το προβάδισμα. Από τότε λοιπόν, με εξαίρεση ορισμένων φιλικών αναμετρήσεων, η Σκουάντρα Ατζούρα δεν βρισκόταν στον δρόμο μας.

Ο Μαντσίνι, λοιπόν, φέρνει μαζί του την απαραίτητη εμπειρία στα μετόπισθεν, με τους Τζόρτζιο Κιελίνι και Λεονάρντο Μπονούτσι, αλλά και τον μπαρουτοκαπνισμένο Φάμπιο Κουαλιαρέλα στην επίθεση, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια βιώνει μια δεύτερη νιότη. Έχει μαζί του μονάδες με ποιότητα, όπως τον Αλέσιο Ρομανιόλι στην άμυνα, τους Μάρκο Βεράτι, Φεντερίκο Μπερναρντέσκι και Ζορζίνιο στη μεσαία γραμμή και τους Λορέντσο Ινσίνιε και Αντρέα Μπελότι στην επίθεση. Ωστόσο, παντρεύει όλα αυτά τα στοιχεία και με το νέο, όπως είχε προαναγγείλει. Με την παρουσία του νέου αστεριού της Ρόμα, Νικολό Ζανιόλο, αλλά και των πολλά υποσχόμενων Φεντερίκο Κιέζα και Μόιζε Κιν της Φιορεντίνα και της Γιουβέντους αντίστοιχα. Και φυσικά, παρότι δεν βρίσκεται στην αποστολή, υπάρχει και ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα, ο οποίος αν και 20 ετών ήδη διαθέτει στις πλάτες του αρκετή εμπειρία και δείχνει να έχει... καπαρώσει τη θέση κάτω από τα δοκάρια της Σκουάντρα Ατζούρα για πολλά χρόνια στο μέλλον.

«Διαθέτουμε κάποια αληθινά ταλέντα που έρχονται. Ο Κιν είναι μόνο 19 ετών, από αυτόν εξαρτάται, αλλά μπορεί να γίνει ένας φοβερός επιθετικός. Μετά υπάρχει ο Σάντρο Τονάλι, ο Νικολό Μπαρέλα, ο Τζανλούκα Μαντσίνι και ο Ζανιόλο. Φαίνονται ότι διαθέτουν πολύ ταλέντο και είναι δυνατοί. Υπάρχει ένα θέμα με την εμπειρία καθώς στις μέρες μου θα είχαμε φτάσει στην ηλικία τους και θα είχαμε ήδη τρία χρόνια σε επίπεδο Serie A. Ωστόσο, από την άλλη, είναι αναζωογονητικό να βλέπεις τις αντιδράσεις τους, αλλά και την αφέλεια που μπορεί να τους διακατέχει», ανέφερε ο τεχνικός της Εθνικής Ιταλίας πριν από τα παιχνίδια με Ελλάδα και Βοσνία που ακολουθούν στον όμιλο των προκριματικών του Euro.

Ο αέρας ανανέωσης έχει ξεκινήσει λοιπόν και πνέει στο στρατόπεδο της Εθνικής Ιταλίας. Και αυτό ο Μαντσίνι το έχει διαπιστώσει στο χρονικό διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο και με βάση τις αλλαγές στις οποίες έχει προχωρήσει. Μάλιστα, δεν έκρυψε το γεγονός πως με αυτόν στο τιμόνι η Ιταλία θα προσπαθήσει να παίξει με μια πιο επιθετική φιλοσοφία, κάτι που δεν αποτελούσε βέβαια το σήμα κατατεθέν της. «Αν δουλέψουμε σωστά, αν παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο, διασκεδαστικό και ευχάριστο, τότε τα αποτελέσματα είναι πιθανά. Είμαστε η Ιταλία. Μπορούμε να γίνουμε σαν τη Γαλλία και την Ισπανία και να ανοίξουμε μια νέα εποχή. Είναι μια καλή στιγμή για το ποδόσφαιρό μας. Η αρχική μου εκτίμηση ήταν να στοχεύσουμε στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022, ωστόσο τώρα πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε ακόμα και το Euro του 2020».

 

Τελευταία Νέα