Καμπράλ: «Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της κοινωνίας και δεν αποτελεί μόνο ανδρικό άθλημα»

Δημήτρης Βέργος
Καμπράλ: «Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της κοινωνίας και δεν αποτελεί μόνο ανδρικό άθλημα»

bet365

Η προπονήτρια των γυναικείων ομάδων της Σπόρτινγκ, Μαριάνα Καμπράλ μιλάει στο Gazzetta Weekend Journal για τη θέση των γυναικών στο ποδόσφαιρο και την εξέλιξη που παρατηρείται στην Πορτογαλία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη κόντρα στον σεξισμό και στις διακρίσεις.

Πριν από μερικές εβδομάδες στο Wanda Metropolitano της Μαδρίτης σημειώθηκε κάτι ανεπανάληπτο. Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου της Ατλέτικο αντιμετώπισε την αντίστοιχη της Μπαρτσελόνα σε ένα κομβικό ματς για τον τίτλο, όπου σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ προσέλευσης θεατών στην ιστορία του γυναικείου ποδοσφαίρου! Συνολικά 60.739 φίλαθλοι βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου της Ατλέτικο, αριθμός που έκανε αίσθηση. Στην Ιταλία επίσης προ ημερών στο Juventus Stadium οι γυναικείες ομάδες της Γιουβέντους και της Φιορεντίνα αγωνίστηκαν μπροστά σε 39.027 θεατές! Μικρότερα μεν νούμερα, αλλά άκρως εντυπωσιακά σημειώθηκαν επίσης το περασμένο Σάββατο στην Πορτογαλία, όπου οι γυναικείες ομάδες των Μπενφίκα και Σπόρτινγκ τέθηκαν για πρώτη φορά αντιμέτωπες σε φιλικό παιχνίδι φιλανθρωπικού χαρακτήρα για τον τυφώνα που έπληξε τη Μοζαμβίκη, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης στη χώρα για γυναικείο αγώνα ποδοσφαίρου με 15.204 φιλάθλους! Μήπως αλλάζει κάτι λοιπόν κόντρα στο ρεύμα που θέλει το ποδόσφαιρο να είναι μόνο αντρικό άθλημα;

Το Gazzetta Weekend Journal μίλησε με τη Μαριάνα Καμπράλ, αθλητική δημοσιογράφο της εφημερίδας Expresso και προπονήτρια των γυναικείων ομάδων της Σπόρτινγκ Λισαβόνας, η οποία αναφέρθηκε στο πρόσφατο ντέρμπι μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων της πορτογαλικής πρωτεύουσας, στον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία, στην αντιμετώπιση που έχει, και στα εμπόδια του σεξισμού που καλείται να ξεπερνά από τη στιγμή που ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό φαινόμενο και εμπεριέχει χαρακτηριστικά ολόκληρου του κοινωνικού ιστού.

«Αυτή είναι η τρίτη χρονιά της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου της Σπόρτινγκ, η οποία κατακτάει το πρωτάθλημα τα δύο τελευταία χρόνια. Η φετινή είναι η πρώτη σεζόν για τη γυναικεία ομάδα της Μπενφίκα, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία. Οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες μόνο στο Κύπελλο, ωστόσο η Σπόρτινγκ έμεινε εκτός από τον θεσμό. Έτσι η Πορτογαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πήρε την πρωτοβουλία και ρώτησε τις ομάδες αν θα μπορούσαν να δώσουν ένα φιλικό παιχνίδι για να συγκεντρωθούν χρήματα για τον τυφώνα που χτύπησε τη Μοζαμβίκη. Συνεπώς ο κύριος στόχος του αγώνα ήταν αυτός.

Ήταν η πρώτη φορά που διεξήχθη το ντέρμπι μεταξύ των γυναικείων ομάδων και ήταν πραγματικά κάτι φοβερό καθώς συγκέντρωσε πολλούς θεατές που ήθελαν να βοηθήσουν, κάνοντας ρεκόρ προσέλευσης με 15.000 φιλάθλους. Το εισιτήριο κόστιζε 2,5 ευρώ και συγκεντρώθηκαν αρκετά χρήματα. Ήταν μια ευκαιρία και να βοηθήσουμε τη Μοζαμβίκη, αλλά και να προμοτάρουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία. Την επόμενη σεζόν η Μπενφίκα αναμένεται να είναι στην πρώτη κατηγορία και έτσι θα υπάρξει η δυνατότητα να τεθούν ξανά αντιμέτωπες οι δύο ομάδες στα γήπεδά τους», αναφέρει αρχικά η Καμπράλ.

Συνεπώς κάτι αρχίζει να αλλάζει αναφορικά με τον τρόπο προσέγγισης του αθλήματος στις γυναίκες και συγκεκριμένα στην Πορτογαλία ποια βήματα έχουν γίνει προκειμένου να αναπτυχθεί το γυναικείο ποδόσφαιρο και να κερδίσει τη θέση που του αξίζει;

«Ναι, η προσέγγιση αλλάζει και παρατηρείται πλέον διαφορά. Και σε αυτό δεν είναι μόνο ένας λόγος, αλλά αρκετοί που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή. Ο κόσμος αρχίζει πλέον να καταλαβαίνει ότι και στο γυναικείο ποδόσφαιρο υπάρχουν καλές ομάδες, καλές παίκτριες, ότι δεν είναι δυνατό να γίνουν συγκρίσεις με το ανδρικό ποδόσφαιρο καθώς πρόκειται για διαφορετικό παιχνίδι με πολύ πιο επιθετική φιλοσοφία και με λιγότερα φάουλ. Το ποδόσφαιρο αποτελεί μέρος της κοινωνίας. Οι γυναίκες έχουν αναδείξει τον ρόλο τους μέσα σε αυτήν και πλέον είναι φυσιολογικό να συμμετέχουν στον αθλητισμό. Οι σύλλογοι επενδύουν στο γυναικείο ποδόσφαιρο, το οποίο εξελίσσεται γρήγορα σε πολλές χώρες, υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από τους φιλάθλους και τους χορηγούς και θεωρώ ότι θα εξελιχθεί ακόμα περισσότερο μέσα στην επόμενη δεκαετία», υπογραμμίζει η Καμπράλ, προσθέτοντας:

«Στην Πορτογαλία το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ξεκινήσει να αναπτύσσεται τα τελευταία τρία χρόνια, ξεκινώντας ένα νέο πρωτάθλημα γυναικείων ομάδων. Οι ομάδες της Σπόρτινγκ, της Μπράγκα, της Μπενφίκα είναι καθαρά επαγγελματικές, με τις παίκτριες να διαθέτουν συμβόλαια και να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις των συλλόγων τους για προπονήσεις. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι σύλλογοι διαθέτουν ημιεπαγγελματικές γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου, ή ερασιτεχνικές, όπου οι παίκτριες παίρνουν λίγα χρήματα και χρειάζεται να κάνουν και μία δουλειά. Συνεπώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ομάδων, ωστόσο η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς.

Οι μεγάλοι σύλλογοι διαθέτουν αρκετές γυναικείες ομάδες ποδοσφαίρου ανάλογα με την ηλικία. Η Σπόρτινγκ έχει πέντε και η Μπράγκα με την Μπενφίκα από τέσσερις. Αυτό δημιουργεί παίκτριες για το μέλλον, ενώ την ίδια στιγμή και άλλοι σύλλογοι, όπως η Εστορίλ, η Μποαβίστα και η Γκιμαράες έχουν αρχίσει να βελτιώνονται στις γυναικείες ποδοσφαιρικές τους ομάδες. Την ίδια στιγμή η Πορτογαλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου προσπαθεί να εξελίσσει το γυναικείο ποδόσφαιρο. Μερικές φορές δεν υπάρχουν οι απαραίτητες οικονομικές ενισχύσεις, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο ανδρικό ποδόσφαιρο, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Αλλά είναι αλήθεια πως η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσπαθεί να διαφημίσει το προϊόν μέσα από το μάρκετινγκ και τα μίντια και υπάρχουν αρκετά παιχνίδια που μεταδίδονται ζωντανά».

Στην Πορτογαλία, όπως και σε κάθε άλλη κοινωνία οποιαδήποτε χώρας, ο σεξισμός αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα στον γυναικείο αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο, το οποίο ακόμα και σήμερα θεωρείται από πολλούς ως ένα αποκλειστικά ανδρικό άθλημα. Η Μαριάνα Καμπράλ, ωστόσο, επισημαίνει ότι κόντρα σε αυτήν την αντιμετώπιση γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε αυτές οι αντιλήψεις να μην κυριαρχήσουν.

«Το ποδόσφαιρο αντανακλά την κοινωνία, όπως είπα και πριν. Αν λοιπόν υπάρχει σεξισμός μέσα στην κοινωνία, θα υπάρχει και στο ποδόσφαιρο. Στην Πορτογαλία, όπως και στην Ισπανία, υπάρχει σεξισμός, όμως τα πράγματα αλλάζουν και ο τρόπος που προσεγγίζει ο κόσμος το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι διαφορετικός και κινείται προς τη θετική κατεύθυνση. Φυσικά, όμως, σεξισμός ακόμα υπάρχει κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν λίγες γυναίκες προπονήτριες, ενώ στους ανδρικούς συλλόγους υπάρχουν μόνο άνδρες προπονητές. Ωστόσο, η ισότητα των δύο φύλων βοηθάει προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αλήθεια είναι πως δεν είναι εύκολο να το αντιμετωπίσεις. Είναι θέμα κουλτούρας. Χρειάζεται να πας στα σχολεία και να δείξεις ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι κάτι φυσιολογικό και ότι κορίτσια ηλικίας πέντε, έξι ή επτά ετών είναι νορμάλ να παίζουν ποδόσφαιρο. Να δουν ότι υπάρχει επαγγελματισμός στις γυναικείες ομάδες, κάτι που θα δώσει το κίνητρο και φυσικά να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνία και η προβολή που θα κάνει σαφές ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο ανδρικό άθλημα αλλά και γυναικείο. Στην Πορτογαλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχουν δημιουργήσει ομάδες γυναικών και Κ15 και Κ13, πηγαίνουν στα σχολεία και διαφημίζουν το προϊόν με τη συμμετοχή γυναικών να παίζουν ποδόσφαιρο. Γενικότερα το γυναικείο ποδόσφαιρο εξελίσσεται όλο και περισσότερο».

Η Καμπράλ θεωρεί πως η προοπτική των γυναικείων ποδοσφαιρικών ομάδων της Πορτογαλίας είναι μεγάλη και πως το ταλέντο που υπάρχει είναι ικανό να οδηγήσει την Εθνική ομάδα των γυναικών της χώρας σε κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο μέλλον, όπως ακριβώς πέτυχε η ανδρική ομάδα το 2016 στο Euro.

«Στη Σπόρτινγκ διαθέτουμε αρκετές ομάδες νεαρών κοριτσιών, όπου υπάρχουν πολλές παίκτριες με ταλέντο. Μάλιστα, οι νέες παίκτριες είναι πολύ γρήγορες και πολλές φορές καλύτερες από τις παλαιότερες και αυτό γιατί έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν περισσότερες προπονήσεις, αλλά και να έχουν είδωλα. Για παράδειγμα εγώ όταν έπαιζα ποδόσφαιρο δεν είχα κάποια παίκτρια που να θαυμάζω. Τώρα έχουν τη δυνατότητα να μοιάσουν σε παίκτριες από τις γυναικείες ομάδες που υπάρχουν. Η νέα γενιά διαθέτει πολύ ταλέντο στη χώρα.

Η Εθνική ομάδα της Κ17 της Πορτογαλίας στις γυναίκες επικράτησε σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα της Γαλλίας με 1-0 και πήρε την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που πετυχαίνει κάτι τέτοιο, δείγμα της βελτίωσης του γυναικείου ποδοσφαίρου και του ταλέντου που υπάρχει το οποίο αναπτύσσεται. Είμαι σίγουρη ότι στο μέλλον η γυναικεία Εθνική ομάδα της Πορτογαλίας θα κατακτήσει το Euro, όπως το κατάφερε και η ανδρική. Οι παίκτριες διαθέτουν πολύ καλή τεχνική κατάρτιση και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε αυτόν τον στόχο στο μέλλον».

 

Τελευταία Νέα