Ο Κολόμβος «ανακαλύπτει» την Τουρκία!

Αντώνης Πατσούρας
Ο Κολόμβος «ανακαλύπτει» την Τουρκία!

bet365

Ο πρωταθλητής Τουρκίας Χριστόδουλος Κολόμβος μιλάει στο G-Weekend για τη νέα του ζωή στην Κωνσταντινούπολη.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία και με ιστορία "βαριά" σαν το όνομα του ο Χριστόδουλος Κολόμβος είναι ένας από τους καλύτερους Έλληνες πολίστες και από το 2017 βγάζει το ψωμί του στην Τουρκία και στην ΕΝΚΑ.

Ο 30χρόνος φουνταριστός που περνάει υπέροχα στην Πόλη και έρχεται στην Ελλάδα για τους αγώνες της εθνικής ομάδας αλλά και για διακοπές μιλάει στο G-Weekend για τη νέα του ζωή, τους στόχους και τα θέλω του.

«Είμαι ευτυχισμένος εδώ»

Το καλοκαίρι του 2017 παίρνει την μεγάλη απόφαση ν' αφήσει την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό για να μεταγραφεί στην ΕΝΚΑ η οποία είναι ομάδα της Κωνσταντινούπολης. Τα λεφτά είναι πολλά, η πρόταση πολυετής και παίρνει μεταγραφή.

Μετακομίζει στην Κωνσταντινούπολη και αρχίζει μια νέα ζωή. «Είμαι ευτυχισμένος εδώ. Όλα είναι τέλεια. Δεν έχουμε προβλήματα και έχουμε καταφέρει πολλά σε μικρό διάστημα. Η ομάδα πήρε το πρωτάθλημα το 2018 και στην αρχή της σεζόν απέναντι στην Γαλατασαράϊ κέρδισε και το Κύπελλο Τουρκίας. Στόχος φέτος είναι το νταμπλ. Φέτος παίξαμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ, περάσαμε έναν γύρο και ελπίζουμε σύντομα να πάμε πιο ψηλά», λέει ο διεθνής άσος.

«Φοβήθηκα όταν άκουσα Τουρκία»

Κάθε αρχή και δύσκολη αλλά πλέον ο Κολόμβος ζει όμορφα στην νέα του πόλη. «Η αλήθεια είναι ότι στο άκουσμα Τουρκία στην αρχή φοβήθηκα. Σκέφτηκα μέσα μου τι θα βρω εκεί, τι θα συναντήσω. Όλα αυτά που είχα σκεφτεί δεν είχαν σχέση με την πραγματικότητα. Η ΕΝΚΑ είναι ένα πολύ καλά οργανωμένο κλαμπ με πολλά αθλήματα και με τρομερές εγκαταστάσεις.

Έχει ένα κλαμπ με 3 πισίνες, 12 γήπεδα τένις, θέατρο, σχολεία και πολλά άλλα. Είναι στολίδι. Η ΕΝΚΑ φροντίζει για όλα και στέλνει και παιδιά για σπουδές στο εξωτερικό», σημειώνει ο Έλληνας πολίστας.

«Τούρκους μόνο από Ακαδημία»

Η ΕΝΚΑ είναι ομάδα της κατασκευαστικής ΕΝΚΑ, που είναι η μεγαλύτερη στην Τουρκία και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Μόνο και μόνο που κατασκευάζει αποκλειστικά τις πρεσβείες των ΗΠΑ σ' όλο τον κόσμο αυτό λέει πολλά. Το σημερινό αφεντικό της, ο Μεχμέτ Τάρα έπαιζε πόλο στο παρελθόν και ήταν συμπαίκτης με τον σημερινό τεχνικό της ομάδας Εμρέ Βέρι.

«Στον σύλλογο αγαπούν πολύ το πόλο. Πριν από μένα έπαιζε στην ομάδα ο Χίνιτς που είναι παίκτης παγκόσμιας κλάσης. Όλα εδώ γίνονται μελετημένα. Εγώ έχω ακόμη 1.5 χρόνο συμβόλαιο και ήδη μου έχουν μιλήσει για ανανέωση. Δίνουν τεράστια βάση στην Ακαδημία τους. Να ξέρεις κάνουν μεταγραφές μόνο από το εξωτερικό. Από την Τουρκία δεν παίρνουν παίκτες από άλλες ομάδες. Μόνο από την Ακαδημία», μας λέει ο 30χρόνος.

«Κάναμε 2 ώρες να πάμε στην Γαλατά»

Όποιος έχει ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη θα έχει βιώσει και την απίστευτη κίνηση στους δρόμους της. Ο Χριστόδουλος μιλάει για την εμπειρία του:«Έχει ναι αλλά εκεί όπου μένω είναι όλα κοντά και δεν κάνουμε μεγάλες μετακινήσεις. Μια φορά παίζαμε στην Γαλατά και κάναμε 2 ώρες από την κίνηση για να πάμε στην πισίνα της. Βέβαια μετά πήραμε θαλάσσιο ταξί που καλύπτει την απόσταση σε 50 λεπτά. Γενικά έχουμε 2 προπονήσεις την ημέρα, είμαστε πολύ ώρα στο κλαμπ και δεν έχουμε πολύ χρόνο».

«Έχουμε πολλά κοινά με τους Τούρκους»

Η Τουρκία έχει αλλάξει. Η Τουρκία και ειδικά η Κωνσταντινούπολη και η ευρωπαϊκή της πλευρά έχει εξελιχθεί... «Είναι αλήθεια. Εμείς οι Έλληνες έχουμε πολλά κοινά με τους Τούρκους. Οι δυο τελευταίες γενιές μιλούν αγγλικά, ταξιδεύουν, σπουδάζουν στο εξωτερικό και έχουν άλλη νοοτροπία. Οι πιο παλιοί ίσως είχαν άλλη νοοτροπία. Όταν πάω στο κέντρο για ψώνια ή για βόλτα και ακούν πως είμαι Έλληνας πολλοί μου λένε ελληνικές λέξεις.

Η Κωνσταντινούπολη είναι τεράστια πολή. Εδώ έχει καλό φαγητό που μοιάζει με το δικό μας και πολλά εμπορικά όπως και στην Αθήνα. Κάτι που μου είχε κάνει εντύπωση είναι ότι τότε που είχαν συλλάβει τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς μου έλεγαν από την Ελλάδα ότι έπαιζε κάθε ημέρα στα δελτία ειδήσεων αλλά εδώ δεν ασχολούνταν κανείς. Δεν ακούγονταν το θέμα», δηλώνει ο έμπειρος πολίστας με καταγωγή από την Πάτρα.

«Ο Σλούκας πάει με χίλια τον Ομπράντοβιτς»

Μαζί με τον Χριστόδουλο στην Τουρκία ζει και η σύντροφος του, η Δήμητρα, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί και μάλιστα σύντομα. Οι δυο τους έχουν πολλές παρέες οι οποίες είναι κυρίως... ελληνικές. Στην παρέα είναι ο Κώστας Σλούκας, ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης, ο Μπράιαντ Ντάνστον, η Άννα Καβάσιλα. «Όταν έχουμε χρόνο βρισκόμαστε με τα παιδιά. Τώρα ήρθε και ο Μήτρογλου στη Γαλατά και έχει γίνει χαμός.

Με τον Σλούκα βγαίνουμε για φαγητό. Είναι πολύ καλό παιδί. Αποθεώνει τον Ομπράντοβιτς και λέει πως είναι ο καλύτερος δάσκαλος και πως μαθαίνει πάρα πολλά από εκείνον. Είναι τρελαμένος μαζί του. Τον πάει. Έχω πάει και 3-4 φορές στο γήπεδο της Φενέρ για να τον δω. Με Παναθηναϊκό και Κίμκι πήγα σίγουρα. Όταν βολεύουν οι ώρες πάω να τον δω όπως και τους άλλους», μας λέει ο Χριστόδουλος.

«Ζήλεψα με το Τσάμπιονς Λιγκ του Ολυμπιακού»

Το 2016 ο Ολυμπιακός είχε φτάσει στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν κερδίζει την κούπα. Το 2018 είναι Πρωταθλητής Ευρώπης αλλά ο Κολόμβος, που ήταν πολλά χρόνια στον Ολυμπιακό και είχε πάρει τα πάντα εκτός από αυτό το τρόπαιο, είναι στην Τουρκία.

Αλήθεια ζήλεψε; Μας απαντάει με ειλικρίνεια: «Ναι ζήλεψα. Χάρηκα βασικά τρομερά για την ομάδα και τα παιδιά. Έχω άριστη σχέση με όλους και τα παιδιά τα έδωσαν όλα και το πήραν. Ήταν θέμα χρόνου. Παίζαμε μαζί τόσα χρόνια και μας έκαναν υπερήφανους. Ήταν τεράστια επιτυχία. Μπορεί να ζήλεψα αλλά δεν μετανιώνω για τις επιλογές μου».

«Θέλουμε να είμαστε στο Τόκιο»

Η εθνική ομάδα πόλο Ανδρών της Ελλάδος έχει 16 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και από το 1980 έως το 2016 είναι σταθερά πιστή στο ραντεβού της. «Με τέτοια παράδοση που έχει η ομάδα θα πρέπει να είναι και στο Τόκιο», μας λέει ο Χριστόδουλος και συνεχίζει: «Στόχος είναι το Τόκιο. Πρώτα πρέπει να παίξουμε καλά στο Παγκόσμιο του 2019 και να παλέψουμε.

Θέλουμε να είμαστε στο Τόκιο αλλά δεν πρέπει να αγχώθουμε καθώς υπάρχουν και άλλοι τρόποι πρόκρισης εκτός από το Παγκόσμιο. Η ομάδα έχει επιστρέψει στις επιτυχίες και μετά από το χάλκινο στο Παγκόσμιο στο Καζάν το 2015 έχουμε αυτοπεποίθηση. Παίζουμε για να τους κερδίζουμε όλους. Παλιά όταν παίζαμε με Ουγγαρία και Σερβία λέγαμε θα χάσουμε. Βέβαια στο πόλο μ΄ένα σουτ μπορεί να πάρεις μετάλλιο και να βρεθείς οχτάδα».

 

Τελευταία Νέα