«Η ελεύθερη κατάδυση ταιριάζει στον Ελληνα»

Δήμος Μπουλούκος
«Η ελεύθερη κατάδυση ταιριάζει στον Ελληνα»

bet365

Ο πρωταθλητής των ελεύθερων καταδύσεων Χρήστος Παπδόπουλος μιλά στο GWJ για το μαγικό αυτό άθλημα, τις εμπειρίες που έχει βιώσει, αλλά και για τον σιωπηλό κόσμο του βυθού!

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος είναι Αντιπρόεδρος της AIDA Hellas, του μη κερδοσκοπικού σωματείου με κύριο σκοπό την προώθηση και διάδοση της γνώσης και της εκπαίδευσης στην ελεύθερη κατάδυση. Παράλληλα είναι εν ενεργεία πρωταθλητής στις ελεύθερες καταδύσεις με πολλές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και το κατάλληλο άτομο για να μιλήσει στο Gazzetta Weekend Journal για ένα άθλημα που κερδίζει ολοένα και περισσότερους φίλους στην Ελλάδα.

Περιγράφει τα συναισθήματα της κατάδυσης στον σιωπηλό κόσμο του βυθού, διαφωνεί με το μύθο ότι είναι επικίνδυνο άθλημα και αναφέρεται στη διοργάνωση Authentic Big Blue που έγινε με μεγάλη επιτυχία στην Αμοργό και φιλοδοξεί να φέρνει κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα κορυφαία ονόματα των ελεύθερων καταδύσεων.

Τι σημαίνει θάλασσα για σας;

«Η θάλασσα για μένα αποτελεί πηγή έμπνευσης σε ό,τι κάνω στη ζωή μου καθώς με ταξιδεύει και σωματικά και ψυχικά. Αποτελεί τον αθλητικό μου στίβο αφού είναι κομμάτι του αθλήματος στο οποίο επικεντρώνομαι εδώ και χρόνια».

Τι ήταν αυτό που σας έκανε να αγαπήσετε την ελεύθερη κατάδυση;

«Η κατάδυση μπήκε στη ζωή μου σε μικρή ηλικία με το ψαροντούφεκο και την μαγεία του να παρατηρώ τον υδάτινο κόσμο. Το άγνωστο του βάθους και η προσέγγισή του, αργότερα με έκαναν να θέλω να γνωρίσω την ελεύθερη κατάδυση από όλες τις πλευρές της και για αυτό το λόγο μπήκα στο χώρο της αθλητικής ελεύθερης κατάδυσης».

Πως απαντάτε σε όσους θεωρούν επικίνδυνες τις ελεύθερες καταδύσεις;

«Όπως όλοι οι τομείς της ζωής μας ενέχουν κινδύνους έτσι και η δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Όμως με την σωστή εκπαίδευση, την τήρηση των κανόνων ασφαλείας και την γνώση του τι σημαίνει να καταδύεσαι, η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα απολύτως ασφαλές άθλημα το οποίο απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτου ηλικίας.

Σκέφτεστε κάτι όταν κάνετε μία βουτιά; Υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες σκέψεις ή είστε επικεντρωμένος στην κατάδυση;

«Μια βουτιά ξεκινάει στην επιφάνεια και καταλήγει στην επιφάνεια. Οι σκέψεις που περνούν από το μυαλό μου είναι η αλληλουχία των ενεργειών που θα ακολουθήσω, ορατών και μη, για να επιτύχω το στόχο μου. Οπότε επικεντρώνομαι σε αυτόν, σκέφτομαι αυτόν και μόνο αυτόν».

Ποια είναι τα συναισθήματα που σας πλημμυρίζουν όταν κατεβαίνετε στον σιωπηλό κόσμο του βυθού;

Κάθε βουτιά είναι διαφορετική. Με βάση το σκοπό της με διακατέχουν και διαφορέτικα συναισθήματα. Σε μία ψυχαγωγική βουτιά με σκοπό την εξερεύνηση κάποιου ύφαλου η γαλήνη και η ηρεμία κυριαρχούν. Στον αγωνιστικό τομέα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχουν διακυμάνσεις. Αρχικά συνήθως υπάρχει η ανησυχία της προσέγγισης του στόχου η οποία μετατρέπεται σε ενθουσιασμό και ικανοποίηση όταν αυτός επιτευχθεί».

Εχετε κινδυνέψει ποτέ κατά τη διάρκεια βουτιάς;

«Όχι δεν έχει συμβεί. Όταν καταδύομαι φροντίζω πάντα να βρίσκομαι μαζί με άλλους δύτες, να έχω ελέγξει την περιοχή που θα πραγματοποιήσω την βουτιά μου και να έχω μαζί μου ό,τι μου είναι απαραίτητο για την ασφάλεια τη δική μου αλλά και των υπολοίπων.»

Ποιο είδος ελεύθερης κατάδυσης προτιμάτε; Με βάρη ή χωρίς;

«Θεωρώ περισσότερο αθλητικές τις κατηγορίες όπου ο δύτης καταδύεται με βάρη και επιστρέφει με αυτά στην επιφάνεια(constant weight). Συνηθίζω λοιπόν να καταδύομαι στις τρεις κατηγορίες βάθους: Σταθερά Βάρη με πέδιλα(CWT), Σταθερά Βάρη χωρίς πέδιλα(CNF) και Ελεύθερη Βύθιση(FIM)- που αποτελούν και τα επίσημα αγωνίσματα με βάση την AIDA INTERNATIONAL, ενός οργανισμού που προωθεί την άπνοια διεθνώς, όχι μόνο με έρευνες αλλά και μέσα από το εκπαιδευτικό της σύστημα, εδώ και 26 χρόνια».

Σε ποιους τομείς ρίχνετε βάρος για να βελτιωθείτε ως αθλητής της ελεύθερης κατάδυσης;

«Για κάθε αγώνισμα της ελεύθερης κατάδυσης υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι βελτίωσης που εφαρμόζονται από όλους τους αθλητές. Από εκεί και πέρα κάθε προπονητικό πλάνο εξειδικεύεται πάνω στον αθλητή με βάση τις ανάγκες του και τον στόχο που θέλει να επιτύχει».

Εκτός από εξαιρετική φυσική κατάσταση τι άλλο απαιτείται για να γίνει κάποιος καλός αθλητής;

«Η φυσική κατάσταση σαφώς και δεν αρκεί για να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα εκτός από την σωματική ευεξία το μυαλό μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση μιας βούτιας. Πρέπει λοιπόν να "γυμνάζουμε" το μυαλό μας και να τιθασεύουμε τις σκέψεις μας για να προσφέρουμε στον οργανισμό μας την ηρεμία και την συγκέντρωση που χρειάζεται για τον στόχο μας».

Στην Ελλάδα πόσοι αθλητές υπάρχουν; Πιστεύετε ότι ταιριάζει η ελεύθερη κατάδυση στον Ελληνα;

«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες οπού το μεγαλύτερο μέρος της βρέχεται από θάλασσα. Γίνεται λοιπόν ένα τέτοιο άθλημα να μην ταιριάζει στον Έλληνα; Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αύξηση του ενδιαφέροντος για το χώρο και όλο και περισσότεροι δύτες ακολουθούν την αθλητική ελεύθερη κατάδυση».

Πρόσφατα συμμετείχατε στο Authentic Big Blue που έγινε στην Αμοργό. Πως σας φάνηκε η διοργάνωση; Μπορεί να μετατρέψει το νησί και την Ελλάδα σε πόλους έλξης των κορυφαίων αθλητών της ελεύθερης κατάδυσης;

«Ήμουν μέρος της διοργάνωσης με μεγάλο ρόλο στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν γινόταν όμως να μην συμμετάσχω και αγωνιστικά. Πως γίνεται να μην καταδυθείς στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού,από το οποίο εμπνεύστηκε ο Luc Besson και δημιούργησε το "Big Blue" και εμπνευστήκαμε και εμείς να ασχοληθούμε με αυτό το υπέροχο άθλημα. Η 2η χρονιά του Authentic Big Blue σαφώς και ήταν πολύ καλύτερη από την πρώτη στο θέμα της διοργάνωσης αφού πλέον ήμασταν πιο έμπειροι και εξοικειωμένοι με το χώρο. Σαφώς και η Αμοργός μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για κορυφαίους αθλητές όχι μόνο εξαιτίας της ταινίας-σταθμού-για όλους τους δύτες, αλλά και εξαιτίας των υπέροχων χρωμάτων της θάλασσας και της μοναδικής ομορφιάς του τοπίου την στιγμή που καταδύεσαι κάτω ακριβώς από το μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας».


 

Τελευταία Νέα