Μιχάλης Μπούσης: Ο «θείος» απ’ το Σικάγο που θέλει να αλλάξει τον ΟΦΗ!

Δημήτρης Ρούσσος
Μιχάλης Μπούσης: Ο «θείος» απ’ το Σικάγο που θέλει να αλλάξει τον ΟΦΗ!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal παρουσιάζει τον άνθρωπο πίσω από τη μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στον ΟΦΗ, τον Μιχάλη Μπούση. Η επιχειρηματική επιτυχία στις ΗΠΑ, το φιλανθρωπικό έργο της οικογένειάς του, η χορηγία στους Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο και η νέα «μέρα» που ξημερώνει για τους Κρητικούς.

Τέλη Αυγούστου, με τον ΟΦΗ να έχει επιστρέψει και τυπικά στη Super League και να έχει μπει με θετικό αποτέλεσμα στη σεζόν (2-2 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη), σκάει η «βόμβα» στο Ηράκλειο. Γιάννης & Γιώργος Σαμαράς, μαζί με τον Ηλία Πουρσανίδη επικοινωνούν με τους ανθρώπους του συλλόγου, μεταφέροντας το ενδιαφέρον επιχειρηματία για ανάμειξη με την ιδιοκτησία και τη διοίκησή του. Στην αρχή όλοι ψάχνουν να βρουν πόθεν προέρχεται το ενδιαφέρον και με δεδομένη τη σοβαρότητα της τριανδρίας, όλοι καταλαβαίνουν πως πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Για ατελείωτη δράση, παίξε νόμιμα live στοίχημα με ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Τελικά ο ενδιαφερόμενος είναι ο Μιχάλης Μπούσης, το ονοματεπώνυμο του οποίου δεν λέει τίποτα, αλλά όσα έχει κάνει εκείνος και η οικογένειά του στις ΗΠΑ, όπου ζουν εδώ και πολλά χρόνια, μαρτυρούν το μέγεθός του και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει την κατάσταση.

Επιχειρηματίας στις μεσοδυτικές πολιτείες στον τομέα των πολυκαταστημάτων, θρεμμένος στις ΗΠΑ με χαρακτηριστικό τη φιλοδοξία και την οξυδέρκεια, ο Μπούσης διαχειρίζεται και αναπτύσσει την οικογενειακή αλυσίδα «Cermak Fresh Market». Στον ΟΦΗ θέλει να επιχειρήσει σε ένα πεδίο διαφορετικό απ’ όσα έχει μάθει και γνωρίσει ως τώρα, με την αγάπη πάντως για την Ελλάδα, καθώς και τα όποια «βήματα» ως τώρα να δείχνουν σιγουριά και ικανότητα.

ΡΙΖΕΣ ΤΡΙΩΝ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ

Η οικογένεια Μπούση έψαξε από τις πρώτες «σελίδες» του οικογενειακού ημερολογίου την τύχη της στις ΗΠΑ. Ο Δημήτρης και η Ελένη, γονείς του Άγγελου, του Γιώργου, της Βικτώριας, όπως φυσικά και του πρωτότοκου Μιχάλη, γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν στην Προσύμνη του Νομού Αργολίδας. Ο Δημήτρης σπούδασε μηχανικός βιομηχανίας στην Αμερική κι επέστρεψε στην Ελλάδα το 1981 για λογαριασμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Το 1982 επέστρεψε μαζί με την Ελένη στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, προκειμένου να αναπτύξουν εκεί τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Λίγα χρόνια αργότερα (1986), μαζί με τον συνεργάτη του, Παντελή Τζοτζίλη, ονειρεύτηκαν να ανοίξουν ένα παντοπωλείο που θα προσφέρει στους πελάτες τους το πιο φρέσκο ​​προϊόν στις πιο προσιτές τιμές. Το πρώτο τους κατάστημα ήταν 2.500 τετραγωνικά πόδια και ονομάστηκε «Central Park Produce», από το όνομα του δρόμου στο οποίο έδρευε, σύμφωνα με το retail-merchandiser.com.

Το κατάστημα εξυπηρετούσε τις κοινότητες του Πουέρτο Ρίκο και του Μεξικού στη συνοικία Χάμπολτ Παρκ του Σικάγο. Αν και ήταν μικρό, οι συνεργάτες το χρησιμοποίησαν ως εμπειρία εκμάθησης και άνοιξαν ένα δεύτερο κατάστημα το 1993, το «Cermak Produce» στην οδό Τσέρμακ και τη λεωφόρο Σίσερο. Η επιτυχία ήρθε σύντομα και σ’ αυτό το εγχείρημα, ανοίγοντας την «όρεξη» για τα επόμενα.

Όσο περνούσε ο καιρός, ποικίλα καταστήματα «φύτρωναν» και στόχευαν σε επιπλέον εθνοτικές ομάδες. Τμήμα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιείο, τμήμα εξυπηρέτησης πελατής, παντοπωλείο και άλλα τέσσερα καταστήματα με όλα τα είδη που χρειάζονται σπίτια, νοικοκυριά, εξοχικά και κατοικίες ήρθαν για να φτιάξουν ένα δίκτυο που προσέφερε τα πάντα, καθιστώντας την οικογένεια Μπούση κυρίαρχο «παίκτη» στην αγορά του Ιλινόις.

Εδώ και λίγα χρόνια, ο πρωτότοκος γιος του Δημήτρη και της Ελένης, Μιχάλης, είναι αυτός που διαχειρίζεται την επιχείρηση, βλέποντας την να αυξάνεται και τα καταστήματά της να πληθύνονται! Πρόσφατα άνοιξε άλλο ένα, το δεύτερο, στο Μιλγουόκι και ανεβάζοντας στα 15 τον συνολικό αριθμό, μαζί με τα υπόλοιπα 13 στο Σικάγο, όπου κυριαρχεί από την εποχή που ο πατέρας του και ο συνέταιρός του μεσουρανούσαν. Πλέον είχε μπει στην πόλη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενώ είχε συνεργαστεί χορηγικά και με τους Μπακς.

«Θέλουμε να προσφέρουμε φρέσκα προϊόντα σε όλους, να πηγάινουμε να τα αγοράζουμε κι εμείς οι ίδιοι», τονίζει στην ιστοσελίδα ο ίδιος ο Μιχάλης Μπούσης, με την αλυσίδα του πια να έχει στο πελατολόγιό της μέλη όλων των εθνικοτήτων: μεξικάνική, πορτογαλική, ιταλική, πολωνική, ρωσική και άλλες ευρωπαϊκές και λατινοαμερικανικές, όπως φυσικά και την ελληνική.

ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Αν και έχει δει τα καταστήματά του να μεγαλώνουν σε δημοτικότητα, ο Μπούσης διατηρεί μια πολύ πειθαρχημένη προσέγγιση όταν πρόκειται να αποφασίσει πότε ή πότε είναι ώρα να ανοίξει μια νέα θέση. Ένας κανόνας στον οποίο συμμορφώνεται είναι να μην ανοίξει ποτέ ένα νέο κατάστημα, μέχρι να ανοίξει το πιο πρόσφατα ανοιχτό κατάστημα και να καταγράφει κέρδη.

Αυτό συνέβη με το δεύτερο πιο πρόσφατο κατάστημά του, λίγα τετράγωνα από το «Μίλερ Παρκ» στο Μιλγουόκι. Το κατάστημα των 60.000 τετραγωνικών ποδιών αποτέλεσε το πρώτο στην πόλη του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με άλλο ένα, το πιο καινούργιο, να ανοίγει στα τέλη του 2017. «Θα ήθελα να μας δούμε να μείνουμε στο Midwest», δηλώνει ο Μπούσης. «Θα ήθελα στο τέλος να φτάσω σε 50 καταστήματα, είτε μέσω ανάπτυξης είτε με την αγορά ανεξάρτητων».

Εν μέσω αλλαγών στο χώρο της αγοράς, του εκσυγχρονισμού που έφερε η τεχνολογική ανάπτυξη και των δυσκολιών στη διαχείριση, η Cermak Fresh Market καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει, μα και να αναπτύσσεται. Τα αμερικανικά media επιτονίζουν τη σημασία της οικογένειας Μπούση και τον τρόπο με τον οποίο διοικεί την επιχείρηση.

Ο Μιχάλης ξεκίνησε να εργάζεται στα καταστήματα ως έφηβος, μαθαίνοντας εξαρχής μια προσέγγιση που δεν ξεχνα να επαναλαμβάνει και να έχει ως κανόνα: «Όπως το βλέπω εγώ, ο πελάτης είναι αυτός που διατάζει», συνηθίζει να λέει, συμπληρώνοντας: «Ζητώ συχνά να μου λένε τι ψάχνουν κι αν δεν το έχουμε, τότε αρχίζουμε να ψάχνουμε για να το βρούμε και να τους το προσφέρουμε».

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η μητέρα του, Ελένη, παρέλαβε σε εκδήλωση στις 13 Μαΐου 2017 το μετάλλιο τιμής «Ellis», για τις καλές της πράξεις για ορφανά παιδιά, γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ή έχουν ανάγκη, ηλικιωμένους, καρκινοπαθείς κι εκείνους που υποφέρουν.

«Ήταν μια πολύ συναισθηματική εμπειρία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ήρωες που παλεύουν κόντρα σε όλους και σε όλα. Ξέρω ότι οι γονείς μου ήρθαν εδώ με δύο βαλίτσες, 25 δολάρια στην τσέπη και τέσσερα μικρά παιδιά στα χέρια, χωρίς εκπαίδευση και το κύριο μέλημά τους ήταν να πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο», είχε δηλώσει σχετικά η μητέρα του επίδοξου ιδιοκτήτη και «αφεντικού» του ΟΦΗ.

Παράλληλα, η Ελένη Μπούση είναι πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Κέντρου Αποκατάστασης και Φροντίδας στο Ουίλινγκ του Ιλιόις, καθώς και μια εκ των ιδρυτών του «Ιπποκράτειου Ιδρύματος Ερευνών για τον Καρκίνο» («Hippocratic Cancer Research Foundation»), έχοντας αναγνωριστεί πολλές φορές για τις φιλανθρωπικές της προσπάθειες και για την υποστήριξη του Ελληνισμού στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

«Οι γονείς μου αγαπούσαν και έδιναν τους ανθρώπους. Ήταν άνθρωποι που μας διδάσκουν ότι πρέπει να αγαπάς τον Θεό και πρέπει να αγαπάς την ανθρωπότητα», δήλωνε τότε, ενισχύοντας το προφίλ της. Υπήρχαν επισκέψεις στην εκκλησία και στους φτωχούς και τους φτωχούς με τη γιαγιά της. Εκεί έμαθε να δίνει χωρίς να περιμένει κάτι σε αντάλλαγμα.

ΤΟ «ΚΟΝΕ» ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΦΗ

Η γνωριμία με τον Γιώργο Σαμαρά, την εποχή που εκείνος αγωνίστηκε στις ΗΠΑ, έφεραν την κουβέντα στον ΟΦΗ. Ο Έλληνας επιθετικός ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του για τον Όμιλο και είναι εκείνος που δημιούργησε τις συνθήκες, ώστε να ασχοληθεί ο Μπούσης και τον σύλλογο.

Πλέον, μαζί με τους Γιάννη Σαμαρά και Ηλία Πουρσανίδη, ο πρώτος μεταφέρει τις σκέψεις του επιχειρηματία, που μετά από συνεννόηση με τους περισσότερους μετόχους του συλλόγου, κατέχει ήδη το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του. Στις 10 Οκτωβρίου πρόκειται να διεξαχθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση μεταξύ των μετόχων, που θα αποφασίσουν την εκλογή νέων μελών διοικητικού συμβουλίου, όπως και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για ταμειακές διευκολύνσεις και οφειλές προς τρίτους. Η τωρινή διοίκηση κάνει ό,τι μπορεί για να ανοίξει τον δρόμο στον επίδοξο επενδυτή, ενώ ο Πουρσανίδης έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή, προκειμένου να προετοιμάσει τη νέα εποχή.

Το ενδιαφέρον φαίνεται σοβαρό. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει υποδειγματικά. Ο σύλλογος ετοιμάζεται να αφήσει πίσω τις εποχές αβεβαιότητας και αστάθειας, στα χέρια ενός δυνατού παίκτη, που βλέπει ευκαιρίες επένδυσης στο κρητικό ποδόσφαιρο και στον ελληνικό αθλητισμό. Άπαντες αδημονούν, με την πρώτη… D-Day να πλησιάζει. Το γήπεδο, οι ακαδημίες, η οργάνωση της ομάδας και το μέλλον της, όλα είναι υπό εξέταση και στο «μικροσκόπιο». Στον ΟΦΗ δεν βλέπουν την ώρα να δουν τη νέα «μέρα» να ξημερώνει και τον Μιχάλη Μπούση να «απλώνεται» στην πατρίδα του με την ίδια επιτυχία, όπως το κάνει στην Αμερική…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα