Η άγνωστη Ελληνίδα μάνα του «Εξορκιστή»!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η άγνωστη Ελληνίδα μάνα του «Εξορκιστή»!

bet365

Η απίθανη ιστορία της Βασιλικής Μαλλιαρού που δεν είχε καμία σχέση με τον κινηματογράφο, αλλά έγραψε ιστορία ως η Ελληνίδα μάνα του «Εξορκιστή» μην προλαβαίνοντας ωστόσο την πρεμιέρα του θρυλικού φιλμ!

Η κορυφαία ταινία τρόμου όλων των εποχών, ο ανυπέρβλητος «Εξορκιστής» αποπνέει στη μεγαλύτερη διάρκεια του μια «μαυρίλα», μια υποβλητική ατμόσφαιρα που ακόμη και σήμερα 45 χρόνια μετά την επίσημη πρεμιέρα της σε σοκάρει με τις βλάσφημες σκηνές της.

Ένα κομμάτι της επιτυχίας στην περιώνυμη ταινία του Γουίλιαμ Φρίντκιν οφείλεται και στο ελληνικό στοιχείο που εισήγαγε ο 83χρονος σκηνοθέτης δημιουργώντας ένα ακόμη πιο μυστικιστικό κλίμα με τα σκόρπια ελληνικά να δένουν απόλυτα με το σενάριο.

Ο πάτερ Ντάμιεν Κάρρας προέρχεται από Ελληνορθόδοξη οικογένεια, αλλά ο ίδιος είναι Ιησουίτης ιερέας, αλλά και ψυχολόγος. Η Βασιλική Μαλλιαρού, η οποία υποδύεται την μητέρα του πρωταγωνιστή είναι Ελληνίδα, ενώ στο κατ συμπεριλαμβάνεται και ο σπουδαίος Τίτος Βανδής στον ρόλο του θείου του πατέρα Καρρά (Father Carras). Στην ταινία μεταξύ άλλων ακούγονται από το vintage τρανζίστορ η φωνή της Ρίτας Σακελλαρίου στο «Ιστορία μου, Αμαρτία μου», αλλά και του Γιάννη Καλατζή στο «Παραμυθάκι μου».

Από τους προαναφερόμενους, η Βασιλική Μαλλιαρού είναι εκείνη που κλέβει την παράσταση.

Η φράση στα ελληνικά: «Φύγε Ντίμη δεν είσαι παιδί μου», προκαλεί μεγαλύτερη ανατριχίλα ακόμη και από τα ουρλιαχτά και τον πράσινο εμετό της Λίντα Μπλερ (Regan) που έχει κυριευθεί από δαίμονες και χρειάζεται άμεσα εξορκισμό.

Η Βασιλική Μαλλιαρού (Maliaros όπως αναγράφεται στους τίτλους τέλους) γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1883 και δεν είχε καμία σχέση με την υποκριτική. Ο Φρίντκιν την συνάντησε τυχαία σε ένα ελληνικό εστιατόριο στη Νέα Υόρκη και χωρίς χρονοτριβή της πρότεινε να αναλάβει τον ρόλο της μητέρας του Ντέμιαν (Ντίμη) Καρρά.

Σύμφωνα με το σενάριο αν και η υγεία της ήταν «εύθραυστη» ζούσε μόνη της στο διαμέρισμα της, αρνούμενη να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωή της σε κάποιο γηροκομείο. «Ντίμη δεν πάω πουθενά», έλεγε χαρακτηριστικά. Έπειτα από πολλές πιέσεις και παρά την άρνηση της μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο όπου άφησε την τελευταία πνοή της. Εμφανίστηκε στη συνέχεια σε μορφή δαίμονα στον Πατέρα Καρρά, όπου του επέρριπτε ευθύνες επειδή την εγκατέλειψε προκαλώντας συναισθηματικά ξεσπάσματα στον ιερέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μαλλιαρού κατά την διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ήδη 89 ετών, ενώ δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει την πρεμιέρα της ταινίας.

Ο «Εξορκιστής» προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους στις 9 Φεβρουαρίου 1973, ενώ η Ελληνίδα ηθοποιός εγκατέλειψε τα εγκόσμια στις 23 Δεκεμβρίου 1972.

Η Βασιλική Μαλλιαρού δεν μπόρεσε να εισπράξει το feedback της τεράστιας επιτυχία της ταινίας, αλλά ούτε και να αντιληφθεί πόσο πολύτιμη ήταν η συνεισφορά της. Απέδειξε πως δεν χρειάζεται να διαθέτεις περγαμηνές και εμπειρία για να αποδώσεις τόσο πειστικά τον ρόλο που σου ανατέθηκε.

Ήταν απλά ο εαυτός της συγκλονίζοντας με τον τρόπο που μιλούσε στον κινηματογραφικό γιο της, αποτελώντας τον άσο κάτω από το μανίκι του Φρίντκιν. Και να φανταστεί κανείς πως στον «Εξορκιστή» σημαίνοντα ρόλο καταλαμβάνει και ο 89χρονος Σουηδός θρύλος, Μαξ φον Σίντοου.

Η Βασιλική Μαλλιαρού γεννήθηκε στην Αθήνα και μετανάστευσε στην Αμερική παλεύοντας για την επιβίωση. Η μοίρα της επιφύλασσε μια θέση στο πάνθεον της κινηματογραφικής ιστορίας την οποία δεν απόλαυσε ποτέ. Ηθοποιός για μια φορά στη ζωή της...

 

Τελευταία Νέα