Ζάκυνθος: Παρεξηγημένη αλλά πανέμορφη

Ζάκυνθος: Παρεξηγημένη αλλά πανέμορφη

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal σας ξεναγεί στην άγνωστη πλευρά της Ζακύνθου, μακριά από τις τουριστικές ορδές, που είναι άκρως ξεχωριστή και γοητευτική και αξίζει να την επισκεφτείτε!

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, στη συνείδηση των Ελλήνων η Ζάκυνθος έχει συνδεθεί με νεαρούς Αγγλους κυρίως τουρίστες, που πάνε στο Λαγανά για να μεθύσουν και να ξενυχτήσουν έως το πρωϊ.

Ωστόσο δεν είναι αυτή η πραγματικότητα για το «Φιόρο του Λεβάντε» καθώς όσοι έχουν επισκεφτεί το νησί γνωρίζοντας που θα πάνε και τι θα κάνουν, αποφεύγοντας τις τουριστικές κακοτοπιές, πέρασαν υπέροχα γνωρίζοντας το πραγματικό πρόσωπο της Ζακύνθου.

Το Gazzetta Weekend Journal μίλησε με αρκετούς ντόπιους και προτείνει τα must της Ζακύνθου, ρίχνοντας βάρος στην δυτική και ορεινή πλευρά του νησιού που χαρακτηρίζεται από απόκοσμες ακτές, υπέροχα γαλάζια νερά, πέτρινα χωριά και πυκνά δάση, αλλά και σε όσα πρέπει να κάνετε και στη νότια Ζάκυνθο που φημίζεται για τις ατέλειωτες αμμουδιές.

Τα must της επίσκεψης στη Ζάκυνθο

Το νησί έχει αρκετά πράγματα που δεν πρέπει να παραλείψετε κατά τις διακοπές σας εκεί. Καταρχήν είναι κλισέ αλλά δεν γίνεται να παρακάμψετε την πιο φωτογραφημένη παραλία στον κόσμο, το Ναυάγιο. Το πλησιέστερο σημείο για πρόσβαση από θαλάσσης στο Ναυάγιο είναι το λιμανάκι του Πόρτο Βρώμη. Μπορείτε να το δείτε πανοραμικά, και με πολύ προσοχή, από τον κάθετο βράχο που θα σας οδηγήσει ο δρόμος από τις Βολίμες. Η καλύτερη λύση είναι πάντως να πείτε στον βαρκάρη που θα σας παραλάβει από το Πόρτο Βρώμη να σας αφήσει στα υπέροχα και ερημικά κολπάκια, πριν ή μετά το Ναυάγιο. Εϊναι το ίδιο όμορφα και αποφεύγεται τον συνωστισμό.

Συνιστάται επίσης η ενοικίαση βάρκας, για την οποία δεν απαιτείται δίπλωμα και η επίσκεψη και η επίσκεψη στις ξακουστές Γαλάζιες Σπηλιές. Κοντά στο ακρωτήρι Σκινάρι, στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι Γαλάζιες Σπηλιές συνθέτουν ένα τοπίο άγριας και ταυτόχρονα γαλήνιας ομορφιάς και με τη μικρή βαρκούλα μπορείς να μπεις μέσα σε αυτές και να ζήσεις μία πρωτόγνωρη εμπειρία. Φυσικά απαιτείται η βουτιά στα καταγάλανα νερά.

Επίσκεψη στο θαλάσσιο πάρκο του Λαγανά, με τον ίδιο τρόπο. Νοικιάζεις δηλαδή μία βάρκα με μηχανή χαμηλής ιπποδύναμης και επισκέπτεσαι τις εξίσου όμορφες σπηλιές στο Κερί, ή κάνεις μπάνιο στο ερημικό Μαραθονήσι!

Γνωριμία με την caretta caretta. Oι συγκεκριμένες χελώνες είναι ακόμα στα είδη προς εξαφάνιση παρά τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται και η Ζάκυνθος είναι το μέρος στη Μεσόγειο με τις περισσότερες χελώνες από αυτό το είδος. Στο Λαγανά από το διάστημα ως το Μάιο ως τον Οκτώβριο και κυρίως ως τον Ιούλιο, μπορείς εκεί που κολυμπάς αμέριμνος, να δεις μία δίπλα σου. Αξίζει να ενημερωθείτε από τα κέντρα πληροφόρησης για τη ζωή της και τι πρέπει να κάνετε για να την προστατέψετε, ενώ είναι απίστευτη εμπειρία, αν πετύχετε κάποια να γεννάει αργά το βράδυ. Μείνετε σε απόσταση όμως, καθώς η φασαρία και το φως την ενοχλούν...

Ευκαιρία για καταδύσεις. Ο βυθός, οι σπηλιές και τα γαλανά νερά συνθέτουν ένα απίστευτο σκηνικό για καταδύσεις και είναι ευκαιρία να κάνετε τα πρώτα μαθήματα στις καταδύσεις, αρχίζοντας από πισίνα. Το Divers Paradise στο Λαγανά είναι η πιο παλιά και καταξιωμένη σχολή στο νησί!

Επίσκεψη στα παραδοσιακά χωριά στο βόρειο τμήμα, Κοιλιωμένος, Άγιος Λέοντας, Καμπί, Μαριές, Εξωχώρα, Αναφωνήτρια, Βολίμες. Ειδικά στο Καμπί, πρέπει να πάτε απόγευμα και να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα που μπορεί να είναι και το καλύτερο στην Ελλάδα!

Ακούστε την καντάδα των Ζακυνθινών, την περίφημη αρέκια. Βέβαια καντάδες θα βρεις σε όλα τα τουριστικά εστιατόρια, αλλά πηγαίνοντας στο νησί, ρωτήστε που συχνάζουν οι παλιοί Ζακυνθινοί που τραγουδούν ερασιτεχνικά, όπως έκαναν στο εστιατόριο Αρέκια στην πόλη της Ζακύνθου. Οι στιγμές θα είναι μοναδικές...

Για μπάνιο

Γέρακας: Υπέροχη αμμουδιά, ρηχή με ζεστά νερά, χώρος ωοτοκίας της caretta caretta, στην άκρη του κόλπου Λαγανά.

Στενίτης: Μικρή παραλία κρυμμένη σε στενότατο φιορδ στη θαλάσσια διαδρομή από Πόρτο Βρώμη για Ναυάγιο. Προσβάσιμος και οδικώς από το χωριό Μαριές, με καλό αυτοκίνητο.

Λιμνιώνας και Πόρτο Ρόξα: Πρόσβαση με αυτοκίνητο μέσα από το χωριό Άγιος Λέοντας. Στενό και μακρύ φιορδ με πλατιά βράχια, διαμορφωμένες εξέδρες και σκαλοπάτια. Ιδανικά νερά για snorkeling και εξερεύνηση σε σπηλιές λίγα μέτρα μακριά από την ακτή.

Μακρύς Γιαλός και Ξύγκια: Λίγο πριν από το λιμανάκι του Αγίου Νικόλα Βολιμών θα κάνετε μια στάση στον Μακρύ Γιαλό και τα Ξύγκια με τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά

Κορακονήσι: Βράχος που αποκολλήθηκε από σεισμούς από τη στεριά αφήνοντας μια στενή λωρίδα ανάμεσα σε δύο κολπίσκους, σχηματίζοντας μια τεράστια καμάρα. Θα φτάσετε στο Κορακονήσι μέσα από το χωριό Κοιλιωμένος. Στην άκρη λειτουργεί η καντίνα η «Σπηλιά του Αλιτζερίνου». Μαζέψτε από τα βράχια χοντρό αλάτι, «αφράλα» όπως την λένε οι ντόπιοι.

Από το Αργάσι ως το Βασιλικό, η ανατολική πλευρά της Ζακύνθου είναι γεμάτη με αμμουδερές παραλίες και beach bar, για τη νεολαία και για όσους επιθυμούν πιο κοσμική ζωή! Banana Baya και Porto Azzuro ξεχωρίζουν...

Για φαγητό

Στον Λιμνιώνα λειτουργεί εστιατόριο για φαγητό και καφέ. Στη Ρόξα δύο καταπληκτικές ταβέρνες το «Ιόνιο» και το «Ηλιοβασίλεμα». Στο Κοιλιωμένο, στις Αμπελοστράτες, εξαιρετικοί μεζέδες και ντόπιο κρασί μέσα σε αμπέλια και άλογα. Στο ίδιο χωριό, στους «Παλαιούς Αλιτζερίνους» τοπική κουζίνα. Στο χωριό Καμπί, φοβερό φαγητό στο «Μιχάλη» και στο «Σταυρό», με τα λαχανικά να βγαίνουν εκείνη τη στιγμή από το μποστάνι. Στη Μπόχαλη, αν και αρκετά τουριστικό μέρος, η θέα σε αποζημιώνει όπου και να καθίσεις για φαγητό.

Για διαμονή

Στη χώρα και στο Αργάσι, στο Τσιλιβή και στον Βασιλικό υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές από δωμάτια ως μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα για κάθε εισοδηματικό επίπεδο. Πολύ καλό το Mabely Grand Hotel στο Καμπί αλλά χωρίς παραλία κοντά, ενώ σε μία ιδανική τοποθεσία καθώς είναι σε ίση απόσταση από όλα ξεχωριστά σημεία του νησιού, το Atlantica Eleon Grand Resort & Spa στο Τραγάκι. Στη Ζάκυνθο υπάρχουν και ξενοδοχεία μόνο για ενήλικες, για όσους θέλουν διακοπές χωρίς παιδιά να τριγυρίζουν κοντά τους...

 

Τελευταία Νέα