Η χαρά του Μουντιάλ!

Θάνος Σαρρής
Η χαρά του Μουντιάλ!

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal βρέθηκε στη Μόσχα για την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και γράφει για το... λάτιν στοιχείο που έδωσε ξεχωριστό τόνο στη μουντιαλική Ρωσία!

Alegría. Χωρίς τόνο στα πορτογαλικά. Χαρά. Μια λέξη άμεσα συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο στη Νότια Αμερική, αλλά και σε πιο κεντρικά σημεία της. Η λέξη που περιγράφει ίσως καλύτερα από κάθε άλλη τα χρώματα, το τραγούδι και την ατμόσφαιρα που πήραν μαζί τους στη Ρωσία οι ισπανόφωνοι από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

100% πριμ* στα κέρδη στο Μουντιάλ! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Πρωταθλητές από το Περού!

«Τόσα χρόνια το περιμέναμε, λες να το αφήναμε έτσι; Όπου και να γινόταν θα πηγαίναμε. Θα δεις, θα είμαστε πάνω από 40.000». Με τα λόγια αυτά Περουβιανός έλυσε όμορφα και ωραία στον υπογράφοντα την απορία του για το... πόσοι είστε πια; Ήταν καλοκαίρι του 1982 όταν οι Ίνκας έδιναν για τελευταία φορά το παρών σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το πάθος σιγόκαιγε μέσα τους και ήταν εμφανές από όταν εξασφάλισαν την πρόκριση, ότι θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Το κόκκινο του Περού βρίσκεται παντού, συνοδευόμενο από τραγούδι και χορό. Είναι εκείνοι που έχουν κάνει περισσότερο αισθητή την παρουσία τους και τη μέρα της πρεμιέρας, βρίσκονταν από νωρίς στο κέντρο, απλώνοντας πανό και μια τεράστια φανέλα που κουβάλησαν μαζί τους από την πόλη Τρουχίγιο, η οποία θεωρείται γενέτειρα του τοπικού χορού μαρινέρα.

Οι Περουβιανοί καλούσαν όλο τον κόσμο να γράφει πάνω της το μηνυμά του, προσμένοντας σε θετική ενέργεια που θα τους οδηγήσει μέχρι και την κατάκτηση του τροπαίου. Έχουν πάντως γίνει ήδη από τους αγαπημένους όλων στη Ρωσία και η ιστορία που αποκάλυψε η Diario Las Americas, με τον τυπάκο που πήρε 25 κιλά για να θεωρηθεί παχύσαρκος και να πάρει εισιτήριο για ΑμεΑ. Κι αυτό γιατί οι συμπατριώτες του ειχαν εξαντλήσει όλα όσα τους διατέθηκαν. Η ρεπόρτερ του RT τους ρωτούσε με πραγματικό ενδιαφέρον: «Έμεινε κανείς στο Περού;»

Επίθεση από σομπρέρος!

Ξεχώρισαν και εκείνοι με την παρουσία τους από νωρίς στην πρωτεύουσα της Ρωσίας. Το Μεξικό, η χώρα που ενώνει την Βόρεια με τη Νότια Αμερική ήταν πιστή στο ραντεβού της με την κορυφαία διοργάνωση κι ο κόσμος της εκεί, για να την συνοδεύσει. Από το πουθενά, σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης, μπορείς να ακούσεις την ιαχή «Μέχικο, Μέχικο», είτε από δύο, είτε από δέκα, είτε από εκατοντάδες Μεξικανούς. Στο Μετρό, στα μπαρ, παντού. Ακόμα και στη μεγάλη πρεμιέρα των διοργανωτών, στο Ρωσία - Σαουδική Αραβία, κατάφερναν να ξεχωρίσουν και να ακουστούν!

Το χαρακτηριστικό σομπρέρο συνοδεύει τις παρέες και αποτελεί το νούμερο ένα χαρακτηριστικό τους. Κόσμος από άλλες χώρες πηγαίνει κοντά για να φωτογραφηθεί φορώντας το μεγάλο χαρακτηριστικό καπέλο τους και καταλήγει να φωνάζει με τους «Τρι», οι οποίοι είναι αξιαγάπητοι. Η παρουσία τους προκάλεσε μάλιστα και ένα μικροτροχαίο, το οποίο έληξε εν μέσω αποθέωσης και συνθημάτων, ενώ... καπελώνουν εκείνους που πάνε να τους πάρουν συνέντευξη, βγάζοντας φωτογραφίες μαζί τους! Οι Μεξικανοί είναι πειραχτήρια, τρολάρουν τους Χιλιανούς που θα δουν τη διοργάνωση από την τηλεόραση, βρίσκουν κοινά συνθετικά ανάμεσα στον Μέ-σι και στο Μέ-χικο φωνάζοντας... Μέσικο, Μέσικο και ετοιμάζονται να δώσουν παράσταση και στο γήπεδο!

Αργεντινή, σταθερή αξία

Είναι περισσότερο «μπαρουτοκαπνισμένοι». Δεν τους έχουν λείψει τα ταξίδια στις μεγάλες διοργανώσεις, αλλά ο τίτλος σε αυτές. Ξέρουν ότι στην προηγούμενη διοργάνωση έκλεψαν την παράσταση με το περίφημο σύνθημα «Brazil decirme que se siente», το οποίο δεν έχουν πρόβλημα να ανασύρουν από το συρτάρι όταν ακούν κάποιον ξένο να τους τσιγκλά, φωνάζοντας με υπερηφάνεια ότι «ο Μαραντόνα είναι μεγαλύτερος από τον Πελέ»! Τα παιδιά του «Θεού» έχουν κατέβει με αξιώσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο και παρότι δεν ανοίγονται πολύ, δεν βγάζουν δηλαδή αύρα φαβοριτισμού, το ζουν με την καρδιά τους. Δεν θα δεις μικρές παρέες να τραγουδούν με την ίδα ευκολία, αλλά όταν αποφασίσουν να αρχίσουν τα συνθήματα θα κλέψουν άμεσα την παράσταση.

Με τύμπανο να δίνει το ρυθμό, με φωνή και ψυχή. Ήταν επική η συνάντηση τους με τους Μεξικανούς, όπου θυμήθηκαν τον αποκλεισμό των «Αζτέκων» στο Μουντιάλ του 2010 και πήραν την απάντηση για το «Μέσικο», φωνάζοντας στη συνέχεια όλοι αγκαλιασμένοι! Δεν λείπουν φυσικά τα πειράγματα με τους Βραζιλιάνους. Μέσα στην πρεμιέρα ήταν από τη μία ένας με φανέλα της Αργεντινής να φωνάζει Μέσι-Μέσι και στη συνέχεια να δείχνει 7 δάχτυλα προς μια παρέα Βραζιλιάνων, με ξεκάθαρη αναφορά στο Μινεϊράσο του 2014 και από την άλλη οι περήφανοι της Σελεσάο να του θυμίζουν με μια ανοιχτή παλάμη ότι η ομάδα τους έχει πέντε Παγκόσμια Κύπελλα!

Ατραξιόν!

Μιας και αναφέραμε τους Βραζιλιάνους, να σημειώσουμε ότι είναι εκείνοι που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Ρώσους. Η χώρα του Πελέ, του Ρονάλντο, του Ροναλντίνιο και του Νειμάρ έχει γίνει... πραγματική ατραξιόν και οι περισσότεροι ντόπιοι τρέχουν να φωτογραφηθούν με πρασινοκίτρινο φόντο. Είναι περισσότερο χαλαροί από τους υπόλοιπους, με εντελώς ειρηνική διάθεση και έτοιμοι να πάρουν μέρος σε πειράγματα και αστεία. Είναι επίσης και περισσότερο φανταχτεροί. Με περίεργα γυαλιά, περούκες, σημαίες, συγκεντρώνουν το περισσότερο ενδιαφέρον, ίσως με τους Περουβιανούς, έχοντας και αρκετές ουδέτερες συμπάθειες.

Οι Βραζιλιάνοι χορεύουν στους ρυθμούς της Σάμπα και ζουν την... Νεϊμαρμάνια. Περιμένουν πολλά από τον ακριβοπληρωμένο αστέρα τους, είναι η αλήθεια και όχι μόνο από αυτόν, καθώς ο οδυνηρός αποκλεισμός μέσα στη χώρα τους από τη Γερμανία το 2014 ακόμα δεν έχει ξεθωριάσει. Και φυσικά, όπως και σε κάθε χώρα, έχουν όμορφες ιστορίες στον πυρήνα του. Όπως αυτή του Κλοβίς Ακόστα Φερνάντες, που ακολουθούσε τη Σελεσάο σε κάθε Μουντιάλ μέχρι το 2014, αλλά την επόμενη χρονιά έφυγε από τη ζωή. Οι γιοι του φρόντισαν να συνεχίσουν την κληρονομιά και να βρεθούν στη Ρωσία.

Ουρουγουάη και Κολομβία

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές το ματς της Ουρουγουάης με την Αίγυπτο δεν έχει ξεκινήσει, όμως ο γράφων είναι σίγουρος ότι όσοι ακολούθησαν τη Σελέστε δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα στο γήπεδο. Στους δρόμους, ήταν εκείνη με την πιο διακριτική παρουσία. Αρκετοί με φανέλες των συλλόγων που υποστηρίζουν, αλλά ενωμένοι για τον κοινό σκοπό. Ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν όποιον ισπανόφωνο είχε κάποιο πρόβλημα, αλλά σαφώς λιγότεροι. Είναι λογικό, καθώς η ομάδα τους έκανε πρεμιέρα στην Γεκατερίνμπουργκ. Πάντως, είχαν κι αυτοί το δικό τους κομμάτι στο πάρτι που είχε στηθεί τη μέρα της πρεμιέρας κοντά στο Κρεμλίνο, μπροστά από το ρολόι που μετρούσε αντίστροφα για τη σέντρα, κάνοντας ξεκάθαρο σε όλους πως «πρέπει να τα παρατάς όλα για την εθνική σου». Το πάθος τους είναι μοναδικό.

Οι Κολομβιανοί από την άλλη κερδίζουν σίγουρα τα... οπαδικά καλλιστεία. Παρουσίες από άλλο πλανήτη στις τάξεις τους και πολύ δυνατή παρουσία γενικότερα στη Μόσχα. Οι Κολομβιανοί αναμένεται να είναι πρώτοι σε εκπροσώπηση από τις χώρες τις Λατινικής Αμερικής, καθώς λέγεται ότι θα ξεπεράσουν τις 65.000. Το δικό τους πάρτι που στήθηκε στις κυλιόμενες σκάλες στο μετρό είχε και συνοδεία μουσικής, με ακορντεόν και κρουστά, κάνοντας ασυναίσθητα τους πάντες να κινηθούν στους ρυθμούς τους. Τα μουσικά όργανα πήγαν και στο fan festival, από όπου παρακολούθησαν χιλιάδες οπαδοί την πρεμιέρα, χορεύοντας με τους τρικολόρ!

 

Τελευταία Νέα