Η κατάθλιψη... τσακίζει τους άνδρες

Η κατάθλιψη... τσακίζει τους άνδρες

bet365

Το... τέρας βρυχάται και σκοτώνει αν δεν το πολεμήσεις. Οι άνδρες λυγίζουν και καμιά επιτυχία στον κόσμο δεν μπορεί να θεραπεύσει την κατάθλιψη. Το G-Weekend στέκεται στα νούμερα που σοκάρουν...

Τάιγκερ Γουντς, ο αθλητής με τα 14 μεγάλα πρωταθλήματα, τα δεκάδες κερδισμένα τουρνουά γκολφ, ο άνθρωπος που κέρδισε δεκάδες εκατομμύρια και άφηνε διαδοχικές χρονιές τον Μάικλ Τζόρνταν στη 2η θέση της λίστας του Forbes, ήταν εγκλωβισμένος στους δαίμονες του! Η πνευματική του ισορροπία, η διορατικότητα του, η εξυπνάδα του και η όρεξη για σκληρή δουλειά ήταν ξεχασμένα κάπου στο υπόγειο της απίθανης κατοικίας του στο Μαϊάμι μαζί με τα χρυσά μπαστούνια του γκολφ, εκείνα που δεν είχε αγγίξει πολλούς μήνες τώρα. Η κατάθλιψη έγινε μόνιμος... κάτοικος στην οικία του και κάθε μέρα τον «έτρωγε» λίγο – λίγο.

«Τον τελευταίο καιρό, όπως ξέρουν οι δικοί μου άνθρωποι, κι όπως ίσως έχετε συμπεράνει απ' τις αναρτήσεις μου, πάσχω, για τέταρτη φορά στη ζωή μου (γαμώ το κεφάλι μου δηλαδή) από κλινική κατάθλιψη. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο όπου ζορίζομαι ακόμα και να βγω να πιω έναν καφέ - όλα τα εύκολα ξάφνου γίναν δύσκολα» είχε αναρτήσει πριν λίγο καιρό ο συγγραφέας, Αύγουστος Κορτώ.

«Δεν είναι μυστικό ότι έχω περάσει δύσκολες στιγμές στην Τότεναμ φέτος. Έπρεπε να πάω σε ψυχολόγο. Διαγνώσθηκα με κατάθλιψη, για την οποία κανένας δεν ήξερε», αποκάλυψε ο Ρόουζ, που αποφάσισε να μην το συζητήσει με κανέναν, ούτε καν με τους γονείς του.

Σοκ και θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του διάσημου σεφ, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικών εκπομπών, Άντονι Μπουρντέν, ο οποίος αυτοκτόνησε σε ηλικία 61 ετών. Ο ίδιος είχε αναφερθεί στη σκληρή μάχη που έδινε πολλά χρόνια με την κατάθλιψη...

Ο Λένον έσερνε για ώρες το κουφάρι του, αρκετοί τον πέρασαν για μεθυσμένο, όταν όμως τον αναγνώρισαν δεν πίστευαν στα μάτια τους. Αλήθεια πως μπορεί ένας διάσημος παίκτης, εκατομμυριούχος να είναι εγκλωβισμένος σε έναν άδειο κόσμο; Η απάντηση είναι απλή. Κατάθλιψη.

Εκπτωση στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή, ολιγωρία που στην καθημερινότητα μεταφράζεται σε «τεμπελιά», πολλές ώρες ύπνου ή μοναχικού gaming, πολλά κιλά, ποτά, τσιγάρα, συχνοί τσακωμοί με τον άνθρωπό του και κανένα ενδιαφέρον που παλιότερα θα αποτελούσε ευχαρίστηση. Ελάχιστες εξόδους με τους κολλητούς, τέλος στο σινεμά ή στη μπάλα. Κάπως έτσι προχωρούσε η ζωή του Γιώργου*.

Αλήθεια, πόσα ακόμα τραγικά περιστατικά πρέπει να συμβούν για να αλλάξουμε τη μαλ@#$%^νη αντίληψη πως τα ψυχικά νοσήματα είναι μια ακόμα εκκεντρικότητα των πλουσίων και των κακομαθημένων παικτών. Ο «μαύρος σκύλος» τους δαγκώνει όλους, δεν κοιτάζει ηλικίες και λογαριασμούς τραπεζών. Τσακίζει διάσημους παίκτες, συγγραφείς, ηθοποιούς, τραγουδιστές, υπαλλήλους, άνεργους...

«Την τελευταία 20ετία, από τότε δηλαδή που το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε σε χρυσοφόρα επιχείρηση η πίεση στους ώμους παικτών, προπονητών, παραγόντων έγινε ένα δηλητηριασμένο δισκοπότηρο» έγραφε στον Guardian ένας ποδοσφαιριστής που κράτησε την ανωνυμία του, αλλά είχε βρει τη δύναμη να μιλήσει για το δικό του πρόβλημα. Το τίμημα της δόξας, του πλούτου, της διάσημης καθημερινότητας που διέπει τον κόσμο του αθλητισμού είναι βαρύ, ασήκωτο κάποιες φορές.

Αποτέλεσμα εικόνας για depression sports

«Σε κάποια περίοδο της ζωής μου κατάλαβα ότι μπορούσα να ελέγξω πολλά πράγματα σε έμενα αλλά υπήρχε κάτι που δεν μπορούσα να το ελέγξω… τις αντιδράσεις των άλλων. Και αυτό με πλήγωνε και με απογοήτευε πολύ, σε σημείο τέτοιο που αισθανόμουν ανήμπορος και φοβόμουν πολύ μέσα στο γήπεδο. Ουσιαστικά βίωνα κατάθλιψη», είναι μερικές από τις δηλώσεις αθλητών και διασήμων σε έρευνα που αφορούσε αισθήματα κατάθλιψης μεταξύ υψηλού επιπέδου αθλητών.

Δεν είναι όμως μόνο οι διάσημοι, ενώ η κατάθλιψη δεν είναι κατεξοχήν γυναικείο «προνόμιο», φροντίζει να «τσακίζει» τους άνδρες. Πολλές φορές εκφράζεται διαφορετικά, δεν έχει ζαλάδες, πονοκεφάλους, μπορεί να έχει αλκοολισμό, παραπανίσια κιλά.

Αποτέλεσμα εικόνας για depression μονστερ

Εχει διαπιστωθεί πως ένας στους τέσσερις άνδρες που έγινε πατέρας, αντιμετωπίζει προβλήματα κατάθλιψης. Παρατεταμένη λύση, αίσθηση κενού, μεταβολή βάρους, έλλειψη ενδιαφέροντος για σεξ, βίαιη συμπεριφορά, είναι κάποια από τα συμπτώματα. Είναι όμως μόνο η... πατρική επιλόχειος κατάθλιψη; Αυτή η αρρώστια αυξήθηκε και λόγω της κρίσης. Στην Ελλάδα αυξήθηκε σε μια πενταετία 10%. ΣΟΚ! Από το 3% του 2008 στο... 13% του 2013 και ούτε να... ακούσουμε δεν θέλουμε για το ποσοστό του 2018. Η ασθένεια σχετίζεται άμεσα με το αίσθημα της αποτυχίας. Πως λοιπόν να μην εκτοξευθεί η κατάθλιψη όταν η ανεργία καλπάζει και τα οικονομικά προβλήματα μας πνίγουν...

Αποτέλεσμα εικόνας για κατάθλιψη άνδρες

Οι οικονομικές ήττες, αλλά και οι επαγγελματικές λυγίζουν τους άνδρες και οι ειδήσεις με αυτοκτονίες ολοένα και αυξάνονται. Ο Γιώργος * είδε την επιχείρησή του να... τσακίζεται, τους πελάτες του να μειώνονται, όπως και το προσωπικό. Μπορεί ο συγκεκριμένος να μην κατέφυγε στο αλκοόλ, ωστόσο είδε κάποια στιγμή το διαζύγιο ως λύση, αύξησε τα τσιγάρα, και το φαγητό έγινε η αγαπημένη του συνήθεια. Οταν ο κυρίαρχος της οικογένειας, ο «κουβαλητής» χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του, ο «μαύρος σκύλος» θα τον δαγκώσει, θα τον «μολύνει». Αν τα παραπάνω συμπτώματα τα αμελήσει, τότε η αρρώστια θα προχωρήσει και θα τον εγκλωβίσει.

Ο Γιώργος * είχε σύμμαχο την τύχη, αφού έπειτα από δεκάδες τσακωμούς ο άνθρωπός του ήταν εκεί, τον κατάλαβε και τον παρότρυνε να πάει στον γιατρό. Η σύντροφός του δεν τον έπεισε να πάει στον επιστήμονα γιατί την ενοχλούσαν πολλά πάνω του. Τον έπεισε να βγάλει από μέσα του όσα ενοχλούσαν τον ίδιο. Ο ψυχίατρος, ο ψυχαναλυτής, ο ψυχολόγος είναι η λύτρωση και η κοινωνία πρέπει να καταλάβει πως μια επίσκεψη δεν είναι υποτιμητική! Η κατάθλιψη δεν κολλάει ή ακόμη χειρότερα δεν είναι αμαρτία ή αδυναμία. Αν δεν μιλήσεις είναι σχεδόν αδύνατο να βρεις τον τρόπο να ξανασηκωθείς. Και καταστρέφεσαι.

«Και θέλω να θυμάστε, εν ασθενεία συνοδοιπόροι μου, ότι με την κατάλληλη θεραπεία - σε συνδυασμό πολλές φορές με φάρμακα - η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται και νικιέται.

Ακόμα κι αν βρίσκεστε στα βαθιά ακόμα, όπως εγώ, θέλω κάθε μέρα να επαναλαμβάνετε στον εαυτό σας - κι ας μην το πιστεύετε, δεν έχει σημασία - τη φράση "Μπορώ να γίνω καλά, και ΘΑ γίνω καλά» είναι το μήνυμα του Αύγουστου Κορτώ και όλοι πρέπει να το κλειδώσουμε στο μυαλό μας!

* Ο Γιώργος είναι ο συνάδελφός μας, ο κολλητός μας, ο άνεργος, ο «κουβαλητής» που λύγισε, ο άνθρωπος που κάνει αρκετές δουλειές για να μην αισθανθεί αποτυχημένος. Ο Γιώργος δεν είναι διάσημος, έχει όμως κατάθλιψη, πήρε κιλά, εθίστηκε, κουράστηκε. Όμως ο Γιώργος πολέμησε το στίγμα, γύρισε την πλάτη στη σιωπή του παρελθόντος και μίλησε ανοιχτά για την κατάθλιψη.

 

Τελευταία Νέα