Τα πέντε «κλειδιά» που δείχνουν Α.Ε.Κ και... νταμπλ!

Τα πέντε «κλειδιά» που δείχνουν Α.Ε.Κ και... νταμπλ!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης καταγράφει στο G-Weekend τα σημεία εκείνα που μπορούν να φέρουν το Κύπελλο, κοινώς το νταμπλ, στης Φιλαδέλφειας τα μέρη...

1. Όταν μιλάει η παράδοση και η προϊστορία...

Μια ματιά στην ιστορία των αποτελεσμάτων αυτών των ομάδων είναι αρκετή για να βρούμε ένα σημείο – κλειδί που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η ΑΕΚ θα κατακτήσει (και) το Κύπελλο Ελλάδας. Εννοείται πως οι παραδόσεις και η προϊστορία είναι για να... σπάνε, αλλά πολλές φορές (τις περισσότερες για την ακρίβεια), απλά υπάρχουν για να επιβεβαιώνουν τη διαφορά μεταξύ δυο ομάδων. Και στην περίπτωση της Ένωσης απέναντι στον ΠΑΟΚ οι αριθμοί πραγματικά τα λένε όλα αφού οι «κιτρινόμαυροι» έχουν το απόλυτο κουμάντο στο συγκεκριμένο ζευγάρι από πάντα!

Τελικός Eurovision με αμέτρητα ειδικά στοιχήματα και ακόμα καλύτερες αποδόσεις! (21+)

Για παράδειγμα, μόνο η αναφορά στα ματς πρωταθλήματος και η διαφορά μεταξύ των δυο club σε αυτά, είναι ασύλληπτη σε επίπεδο ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει καν σύγκριση... Κι αυτό διότι σε 63 αναμετρήσεις που υπάρχουν στο πρωτάθλημα στην Αθήνα, άρα με γηπεδούχο την ΑΕΚ, η Ένωση μετράει 47 νίκες, ο ΠΑΟΚ μόλις 7, ενώ 9 αναμετρήσεις έχουν λήξει ισόπαλες. Πραγματικά νούμερα που ζαλίζουν και επιβεβαιώνουν ότι όλα εξαρτώνται στα παιχνίδια της ΑΕΚ με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αποκλειστικά από εκείνη και τις διαθέσεις της...

Ακόμη κι όταν γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι και εστιάζουμε σε τελικούς Κυπέλλου η διαφορά είναι αντίστοιχα τεράστια. Οι κιτρινόμαυροι έχουν αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ σε τέσσερις τελικούς και γνώρισαν την ήττα μόλις σε έναν από αυτούς πέρυσι στον Βόλο με όσα συνέβησαν και ένα γκολ που έκρινε τον τίτλο και ήταν απόλυτα αντικανονικό! Στις άλλες τρεις αναμετρήσεις η ΑΕΚ έχει ισάριθμες κατακτήσεις Κυπέλλου. Μάλιστα οι δυο από αυτές ήταν στο ΟΑΚΑ όπου θα διεξαχθεί ο φετινός τελικός... Εννοείται πως και το γήπεδο (όπου δεν έχει πανηγυρίσει κόντρα στην Ένωση ποτέ η ομάδα της Τούμπας) είναι μια αιτία νίκης για την ΑΕΚ αλλά δεν την αναφέρουμε καν ξεχωριστά...

2. Η σταθερότητα, η διάρκεια, το πλάνο!

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι η ΑΕΚ είναι το φαβορί για την κατάκτηση (και) αυτού του τίτλου είναι οι μήνες που προηγήθηκαν. Επί της ουσίας είναι η εικόνα της ομάδας του Μανόλο Χιμένεθ στη διάρκεια της σεζόν που έφτασε στην ολοκλήρωσή της και βρήκε τους «κιτρινόμαυρους» πρωταθλητές, στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας και μια... στραβοκλωτσιά του Μασούντ μακριά από τη φάση των 16 του Europa League. Θα έπρεπε να ήταν αρκετό σα στοιχείο για να επιβεβαιώνει ότι η Ένωση συνιστά το απόλυτο φαβορί.

Δεν έγινε ομάδα και βασική διεκδικήτρια του τίτλου (του μεγάλου, του πρωταθλήματος) μετά τον Δεκέμβριο του 2018 όπως ισχύει με τον αντίπαλό της. Ήταν από τον Ιούλιο του 2017 που ξεκίνησε τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις στην Ευρώπη και στο Champions League όπου αντιμετώπισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έως σήμερα λίγες ώρες πριν τον τελικό Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Σαφέστατα και είχε δυο – τρία ματς μέσα σε τόσα (περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα) που έπρεπε να δώσει στη διάρκεια της σεζόν, όμως στα περισσότερα από αυτά είχε πολύ καλή απόδοση και ανώτερη από τον εκάστοτε αντίπαλό της.

Αυτή η σταθερότητα της ΑΕΚ του Χιμένεθ, η διάρκειά της και κυρίως η πιστή (με απόλυτη πειθαρχία) εφαρμογή του πλάνου είναι και τα στοιχεία εκείνα που ενισχύουν την άποψη του φίλου της ομάδας ότι θα πανηγυρίσει το νταμπλ έπειτα από 40 ολόκληρα χρόνια... Μην ξεχνάμε ότι η Ένωση είναι αήττητη (στο πρωτάθλημα) από τον Οκτώβριο του 2017 και εκείνο το ματς με τον Ατρόμητο στο ΟΑΚΑ το οποίο φυσικά και δεν άξιζε να χάσει από ένα σουτ (μια τελική) που έκανε ο αντίπαλός της, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του ποδοσφαίρου.

3. Αφεντικό σε όλα τα μεγάλα ματς...

Ο τελικός Κυπέλλου ανεξαρτήτων αντιπάλων, πόσο μάλλον όταν σε αυτόν έχουν καταφέρει να προκριθούν οι δυο καλύτερες ομάδες για τη σεζόν που διανύουμε, είναι ένα από τα πλέον μεγάλα ματς της χρονιάς. Οπότε έχει τεράστια αξία και ουσιαστική σημασία τι έχουν κάνει οι δυο διεκδικητές στη διάρκεια της χρονιάς που ολοκληρώνεται σ' αυτά τα λεγόμενα μεγάλα ματς στο πρωτάθλημα (και όχι μόνο). Θαρρώ πως είναι ένα σημείο που επίσης μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το μεγάλο φαβορί απόψε είναι η ΑΕΚ.

Πρόκειται για την ομάδα που τελείωσε (σε αγωνιστικό επίπεδο) την χρονιά στον Ολυμπιακό όπου και όπως κι αν τον βρήκε... Αφενός στο πρωτάθλημα με δυο νίκες με ανατροπή που συγκλόνισαν το πανελλήνιο και υποχρέωσαν άπαντες να αναγνωρίσουν την ΑΕΚ ως το απόλυτο κουμάντο της σεζόν που προχωρούσε (και ολοκληρώνεται απόψε), αφετέρου στο Κύπελλο όπου πέταξε έξω σχετικά εύκολα τελικά τους «ερυθρόλευκους» για να φτάσει στα ημιτελικά και να αντιμετωπίσει την ΑΕΛ (η οποία την δυσκόλεψε πολύ περισσότερο). Σε τέσσερα ματς με τους πρώην πρωταθλητές η ΑΕΚ έκανε τρεις νίκες και μια ισοπαλία.

Κέρδισε χωρίς να... ιδρώσει τον ΠΑΟΚ (και προηγήθηκε παίζοντας με παίκτη λιγότερο) στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα χάρη στο γκολ του Λιβάια και ενώ προερχόταν από ματς – φωτιά για το Europa League στο Μιλάνο κόντρα στην Μίλαν! Στην Τούμπα και για όσο επέτρεψε ο κ. Σαββίδης και οι μπράβοι του (με τον Μίχελς) να δούμε αγώνα (κοινώς 89 λεπτά), το σκορ ήταν στο 0-0 και φυσικά η ΑΕΚ είχε δεχτεί μόλις μια στιγμή απειλής από μια ομάδα που έψαχνε ΜΟΝΟ τη νίκη στην έδρα της γεμάτη από κόσμο. Ενώ με τον Παναθηναϊκό είχε μία νίκη και μία ισοπαλία. Αήττητη εντός και εκτός συνόρων (στο Europa League) στα σημαντικά και μεγάλα ματς.



4. Δεν υπάρχει πίεση, μόνο κίνητρο για νταμπλ!

Στα συγκεκριμένα ματς οι πρωταγωνιστές (και ακόμη περισσότεροι οι προπονητές) συνηθίζουν να λένε ότι η ομάδα εκείνη της οποίας οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν τεράστια πίεση για το αποτέλεσμα είναι συνήθως και πιο κοντά στη νίκη. Στην ΑΕΚ μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος προφανώς και δεν αισθάνονται πίεση και δεν πάνε να παίξουν τα... ρέστα τους για τη σεζόν. Κι αυτό διότι αναγνωρίζεται ήδη ως επιτυχημένη αφού επιτεύχθηκε ο βασικός στόχος του συλλόγου όπως αυτό τέθηκε από την ίδια τη διοίκηση...

Για του λόγου το αληθές: «Δεν υπάρχει πίεση, βγάλαμε αυτήν τη χρονιά με τόσα ματς και πήραμε το πρωτάθλημα και θα βγάλουμε πίεση στο τελευταίο ματς; Δεν μπορεί να υπάρχει κάτι τέτοιο. Άλλωστε δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα, εμείς δίκαια κατακτήσαμε το πρωτάθλημα», τα λόγια του Λαμπρόπουλου λίγες μέρες πριν τη διεξαγωγή του αποψινού τελικού. Η ΑΕΚ δεν ψάχνει να αποδείξει τίποτα σε κανέναν. Δεν τα... έβαλε κανείς προπονητής ή ποδοσφαιριστής με ομόλογό του, δεν τους χαρακτήρισαν και δεν τους μείωσαν την όποια επιτυχία. Αυτά έγιναν από τους αντιπάλους τους που έχουν και σημαντική πίεση αφού αν χάσουν (και) το Κύπελλο μετά το πρωτάθλημα και την απογοήτευση στην Ευρώπη, θα έχουν μια απόλυτα αποτυχημένη σεζόν!

Στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο υπάρχει αντίθετα ισχυρό κίνητρο για να κλείσουν στόματα όπως ΟΛΟΙ δήλωναν λίγες μέρες πριν με αφορμή τα όσα έχουν ακούσει από τους συναδέλφους τους και ειδικά από τον Λουτσέσκου. Επιπρόσθετα κίνητρο αποτελεί και η ιστορική ευκαιρία κατάκτησης του νταμπλ έπειτα από 40 χρόνια. Κάτι που θα γράψει για πάντα τα ονόματά τους με ολόχρυσα γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ.



5. Ποιότητα στην επίθεση και άμυνα για κούπες

Είναι γνωστό ότι η επίθεση κερδίζει θεατές, φιλάθλους και ίσως κάποιους οπαδούς, αλλά η άμυνα προσφέρει τίτλους, κούπες, διακρίσεις. Αυτό επιβεβαιώθηκε και αποδείχθηκε από την ΑΕΚ του Χιμένεθ. Ο Σεβιγιάνος τεχνικός δημιούργησε μια ομάδα που βασικό της μέλημα ήταν να μην νιώθει απειλή από τον εκάστοτε αντίπαλο. Να διατηρεί κυρίως και πρώτα το μηδέν και έπειτα να ψάχνει χωρίς να σταματάει ένα γκολ που θα έφερνε τη νίκη!

Πρόκειται για κάτι στο οποίο πόνταρε ο Χιμένεθ και δικαιώθηκε σε απόλυτο βαθμό σε Ελλάδα και Ευρώπη. Η ΑΕΚ διαθέτει την κορυφαία άμυνα στο πρωτάθλημα. Στο πρωτάθλημα δέχτηκε σαν περισσότερα τέρματα σε ένα ματς μόλις δυο (και σε ένα παιχνίδι αυτό με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ το οποίο κέρδισε με σκορ 3-2 και ανατροπή από 0-2), τη στιγμή που απειλήθηκε λιγότερο από οποιοδήποτε άλλο club σε όλη τη διάρκεια της σεζόν... Κοινώς δεν μπορούσαν να της δημιουργήσουν τελικές στην εστία της.

Η σκέψη του Μανόλο απλή και αποτελεσματική. «Θα κρατήσω το μηδέν στην άμυνα, θα πρέπει να ματώσουν για να μας απειλήσουν, οποιαδήποτε ομάδα, σε Ελλάδα και Ευρώπη. Έχουμε την ποιότητα μπροστά να σημειώσουμε και ένα, και δυο, και τρία γκολ με Αραούχο, Λιβάια, Λάζαρο, Μπακασέτα, Μάνταλο και τους υπόλοιπους», ήταν το σκεπτικό του Ισπανού κόουτς και δικαιώθηκε από τα αποτελέσματα και από την επίτευξη του στόχου. Η ποιότητα που έχει στην επίθεση η ΑΕΚ και η ικανότητα στην άμυνα με εξαιρετικές προσωπικότητες, προφανώς και αποτελούν ένα ακόμη σημείο κλειδί για την κούπα!

 

Τελευταία Νέα