Ο άνθρωπος πίσω από τους αυριανούς «φύλακες» του Αστέρα

Ο άνθρωπος πίσω από τους αυριανούς «φύλακες» του Αστέρα

bet365

Ο Αστέρας Τρίπολης εξελίσσεται σ' ένα κέντρο παραγωγής τερματοφυλάκων κι ο υπεύθυνος για την εστία των κλιμακίων της ομάδας, Γιώργος Λαρεντζάκης αποκαλύπτει στο Weekend τα μυστικά μιας συνταγής που όλο και... νοστιμεύει!

Σε ηλικία 18 ετών 8 μηνών και 12 ημερών ο Αντώνης Τσιφτσής έγινε ο νεότερος τερματοφύλακας που χρησιμοποιεί ο Αστέρας Τρίπολης στη Σούπερ Λιγκ. Οι Αρκάδες είδαν ένα ακόμα δικό τους «προϊόν» να ξεκινά το δικό του ταξίδι στα «μεγάλα σαλόνια».

Η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες αντικατοπτρίζεται με την παρουσία παιδιών στην πρώτη ομάδα όπως ο Αντώνης Τσιφτσής, ο Κώστας Καπετάνος, ο Τάσος Δουβίκας.

Πίσω απ' αυτό το επίτευγμα είναι κάποιοι άνθρωποι που συνήθως δεν τους μαθαίνουμε. Ένας απ' αυτούς είναι κι ο Γιώργος Λαρεντζάκης. Στα 26 του χρόνια έχει ήδη τελειώσει τα ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, έχει δημιουργήσει τη δική του ιδιωτική ακαδημία τερματοφυλάκων, έχει κάνει το... αγροτικό του σε τοπικές ομάδες και πέρασε από την Δήμητρα Απόλλωνα απ' όπου κι ήρθε πριν από το τρία χρόνια στο δρόμο του ο Αστέρας Τρίπολης.

Σασουόλο - Φιορεντίνα με 200+ ειδικά στοιχήματα και 10% επιστροφή στις απώλειες! (21+, *Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις)

Ο Γιώργος Λαρεντζάκης, φουσκώνει από καμάρι όταν μιλάει για τους συνεργάτες του, για τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία των Αρκάδων αλλά και τη στήριξη που λαμβάνει από τη διοίκηση.

Πριν λίγες μέρες, λοιπόν, ο Λαρεντζάκης είδε τον Τσιφτσή να κάνει το ντεμπούτο του. «Δούλεψα μαζί του δύο χρόνια, είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια, έχει προσωπικότητα και ίσως θα πρέπει να δουλέψει στην ψυχολογία του», λέει στο Gazzetta Weekend Journal για τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον 18χρονο να ξεχωρίζει, για να αναφερθεί στη στιγμή που τον είδε να κάθεται για πρώτη φορά κάτω από τα δοκάρια του Αστέρα: «Σίγουρα είναι μια ωραία στιγμή. Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι αυτό και λογικό είναι να υπάρχει άγχος για να πάνε όλα καλά. Είναι καλό για τα παιδιά να πηγαίνουν στην πρώτη ομάδα και ακόμα καλύτερο όταν παίζουν και κάνουν το βήμα αυτό».

Πώς ήταν το ξεκίνημα με τον Αστέρα;

«Πριν από τρία χρόνια, όταν ήρθα στην ομάδα, δεν υπήρχε προπονητής τερματοφυλάκων στις ακαδημίες. Από τότε μέχρι σήμερα, με σταθερή δουλειά έχουμε δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να παράγουμε συνεχώς παίκτες και δη τερματοφύλακες. Δεν είναι μόνο οι Τσιφτσής, Καπετάνος Τσιμόπουλος και Πέτρου... Έρχονται από πίσω κι άλλα παιδιά. Ήδη αυτοί που σας προανέφερα έχουν εκπροσωπήσει την ομάδα μας σε επίπεδο εθνικών κλιμακίων.Σ' αυτό το κομμάτι υπάρχει μόνο άνοδος».

Για τον Αστέρα αποτελεί πλέον θέσφατο το να ρίχνεται βάρος στα νέα παιδιά. «Δουλεύουμε πάνω σ' αυτό το πλάνο, η κρίση κάνει πολλές ομάδες να κοιτάζουν όλο και περισσότερο τις Ακαδημίες τους. Ο Αστέρας έχει υλικό για να πλαισιώσει την πρώτη ομάδα - αν όχι στη βασική 11άδα - σίγουρα για τις θέσεις 3 και 4 ή ακόμα και 2 στη θέση του τερματοφύλακα. Μια ομάδα οφείλει να βγάζει κάθε 1-2 χρόνια παιδιά που θα γίνονται βασικοί, να υπάρχει μια συνέχεια σ' αυτήν τη διαδικασία. Μπορεί κάποιος να μην είναι για την πρώτη ομάδα αλλά για τη Β' ή να πουληθεί σε μια τέτοια ομάδα. Το βασικό είναι στην Ακαδημία να υπάρχει εξέλιξη.

Γενικότερα, ρίχνουμε βάρος σε θέματα τακτικής και τεχνικής. Το αν παίζει το εκάστοτε παιδί έξω από τα δοκάρια, αν έχει την ικανότητα δηλαδή να παίζει σαν λίμπερο, τη φυσική κατάσταση, το ύψος, το βάρος αλλά και την προσωπικότητα. Αν έχει δηλαδή στοιχεία ηγέτη το οποίο βέβαια έρχεται τελευταίο μιας και στην ηλικία των 13-14 ετών αυτό είναι κάτι που το δουλεύεις και εξελίσσεται», εξηγεί ο Λαρεντζάκης.

Η εξέλιξη των παικτών και στο σχολείο αποτελεί τη μεγαλύτερη... ανησυχία για τους ανθρώπους των ακαδημιών. «Πέρα από την όποια ικανότητα μπορεί να έχει το κάθε παιδί, μας ενδιαφέρει να το βλέπουμε να προοδεύει στο σχολείο. Εχουμε μαθητές του 20. Δεν λέμε να είναι όλοι άριστοι, αλλά θέλουμε να βλέπουμε προσπάθεια και σ' αυτό το κομμάτι. Το να είναι έξυπνος και μορφωμένος ένας παίκτης θα τον βοηθήσει σ΄ ένα συμβόλαιό του στο μέλλον ή ακόμα και μέσα στο παιχνίδι η ευστροφία σε οδηγεί στο να λαμβάνεις αποφάσεις σημαντικές σε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο. Επίσης, είναι σημαντικό για εμάς το πως θα διαχειρίζεται τα social media και τα ΜΜΕ».

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να παρθεί η απόφαση για το αν κάνει ή όχι ένα παιδί;

«Ιδιαίτερα για τους τερματοφύλακες, προσπαθώ να τους βλέπω 10-15 φορές. Είναι σημαντικό να τους παρακολουθήσω σε αγώνες όταν είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και όταν δεν είναι. Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, δίνουμε μεγάλη σημασία στο κατά πόσο είναι καλοί δέκτες των παρατηρήσεων που τους κάνουμε για να γίνονται καλύτεροι. Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί».

Ο Αθανασιάδης φέτος διανύει εξαιρετική σεζόν, όντας ένας εκ των κορυφαίων πορτιέρε του πρωταθλήματος. Η φετινή του εικόνα έχει εξήγηση και την δίνει στο Gazzetta Weekend Journal ο άνθρωπος που ετοιμάζει τους αυριανούς «φύλακες αγγέλους» του Αστέρα.

«Ο Γιώργος ειδικά φέτος είναι πιο σταθερός από ποτέ. Θα έλεγα ότι η απόδοσή του συγκριτικά με αυτή που είχε ο Αντόνιο Ντοναρούμα είναι ακόμα πιο σταθερή. Ξέρετε, στέκομαι σ' αυτό το κομμάτι διότι η διάρκεια για έναν τερματοφύλακα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Τον βλέπω κάθε μέρα στο γυμναστήριο, δουλεύει πολύ και σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ριφλέξ που έχει, βλέπουμε να πραγματοποιεί αυτήν την τόσο καλή σεζόν».

Το περασμένο καλοκαίρι ο Αντόνιο Ντοναρούμα παίρνει μεταγραφή από τον Αστέρα στη Μίλαν, φέρνοντας στα ταμεία του συλλόγου ένα πολύ σημαντικό ποσό. Ενώ αρκετοί έψαχναν για τον αντικαταστάτη του, οι άνθρωποι της ομάδας τον είχαν δει βρει. Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Αθανασιάδη, με τους Τσιφτσή και Καπετάνο να τον πλαισιώνουν. Η διοίκηση δίνει την ευκαιρία σε δύο παιδιά των ακαδημιών να αποτελούν σημαντικά μέλη της πρώτης ομάδας. Γεγονός, που χαροποιεί ιδιαίτερα τον Γιώργο Λαρεντζάκη.

«Σ' αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη διοίκηση των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη. Εγώ ήρθα από τον Πειραιά στην Τρίπολη, με αγκάλιασαν και με εμπιστεύτηκαν δίνοντας μου την ευκαιρία να είμαι και στην πρώτη ομάδα πριν έρθει ο κύριος Νίκος Κωνσταντινίδης, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά στην πρώτη ομάδα. Φυσικά δεν θα μπορούσα να ξεχάσω και τον υπεύθυνο ακαδημιών, τον κύριο Καπόγιαννη με τον οποίο έχουμε εξαιρετική συνεργασία. Όλοι μας χαιρόμαστε πάρα πολύ που δουλεύουμε σε μια ομάδα που δείχνει εμπράκτως ότι σέβεται και εκτιμά τη δουλειά μας.

Και για μένα προσωπικά, το να ξέρω ότι τα παιδιά με τα οποία δουλεύω στις Ακαδημίες θα δουλέψουν με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία και την προσοχή που τους δίνει ο κ. Κωνσταντινίδης είναι εξίσου σημαντικό».

Το ταξίδι του Γιώργου Λαρεντζάκη ξεκίνησε με τον Βασίλη Αλεξούδη να αποτελεί ποδοσφαιρικό του πατέρα. Του χρωστάει πολλά και του τα... ξεπληρώνει (κατά κάποιον τρόπο) με τη δουλειά του. Το δεδομένο είναι ότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα