Ερυθρός Αστέρας: Οι... εναλλακτικοί του Παρισιού!

Δημήτρης Βέργος
Ερυθρός Αστέρας: Οι... εναλλακτικοί του Παρισιού!

bet365

Ο Ερυθρός Αστέρας του Παρισιού διεκδικεί ξανά την άνοδό του στη Ligue 2 της Γαλλίας και το G-Weekend γράφει για τους εναλλακτικούς της γαλλικής πρωτεύουσας που πρεσβεύουν την εργατιά και την πολυπολιτισμικότητα, έχουν τις ρίζες τους στον Ρίνο Ντέλα Νέγκρα και εκπέμπουν το ακριβώς αντίθετο από τη σημερινή Παρί Σεν Ζερμέν.

Παρίσι, Παρί Σεν Ζερμέν, Νασέρ Αλ-Κελαϊφί, Νεϊμάρ και πετροδόλαρα. Γκλαμουριά και χλιδή. Η μπουτίκ στα Ηλύσια Πεδία ασφυκτιά από κόσμο όλη την εβδομάδα και τα ταμεία του συλλόγου γεμίζουν από τεράστια έσοδα, από χορηγούς, εμπορικές συμφωνίες και πωλήσεις. Κυλούν όλα όμως έτσι στη γαλλική πρωτεύουσα;

Όχι, γιατί στο Σεντ-Ουέν, στα βόρεια του Παρισιού, εδρεύει ένας άλλος ποδοσφαιρικός σύλλογος που πρεσβεύει το ακριβώς αντίθετο απ ό,τι αυτή τη στιγμή η Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Ερυθρός Αστέρας του Παρισιού, με σήμα στη φανέλα ένα κόκκινο αστέρι, πέρυσι δεν κατάφερε να κρατηθεί στη Ligue 2 της Γαλλίας. Φέτος, όμως, η ομάδα διεκδικεί με αξιώσεις την άνοδό της από την τρίτη κατηγορία, έχοντας επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.

Η γειτονιά αυτή στα βόρεια του Παρισιού φιλοξενεί την εργατική τάξη της πρωτεύουσας. Πολυπολιτισμική και φιλόξενη στους μετανάστες από τις πρώην γαλλικές αποικίες της Αφρικής και της Καραϊβικής, αποτελεί μία από τις πιο φημισμένες εναλλακτικές περιοχές της πόλης του φωτός. Έτσι, και η ποδοσφαιρική ομάδα, που είχε ιδρύσει ο Ζιλ Ριμέ, δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη από την ατμόσφαιρα του κοινωνικού περίγυρου.

Ανάμεσα στους οπαδούς συναντά κανείς αντιφασίστες και οπαδούς μιας διαφορετικής κουλτούρας που δεν πάνε στο γήπεδο απλά για να δουν την ομάδα τους να νικάει, αλλά αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό φαινόμενο με πολλά μηνύματα. Μέσα τους κρύβουν ακόμα κάτι από το ρομαντικό ποδόσφαιρο, με σήμα κατατεθέν το “against modern football”. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι οι ίδιοι είχαν αντιδράσει στη δημιουργία νέου υπερσύγχρονου γηπέδου από τον πρόεδρο του συλλόγου, Πατρίς Αντάντ, θέλοντας να συνεχίσουν να βλέπουν τον Ερυθρό Αστέρα να αγωνίζεται στην παραδοσιακή έδρα του Σταντ Μποέ.

Το κλίμα αυτό, όμως, δεν επικρατεί μόνο μέσα στην εξέδρα, αλλά και στην ίδια την ομάδα. Μέσα στην εβδομάδα που έρχεται είναι η επέτειος του θανάτου του Ρίνο Ντέλα Νέγκρα, ενός ανθρώπου που ο Ερυθρός Αστέρας τιμά τη μνήμη του κάθε χρόνο. Ο Γαλλο-Ιταλός Ρίνο Ντέλα Νέγκρα ήταν ποδοσφαιριστής του συλλόγου τη δεκαετία του 40' και παρότι δεν αγωνίστηκε ποτέ με τη φανέλα της ομάδας, αποτελεί τον ήρωά της! Ο Ντέλα Νέγκρα είχε βρει καταφύγιο στο Παρίσι αφού κατάφερε να διαφύγει μαζί με τους γονείς του από τη φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι και ακολούθησε ποδοσφαιρική καριέρα, υπογράφοντας στον Ερυθρό Αστέρα.

Πριν προλάβει όμως να πραγματοποιήσει την πρώτη του συμμετοχή, ο Ντέλα Νέγκρα εντάσσεται στο γαλλικό αντιστασιακό μέτωπο. Πολεμάει εναντίον των ναζιστικών δυνάμεων, παίρνει μέρος σε βομβιστική επίθεση εναντίον γραφείων του ιταλικού φασιστικού κόμματος στο Παρίσι και συμμετέχει στη δολοφονία του Γερμανού στρατιωτικού των χιτλερικών δυνάμεων Βον Απτ. Οι Γερμανοί θα συλλάβουν τον Ντέλα Νέγκρα και θα τον εκτελέσουν στις 21 Φεβρουαρίου του 1944. Τα ρούχα του, μέσα στα αίματα, θα επιστραφούν στη μητέρα του, όπως και ένα σημείωμά του, το οποίο έγραφε: «Δώσε χαιρετίσματα στον Ερυθρό Αστέρα».

Μέχρι και σήμερα ο σύλλογος του Ερυθρού Αστέρα του Παρισιού αποτελεί κάτι παραπάνω από μια απλή ποδοσφαιρική ομάδα. Το 2016 ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Νταβίντ Μπεγιόν, ολοκληρώνοντας την καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα ανέλαβε ένα πόστο που δεν το συναντάς αλλού. Διευθυντής δημιουργικού τμήματος, προκειμένου να χτίσει τις βάσεις και να συνδέσει την ομάδα με τις τέχνες, τη μουσική, τη φωτογραφία, και γενικότερα την κουλτούρα. Οι νεαροί παίκτες στις ακαδημίες του Ερυθρού Αστέρα καταπιάνονται με διάφορες τέτοιες δραστηριότητες παράλληλα με το ποδόσφαιρο, αποκτώντας παιδεία, εκπαίδευση και ανακαλύπτοντας κι άλλες κλίσεις που μπορεί να έχουν σε καλλιτεχνικό επίπεδο, ενώ κάτι ανάλογο «τρέχει» και στις τάξεις των οπαδών της ομάδας.

«Ο Ερυθρός Αστέρας είναι ένας underground και ρομαντικός σύλλογος, όπου δεν υπάρχει απολύτως κανένα κοινωνικό στάτους. Ο κόσμος αγαπάει την ομάδα γιατί ακόμα έχει αυτόν τον παλιομοδίτικο ποδοσφαιρικό παλμό. Ο σύλλογος δεν δημιουργήθηκε απλά για να νικάει. Είναι ένα πολύ δυνατό σύμβολο ελευθερίας και δημιουργικότητας, κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Είμαστε ένας μοναδικός σύλλογος. Δεν προσπαθούμε να το παίξουμε εναλλακτικοί. Είμαστε απλά αυτό που δείχνουμε.

Δεν προσπαθούμε να βρεθούμε απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν, την οποία σεβόμαστε, γιατί ο σύλλογός μας βασίζεται στον σεβασμό, στην αγάπη και στη διαφορετικότητα και δεν κοιτάζουμε τι κάνουν οι άλλες ομάδες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο Ερυθρός Αστέρας δεν είναι μόνο ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος, αλλά ένας τρόπος ζωής. Έχουμε μοναδικούς οπαδούς, που είναι ευαισθητοποιημένοι σε κοινωνικά ζητήματα και βοηθούν αυτούς που το έχουν ανάγκη. Είναι και πολιτικοποιημένοι, αλλά με ανεκτικότητα στις απόψεις. Και φυσικά πάντα τραγουδούν και υποστηρίζουν τον Ερυθρό Αστέρα ανεξαρτήτως αποτελέσματος, κάτι που είναι ασυνήθιστο στη Γαλλία», είχε πει σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μπεγιόν.

Τη φετινή σεζόν, πάντως, οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα μπορούν να φωνάζουν ακόμα με μεγαλύτερη περηφάνια τα συνθήματα στην εξέδρα του «Σταντ Μποέ», βλέποντας τους «πράσινους» του Ρέγκις Μπουλάρ με το κόκκινο αστέρι στο στήθος να βρίσκονται στην 3η θέση της National και να διεκδικούν ξανά με αξιώσεις την άνοδο! Σίγουρα, με αγωνιστικά κριτήρια μπορεί η ομάδα να φαίνεται πως έχει «ταβάνι» τη δεύτερη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα