Θωρηκτό «Αβέρωφ»: Στα άδυτα ενός μύθου (pics)

Θωρηκτό «Αβέρωφ»: Στα άδυτα ενός μύθου (pics)

bet365

Το G-Weekend στάθηκε υπομονετικά στην ουρά, ταξίδεψε νοερά στον καιρό κατά τον οποίο το θρυλικό Θωρακισμένο-Καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ» αποτελούσε τη ναυαρχίδα του Πολεμικού Ναυτικού. Ανέβηκε κι αγνάντεψε από το κατάστρωμά του, υπό τη σκιά των κανονιών τύπου Armstrong, που χρόνια τώρα έχουν σιγήσει…

Τέτοιο «sold out» η Θεσσαλονίκη χρόνια είχε να δει, όχι αυτό καθαυτό αθλητικό-ποδοσφαιρικό, αλλά άκρως Ιστορικό και διδακτικό για όλες τις γενιές και τις φυλές, σε γαλανόλευκο φόντο. Το θρυλικό «Αβέρωφ» έχει «δέσει» στην πρώτη προβλήτα του λιμανιού από τις 7 Οκτωβρίου και παραμένει ο πιο «hot» προορισμός της πόλης. Τύφλα να’ χει ο Λευκός Πύργος…

Στις ουρές που σχηματίζουν επισκέπτες κάθε ηλικίας, μπορείς να ακούσεις ιστορίες από ανθρώπους που έχουν, ήδη, επισκεφτεί και δει από κοντά το ιστορικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά είναι ξανά εκεί, περιμένουν το ίδιο υπομονετικά, γιατί θέλουν να ξαναζήσουν τη μαγεία της στιγμής.

Για να φτάσεις να ανεβείς στο «Αβέρωφ» χρειάζεσαι να περιμένεις πάνω από 40 λεπτά, κατά μ.ο., αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο, ούτε καν το σκέφτεσαι όταν πατάς στον «πασαδούρο» (παλιά προπολεμική ονομασία της σκάλας) και φτάνεις στο κατάστρωμα, όπου σε υποδέχεται το προσωπικό και αναλαμβάνει την ξενάγηση σου σε γκρουπ των 40 ατόμων.

Το θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ» κατασκευάστηκε στα Ναυπηγεία Ορλάντο στο Λιβόρνο της Ιταλίας, αποκτήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση έναντι τιμήματος 23.650.000 δρχ (το ποσόν της προκαταβολής προήλθε από τη διαθήκη του Γεωργίου Αβέρωφ και ανήρχετο σε 8.000.000 εκατομμύρια χρυσές δραχμές, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 15.650.000 χρυσών δραχμών καλύφθηκε από το Ταμείο Εθνικού Στόλου) παραδόθηκε στη χώρα στις 15 Μαΐου του 1911 και έμεινε στην ιστορία επειδή άλλαξε τις ισορροπίες στο Αιγαίο, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13). Είναι ζήτημα εάν στην παγκόσμια ιστορία του πολεμικού ναυτικού θα μπορούσαμε να συναντήσουμε άλλο πολεμικό πλοίο που να συνδέθηκε για σχεδόν μισό αιώνα με την ιστορία και τα πεπρωμένα ενός έθνους. Το Θωρηκτό «Γ. Αβέρωφ», μοναδική ίσως εξαίρεση, μαζί με την προσωπικότητα και το πατριωτικό ήθος του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με τη διαμόρφωση ιστορικών γεγονότων εθνικής εμβέλειας χωρίς ουδέποτε να γνωρίσει την ήττα και την ατίμωση.

Ολη αυτή την ιστορία την ξαναζείς περπατώντας πάνω και μέσα στο ιστορικό θωρηκτό, που πέρασε από εκτενή συντήρηση το καλοκαίρι, πριν σαλπάρει και «δέσει» στη Θεσσαλονίκη. Είχαν περάσει 72 χρόνια από την τελευταία φορά που το πλοίο-μουσείο ήταν στα νερά του Θερμαϊκού. Κινήθηκε μέσω του Κάβο Ντόρο με τη βοήθεια ρυμουλκών και έφθασε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης μετά από ταξίδι περίπου 60 ωρών. «Το "Αβέρωφ" αποτελεί το μοναδικό κομμάτι της ελληνικής επικράτειας, που δεν έχει υποστείλει τη σημαία για 106 χρόνια», επαναλαμβάνει πολλές φορές ο Ναύτης Γεώργιος Βλαντής, ενόσω κάνει την ξενάγηση στο κατάστρωμα όπου έχεις τη δυνατότητα -μεταξύ άλλων- να θαυμάσεις τα κανόνια, να δεις το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, αλλά και να περπατήσεις στους χώρους όπου κινούταν ο ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης, τις ώρες τις μάχης και της ανάπαυσης.

Θα ξεπεράσουν τις 100.000!

Οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί και αποκαλυπτικοί του ενθουσιασμού, που έχει κυριεύσει τους Θεσσαλονικείς και τους κατοίκους της Βορείου Ελλάδας Τις πρώτες δύο εβδομάδες, περισσότερα από 30.000 άτομα επισκέφθηκαν το «Γ. Αβέρωφ», περισσότερα από 300 σχολεία το επέλεξαν ως εκπαιδευτική εκδρομή και τις καθημερινές, η προσέλευση ξεπερνά τα 2.500 άτομα, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός ξεπερνάει τα 4.000 άτομα. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να σημειωθεί ότι το καμάρι του Πολεμικού Ναυτικού επισκέπτονται στη μαρίνα του Φλοίσβου, το σημείο του μόνιμου ελλιμενισμού του, κατά μέσο όρο 60.000 άτομα τον χρόνο.

Μέχρι σήμερα το νούμερο είναι απίστευτα μεγάλο, αγγίζει τα 95.000 άτομα, κάτι που αποτέλεσε τη βασικότερη αιτία για να αλλάξει δύο φορές η ημερομηνία του απόπλου και να προκύψει η σφοδρή επιθυμία και ο αγώνας των δημάρχων για την παραμονή του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», ως το τέλος του χρόνου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έγκριση δαπάνης 7.500 ευρώ ως ενίσχυση για τις εργασίες μερικής συντήρησης και καθαριότητας του.

Το πλοίο επρόκειτο να μείνει έως τις 10 Νοεμβρίου, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου με απόφαση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ήρθε μια νέα παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 21 Νοεμβρίου, Ημέρα της Παναγίας, που γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, τελικά η νέα ημερομηνία που θα παραμείνει ελλιμενισμένο στην πόλη είναι η 3η Δεκεμβρίου, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των σχολείων και των πολιτών που επιθυμούν να το επισκεφθούν.

Οι ώρες επισκεπτηρίου έχουν ως εξής:

Κάθε Δευτέρα δε γίνονται επισκέψεις

Τρίτη έως Παρασκευή:

Από 09:00-13:15: θα είναι ανοικτό για ομάδες μαθητών σχολείων και το κοινό.

Από 13:15-15:00: κλειστό και

Από 15:00 – 17:30: ανοικτό για το κοινό

Σάββατο, Κυριακή και αργίες:

Από 09:00 – 13:15: ανοικτό για το κοινό

Από 13:15 – 15:00: κλειστό και

Από 15:00 – 17:30: ανοικτό για το κοινό

Κρατήσεις γίνονται για σχολεία και συλλόγους μόνο μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 2310593184-2310593185 από 09:00 έως 13:00.

Μεμονωμένα άτομα και οικογένειες δεν χρειάζονται ραντεβού και μπορούν να έρθουν στις ώρες επισκεπτηρίου.

Το θωρηκτό «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» θα δέχεται επισκέψεις από σχολεία, συλλόγους και μεμονωμένα άτομα, μέχρι και την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου.

Το Σάββατο, 2 και την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» θα είναι ανοιχτό μόνο για το κοινό.

Από την Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, έως και τον απόπλου του πλοίου από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ» δεν θα δέχεται επισκέψεις.

Υπενθυμίζεται ότι η ξενάγηση σχολείων και κοινού γίνεται σε ομάδες των 40 ατόμων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα