Σερβία έτοιμη για Mundial

Γιώργος Κοντογεώργης
Σερβία έτοιμη για Mundial

bet365

Το Gazzetta Weekend Journal γράφει για την Εθνική Σερβίας, που μετά την απουσία από δύο σερί μεγάλες διοργανώσεις, επέστρεψε και ετοιμάζεται να τσεκάρει το ταξίδι για την Ρωσία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, όταν τερμάτισε τελευταία στον όμιλο με Γκάνα και Αυστραλία είναι η τελευταία ανάμνηση από μια μεγάλη διοργάνωση. Οκτώ χρόνια μετά, η Σερβία έχει βγάλει με επιτυχία το δύσκολο κομμάτι και της απομένει το εύκολο στις τελευταίες αγωνιστικές των προκριματικών έτσι ώστε να κάνει check-in για Ρωσία. Οι Оrlovi έχουν εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις τους και ύστερα από 8 αγώνες στο Group D είναι αήττητοι, έχοντας πάρει δύο ισοπαλίες με 1-1 από την Ουαλία που αμφότερες ήταν σαν νίκες. Ο τεχνικός, Σλάβολιουμπ Μούσλιν, είναι εκείνος που παίρνει τα εύσημα για τη διαφαινόμενη επιτυχία καθώς έχει εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο τρόπο την εγνωσμένη αξία συγκεκριμένων παικτών, ενώ την ίδια στιγμή σπρώχνει προς τα μπροστά το εξαιρετικό ταλέντο που έρχεται από πίσω...

Λίγο μετά τον αποκλεισμό από την τελική φάση του Euro 2016, οι Σέρβοι είχαν λόγους να χαρούν και να πιστέψουν ότι το μέλλον μπορεί να κρύβει κάτι καλό. Το 2015 η under-20 κατέκτησε το Mundial και από εκείνη τη φουρνιά ξεπετάχτηκαν παίκτες όπως Αντριγια Ζίβκοβιτς, Μάρκο Γκρούιτς, Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, οι οποίοι ακόμα δεν είναι βασικοί στην Εθνική Ανδρών. Μελετώντας το ρόστερ, ο Μούσλιν επέλεξε ότι το 3-4-3 είναι ο κατάλληλος σχηματισμός για τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του. «Κατέληξα ότι το να πηγαίναμε σε ένα σύστημα πιο γνωστό στους παίκτες θα ήταν καλύτερο έτσι ώστε να πάρουμε την ποιότητα που δίνουν και στις ομάδες τους».

Κάθε δυνατή ομάδα ξεκινά από τον τερματοφύλακα και στην Σερβία έχουν για το Νο1 το χθες με αύριο. Ο έμειρος, Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς [34], έχει πάρει τα γάντια από τον Μούσλιν, όμως έχει ανταγωνισμό από το wonderkid, Πρέντραγκ Ράικοβιτς [21], ο οποίος στο άμεσο μέλλον αναμένεται να τον αντικαταστήσει. Στην 3άδα της άμυνας υπάρχει μεγάλη εμπειρία και ποιότητα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης καθώς την αποτελούν οι Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς [Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης], Νίκολα Μαξίμοβιτς [Νάπολι] και Ματίγια Νάστασιτς [Σάλκε], ενώ από πίσω τους υπάρχουν ονόματα που έχουν παίξει στο top-level. Ενα από αυτά είναι ο Νέβεν Σούμποτιτς της Ντόρτμουντ, ενώ υπάρχουν ο μέχρι πρότινος άσος της Φιορεντίνα, Νέναντ Τόμοβιτς και ο Μίλος Βελίκοβιτς, που ήταν στην Τότεναμ και πλέον παίζει στην Βέρντερ Βρέμης.

Ο Αντόνιο Ρουκάβινα της Βιγιαρεάλ ήταν ο δεξιός μπακ-χαφ σε αυτό το ταξίδι της Σερβίας και στην αριστερή πλευρά είναι ακλόνητη η θέση του Αλεκσάνταρ Κολάροφ, που αυτό το καλοκαίρι επέστρεψε στην Ιταλία για λογαριασμό της Ρόμα. Από το σπάνιο αριστερό του 31χρονου πρώην άσου της Μάντσεστερ Σίτι φεύγουν πολλές φαρμακερές σέντρες που δημιουργούν προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες, ενώ από αυτό έφυγε και το καταπληκτικό σουτ που χάρισε το πολύτιμο διπλό στην Ιρλανδία. Ανάλογα με τη θέση των wing-backs, αλλάζει και το σύστημα σε 5-4-1 για προσφέρει περισσότερα πρόσωπα και σταθερότητα στην άμυνα.

Και πάμε στο κέντρο, το οποίο αποτελεί την πιο δυνατή γραμμή της Σερβίας. Ο δύο φορές πρωταθλητής στην Premier League, Νεμάνια Μάτιτς, πρώην άσος της Τσέλσι και νυν της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μακράν το πιο δυνατό όνομα στο ρόστερ και μαζί με τον Λούκα Μιλιβόγιεβιτς συνθέτουν ένα τρομερό δίδυμο δύναμης σε έδαφος και αέρα. Η παρουσία του πρώην άσου του Ολυμπιακού και σήμερα της Κρίσταλ Πάλας, δίνει στον Μάτιτς τη δυνατότητα να παίξει τον ρόλο του δημιουργού σε μια συνεργασία που είναι μάλλον η πιο σημαντική για τους Оrlovi. Οι Νεμάνια Γκουντέλι [Tianjin], Λιούμπομιρ Φέισα [Μπενφίκα] και Νεμάνια Μακσίμοβιτς [Μπενφίκα] δίνουν λύσεις από τον πάγκο, ενώ... έρχεται ακόμη ο Γκρούιτς της Λίβερπουλ.

Η επίθεση είναι γεμάτη ταλέντο και παίκτες από τις κουρυφαίες λίγκες του κόσμου. Ντούσαν Τάντιτς [Σαουθάμπτον] και Φίλιπ Κόστιτς [Αμβούργο] παίζουν πίσω από τον καθαρό φορ, Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος μπορεί να τα ακούει από τους Αγγλους για τις εμφανίσεις τους στην Νιούκαστλ, όμως τα δικά του γκολ η Σερβία ισοφάρισε δύο φορές την Ουαλία σε 1-1 και την κράτησε από κάτω στη βαθμολογία μέχρι σήμερα. Ο 30χρονος, πλέον, Ζόραν Τόσιτς [επέστρεψε φέτος στην Παρτιζάν] μπορεί να προσφέρει, το ίδιο ισχύει για τον πολυσύνθετο μεσοεπιθετικό της Τορίνο, Αντεμ Λιάγιτς, ενώ υπάρχουν και οι Σεργκέι Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς της Λάτσιο και Αντριγια Ζίβκοβιτς της Μπενφίκα, που ακόμα δεν έχουν κλεισμένη θέση στην ομάδα.

«Αυτό που μας κάνει διαφορετικούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πως πρόκειται για μια πολύ δυνατή ομάδα, ένα δεμένο σύνολο, με πολύ καλό κλίμα στ' αποδυτήρια» είπε στο ελληνικό FourFourTwo και τον Πολύδωρο Παπαδόπουλο τον Οκτώβριο ο Μούσλιν. «Πολύ περισσότερο όμως θέλω να τονίσω τη νοοτροπία νικητή που έχουν οι παίκτες μου. Το ρόστερ με καλύπτει απόλυτα, είναι σημαντικό που έχουμε παίκτες όπως οι Κολάροφ, Ιβάνοβιτς, Μίτροβιτς, Τάντιτς, όλοι θέλουμε να πάμε στο Mundial».

Και η πρόσφατη εκτός έδρας νίκη σε βάρος της Ιρλανδίας [παίζοντας για 25 λεπτά με 10 παίκτες] δίνει πλέον τη δυνατότητα να πάνε. Με ένα κράμα έμπειρων, άλλων που βρίσκονται στο peak τους και ανερχόμενων ταλέντων, ο Μούσλιν έφερε την Σερβία να χρειάζεται τρεις βαθμούς στις δύο αγωνιστικές που απομένουν για αφήσει σίγουρα από κάτω την Ουαλία και να αρπάξει την ευκαιρία που η ίδια δημιούργησε...

 

Τελευταία Νέα