Το Πραξικόπημα, ο σουλτάνος και ο φόβος!

Το Πραξικόπημα, ο σουλτάνος και ο φόβος!

bet365

Ενας χρόνος από το πραξικόπημα-φιάσκο στην Τουρκία και η χώρα χωρισμένη! Το Weekend γράφει για τα χιλιάδες ερωτηματικά, τις διώξεις και το φόβος που μεγαλώνει!

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου 2016, μια τρομοκρατημένη παρουσιάστρια με δάκρυα στα μάτια κι, εμφανώς υπό πίεση, εμφανίστηκε στην τουρκική κρατική τηλεόραση για να ανακοινώσει την υποτιθέμενη κατάληψη της εξουσίας από το στρατό. Λίγο μετά την ανάγνωση της δήλωσης - που λέγεται ότι είναι στο όνομα των ενόπλων δυνάμεων - πολεμικά αεροπλάνα βομβάρδιζαν την Άγκυρα και τανκς τράνταζαν τους δρόμους της Κωνσταντινούπολης σε μια νύχτα βίας που άφησε 249 νεκρούς.

Όμως, δώδεκα ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ ήταν σε θέση να εμφανιστεί έξω από τα γραφεία του κόμματος για να δηλώσει ότι αυτή η προσπάθεια για την κατάληψη της εξουσίας είχε αποτύχει. Η ήττα του πραξικοπήματος ήταν γρήγορη και οι συνέπειες ανελέητες, καθώς η μεγαλύτερη καταστολή στην τουρκική ιστορία στόχευσε τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορήθηκε για το πραξικόπημα αλλά αρνήθηκε τις κατηγορίες. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των γεγονότων στις 15 Ιουλίου, ενώ η αντιπολίτευση της Τουρκίας αναζητά απαντήσεις. Μάταια...

Πως έγινε το πραξικόπημα που δεν εντοπίστηκε από την τεράστια υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας και γιατί κατέρρευσε τόσο σύντομα;

Γιατί απέτυχαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην κοινοβουλευτική επιτροφή που διερευνά το αποτυχημένο πραξικόπημα;

Γιατί οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν το απόγευμα της 15ης Ιουλίου δεν ανέφεραν κάτι ανησυχητικό για τον Ταγίπ Ερντογάν;

Οπως αναφέρει και η ιστοσελίδα «al-monitor», στην κοινοβουλευτική επιτροπή παρουσιάστηκαν μαρτυρίες που ήθελαν τον τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Hakan Fidan και τον επικεφαλής του στρατού, Στρατηγό, Hulusi Akar, γνώριζαν ήδη τι θα συμβεί από το απόγευμα της 15ης Ιουλίου!

Ένας πιλότος στρατιωτικού ελικοπτέρου, βρέθηκε στην έδρα της υπηρεσίας κατασκοπείας στην Άγκυρα στις 2:20 μ.μ. το απόγευμα της 15ης Ιουλίου και προειδοποίησε τους αξιωματούχους ότι κάποια ενέργεια - τουλάχιστον εναντίον της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) - θα συμβεί. «Είπα ότι θα μπορούσε να υπάρξει μαζική δράση και ακόμη και πραξικόπημα», δήλωσε ο μάρτυρας. «Θυμάμαι πολύ καλά ότι χρησιμοποίησα τη λέξη« πραξικόπημα ».

Η προειδοποίηση μεταδόθηκε από τη ΜΙΤ στον στρατό γύρω στις 4:30 μ.μ. Στη συνέχεια ο Fidan συναντήθηκε με τον Akar. Ωστόσο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι έμαθε για το αποτυχημένο πραξικόπημα από τον αδελφό του αργά το βράδυ της 15ης Ιουλίου, όχι από τη μυστική υπηρεσία. Ο αρχηγός του Στρατού κρατήθηκε από τους πραξικοπηματίες κατά τη διάρκεια της νύχτας. Επέστρεψε στο κέντρο της Άγκυρας με το ελικόπτερο το πρωί, συνοδευόμενος από τον στρατηγό Mehmet Disli, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι είναι ένας από τους βασικούς σχεδιαστές. Ο διοικητής ειδικών δυνάμεων Zekai Aksakalli επέκρινε τον ανώτατο στρατιωτικό διοικητή για την αποτυχία του να κλείσει τον τουρκικό εναέριο χώρο σε όλες τις πτήσεις, ενώ έχει επίσης επικριθεί ότι δεν περιόρισε στρατιώτες στο στρατόπεδο εκείνο το βράδυ.

Τον Οκτώβριο, μια κοινοβουλευτική επιτροπή αποτελούμενη από νομοθέτες από πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνταν στο κοινοβούλιο άρχισε να ερευνά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Η αντιπολίτευση ζήτησε να κληθούν και οι Fidan, Akar, αλλά το κυβερνών κόμμα αρνήθηκε. «Δεν είμαστε κατήγοροι, ούτε δικαστές, δεν θα καταδικάσουμε κανέναν, θέλαμε μόνο να λάβουμε απαντήσεις στις ερωτήσεις μας», δήλωσε στην εφημερίδα AFP η βουλευτής του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Sezgin Tanrikulu. «Δυστυχώς, χτυπούν την ευκαιρία αυτή ... και τα ερωτηματικά θα συνεχίσουν να κρέμονται», δήλωσε ο Tanrikulu, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey coup

Μετά την ακρόαση πρώην αρχηγών στρατού, πρώην αρχηγού αντικατασκοπείας, καθώς και γραφειοκρατών και μαρτύρων, η επιτροπή διατάχθηκε να ολοκληρώσει τις εργασίες της το Δεκέμβριο, ένα μήνα νωρίτερα από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

Μπορεί η κυβέρνηση να έχει κάτι σκοτεινό να κρύψει, ίσως κρύβει απλώς τη δική της ανικανότητα λόγω του ότι η αντίδραση στο πραξικόπημα, ήταν πολύ χαοτική και δεν ήταν καλά οργανωμένη.

Ο ηγέτης της CHP, Κέμαλ Κιλιτσντάρογλου, είχε εξοργίσει την κυβέρνηση χρησιμοποιώντας τον όρο «ελεγχόμενο πραξικόπημα» - ισχυριζόμενος ότι οι αρχές γνώριζαν εκ των προτέρων για τα όσα θα συμβούν, επέτρεψαν το πραξικόπημα να διαδραματισθεί για να επωφεληθούν αργότερα.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey coup

Η μαρτυρία έδειξε ότι στην πραγματικότητα οι πραξικοπηματίες ήθελαν να ξεκινήσουν το πραξικόπημα στις 3:00 π.μ. το πρωί της 16ης Ιουλίου, αλλά υπέβαλαν το σχέδιο περίπου στις 10:00 μ.μ. στις 15 Ιουλίου.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα όσα συνέβησαν ήταν μια απλή προσπάθεια να αναλάβει την εξουσία από την ομάδα Gulen, την οποία ονομάζει "Fethullah Terror Group (FETO)".

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν την πραγματικότητα ως πιο εκλεπτυσμένη. «Ήταν πιθανώς μια συμμαχία περιστατικών μεταξύ Γκιουλενίστων, Κεμαλιστών, αξιωματικών και οπορτουνιστών», δήλωσε μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. «Ήταν άσχημα προετοιμασμένη και η εκτέλεση ήταν κακή»

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey coup

Έναν χρόνο μετά το πραξικόπημα ο Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει πιο αυτοκρατορικός και αυταρχικός από ποτέ. Σε μία χώρα που θα ήθελε έναν πιο ανεξάρτητο και φιλελεύθερο αρχηγό ο Ερντογάν δείχνει σαν μονάρχης, επιδιώκοντας την πόλωση στο πρόσωπό του. Αυτή η εβδομάδα σηματοδότησε χρονικά την επέτειο του ενός έτους από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Ένα πραξικόπημα με τον ηγέτη της χώρας να πατάει πάνω σε αυτήν την ιστορία για να διαλύσει τους αντιπάλους του και τους εχθρούς του μια και καλή. Και κάπως έτσι να γίνει ο πιο προσωποκεντρικός πολιτικός στην Τουρκία μετά τον Ατατούρκ το 1923.

Αποτέλεσμα εικόνας για erdogan ataturk

Στην δεκαετία του '20 και του '30 ο τελευταίος έφτιαξε την Τουρκία με βάση την εικόνα που ήθελε εκείνος και με μία προσπάθεια να δει λίγο και τα δεδομένα της δυτικής κοινωνίας. Στην δική του Τουρκία υπήρξε προσπάθεια να αγκαλιαστούν και άλλες θρησκείες. Από το 2003 και μετά όμως ο Ερτογάν έχει πάει σε ένα άλλο μοντέλο. Θέλει ένα συντηρητικό Ισλάμ και μία Τουρκία μακριά από την Ευρώπη. Ο Πρόεδρος της χώρας δεν εκτιμά τα ιδεώδη του Ατατούρκ αλλά την μεθοδολογία του. Θέλει με τη σειρά του την παλιά επεκτατική Τουρκία. Μία νέα δική του δυνατή ισλαμική Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της χώρας είναι υποστηρικτής του Ατατούρκ εκεί που τον συμφέρει κι εναντίον του εκεί που πάλι θέλει. Ένα βασικό αγκάθι του Ερντογάν όμως είναι πως ο Ατατουρκ ανέβηκε ως Στρατιωτικός στην Κυβέρνηση, ενώ ο ίδιος θέλει να παρουσιάζει ένα... φαίνεσθαι και μία εικόνα δημοκρατική. Σε μία Τουρκία που τον έβγαλε τον περασμένο Απρίλιο οριακά και με 51% και δείχνει χωρισμένη στα δύο.

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey one year before erdogan

Ο Ερντογάν κάνει χρήση ακόμα και ψευδών στοιχείων και παραπλανεί για να πετύχει ότι θέλει. Η μισή χώρα τον επικροτεί και τον στηρίζει αλλά σχεδόν η άλλη μισή όχι. Είναι σαφές πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά έτσι. Όλο αυτό επέφερε έναν σκοταδισμό και ο... Σουλτάνος επιχειρεί να εξοντώσει αντιπάλους, εχθρούς αλλά και τα κοινωνικά στρώματα που δεν τον στηρίζουν. Υπάρχουν άτομα στην Τουρκία που τον μισούν πλέον θανάσιμα γι αυτό που είναι.

Μετά το πραξικόπημα φυλάκισε 40.000 ανθρώπους και κυνήγησε νομικά και με κάθε άλλο τρόπο άλλους 150.000!!! Πάτησε πάνω σε όλο αυτό για να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να κάνει απ' ένα σημείο και έπειτα ότι περνάει από το χέρι του και ότι μπορεί για να ελέγχει πλήρως την εξουσία και να δηλώνει ότι όλο αυτό είναι για το καλό της Τουρκίας.

Απείλησε ακόμα και να φυλακίσει τον επικεφαλής του CHP, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τις πολιτικές δράσεις που είχε εναντίον του. Ο Ερντογάν πηγαίνει όλο και πιο μακριά από την δημοκρατία και είναι δεδομένο πως δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι και να μείνει για πολύ ακόμα στην εξουσία.

 

Τελευταία Νέα