Θάλασσα ή βουνό; Η σωστή γυμναστική πάει παντού...

Gazzetta team
Θάλασσα ή βουνό; Η σωστή γυμναστική πάει παντού...

bet365

Τι κι αν ο καύσωνας έχει... καθηλώσει τους πάντες. Κάποια στιγμή θα μας εγκαταλείψει και τότε θα πρέπει να γυρίσουμε στην «καθημερινότητά» μας και στην εκγύμναση!

Mε τον υδράργυρο να έχει... σπάσει το θερμόμετρο η μόνη λύση είναι η παραλία ή... να πάρουμε τα βουνά! Και στις δύο περιπτώσεις όμως πέρα από την ξαπλώστρα δίπλα από το κύμα ή το τραπέζι με την κρύα μπύρα κάτω από τον πλάτανο, απαραίτητη για τον οργανισμό είναι και η άσκηση. Σε κάθε μορφή της.

Διακοπές σίγουρα σημαίνει... ανάσες, αραλίκι, καθαρό μυαλό κι απόδραση από την καθημερινότητα, αλλά από την άλλη δεν σημαίνει ότι «παρατάμε» το σώμα μας για να γίνει έρμαιο διάφορων διατροφικών (και όχι μόνο...) προκλήσεων. Η άσκηση είναι ζητούμενο ακόμη κι αυτές τις στιγμές που τις χαρακτηρίζουμε «πολύτιμες για ξεκούραση». Χωρίς υπερβολές, χωρίς ακρότητες, αλλά με πρόγραμμα και πίστη στον στόχο!

Η Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Μαρίνα Αθανασίου λίγο πριν... αποδράσετε για βουνό ή θάλασσα, λίγο πριν γεμίσετε την βαλίτσα σας με μαγιό ή... αντιανεμικά γράφει στο G-Weekend Journal για το πόσο σημαντικό είναι η ενασχόλησή σας με τα σπορ. Αλλά κυρίως πόσο σημαντικό είναι να γίνει με τον σωστό τρόπο χωρίς να καταπονήσετε τον οργανισμό σας:

Η ενασχόληση με τα σπορ είναι μία ευχάριστη πρόταση σωματικής δραστηριότητας που όμως απαιτεί και την ανάλογη φυσική κατάσταση – υποδομή ώστε να μπορεί να αποτελέσει για σας έναν ασφαλή τρόπο εκγύμνασης και ψυχικής εκτόνωσης.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα δείχνουν σαφέστατη προτίμηση σε δραστηριότητες - χόμπι που είτε αφορούν συγκεκριμένα αθλήματα όπως ποδόσφαιρο, τέννις, τρέξιμο, γυμναστική-ακροβατική, πολεμική τέχνη, ορειβασία, κ.λ.π. είτε είναι γυμναστικά προγράμματα εμπνευσμένα από τα σπορ όπως functional, cross traning κ.α.

Αυτό κατά τη γνώμη μου αποτελεί μια πρόοδο τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και σε επιστημονικό. Για πολλά χρόνια υπήρχε η λανθασμένη εικόνα του γυμνασμένου – φουσκωτού κορμιού ως πρότυπο σώματος και δείγμα υγείας. Κάτι που δεν έχει καμία σχέση με την ουσία της Αθλητικής Επιστήμης που είναι ο φυσικός τρόπος συντήρησης, προαγωγής και αποκατάστασης σε ορισμένες περιπτώσεις την υγείας του ανθρώπου. Σίγουρα δεν ήταν τυχαίο όλο αυτό αφού εμπλέκονταν και άλλα συστήματα που είχαν να κάνουν με παράνομες ουσίες και φάρμακα που αύξαναν σημαντικά τα κέρδη ορισμένων προκαλώντας όμως σημαντικές καταστροφές στην υγεία όλων αυτών των αδαών ανθρώπων όσο και στην αθλητική κοινότητα γενικότερα δημιουργώντας αποστροφή μεγάλης μερίδας του κόσμου από τον χώρο των γυμναστηρίων.

Επειδή η ανάγκη για άσκηση είναι ζήτημα υγείας και επειδή ζούμε σε μία εποχή που υπάρχει αν μη τι άλλο ευρύτερη παιδεία γύρω από θέματα άθλησης και διατροφής ως μέσο ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής που προλαμβάνει και προστατεύει από ασθένειες η άθληση δεν θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει στην καθημερινότητά μας. Είναι ολοφάνερο ότι ο κόσμος διψάει για γυμναστική απλά δεν γνωρίζει τον σωστό τρόπο γι αυτό πολλές φορές τα παρατάει γρήγορα ή δυστυχώς τραυματίζεται.

Τα σπορ αποτελούν μια ιδιαίτερη ευχάριστη διαδικασία αφού συνδιάζουν την άσκηση με την αθλητική ιδιότητα , παραπέμπουν σε ωραία πρότυπα σημαντικών αθλητών ενώ παράλληλα ο αγωνιστικός τους χαρακτήρας κρατάει το ενδιαφέρον αμείωτο. Υπέροχη εξέλιξη αυτή ! Ωστόσο για να μπορούμε να συνεχίσουμε το αγαπημένο μας σπορ θα πρέπει δύο φορές την εβδομάδα να γυμνάζουμε τρεις σημαντικές παραμέτρους του ανθρώπινου οργανισμού και θα το πω πολύ απλά... την καρδιά, τους μυς και τις αρθρώσεις. Τρία διαφορετικά συστήματα τρεις διαφορετικοί τύποι άσκησης. Αυτοί ορίζουν και τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης. Χωρίς τα όπλα σας λοιπόν... το σώμα σας θα είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς και πιθανόν να μη δείτε μεγάλες διαφορές στην κατάσταση της υγείας σας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αφιερώνετε υπερβολικό χρόνο που ενδεχομένως να επηρεάσει αρνητικά την καθημερινότητά σας και την ψυχολογία σας. Επιλέξτε τις πιο κλασικές ασκήσεις που βελτιώνουν την καρδιοαναπνευστική λειτουργία, την δύναμη – ελαστικότητα του μυοσκελετικού συστήματος και την ευκαμψία των αρθρώσεων. Ο προγραμματισμός και η σωστή τεχνική των κινήσεων είναι το παν γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχετε τουλάχιστον το πρώτο διάστημα την ανάλογη καθοδήγηση από τον ειδικευμένο Καθηγητή Φυσικής Αγωγής.

Καλό καλοκαίρι με υγεία, θετική σκέψη και δροσερές ευχάριστες αθλητικές δραστηριότητες!

 

Τελευταία Νέα