Παίξαμε Tehkan Football μετά από 30 χρόνια!

Παίξαμε Tehkan Football μετά από 30 χρόνια!

bet365

Έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια ο Γιώργος Κούβαρης και ο Γιάννης Γεωργόπουλος έπαιξαν ξανά Tehkan World Cup! Εμφανώς συγκινημένοι περιγράφουν G-Weekend Journal την μαγεία του συγκεκριμένου παιχνιδιού!

«Οι άνθρωποι δεν σταματούν να παίζουν, επειδή γερνάνε. Γερνάνε, επειδή σταματούν να παίζουν», είχε πει ο Αμερικανός συγγραφέας, Όλιβερ Χολμς.

Το Tehkan World Cup σημάδεψε τα νιάτα δύο συντακτών του G-Weekend Journal που θυμήθηκαν τα παλιά παίζοντας και πάλι το ηλεκτρονικό που γαλούχησε στη δεκαετία του '80 στρατιές ποδοσφαιρόφιλων και όχι μόνο!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΒΑΡΗΣ

«Μου ξανάρχονται ένα-ένα, χρόνια δοξασμένα...» Ναι. Αυτό ήταν το τραγούδι... «φλασιά» που ήρθε στο μυαλό μου μόλις αντίκρισα στο Athens Retro Festival το θρυλικό τραπεζάκι από τα πάλαι ποτέ σφαιριστήρια!

Το τραπεζάκι που κάποτε και δη από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά, χαλούσαμε όλο το χαρτζιλίκι μας στο θρυλικό Tehkan World Cup. Το είχα πρωτοπρολάβει στην τιμή των 20 δραχμών, «ταΐζοντας» το παιχνίδι... φαταούλα (έτσι το έλεγα, γιατί έτσι... ήταν) με δύο δεκάρικα κάθε φορά. Ήμουν τυχερός γιατί, ενώ απαγορευόταν η είσοδος σε παιδιά κάτω των 17 ετών, είχα την τύχη να ήμουν συγγενής με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού και να είχα την ελευθερία των κινήσεων.

Άλλωστε το εν λόγω «μπλιμπλικάδικο» ήταν σε επαρχία και σε περίοδο διακοπών και δεν υπήρχε και τόσο μεγάλος... έλεγχος. Η αλήθεια είναι ότι εκείνη την περίοδο είχα «λιώσει» το Tehkan και ομολογώ ότι δεν μπορούσε να μου πάει κανείς κόντρα. Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν σαν το ποδήλατο. Αυτό είπα και στον Γιάννη Γεωργόπουλο που πήγαμε από κοινού να κάνουμε το θέμα στο Athens Retro Festival και τελικά «κολλήσαμε» στο ποδοσφαιράκι της εποχής.

Ποιο PES και ποιο FIFA; Και όχι. Δεν ιεροσυλώ! Όσοι έχουν ζήσει εκείνα τα χρόνια και μεγάλωσαν μαζί με το Tehkan (ή λίγα αργότερα με το Sensible Soccer της Amiga) μπορούν να με καταλάβουν. Με το που «φορτώσαμε» το μηχάνημα με χρόνο, άρχισε και η συγκίνηση. Λεπτό με το λεπτό ήρθαν εκ νέου στο μυαλό τα κόλπα που μας είχαν κάνει... πρωταθλητές τις περασμένες δεκαετίες!

Η σέντρα από τα πλάγια, το ψηλοκρεμαστό σουτ στο δοκάρι για να σκοράρει ο επερχόμενος επιθετικός με κεφαλιά, το «γέμισμα» πίσω από τη σέντρα για την απευθείας κεφαλιά του επιθετικού, τα διαγώνια σουτ, το προσπέρασμα του τερματοφύλακα. Τα πάντα. Αν και έχουν περάσει 30 χρόνια από τότε που το Tehkan μεσουρανούσε..

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

Λένε πως οι παλιές συνήθειες πεθαίνουν δύσκολα. Εδώ όμως δεν έχουμε να κάνουμε με μια απλή συνήθεια, αλλά έναν ισόβιο εθισμό που δεν λέει να γιατρευτεί.

Το Tehkan World Cup κατέκλυσε όλα τα ελληνικά ουφάδικα λίγους μήνες πριν την έναρξη του Μουντιάλ του Μεξικό (1986), μολονότι είχε κυκλοφορήσει επίσημα έναν χρόνο νωρίτερα.

Ήταν και παραμένει για πολλούς ρομαντικούς ως ο σπουδαιότερος ποδοσφαιρικός εξομοιωτής.

Θεωρώ πως μόνο το Sensible Soccer το οποίο έσκασε σαν βόμβα την δεκαετία του '90 μπορεί να το πλησιάσει.

Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να το συγκρίνω με το PES και το FIFA. To Tehkan είναι η θρησκεία μου. Η πρώτη και παντοτινή αγάπη. Από εκείνη την εποχή έμοιαζε καταδικασμένο να γράψει ιστορία και να αφήσει εποχή.

Η επίπεδη κατασκευή με την οριζόντια οθόνη όπου η κάμερα ήταν τοποθετημένη από ψηλά, έχοντας πανοραμική άποψη πριν από σχεδόν 30 χρόνια με είχαν μαγέψει.

Τα γραφικά ήταν εξαιρετικά για την εποχή, ενώ το διπλό ήταν σκέτη απόλαυση. Ένα «υπάκουο» joystick και μόλις ένα κουμπί αρκούσε για να κάνεις τα πάντα στον αγωνιστικό χώρο.

Φάουλ δεν υπήρχαν ούτε για δείγμα, αλλά τουλάχιστον καταλογίζονταν πλάγια άουτ και κόρνερ! Για να κατακτήσεις το τουρνουά έπρεπε να αποκλείσεις εφτά εθνικές ομάδες σε ματς που διαρκούσαν 1' 30'' αλλά έμοιαζαν με αιώνες!

Τα χρόνια πέρασαν αλλά ποτέ δεν ξεχάσαμε τις μαγικές στιγμές που μας πρόσφερε τούτο το arcade. Σχεδόν 30 χρόνια μετά με τον επίσης ρετρολάγνο Γιώργο Κούβαρη με αφορμή το Retro Festival ξαναταϊσαμε το αγαπημένο μας παιχνίδι -αυτή τη φορά με ευρώ- και μεταφερθήκαμε νοητά στη δεκαετία του '80.

Η συγκίνηση, τα χαμόγελα, οι αναμνήσεις που παρέλασαν από μπροστά μας δεν περιγράφονται με λόγια.

Αν και τον τόπι δεν ξεχνιέται δυσκολεύτηκα αρκετά να σκοράρω έπειτα από σέντρα από τα πλάγια, με βολίδα από την μια εστία στην άλλη (σ.σ.: έβρισκε στο δοκάρι) ή με διαγώνιο σουτ έξω από την μεγάλη περιοχή. Μπορεί να μνημονεύουμε τα tips με τα οποία βρίσκαμε δίχτυα, αλλά στην πράξη χρειαζόταν αρκετή τριβή για να τα εφαρμόσουμε.

Ο Κούβαρης ωστόσο έδειξε να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση διαπομπεύοντας τον τερματοφύλακα με περίτεχνες ενέργειες. Σαν να μην πέρασε μια μέρα...

Το gameplay του παιχνιδιού αγγίζει την τελειότητα σε σημείο να παραμένει φρέσκο ακόμη και στις μέρες μας. Τι κι αν τα γραφικά, ο ήχος και η πολυπλοκότητα δεν συγκρίνονται με τις σημερινές κονσόλες;

Το Tehkan World Cup αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του. Τα κόλπα αμέτρητα, το διπλό σκέτη πώρωση και το «κάψιμο» αλησμόνητο.

Μοναδική σωτηρία για την ασθένεια μας η αγορά της κονσόλας, αφού το να εγκαταστήσεις τα «mame» στον υπολογιστή δεν λύνει το πρόβλημα...

To Τehkan για εσένα εκεί έξω είναι το παιχνίδι που σε μύησε στα ηλεκτρονικά και τα video games. Παραδέξου το...

Μέσω των σχολίων σας περιμένουμε τις δικές σας εμπειρίες από τις ομηρικές μάχες σας με το Tehkan World Cup...

* Ευχαριστούμε την South Coast Retro - VTM2

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα