Το φάντασμα εμφυλίου πάνω απ' τα Σκόπια!

Το φάντασμα εμφυλίου πάνω απ' τα Σκόπια!

bet365

Η φωτιά που σιγόκαιγε δεν σβήστηκε ποτέ και τα Σκόπια βρίσκονται στο χείλος ενός νέου εμφυλίου. Το G-Weekend Journal γράφει για τη βία που... βγαίνει από το χρονοντούλαπο και απειλεί ξανά τα Βαλκάνια!

«Οταν ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη, τα παιδάκια κάθονται φρόνιμα και μόλις αυτός φύγει αρχίζουν αμέσως να τσακώνονται...», έλεγε ο Χαβιέ Σολάνα κι αποτύπωνε με τον ιδανικότερο τρόπο την κατάσταση που επικρατούσε στα Σκόπια το 2001 ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων, που έπαιρναν μέρος στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνευση!

Τον Αύγουστο του 2001 ξέσπασε η σοβαρότερη κρίση στη χώρα με συμπλοκές Αλβανών αυτονομιστών του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού και του κρατικού στρατού στις δυτικές περιοχές όπου διαμένουν κυρίως Αλβανοί και μουσουλμάνοι (το αλβανικό στοιχείο είναι συγκεντρωμένο κυρίως στη δυτική πΓΔΜ, ιδιαίτερα στις πόλεις Τέτοβο (70%), Γκόστιβαρ (66%), Κίτσεβο (30%), Στρούγκα (56%) και Κουμάνοβο (25%), όπως και στην πρωτεύουσα Σκόπια (20%), σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας).

H «πρώτη φωτιά» σημειώθηκε στα τέλη Ιανουαρίου του 2001 όταν σημειώθηκε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος σε αλβανικό χωριό της δυτικής πΓΔΜ προκαλώντας το θάνατο ενός αστυνομικού και τον τραυματισμό άλλων τριών.

Το χρονικό της ένοπλης εξέγερσης των Αλβανών στην πΓΔΜ το 2001

Την ευθύνη ανέλαβε τότε ο νεοεμφανισθείς στην πΓΔΜ, Eθνικός Απελευθερωτικός Στρατός (UCK). Τι ακολούθησε; Βλήματα όλμων πλήττουν την κεντρική πλατεία του Τέτοβο, ενώ Αλβανοί αντάρτες έβαλαν με πολυβόλα από την τοποθεσία Κάλε, 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια της πόλης. Στις 17 Μαρτίου η συντριβή ενός ελικοπτέρου των κυβερνητικών δυνάμεων θα φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Αρχών ασφαλείας της πΓΔΜ θα κλιμακωθούν φτάνοντας στο σημείο στις 20 Μαρτίου να διεξάγουν διεξάγουν την «τελική επιχείρηση» εναντίον των Αλβανών εξτρεμιστών, βομβαρδίζοντας τις βουνοπλαγιές του Τέτοβο. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας προβούν σε ολοκληρωτική επίθεση με συνέπεια τη συντριβή των Αλβανών στις 28 Μαρτίου.

Οι εχθροπραξίες έλαβαν τέλος με την Συμφωνία της Οχρίδας στις 13 Αυγούστου, η οποία προέβλεπε σειρά μέτρων συνδιαλλαγής, αυτοδιοίκηση και αποκέντρωση, καθεστώς επίσημης γλώσσης του κράτους τα αλβανικά, ίση αντιπροσώπευση των Αλβανών στην δημόσια διοίκηση και αφοπλισμό των αντιμαχομένων πλευρών.

Μπορεί οι Αλβανοί και οι μειονότητες εν γένει να απέκτησαν περισσότερα δικαιώματα, αλλά οι κοινωνικές σχέσεις παραμένουν συνήθως δύσκολες, εξαιτίας των προκαταλήψεων της κάθε κοινότητας. Έτσι, οι Σλαβομακεδόνες είναι συχνά εχθρικοί απέναντι στο Ισλάμ, την πλειοψηφούσα ανάμεσα στους Αλβανούς θρησκεία. Στον αντίποδα, οι Αλβανοί έχουν συχνά την εντύπωση ότι οι Σλαβομακεδόνες τους θεωρούν πληθυσμό μεταναστών και δεν προσπαθούν να τους κατανοήσουν ή να αναγνωρίσουν τον πολιτισμό τους.

Mέσα σε μια 15ετία η ιστορία χτύπησε αρκετές φορές το καμπανάκι… Η εμβάθυνση των οικονομικών, κοινωνικών και εθνοτικών δαφορών μεταξύ Αλβανών και Σλαβομακεδόνων γεννούσε τυφλές εξάρσεις βίας. Οι σχέσεις μεταξύ της αλβανικής μειονότητας και της σλαβομακεδονικής πλειοψηφίας «ισορροπούσαν» πιο επικίνδυνα από ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αποκλιμάκωση; Φτώχεια, ανεργία και διαφθορά πρωταγωνιστούν σε ένα κράτος που ψάχνει την ταυτότητά του ανάμεσα σε εθνικιστικές εξάρσεις και δυτικούς θεσμούς.

Toν Απρίλη του 2012 η χώρα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία τεσσάρων νεαρών κι ενός 50χρονου ψαρά στη λίμνη Smilkovsko. Οι νεαροί εκτελέστηκαν από αυτόματα όπλα τριών Αλβανών που σχεδίαζαν προσεκτικά τη δολοφονία. Ο άτυχος ψαράς είδε τι συνέβη και το πλήρωσε με τη ζωή του. Το δικαστήριο καταδίκασε τους Αλβανούς, τονίζοντας πως ήθελαν να προκαλέσουν φόβο στους πολίτες της χώρας. Σκοπιανοί και Αλβανοί ξεχύθηκαν στους δρόμους και τα σοβαρά επεισόδια είχαν ως συνέπεια αρκετούς τραυματισμούς.


Το 2013 ένας 18χρονος Σλαβομακεδόνας έπεφτε νεκρός από το μαχαίρι ενός 19χρονου Αλβανού με αφορμή την κλοπή ενός ποδηλάτου. Ο θάνατος του νεαρού ήταν αρκετός για να πυροδοτήσει έναν νέο κύκλο βίαιων εντάσεων στην πρωτεύουσα της χώρας, στις οποίες νεαροί Σλαβομακεδόνες συγκρούστηκαν με την αστυνομία όταν επιχείρησαν να πλησιάσουν σε περιοχές Αλβανών.

Το 2015 η χώρα βρέθηκε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Ο τότε Πρωθυπουργός Γκρούεφσκι ανέφερε ότι «τρομοκρατική ομάδα», αποτελούμενη από περίπου 40 μέλη, εισήλθε στην πΓΔΜ από «γειτονική χώρα», την οποία δεν κατονόμασε, με σκοπό να πραγματοποιήσει επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα, κτίρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα της ΠΓΔΜ, αθλητικές εγκαταστάσεις και εμπορικά κέντρα. Το πρακτορείο Reuters ανέφερε: Οκτώ αστυνομικοί και 14 “τρομοκράτες”, όπως τους χαρακτήρισε η αστυνομία, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν στο Κουμάνοβο, ενώ 37 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.


Οι εθνοτικές διαφορές ορίζουν τα πάντα!

ΠΓΔΜ, μία από τις πιο εθνικά κατακερματισμένες χώρες στην ευρωπαϊκή ήπειρο: από τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους το 64% είναι Σλαβομακεδόνες, το 25% Αλβανοί, το 3,9% Τούρκοι, το 2,7% Ρομά και το 1,8% Σέρβοι. Η ανεργία ξεπερνά το 30%. Αδύναμοι θεσμοί, διαφθορά στην πολιτική και στο δικαστικό σύστημα και εθνοτικές συγκρούσεις με τα συχνά περιστατικά βίας φέρνουν ξανά τα Σκόπια στο δρόμο του Εμφυλίου.

Απρίλιος του 2017 και τα Βαλκάνια παίρνουν ξανά φωτιά… Οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η εκλογή για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενός πολιτικού αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ κάλεσε σε διάλογο, αν και ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου. Εξάλλου, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου» τονίζει η Deutsche Welle και η χώρα μπαίνει ξανά στα επικίνδυνα μονοπάτια του 2001.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα