Τα ταξί της Μπαρτσελόνα!

Νίκος Ρόλλας
Τα ταξί της Μπαρτσελόνα!

bet365

Το G-Weekend Journal αναλύει το δίκτυο ταξί που διαθέτει η Μπαρτσελόνα για τις ακαδημίες της και την φιλοσοφία πάνω στην οποία λειτουργεί.

Όταν κάποιος αναφέρεται στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, γνωρίζει ότι πρόκειται για ένα από τα πιο οργανωμένα σχολεία ποδοσφαίρου στον κόσμου, αν όχι το πιο οργανωμένο.

Στην θέση αυτή δεν κατατάσσεται μόνο επειδή έχει βγάλει παίκτες όπως ο Λιονέλ Μέσι, ο Αντρές Ινιέστα και ο Πουγιόλ, αλλά επειδή αντιμετωπίζει τα πάντα με μεγάλη προσοχή και σεβασμό προς τον αθλητή, ασχέτως αν αυτός δεν έχει βγει ακόμη από το... αυγό του και ουδείς γνωρίζει αν μπορέσει να σηκώσει το βάρος του να φορέσει την φανέλα των Καταλανών.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι το δίκτυο που έχουν αναπτύξει οι «μπλαουγκράνα» με οδηγούς ταξί. Ναι, η «Μπάρτσα» έχει ξενώνες στην Masia, αλλά δεν μένουν όλα τα παιδιά εκεί.

Υπάρχουν κάποια σε απόσταση 150 χιλιομέτρων μακριά (κάνουν δηλαδή 300 χιλιόμετρα 3-4 μέρες την εβδομάδα) από το προπονητικό κέντρο της ομάδας και αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε θα έπρεπε να εγκαταλείψουν το όνειρο να δοκιμάσουν την τύχη τους στους «μπλαουγκράνα», είτε θα έπρεπε να αναλωθούν σε πολύωρα ταξίδια από τη στιγμή που οι γονείς τους δεν έχουν την δυνατότητα να τους μεταφέρουν οι ίδιοι.

Συνολικά, από την κατηγορία Prebenjamin (γεννημένα το 2009) μέχρι την Cadete A (γεννημένα το 2001), τα 169 από τα 212 πιτσιρίκια που μετέχουν στις ομάδες, κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής, με το ποσοστό να αγγίζει το 80%.

Για τις ανάγκες τους, υπάρχουν 27 ταξί (τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις θυμίζουν περισσότερο βαν λόγω των θέσεων), 44 οδηγοί και 13 διαδρομές που ακολουθούν σε όλη την εβδομάδα, προκειμένου να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο, να τα πάνε στο προπονητικό κέντρο και από εκεί να μεταφέρουν πάλι πίσω.

Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, η σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των μικρών και των οδηγών δεν είναι απλή και τυπική... Πως θα μπορούσε άλλωστε από τη στιγμή που περνάνε τόσες ώρες μαζί.

«Είμαστε κάτι σαν γονείς για αυτά τα παιδιά», δήλωσε ο Τόνι Τζουράντο που κάνει 13 χρόνια αυτή την δουλειά, ενώ η Ελοίζα Ρομπλέντο που είναι η μοναδική γυναίκα οδηγός, συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τι κάνουν στο σχολείο, ξέρουμε πως παίζουν, ακόμη και τα αν τους απασχολεί κάτι σε οικογενειακό επίπεδο. Είμαστε κάτι παραπάνω από οδηγοί ταξί, καθώς αν παρατηρήσουμε κάποιο πρόβλημα, οφείλουμε να το αναφέρουμε».

Συχνά πυκνά, οι υπεύθυνοι της Μπαρτσελόνα κάνουν ένα μίτινγκ με τους οδηγούς και εκεί ενημερώνονται για τα όποια προβλήματα ενδεχομένως να υπάρχουν. Σε ένα από αυτά, αναφέρθηκε οτι υπήρχαν παιδιά που μετά από μία εξοντωτική μέρα σε σχολείο και προπόνηση, έτρωγαν απλά ένα σάντουιτς στον δρόμο της επιστροφής.

Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες και άρχισαν να παίρνουν κάθε φορά ένα τάπερ με μαγειρεμένο φαγητό (μακαρόνια, ρύζι, κοτόπουλο ή ψάρι, μαζί με φρούτο και χυμό), προκειμένου να τρώνε στον δρόμο της επιστροφής και να αναπληρώνουν τις χαμένες δυνάμεις τους.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει οτι οι μικροί δεν έχουν υποχρεώσεις. Οφείλουν να σέβονται το ταξί, τον οδηγό και να διαβάζουν τα μαθήματά τους κατά την διάρκεια της διαδρομής.

Μάλιστα αυτή την ώρα υπάρχει και σχετικός κανόνας, ο οποίος απαγορεύει στους πιτσιρικάδες να ασχολούνται με το κινητό, προκειμένου να μην αποσπάται η προσοχή τους και να μένουν συγκεντρωμένοι στο διάβασμα...

Άλλωστε μπορεί ο «αθλητισμός να προάγει την παιδεία», αλλά η παιδεία είναι από τις βασικότερες αρχές που πρέπει να έχει ο άνθρωπος...

 

Τελευταία Νέα