Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Τα... άγνωστα της σειράς-θρύλος! (vids)

Δημήτρης Τομαράς
Ιησούς από τη Ναζαρέτ: Τα... άγνωστα της σειράς-θρύλος! (vids)

bet365

Για δεκαετίες η Μεγάλη Εβδομάδα τηλεοπτικά σημαίνει «Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ»! Σειρά μύθος που καθηλώνει στο πέρασμα ετών εκατομμύρια ανθρώπους! Το G-Weekend παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της μεγαλύτερης θρησκευτικής τηλε-επιτυχίας όλων των εποχών!

Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ (Jesus of Nazareth) δεν είναι απλά μία τηλεοπτική μίνι σειρά βρετανικής και ιταλικής παραγωγής συνολικής διάρκειας 371 λεπτών. Είναι η... σειρά!

Ό,τι καλύτερο μπορεί να δει κανείς για την γέννηση, την ζωή, την πορεία και την διδασκαλία του Χριστού μέχρι και τα βασανιστήρια και στην σταύρωσή του. Θεωρείται ως η μεγαλύτερη θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της μικρής και της μεγάλης οθόνης, που αναφέρεται στην Γέννηση, την Ζωή, τα Πάθη και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Φράνκο Τζεφιρέλι θέλησε και επεδίωξε να αποδώσει με απόλυτη ευλάβεια τα Πάθη του Ιησού, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα του θέματος. Τα γυρίσματα κράτησαν τέσσερα χρόνια, έγιναν σε αυθεντικούς χώρους και ο Τζεφιρέλι εξασφάλισε ένα επιτελείο διάσημων ηθοποιών και κομπάρσων.

Πρόκειται για μία σειρά που από όπου και να την πιάσεις θεωρείται εμβληματική και αριστούργημα: από την κινηματογράφηση και την φωτογραφία, το μουσικό χαλί και την σκηνογραφία.

Με ατμόσφαιρα κατανυκτική και θρησκευτική, χρώματα γήινα και ένα βλέμμα που μένει μαζί σου στην μνήμη η σειρά που προβλήθηκε για πρώτη φορά από το ιταλικό κανάλι RAI1 στις 27 Μαρτίου 1977. Με τον Βρετανό Ρόμπερτ Πάουελ με το βαθύ βλέμμα και τα γαλάζια μάτια να ενσαρκώνει τον καλύτερο Ιησού που είδαμε ποτέ σε μικρή ή μεγάλη οθόνη. Κρύβει δε στην αφήγηση της σκηνές που θεωρούνται κορυφαίες της τέχνης της μικρής και μεγάλης οθόνης. Η σκηνή της Ανάστασης του Λαζάρου θεωρείται από πολλούς κριτικούς κορυφαία, όπως η Σταύρωση του Ιησού.

Έχει όμως ενδιαφέρον να ρίξουμε... φως σε άγνωστες πτυχές και trivia της σειράς:

- Η σειρά απαγορεύτηκε στην Αίγυπτο για θρησκευτικούς λόγους. Μάλιστα δεν επετράπη να γίνουν και γυρίσματα εκεί όπου υπήρχε μία σκέψη.

- Ο Τζεφιρέλι αρχικά αρνήθηκε να προχωρήσει στην δημιουργία της σειράς. Τελικώς ενέδωσε στις πιέσεις που του ασκήθηκαν.

- Ο Ιταλός κορυφαίος κινηματογραφιστής είχε σκεφτεί και δει μεταξύ άλλων και τους Ντάστιν Χόφμαν και Αλ Πατσίνο για τον ρόλο του Ιησού. Ο Ρόμπερτ Πάουελ που τελικά έπαιξε τον Ιησού επρόκειτο να υποδυθεί τον Ιούδα! Τότε η ατάκα του Τζεφιρέλι ήταν: 'Αν ο Ιούδας έχει τόσο εκφραστικά μάτια, του Ιησού πως πρέπει να είναι;'

- Η ιδέα για τη δημιουργία μιας τηλεοπτικής σειράς που θα απέδιδε με πιστότητα την ζωή του Ιησού σύμφωνα με τα τέσσερα Ευαγγέλια ήταν του Πάπα Παύλου του 6ου. Αρχικά συνεχάρη τον Ουκρανό αλλά... αγγλοαναθρεμμένο παραγωγό Lew Grade για την ταινία του Μωυσής και μετά τον παρότρυνε να αποπειραθεί μια τηλεοπτική σειρά με θέμα την ζωή του Ιησού. Ο Grade ανέθεσε την σκηνοθεσία στον Φράνκο Τζεφιρέλι, που επίσης είχε προσωπική γνωριμία με τον Πάπα Παύλο.

- Η ιδέα να δουν οι δημιουργοί της σειράς τον Πάουελ ανήκε στην γυναίκα του Lew Grade. Η Κέιτ Μούντι είπε στον άντρα της ότι ο Πάουελ είχε μοναδικά και μπλε μάτια και γενικά τρομερό βλέμμα και διαπεραστική ματιά. Τον είχε δει στο Jude the Obscure (1971). Ο Πάουελ πάντως χρειάστηκε να χάσει πάνω από 10 κιλά και να κάνει και άλλες... θυσίες για τον ρόλο.

- Το cast είχε επτά νικητές Όσκαρ και έξι υποψήφιους!!! Ανάμεσά τους οι Λόρενς Ολίβιε, Αν Μπάνκροφτ, Άντονι Κουίν και Πίτερ Ιουστίνοφ.

- Ο Πίτερ Ιουστίνοφ έχει όλες και όλες 25 ατάκες στην σειρά.

- Ο Τζεφιρέλι ήθελε τον Μαρσέλο Μαστρογιάνι για τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου όμως ο Μαστρογιάνι ζητούσε πολλά χρήματα. Τελικώς ο Τζεφιρέλι δεν το μετάνιωσε δηλώνοντας πως ο Ροντ Στάιγκερ ήταν εξαιρετικός Πιλάτος.

- Η Ελίζαμπερ Τέιλορ είχε ενδιαφερθεί έντονα για τον ρόλο της Μαρίας Μαγδαληνής.

- Η Μαρία Σνάιντερ, γνωστή από το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι, την ταινία με τον Μάρλον Μπράντο ήταν ο διακαής πόθος του Τζεφιρέλι για τον ρόλο της Παρθένου Μαρίας. Αρνήθηκε την πρόταση αλλά μετά το μετάνιωσε... Ήταν πια αργά...

- Ο Ιησούς λέει την φράση 'Talitha Cumi' όταν φέρνει ξανά στην ζωή το κορίτσι. Στα αραμαϊκά η φράση αυτή σημαίνει 'Μικρό κορίτσι, σήκω'. Τα αραμαϊκά παρέμειναν γλώσσα των Εβραίων μέχρι ο Σιμόν Μπαρ Κόχμπα να επιδιώξει και να καταφέρει να αναβιώσει τα εβραϊκά.

- Ο Έλληνας Γιώργος Βογιατζής που έκανε τον Ιωσήφ δεν ήξερε και δεν μπορούσε να μιλήσει αγγλικά. Τον ντούμπλαρε ένας άγνωστος ηθοποιός. Ο Τζεφιρέλι χρησιμοποίησε αυτήν την μέθοδο και σε άλλες δουλειές του.

- Ο Πίτερ Ο' Τουλ προοριζόταν για τον Ιούδα μετά τις τελικές επιλογές στο cast αλλά αρρώστησε και αποχώρησε.

- Η σειρά έκανε πρεμιέρα στην ιταλική RAI στις 27Μαρτίου 1977 και καθήλωσε 28 εκατομμύρια θεατές. Ακόμα και ο Πάπας σύστησε στους πιστούς να την παρακολουθήσουν. Μερικές ημέρες αργότερα, στις 3 Απριλίου 1977 μεταδόθηκε από το βρετανικό ΙΤV με περίπου 21 εκατομμύρια θεατές, ενώ στις ΗΠΑ παίχτηκε το 1981 από το ΝΒC και κέντρισε το ενδιαφέρον 90 εκατομμυρίων ατόμων.

- Η σειρά έχει διάρκεια 371 λεπτά. Αν και ήταν υποψήφια σε πέντε κατηγορίες στα βρετανικά BAFTA, δεν κέρδισε ούτε ένα.

- Ειδικό βάρος δόθηκε στο μακιγιάζ του Ρόμπερτ Πάουελ. Μια λεπτή γραμμή σκούρου μπλε eyeliner στο επάνω μέρος του ματιού τόνιζε τα γαλάζια μάτια του, κάνοντας το βλέμμα του εξωπραγματικό.

- Ο Τζεφιρέλι εκτός των άλλων θέλοντας να κάνει από πιο... εξωπραγματικό και πιο κοντά στον Θεάνθρωπο τον Πάουελ μόνταρε έτσι την σειρά ώστε ο τηλεοπτικός Ιησούς να μην ανοιγοκλείνει ποτέ τα μάτια του. Ένα κόλπο για να φέρει ένα μυσταγωγικό, υπεράνθρωπο στοιχείο στην φιγούρα και μια επιλογή που τον δικαίωσε καθώς σύμφωνα με τους τηλεοπτικούς κριτικούς ο θεατής απέκτησε μια διεισδυτική επαφή με το πρόσωπο του Ιησού. Ως παιδί ο Ιησούς ανοιγοκλείνει δύο φορές τα μάτια του στον Ναό και ως ενήλικας μόνο μία φορά στο έργο.

- Η επιλογή του για πρωταγωνιστή είχε και... θέματα. Θρησκευτικές κοινότητες ενοχλήθηκαν καθώς σύμφωνα με όσα υποστήριζαν, ο Πάουελ ήταν 'ένας ακόλαστος, που ζούσε έκλυτο βίο με τη σύντροφό του'. Tελικά ο πρωταγωνιστής παντρεύτηκε λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα και τα πνεύματα ηρέμησαν.

- Το κόστος παραγωγής της σειράς υπήρξε πραγματικά υψηλό. Kόστισε περίπου 18 εκατομμύρια δολάρια. Στην πορεία έφερε καθαρό κέρδος πάνω από 30 - 35 εκατομμύρια δολάρια.

- Μετά το τέλος των γυρισμάτων, το 1976, η Πριγκίπισσα Γκρέις (Κέλλι) του Μονακό, επισκέφτηκε τον πρώην συνάδελφό της, Ρόμπερτ Πάουελ, στα γυρίσματα. Η φωτογραφία δόθηκε στην δημοσιότητα το 1977.

- Ο Πάουελ παραδέχθηκε πως εκτός από το ότι ήταν ο κορυφαίος ρόλος που έπαιξε ποτέ αυτή η ερμηνεία του τον έφερε κοντά στον Θεό. Δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να παίξει πιο καλό ρόλο από αυτόν.

 

Τελευταία Νέα