Τουρκία ώρα μηδέν!

Τουρκία ώρα μηδέν!

bet365

Οι κάλπες θα ανοίξουν και από το αποτέλεσμα θα φανεί αν θα τελειώσει ό,τι είχε απομείνει από... δημοκρατία στη χώρα! Το G-Weekend γράφει για τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνει ο... νέος (;) Σουλτάνος.

Ποιο θα είναι το μέλλον με την Ευρώπη; Πόλεμος ή ειρήνη με τους Κούρδους; Συμφιλίωση ή πόλωση εντός συνόρων; Ανάκαμψη της οικονομίας ή συρρίκνωση; Τα ερωτήματα πολλά, αλλά το σίγουρο ένα, την Κυριακή οι Τούρκοι ψηφίζουν ίσως για το σημαντικό ζήτημα της ζωής τους. Αν επικρατήσει το «Ναι», ο ρόλος του Ερντογάν θα εδραιωθεί και θα γίνει ο ισχυρότερος πρόεδρος που έχει γνωρίσει η Τουρκία.

Στην πορεία προς την ψηφοφορία, αρκετοί βουλευτές της Τουρκίας έχουν φυλακιστεί, περισσότερα από 150 κεντρικά περίπτερα της αντιπολίτευσης έχουν κλείσει και ανάλογος είναι ο αριθμός των δημοσιογράφων που κρατούνται. Εκείνοι που υποστηρίζουν το «Οχι» προσπαθούν να βρουν ελάχιστο χρόνο στην τηλεόραση. Η Τουρκία έχει γεμίσει με αφίσες του «Ναι», ο Ερντογάν είναι παντού και τα ερτζιανά κινούνται στο ρυθμό του.

Η εκλογική μηχανή του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης είναι καλοδουλεμένη και λειτουργεί άψογα, έχοντας κερδίσει την τελευταία 15ετία όλες τις εκλογές! Οπως αναφέρουν οι Τούρκοι, οι συνεργάτες του έχουν μελετήσει την τελευταία διετία περισσότερα από μια ντουζίνα δημοψηφίσματα σε όλο τον πλανήτη, από τη Νότιο Αμερική μέχρι την ψηφοφορία για το Brexit. Με σύνθημα «Οι φρουροί του Εθνους», ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο ισχυρότερος των ισχυρών.

Η ομάδα του Ερντογάν ξέρει καλά πως η μάχη είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Εχει αφήσει στην άκρη την αλαζονική στάση προηγούμενων ετών και βήμα - βήμα προσπαθεί να χτίσει τη νίκη. Η προσωπική δημοτικότητα του προέδρου, σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη του κόμματός του που εκπροσωπεί εκείνους που... καταπιέζονταν για πολλές γενιές, θα του εξασφαλίσει περίπου 40% της εθνικής ψηφοφορίας.

Ετσι, αναζητούν ένα ακόμα 10%. Αυτό ελπίζουν να το βρουν σε φοιτητές, μορφωμένους ανθρώπους, αλλά με συντηρητικές τάσεις. Γι αυτό το δημοψήφισμα το AKP δουλεύει από το 2007, έχει δημιουργήσει βάσεις σε Πανεπιστήμια, αλλά και Τζαμιά, για να κερδίσει το «μέλλον» της χώρας και φυσικά τις συντηρητικές φωνές. Οι δυνατές φωνές της αντιπολίτευσης καλύπτονται από εθνικιστικές κορώνες, με τον Σουλτάνο να ξεφεύγει «Βρε ανάγωγε, ο τουρκικός λαός είναι Έλληνες, νομίζεις; Εμείς ήμασταν που ρίξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα».

To δημοψήφισμα που... τρέμει η Ευρώπη!

Τα σκάνδαλα διαδοχικά! Μπορεί η οικονομία της Τουρκίας να συρρικνώνεται, αλλά η Κυβέρνηση έχει αρκετά χρήματα να διαθέσει για το δημοψήφισμα. Οι Δημοτικοί πόροι δεν διοχετεύονται στους πολίτες της χώρας, αλλά στο κόμμα, για να μπορεί να διοργανώνει συλλαλητήρια σε όλες τις πόλεις.

Αυτές τις ημέρες ο Ερντογάν είναι παντού στην Τουρκία. Εμφανίζεται διαρκώς, μιλάει και φαίνεται σε κανάλια, άλλα ΜΜΕ και αφίσες. Η λέξη «Ναι» φαίνεται δίπλα σε κάθε αφίσα και πόστερ του προέδρου.

Οι ομιλίες του και η ψυχολογική τους προσέγγιση είναι στον άνθρωπο «Ερντογάν». Τον ηγέτη που ανέτρεψε το πραξικόπημα, το θέμα της Συρίας και ακόμα και τις εκλογές και την στάση των Ολλανδών. Πουθενά αναφορά για κάποια αλλαγή.

Ο ίδιος προσπαθεί ακόμα και τώρα να... καλλιεργήσει μία προσωπικότητα δυνατή και ανεξάρτητη που να αντανακλά με τέτοιον τρόπο στον κόσμο προκειμένου να βγει και να ψηφίσει «Ναι». Ο Τούρκος πολιτικός ηγέτης θέλει να εξαλείψει μία εκ των βασικών αρχών της δημοκρατικής διακυβέρνησης: τον εμφανή διαχωρισμό των δυνάμεων και των επιλογών. Τι καταφέρνει; Να... παγιδεύσει τους ψηφοφόρους της Τουρκίας.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν μπει στη φυλακή ή έχουν διωχθεί. Η κυβέρνηση έχει βάλει φίμωτρο στα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης και η κριτική που δέχεται είναι ελάχιστη. Ο Σελαχατίν Ντεμίρτας, ο συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), που παραμένει φυλακισμένος από τον Νοέμβριο. Σε κλίμα... δημοκρατικό λοιπόν, η Τουρκία αποφασίζει για το αν θα δώσει απεριόριστες εξουσίες στον Ερντογάν ή θα του στείλει ένα πολύ αυστηρό μήνυμα. Αν δεν τον... προσγειώσουν οι πολίτες της χώρας του, τότε ο έλεγχος θα έχει χαθεί εντός κι εκτός συνόρων.

Τι αφορά το δημοψήφισμα; Θα αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό. Θα καταργηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό, θα είναι πλέον ο επικεφαλής του κράτους. Θα αποκτήσει επιπλέον εξουσίες, περιλαμβανομένου του δικαιώματος να καταρτίζει τον προϋπολογισμό, να διορίζει και να καθαιρεί υπουργούς και να εκδίδει διατάγματα.

Υπέρ του «ναι» είναι οι υποστηρικτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν. Το τρελό; Η υποστήριξη του ακροδεξιού MHP (Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης) προς τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις. Μάλλον, ο ηγέτης του κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί θέλει να εξασφαλίσει θέση αντιπροέδρου με αντάλλαγμα τη συνεργασία του

Υπέρ του «Οχι» είναι το το κεμαλικό και σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οργανώσεις για την προώθηση της Δημοκρατίας. Αν το «Ναι» επικρατήσει τότε δεν αποκλείεται να δούμε τον Ερντογάν στην εξουσία μέχρι το... 2029!

Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού ... Αν κερδίσει θα καταλάβουν όλοι πως είναι το λάθος άτομο σε μια εξουσία χωρίς εμπόδιο. Περίπου το 85% των εσόδων της Τουρκίας πάει προς την κεντρική Κυβέρνηση. Φανταστείτε λοιπόν τι δύναμη θα έχει στα χέρια του ο Σουλτάνος.

Αν επικρατήσει το «Οχι» θα είναι ένα τεράστιο χαστούκι στο πρόσωπο του Ερντογάν και σίγουρα θα το πάρει προσωπικά. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει τι παρανοϊκή απόφαση μπορεί να πάρει...

Οσο για την οικονομία, ό,τι και να συμβεί το βράδυ της Κυριακής θα παραμείνει με αρνητικό πρόσημο. Η ζημιά που έχει ήδη προκληθεί στον κοινωνικό ιστό της Τουρκίας, θεσμούς, κράτος δικαίου και επιχειρηματικό περιβάλλον είναι σημαντική.

To δημοψήφισμα που... τρέμει η Ευρώπη!

Ο γίγαντας που έπεσε στην... παγίδα του!​

Εμφύλιος, αίμα και στο βάθος... Κουρδικό Κράτος!​

Ταγίπ Ερντογάν: Ο άνθρωπος που θέλει να γίνει Σουλτάνος!*​

*ΤΟ GAZZETTA WEEKEND JOURNAL ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ, ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ «ΦΑΚΕΛΟ ΤΟΥΡΚΙΑ»

 

Τελευταία Νέα