Τα γενέθλια ενός γκολ, που δεν ήταν… ψέμα!

Τα γενέθλια ενός γκολ, που δεν ήταν… ψέμα!

bet365

Πρωταπριλιά, σαν σήμερα, σκόραρε για πρώτη φορά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ ο τεράστιος Γιώργος Κούδας κι ο Σταύρος Σουντουλίδης θυμάται τι είχε συμβεί την 1η Απρίλιου του 1964 στην Τούμπα, αλλά και τον… Καντάφι στο πρωτοσέλιδο των «Αθλητικών Νέων» του Λάμπρου Σκόρδα…

Το έθιμο της πρωταπριλιάς ξεκίνησε από τη Γαλλία εν έτη 1564, με τις αθλητικές εφημερίδες παραδοσιακά να επιδιώκουν, με… πιασάρικα ονόματα και θέματα, να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών τους.

Το πιο λαμπρό όνομα, τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, στην αθλητική Θεσσαλονίκη ήταν του Γιώργου Κούδα, με αποτέλεσμα να φιγουράρει σχεδόν κάθε χρόνο την 1η Απριλίου στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, είτε γιατί έφευγε ταξίδι στο εξωτερικό, είτε γιατί έπαιρνε μεταγραφή σε ξένη ομάδα, είτε γιατί ήταν τραυματίας!

Και στα 2 ματς που έπαιξαν φέτος οι δύο ομάδες σημειώθηκε over 2,5 (3:0 και 2:2). Πόσα γκολ θα σημειωθούν αυτή τη φορά;

Το μόνο ψέμα που δεν γράφτηκε ποτέ γύρω από το όνομά του ήταν ότι πέτυχε το πρώτο του γκολ, με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, σ’ ένα ματς εναντίον της Νίκης Βόλου. Χιλιάδες μάτια τον είχαν δει να σκοράρει.

Ανοίγουμε παρένθεση για να ευθυμήσουμε με κάποια από τα πρωταπριλιάτικα ψέματα των εφημερίδων σε ασπρόμαυρο φόντο, με κορυφαίο αυτό των «Αθλητικών Νέων», την 1η Απριλίου του 2011. Εκείνο το πρωί η Θεσσαλονίκη ξύπνησε και είδε τον Μουαμάρ Καντάφι ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ! Ο Μπατατούδης με τον οποίο μιλούσε κάποια χρόνια πριν δεν είχε καταφέρει να τον φέρει, τον… έφερε όμως ο Λάμπρος Σκόρδας!

Ευρηματικό, αν μη τι άλλο, πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, που ανήκε στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Άρης, αφού ήταν μια περίοδος κατά την οποία οι «ασπρόμαυροι» αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, με ουκ ολίγα σενάρια περί επενδυτών στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, να δίνουν και να παίρνουν στην πόλη.

Έτσι, ο Λάμπρος Σκόρδας, που σήμερα ζει και ασκεί το επάγγελμα του οδοντιάτρου στο Μποβέ της Γαλλίας, αποφάσισε να πικάρει τους ΠΑΟΚτσήδες, είναι άλλωστε γνωστός ο… έρωτας του για το «Δικέφαλο», με το «αποκλειστικό» θέμα, το οποίο φυσικά κανένας δεν πίστεψε… «Εχει δώσει εντολή στον γιο του να βάλει χρήματα και να γίνει το απόλυτο αφεντικό της ΠΑΕ», έγραφε εκείνο το πρωτοσέλιδο.

Την 1η Απρίλη του 2010 σύσσωμος ο Τύπος μιλούσε για οριστική συμφωνία του ΠΑΟΚ με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, που μάλιστα είχε έρθει ινκόγκνιτο στη Θεσσαλονίκη. Φυσικά, ο τότε ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού δεν είχε ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, αλλά λίγους μήνες αργότερα το «ψέμα» επαληθεύτηκε με την οριστική συμφωνία του με το «Δικέφαλο». Την ίδια χρονιά η εφημερίδα «Γάτα» έστελνε -οριστικά- τον Ζήση Βρύζα στον Παναθηναϊκό, σε ρόλο τεχνικού διευθυντή, ένα «ψεματάκι» που οι ΠΑΟΚτσήδες δεν ήθελαν να πιστέψουν και το οποίο θα αποδεικνυόταν αληθινό αν δεν παρέμβαινε, ένα χρόνο αργότερα, ο Θόδωρος Ζαγοράκης για να τον επαναφέρει στην Τούμπα.

Μόνο με πρωταπριλιάτικο αστείο, λοιπόν, δεν έμοιαζε η είδηση για το πρώτο γκολ του «Μεγαλέξανδρου» με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, ακριβώς σαν σήμερα πριν από πενήντα τρία χρόνια. Μισός αιώνας και βάλε…

Το ημερολόγιο έδειχνε Τετάρτη 1 Απριλίου του 1964, τρεις ημέρες νωρίτερα η Τούμπα είχε γίνει «πεδίο μάχης» και ο ΠΑΟΚ κρατώντας τον Ολυμπιακό στο 0-0 έσβηνε τις τελευταίες του ελπίδες για το πρωτάθλημα, που στο τέλος της χρονιάς θα κατέληγε σε πράσινα χέρια, οπότε ουδείς ασχολήθηκε με το κοσμοϊστορικό, κατά τα άλλα, γεγονός του πρώτου (από τα 168 συνολικά) γκολ με την ασπρόμαυρη φανέλα του 17 ετών και 101 ημερών, Γιώργου Κούδα.

Για πρώτη φορά ο «Δικέφαλος» έδινε Κυριακή-Τετάρτη-Κυριακή τόσα πολλά μαζεμένα παιχνίδια. Κι αυτό γιατί τότε ορίστηκαν από την ΕΠΟ τα ματς της 11ης και 12ης αγωνιστικής, που αρχικά θα έχανε λόγω μηδενισμού του μετά την αποχώρηση της ομάδας από τον περιβόητο αγώνα, Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ το Νοέμβριο του 1963, εξαιτίας της «σφαγής» του από τον Βούλγαρο διαιτητή, ονόματι Ρουμέντσεφ.

Τελικά η ΕΠΟ πήρε πίσω τον μηδενισμό κι ο ΠΑΟΚ έπαιξε πρώτα το ματς της 12ης αγωνιστικής κόντρα στη Νίκη Βόλου την Πρωταπριλιά του ’64 και δυο βδομάδες μετά (15/4) έγινε το Απόλλων-ΠΑΟΚ για την 11η αγωνιστική!

Στη Θεσσαλονίκη κυριαρχούσε η είδηση περί δημιουργίας γηπέδου στο Μακεδονικό, «εις τα όρια του συνοικισμού Σταυροπόλεως», που επίσης δεν ήταν ψέμα, με τον Άρη να σώζεται από θαύμα (2-2) στη Χαλκίδα, απέναντι «στον εκπληκτικόν αλλά άτυχον τοπικό Ολυμπιακό».

Σε κανέναν τίτλο αθλητικού ή πολιτικού φύλλου, γύρω από τον εξ αναβολής αγώνα της 12ης αγωνιστικής του α’ γύρου, που έγινε στην Τούμπα μεταξύ της 25ης και 26ης αγωνιστικής, δεν υπήρχε το όνομα του σκόρερ. Ελάχιστοι έδωσαν σημασία για τον νεαρό επιθετικό του ΠΑΟΚ, ο οποίος στο 83ο λεπτό έβρισκε το δρόμο προς την εστία της Νίκης Βόλου. «Το τέρμα επετεύχθη υπό του Κούδα, ύστερα από στριφτόν σουτ του Αποστολίδη, το οποίον απέκρουσεν ασταθώς ο Βολιώτης τερματοφύλαξ Παπαπούλιας», ανέφερε την επομένη η «Μακεδονία» στην περιγραφή της αναμέτρησης, που ολοκληρώθηκε με το «Δικέφαλο» να παίζει χωρίς τερματοφύλακα!

Ο Τάκης Μουσελεμίδης τραυματίστηκε στο 75ο λεπτό και καθώς δεν επιτρεπόντουσαν αλλαγές, οι ασπρόμαυροι τελείωσαν το ματς με δέκα παίκτες και… άδεια εστία! Για να ακριβολογούμε τη θέση του πήρε ο Τάκης Ραπτόπουλος. «Εις το τελευταίον λεπτόν, εξ άλλου, ο Λιτόπουλος υπέπεσεν εις φάουλ επί της επανορθωτικής γραμμής και η ισοφάρισις εθεωρήθη αναπότρεπτος, διότι η εστία του ΠΑΟΚ έμεινε σχεδόν ανυπερασπιστος καθ’ όσον ο τερματοφύλαξ Μουσελεμίδης είχε τραυματισθή εις το 30’ λ. και απεχώρησε, συγκρουσθείς με τον Βαλαχάν. Παρά τούτο, ο Λαλές, ο οποίος ανέλαβε την εκτέλεσιν του σουτ, έστειλε την σφαίραν άουτ»! Νωρίτερα, πάντως, ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ είχε αποκρούσει πέναλτι του Μανιατάκου, με τον κόσμο στις κερκίδες να είναι περισσότερο στο πλευρό της Νίκης, η οποία έδινε τη μάχη της για να παραμείνει στην κατηγορία. Όμως, όπως έγραψε η «Αθλητική Ηχώ», «ο χάρος έτοιμος να αγκαλιάσει τη δημοφιλή ομάδα του Βόλου», μετά την ήττα από τον ΠΑΟΚ.

Οι Μουσελεμίδης, Μαμόπουλος, Λιτόπουλος, Μακρής, Ραπτόπουλος, Δούκας, Αποστολίδης, Μουρατίδης, Παπαδόπουλος, Νικολαϊδης, συνυπήρξαν στον αγωνιστικό χώρο με τον Κούδα σ’ εκείνο το ματς , που παρά τις προσπάθειες της διοίκησης, μέχρι και έξτρα δρομολόγια λεωφορείων είχε βάλει στις γραμμές της Άνω και Κάτω Τούμπας, δεν προσέλκυσε περισσότερους από 6-6.500 θεατές. Τόσοι είχαν την τύχη να γίνουν μάρτυρες του πρώτου γκολ από το πιο μεγάλο δεκάρι του ΠΑΟΚ.

Το κοντέρ για τον αξεπέραστο 70αρη σήμερα, Γιώργο Κούδα, σταμάτησε στα 168 γκολ, με τον ΠΑΟΚ και την Εθνική ομάδα. Με 133 γκολ στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής, είναι δεύτερος σκόρερ στην ιστορία του «Δικεφάλου» πίσω από τον Σταύρο Σαράφη. Σε 70 αγώνες κυπέλλου πέτυχε 27 γκολ, σε 33 ευρωπαϊκούς αγώνες άλλα 3 γκολ, ενώ με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα σε 43 αγώνες σημείωσε 5 γκολ.

Σήμερα, Σάββατο 1 Απριλίου του 2017, ο Γιώργος Κούδας θα έχει να θυμηθεί πολλά από εκείνο το πρώτο του γκολ, στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα μυθικά του ΠΑΟΚ» από τον μετρ της στατιστικής, Σταύρο Πετρακόπουλο, στο θέατρο Αυλαία της Θεσσαλονίκης.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα