Iλιασόβα, ένας... τούρκικος κεραυνός! (vid, pics)

Iλιασόβα, ένας... τούρκικος κεραυνός! (vid, pics)

bet365

Το GWJ γράφει για τον Ερσάν Ιλιασόβα των Χοκς! Τον ΝΒΑer που δεν φοβάται να “λερωθεί” και φέρνει εις πέρας τη “βρώμικη” δουλειά των κερδισμένων επιθετικών φάουλ.

Το όνομα του Ερσάν Ιλιασόβα θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο προειδοποιητικής πινακίδας: “Προσοχή! Κίνδυνος επιθετικού φάουλ”. Όταν βρίσκεται στο παρκέ ο Τούρκος είναι σαν το θαυμαστικό για τους αντιπάλους του. Δεν γνωρίζουν πότε θα τον δουν μπροστά τους και θα τους αναγκάσει να χαλάσουν την επίθεση τους. Ο 29χρονος δικαιολογεί απόλυτα το παρατσούκλι του - “Τούρκικος Κεραυνός” - και όσοι βρίσκονται απέναντι του δεν έχουν τύχη. Τους “χτυπά” και φεύγει με την μπάλα.

Η ικανότητα αυτή αδικεί κάπως τα υπόλοιπα που προσφέρει στα “γεράκια”. Ο φόργουορντ των Χοκς, πέρα από εμπειρία, τους δίνει σχεδόν 14 πόντους και έξι ριμπάουντ ανά αγώνα. Το μακρινό του σουτ αξιόπιστο και φυσικά η αμυντική του παρουσία κάτι παραπάνω από καλή. Ο Ιλιασόβα, πλέον, μπορεί να προσθέσει στο βιογραφικό του την ειδίκευση στα κερδισμένα επιθετικά φάουλ. Όπως τονίζει ο συμπαίκτης του Μάλκολμ Ντιλέινι, “ξέρει ακριβώς πού πρέπει να είναι. Είναι πάντα στο σωστό μέρος”. Με άλλα λόγια, “είναι βρώμικη δουλειά, αλλά κάποιος πρέπει να την κάνει” και ο Ιλιασόβα την κάνει τέλεια.

Οι μεγαλύτεροι αγώνες στην Sportingbet. Παίξε νόμιμα με πριμ 5% στο Εφές Αναντολού - Ολυμπιακός.

Μπροστά στο “τρένο” Λεμπρόν

Ο Ιλιασόβα μέχρι τις 10 Μαρτίου είχε οδηγήσει 31 φορές τους αντιπάλους του σε επιθετικό φάουλ! Η καλύτερη επίδοση στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Ντιλέινι, που δεν είναι κακός σε αυτό, ήταν στην 11η θέση με 14. Ακούγεται απλό, αλλά ο Τούρκος το έχει αναγάγει σε επιστήμη.

Ο προπονητής των Χοκς Μάικ Μπάντενχολζερ εξηγεί: “Διαθέτει υψηλό δείκτη ευφυΐας στο αμυντικό κομμάτι, όπου βλέπει λίγο πιο γρήγορα τα πράγματα να συμβαίνουν και δεν φοβάται να βάλει μπροστά το σώμα του”.

Ο Ιλιασόβα δεν γεννήθηκε ειδικός σε αυτόν τον τομέα. Στην πατρίδα του τα επιθετικά φάουλ σπάνια υποδεικνύονταν. Ο ίδιος έχει πει ότι οι διαιτητές εκεί δεν είναι συνηθισμένοι με αυτά. “Πότε δεν σφυρίζονται” αναφέρει. Τη δεξιότητα αυτή την απέκτησε όταν ήρθε στο ΝΒΑ το 2006 και μάλιστα ήταν μέσα από μια επίπονη διαδικασία. Τα δύο πρώτα χρόνια, όπως έχει αποκαλύψει, η μέση του ήταν γεμάτη μώλωπες από τα χτυπήματα. Βέβαια, ακόμη και τώρα υπάρχουν στιγμές που πληρώνει ακριβά το τίμημα της αυτοθυσίας του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προσπάθεια του να πάρει επιθετικό από τον ΛεΜπρον Τζέιμς, εμπειρία όμοια με το να “στέκεσαι μπροστά από τρένο” δήλωσε. Ο Ιλιασόβα βρέθηκε στις διαφημιστικές πινακίδες, αλλά οι διαιτητές τον χρέωσαν με αμυντικό φάουλ, κάτι που δεν του άρεσε καθόλου.

“Όλα είναι θέμα προσμονής”

Ο ίδιος επιδιώκει πάντα να εγγράφει στη στατιστική του κερδισμένα επιθετικά φάουλ. Στο νικηφόρο ματς με τους Μπρούκλιν Νετς, στην Ατλάντα, είχε δύο, μαζί με 10 πόντους και εφτά ριμπάουντ. Το πρώτο επιθετικό το πήρε από τον Τρέβορ Μπούκερ, όταν στην προσπάθεια του να κάνει χώρο στη ρακέτα, έβαλε με δύναμη τον αριστερό του ώμο στο στήθος του Ιλιασόβα. Αργότερα ήταν ο Αϊζέια Ουάιτσαϊντ που έπεσε στην παγίδα. Προσπάθησε να μπει στο “ζωγραφιστό”, αλλά στη γραμμή των βολών τον περίμενε ο Τούρκος.

Τίποτα απ' όλα αυτά δεν γίνεται τυχαία. Δεν είναι ένστικτο και καλό “διάβασμα” της στιγμής, αλλά αποτέλεσμα μελέτης των αντιπάλων. Ο Ιλιασόβα παρακολουθεί προσεκτικά στο βίντεο τους αντιπάλους και αξιοποιεί άριστα την αναφορά της αγωνιστικής συμπεριφοράς τους. Ξέρει ποιοι παίκτες προτιμούν να πάνε αριστερά μετά από προσποίηση. Ξέρει ποιοι είναι κακοί σουτέρ από μακριά και τους δίνει χώρο για να τους παρασύρει. Αντιλαμβάνεται πού θα πάει ο επιτιθέμενος και φροντίζει να βρίσκεται εγκαίρως μπροστά του. Ο ίδιος συνοψίζει τα προηγούμενα στη φράση “όλα είναι θέμα προσμονής”.

Ο ιδανικός “M.I.G”

Ο Τούρκος είναι ο ιδανικός “M.I.G”. Πρόκειται για ακρωνύμιο το οποίο μεταφράζεται σε “Most Important Guy”. Τι κάνει αυτός ο τύπος; Στην ουσία πρόκειται για τον αμυντικός της βασικής γραμμής (“baseline defended”) ο οποίος είναι υπεύθυνος να δώσει βοήθεια στον συμπαίκτη του που θα νικηθεί από τον αντίπαλο του. Το προπονητικό επιτελείο θέλει οι παίκτες που δεν είναι τόσο καλοί στην άμυνα ψηλά να είναι έτοιμοι να βάλουν το σώμα τους μπροστά ή τουλάχιστον να έχουν το νου τους. Βέβαια υπάρχουν όρια μια και το σώμα των παικτών επιβαρύνεται σημαντικά από τη μεγάλη σεζόν. Ο προπονητής των Χοκς ξεκαθαρίζει ότι δεν γίνονται ασκήσεις εκμάθησης κερδισμένων επιθετικών φάουλ. Μάλιστα σημειώνει ότι “δεν είναι στην κουλτούρα του ΝΒΑ κάτι τέτοιο. Ως προπονητές ξέρουμε τι χρειάζεται για να πάρεις επιθετικό” προσθέτει ο Μάικ Μπάντενχολζερ. Αυτό που αφήνει εννοηθεί δεν είναι και τόσο δεδομένο. Πότε δεν ήταν. Απαιτείται θάρρος και αποφασιστικότητα να σταθείς μπροστά στον οποιονδήποτε εφορμά προς το μέρος σου. Το πιο πιθανό είναι η “θυσία” σου να πάει χαμένη. Το σίγουρο είναι ότι θα πληγωθείς, θα πονέσεις και θα έχεις κερδίσει τον σεβασμό συμπαικτών, αντιπάλων, θεατών.

Πηγή

-New York Times

 

Τελευταία Νέα