Τείχη σε όλο τον πλανήτη!

Τείχη σε όλο τον πλανήτη!

bet365

Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε, αλλά οι Κυβερνήσεις... φοβούνται και χτίζουν! Ο Τραμπ μιμείται άλλες 65 χώρες κι ετοιμάζει το δικό του κάστρο! Που αλλού στον πλανήτη υπάρχουν τείχη; Το G-Weekend έχει τις απαντήσεις...

Ο Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία και ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ έβαλε σε εφαρμογή τον πρώτο του στόχο, τείχος στα σύνορα με το Μεξικό «Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ' αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας. Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράτυπων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», τόνισε και άρχισε να μελετά με τους συνεργάτες του τα σχέδια!

ΜΙα εταιρεία αρχιτεκτόνων με έδρα την Γουαδαλαχάρα του Μεξικού παρουσίασε τη δική της εκτίμηση για την εικόνα που μπορεί να έχει το συγκεκριμένο τείχος. Ενα έντονο ροζ τείχος που εκτείνεται για 1.954 μίλια, και το ονόμασε «Prison-Wall» δηλαδή «Φυλακή-Τείχος».

Ο σχεδιαστής Νορμπέρτο Μιράντα τόνισε ότι η απόδοση στην οποία προχώρησαν έχει στόχο να καταδείξει ότι η κατασκευή του τείχους είναι στην πραγματικότητα ανεφάρμοστη. Όπως υποστηρίζει, τα σύνορα πιθανότατα δεν θα προωθήσουν τις θετικές σχέσεις με το Μεξικό, και το ορεινό ανάγλυφο του εδάφους θα καταστήσει την κατασκευή πιο δύσκολη. ΝΤο τείχος θα εκτείνεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό μέχρι τον Κόλπο του Μεξικού. Όσον αφορά στο κόστος κατασκευής του τείχους, το άρθρο του Business Ιnsider εξηγεί πως η συντήρησή του και η πρόσληψη 21.000 συνοριοφυλάκων θα κόστιζε επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια τον χρόνο. Μάλιστα συμπεριέλαβε στα σχέδια και μία φυλακή για μετανάστες με χωρητικότητα έως και 11 εκατομμύρια ανθρώπους, τους οποίους ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σχεδιάζει να απελάσει, δήλωσε ο Μιράντα.

Από τα σύνορα στο Ισραήλ ή 'τοίχος απαρτχάιντ' όπως είναι γνωστό στους Παλαιστινίους στα έναν φράχτη με ηλεκτρικά καλώδια 2.500 μιλίων στην Ινδία που χτίστηκε γύρω από το Μπαγκλαντές μέχρι το τεράστιο χώρισμα ανάμεσα στο Μαρόκο και τις περιοχές που έχουν επαναστατική και αντιστασιακή δράση στην Δυτική Σαχάρα, οι τοίχοι, τα σύνορα και οι φράχτες γίνονται κάτι όλο και πιο σύνηθες στους πολιτικούς για αποφάσεις, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν την μετανάστευση, τις μετακινήσεις, να κρατήσουν εκτός ανεπιθύμητους και να έχουν την ασφάλεια που πρέπει και θέλουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα έχει κάνει πλάνα και σχέδια για το χώρισμα και το τοίχος με το Μεξικό. Θέλει να κρατήσει εκτός των ΗΠΑ αυτούς που αποκαλεί εγκληματίες, εχθρούς, εμπόρους ναρκωτικών, βιαστές και γενικότερα ταραχοποιά στοιχεία. Παρόλα αυτά ειδικοί και αναλυτές ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία πως αυτή του η κίνηση θα έχει επάρκεια και σαφή αποτελεσματικότητα. Τον περασμένο Ιούλιο η Ουγγαρία είχε χτίσει ένα φτάχτη ύψους 4 μέτρων. Τον κατασκεύασε προκειμένου να μην επιτρέψει να περνούν από την Σερβία στην χώρα άτομα από Ιράκ, Αφγανιστάν και Συρία.

« Δεν πάνε τόσα πολλά χρόνια που ρίξαμε τα τείχη στην Ευρώπη. Δεν θα πρέπει να τα σηκώνουμε ξανά ψηλά», ήταν το σχόλιο ενός εκ των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τρεις ακόμα χώρες, οι Κένυα, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, φτιάχνουν όλες σύνορα και φράχτες για να κρατήσουν έξω τζιχαντιστές και τρομοκράτες από Σομαλία, Ιράκ και Συρία αντίστοιχα. Επτά μίλια συνόρων έχουν φτιαχτεί και σηκωθεί στα σύνορα στην πόλη Ρενγιαλί στην επαρχία Χατάι. Είναι ένα βασικό σημείο λαθρεμπορίας και περάσματος από τα σύνορα από την Συρία, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Dogan.

Ο φράχτης στην Τουρκία θα είναι 28 μιλίων. Σε ένα σημείο - κλειδί στα σύνορα με την Συρία. Όμως ωχριά μπροστά στον φράχτη πολλών επιπέδων που φτιάχνεται και θα είναι 600 μίλια από την Ιορδανία σε Κουβέϊτ και την Σ. Αραβία και τα σύνορα με Ιράκ. Ένας τρόπος αντίδρασης και φύλαξης κατά του ISIS. Συνολικά υπάρχουν 65 χώρες που θεωρούν ότι τα τείχη ασφαλείας τους προστατεύουν και έχουν λειτουργήσει έτσι. Οι φόβοι για την ασφάλεια των πολιτών των χωρών και η άρνηση για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες έχει δημιουργήσει ένα νέο... κύμα χτισίματος τειχών και φραχτών ανά τον κόσμο που και αντιδράσεις έχει προκαλέσει και επιπρόσθετα προβλήματα θα φέρει.

Ο Μαρσέλο Ντι Σίντιο, συγγραφές του βιβλίου "Τείχη: Ταξίδια ανάμεσα σε Σύνορα", αναφέρει πως «το κοινό που έχουν τα σύνορα είναι η παρακολούθηση και η απώθηση. Δίνουν μία αίσθηση και σιγουριά ασφαλείας. Δεν δίνουν την ασφάλεια που όλοι πιστεύουν αλλά πιο πολύ μία αίσθηση". Αυτό το βασίζει στο γεγονός ότι μετανάστες και πρόσφυγες έχουν βρει πολλές φορές τρόπους να περάσουν από σύνορα, φράχτες και τείχη σε Μαρόκο, Γερμανία και άλλες περιοχές».

Οι Γέροντες της φυλής ιθαγενών της Αμερικής «Tohono O'odham» άρχισαν να πεθαίνουν σε προφανή θλίψη, όταν η μεξικανική συνοριοφυλακή τους απέκοψε από τις περιοχές των τελετουργιών. Η ιστορία τους μεταφέρει αποχρώσεις της «Νόσου του τείχους» που είχε διαγνωστεί από το Βερολίνο στη δεκαετία του 1970, όταν και είχαν αυξηθεί τα επίπεδα κατάθλιψης, αλκοολισμού και ενδοοικογενειακής βίας μεταξύ εκείνων που ζούσαν στη σκιά του οδοφράγματος.


Οι σχέσεις των κατοίκων του Μπαγκλαντές με αυτούς της Ινδίας έγιναν μέσα σε λίγους μήνες οριακές κι αιτία ήταν ο φράχτης που υψώθηκε.

Σε τοπικό επίπεδο, ένα τείχος προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από ό,τι χωρίς. Μπορεί η κατασκευή του να γίνεται στο όνομα της ανασφάλειας και της μετανάστευσης, αλλά οι παγκόσμιες αιτήσεις ασύλου και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η αλήθεια πάντως υπάρχει στα λόγια του Καθηγητή, Ρίτσι Τζόουνς: «Οι τρομοκρατικές ομάδες και τα καρτέλ των ναρκωτικών που χρηματοδοτούνται καλά δεν επηρεάζονται από τοίχους καθόλου, επειδή έχουν τους πόρους για να εισέλθουν από ασφαλέστερες μεθόδους, πιθανότατα χρησιμοποιώντας πλαστά έγγραφα».

«Προς το παρόν βλέπουμε χώρες να διαρρηγνύουν σχέσεις και να υψώνουν νέα τείχη. Η ιστορία μας διδάσκει ότι δεν είναι αυτή η σωστή κατεύθυνση για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε την ενίσχυση των σχέσεων και την οικοδόμηση γεφυρών», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, αλλά δεκάδες χώρες βρίσκουν το τείχος ως τη μοναδική λύση για να προστατευθούν! Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν πως το προβλέψιμο αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση των θανάτων στα σύνορα. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να μεταναστεύσουν από το 2000, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Ο πραγματικός έλεγχος των συνόρων έρχεται μόνο μέσα από την αργή, εξαντλητική προσπάθεια της οικοδόμησης δεσμών και ανταλλαγής πληροφοριών με τις άλλες χώρες.

«Η συνεχή... ροή ανθρώπων σε άλλες χώρες που βλέπουμε σήμερα μας κάνει να συμπεραίνουμε πως τα τείχη είναι απαραίτητα για τους πολιτικούς. Βασίζονται πάνω σε παλιές ιστορίες και μύθους. Για τον απλό πολίτη βέβαια παραμένει πολύ δύσκολο να καταλάβει και να αποδεχθεί τις διπλωματικές συνεργασίες, την συνεργασία σε επίπεδο πληροφοριών για ανθρώπους και ότι είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικά για την προφύλαξη από σύνορα, τείχη και τα σχετικά...» τονίζει ο Πανεπιστημιακός, Εμάνουελ Μπρουνέτ Τζέιλ.

 

Τελευταία Νέα