Για το γόητρο ή και κάτι παραπάνω;

Μιχάλης Τσαμπάς
Για το γόητρο ή και κάτι παραπάνω;

bet365

Σε άλλες εποχές αυτό το ματς μπορεί να έπαιζε κομβικό ρόλο στην υπόθεση τίτλος. Όχι τώρα... Με διψήφιο αριθμό διαφοράς αμφότεροι από τον Ολυμπιακό, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ έχουν στόχο περισσότερο την νίκη γοήτρου και ψυχολογίας! Οι ρεπόρτερ του Gazzetta, αναλύουν...

Υπό κανονικές συνθήκες αυτό το ματς, για την 11η αγωνιστική, έπρεπε να έχει γίνει περίπου 2 μήνες πριν. Όμως είπαμε. Υπό κανονικές συνθήκες. Εδώ είναι Ελλάδα και τίποτα δεν είναι κανονικό. Γιατί να ισχύει στο ποδόσφαιρο; Παναθηναϊκός-ΑΕΚ λοιπόν την Κυριακή (19.30μ.μ) το βράδυ στην Λεωφόρο κι έστω αν το «λούστρο» του παρελθόντος λείπει, μόνο αδιάφορο δεν είναι το παιχνίδι.

Όχι τόσο από βαθμολογικής άποψης (αν και η ΑΕΚ όντας εκτός 5άδας δεν έχει πολλά περιθώρια γκέλας) όσο από το θέμα γοήτρου. Πάντα η νίκη (ή αντίστοιχα η ήττα) σε ένα ντέρμπι έχει τις δικές της προεκτάσεις και ειδικά την δεδομένη χρονική στιγμή που η εικόνα δεν είναι η πλέον ιδανική ούτε στο «τριφύλλι», ούτε στην Ένωση!

Λίγες ώρες πριν από την σέντρα, οι ρεπόρτερ του gazzetta.gr, επιφορτισμένοι με τα θέματα του Παναθηναϊκού (Νίκος Αθανασίου) και της ΑΕΚ (Γιώργος Τσακίρης) γράφουν κι αναλύουν πως προετοιμάστηκαν οι ομάδες για το... ραντεβού της Λεωφόρου, ποιος θα είναι ο παίκτης-κλειδί, τι θα γίνει με την μάχη του πάγκου!

ΝΙΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ (ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ)

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΕΙΔΙ: Σε παιχνίδια μεγάλης σημασίας και υψηλού επιπέδου, όπως είναι τα ντέρμπι, εκείνοι που συνήθως κάνουν την διαφορά, είναι οι ποδοσφαιριστές με προσωπικότητα και ποιότητα! Ο Παναθηναϊκός δεν διαθέτει και πολλούς με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οπότε το πρόσωπο κλειδί είναι ο Σεμπάστιαν Λέτο. Αν ο Αργεντινός δεν βρισκόταν σε πολύ καλή κατάσταση θα έχανε την... θέση του από τον συνήθη ύποπτο Μάρκους Μπεργκ, ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικός πάνω στο χορτάρι και δεν σταματά να σκοράρει, δίνοντας λύσεις στα δύσκολα.

Ο «Σέμπα» αναμένεται να ξεκινήσει βασικός στο πλευρό του Σουηδού στράικερ και αν πιάσει απόδοση ανάλογη των τελευταίων παιχνιδιών(παρά τα σοβαρά προβλήματα που έχει στο γόνατο και δεν του επιτρέπουν να έχει μεγάλη διάρκεια) θα βάλει δύσκολα στην άμυνα της ΑΕΚ.

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ: Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στο αγαπημένο κλισέ του «όποιος το θέλει περισσότερο θα το πάρει» αλλά δεν θα το κάνουμε. Όχι πως δεν παίζει ρόλο το πάθος, η ένταση και η θέληση αλλά στο ντέρμπι της Κυριακής υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και άξιο αναφοράς.
Τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και η ΑΕΚ έχουν ξεκάθαρο πρόβλημα στην παραγωγή φάσεων. Δεν έχουν τρόπο να δημιουργούν εύκολα φάσεις, πασχίζουν να πατήσουν περιοχή και η δημιουργία τους βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν το παιχνίδι κυλήσει σύμφωνα με τα στοιχεία των ομάδων που έχουμε δει μέχρι στιγμής, τότε οι φάσεις θα είναι μετρημένες στα δάχτυλα. Όποιος από τους δύο καταφέρει να είναι κυνικός στις φάσεις που «φτιάξει», θα έχει και το ξεκάθαρο προβάδισμα για το «τρίποντο»...

ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ: Έχουμε να κάνουμε με δύο σύνολα που δεν έχουν παίξει καλό ποδόσφαιρο το τελευταίο τρίμηνο, με δύο σύνολα πολύ μακριά από αυτό που λέμε «Παναθηναϊκός» και «ΑΕΚ». Δεδομένα ο τρόπος που αγωνίζονται οι δύο ομάδες θα καθορίσει και την μεγαλύτερη εικόνα του παιχνιδιού. Από την άλλη, τόσο το «τριφύλλι» όσο και ο «δικέφαλος» είναι υποχρεωμένοι να δουν αυτό το παιχνίδι σαν μια μεγάλη ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, σαν μία νίκη που θα αλλάξει την διάθεση εντός και εκτός ομάδας, σαν ένα πολύ ξεχωριστό βράδυ...

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ: Σίγουρα δεν περιμένω να παρουσιάσει έναν Παναθηναϊκό που θα μπει στο γήπεδο για να κυριαρχήσει της ΑΕΚ, να την πιάσει από τον... λαιμό με το καλημέρα και να την κλείσει στο μισό γήπεδο, παίρνοντας ρίσκα και παίζοντας φουλ επίθεση! Ένα κομμάτι από τα παραπάνω μπορεί να τα δούμε στο μέλλον, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης θα έχει δουλέψει σημαντικό διάστημα με την ομάδα και θα έχει στην διάθεσή του ποδοσφαιριστές που είτε αυτή την στιγμή απουσιάζουν είτε θα προστεθούν στην μεταγραφική περίοδο που διανύουμε.

Οι «πράσινοι» θα παρουσιάσουν μια «σφιχτή» ομάδα, θα κοιτάξουν να περιορίσουν τα επιθετικά ατού της «Ένωσης» και να ψάξουν το γκολ με υπομονή, σύνεση και με το μικρότερο δυνατό ρίσκο.
Το 4-4-2 ή 4-4-1-1 εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν πρόκειται να αλλάξει...

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ (ΑΕΚ)

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΛΕΙΔΙ:
Προφανώς και τα ντέρμπι συνηθίζουν να κρίνονται στη μάχη της μεσαίας γραμμής. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται στις περισσότερες των περιπτώσεων και ειδικά όταν πρόκειται για ομάδες που παίζουν με ενισχυμένο κέντρο (χρησιμοποιούν κυρίως 3 χαφ ΄έστω κι αν ο ένας έχει επιτελικό ρόλο).

Αναμφισβήτητα σε ότι αφορά στο παιχνίδι της ΑΕΚ πάντα στο κομμάτι που αφορά την επιθετική της λειτουργία και ανάπτυξη (αλλά και στη γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση) ο Πέτρος Μάνταλος συνιστά το πιο σημαντικό... γρανάζι. Ο αρχηγός της Ένωσης είναι αυτός που μπορεί με τον τρόπο που αγωνίζεται να αλλάξει τα δεδομένα ενός αγώνα και πολύ περισσότερο ενός ντέρμπι...

Αρκεί βέβαια να τον δούμε να αγωνίζεται στη φυσική του θέση. Κοινώς να τοποθετηθεί στον άξονα της μεσαίας γραμμής με εντολή για δημιουργικό παιχνίδι στο κομμάτι που αφορά την επιθετική λειτουργία και ανάπτυξη της ομάδας. Διότι αν τον δούμε να χρησιμοποιείται ξανά στα άκρα τότε... καληνύχτα και δεδομένα θα είναι εκτός αγώνα!

ΠΟΥ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΤΟ ΜΑΤΣ:
Σημειώσαμε και νωρίτερα πως τα ματς αυτά κερδίζονται από το κέντρο. Αν πάρουμε ως πιθανή την επιλογή τριάδας στα χαφ από τον Μοράις και τους Σιμόες, Γιόχανσον και Μάνταλο στη βασική 11άδα, τότε πολλά θα κριθούν από τη δική τους απόδοση. Στα καλά της η συγκεκριμένη τριάδα στα χαφ κρίνει υπέρ της ΑΕΚ τα παιχνίδια...

Δεν είναι όμως μόνο αυτό... Στο τελευταίο διάστημα η ΑΕΚ παράγει φάσεις, προσπαθεί και βρίσκει καθαρές ευκαιρίες για γκολ στα παιχνίδια της, όμως ανασταλτικά και τακτικά στην άμυνά της, η Ένωση μοιάζει με... σκορποχώρι! Κάτι που φαίνεται και από τα τέρματα που δέχεται αλλά και με τον τρόπο που βλέπει συνήθως την εστία της να παραβιάζεται!

Αν πάμε σε ένα ανοιχτό ματς από τις δυο ομάδες η ΑΕΚ θα 'χει τη δυνατότητα να αυξήσει τις πιθανότητές της να φύγει από τη Λεωφόρο με το διπλό... Ο Παναθηναϊκός του Ουζουνίδη είναι αλήθεια πως «ταλαιπωρείται» για να βγάλει τελικές και να φτάσει στο γκολ. Όμως είναι ο τρόπος του αυτός (σ.σ.: του Ουζουνίδη) για να οδηγεί ένα παιχνίδι να κριθεί στο γκολ κάτι που γνωρίζει καλά και συνήθως τον βγάζει νικητή...

ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ ΡΟΛΟ Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΚΑΙΡΟΥ:
Αν υπάρξει κάτι να επηρεάσει με κάποιο τρόπο η απογοητευτική εικόνα των δυο ομάδων το ματς αυτό θα αφορά το ίδιο το παιχνίδι. Κοινώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο να δούμε ένα ντέρμπι απόλυτη... σούπα όπως συνηθίζουμε να λέμε όταν τα ματς δεν έχουν ρυθμό, ένταση, ταχύτητα και πολλές φάσεις.

Στην πραγματικότητα η απογοητευτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δυο ομάδες θα έπρεπε να συνιστούν και να αποτελούν για τους ποδοσφαιριστές τους επιπλέον κίνητρο για να κάνουν την υπέρβαση και να φτάσουν στη νίκη... Για τους ίδιους, για την ομάδα και τη φανέλα και τον κόσμο φυσικά...

Είναι πιθανό λοιπόν να επηρεαστούν από τον φόβο και την πίεση για το αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων και να δούμε ένα πολύ κακό παιχνίδι. Ψυχολογικά η ΑΕΚ είναι δεδομένα σε χειρότερη κατάσταση αφού αγνοεί την έννοια της νίκης. Ωστόσο πολλές φορές ένα ντέρμπι αποτελεί και το καλύτερο φάρμακο σε τέτοιες περιπτώσεις!

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ:
Στην ΑΕΚ από τον Ζοζέ Μοράις είναι δεδομένο αυτό που όλοι περιμένουν: Να κάνει τα αυτονόητα. Να μην ψάξει να βρει κάτι ιδιαίτερα εξεζητημένο το οποίο θα οδηγήσει σε παράλογη ποδοσφαιρική ενδεκάδα, ή έστω στην τοποθέτηση ποδοσφαιριστών κλειδιών σε θέσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν.

Πιο απλά από τον Πορτογάλο όλοι περιμένουν να κάνει τα κανονικά. Να δουν τον Μάνταλο να τοποθετείται ξανά στον άξονα της μεσαίας γραμμής και στα φτερά της επίθεσης (αν επιλέξει πάλι το 4-3-3 στο οποίο έχει αδυναμία) να παίξουν παίκτες που μπορούν να ανταποκριθούν (Χριστοδουλόπουλος, Πατίτο, ή Βάργκας).

Το πιο δύσκολο και ακραίο που μπορεί να αξιώσει κανείς είναι η σωστή διαχείριση του αγώνα από τον πάγκο. Το χειρότερο κομμάτι που αφορά τον Πορτογάλο τεχνικό έως τώρα αφού από εκεί τα 'χει κάνει (η αλήθεια είναι) μαντάρα! Θα περιμέναμε λοιπόν να γίνει η έκπληξη. Να... μαγέψει από τον πάγκο ο Μοράις και ταυτόχρονα με τις αλλαγές του - κινήσεις από τους παίκτες που θα 'χει δίπλα του θα καταφέρει να αλλάξει το παιχνίδι και είτε να το κερδίσει είτε να... κλειδώσει το διπλό!



 

Τελευταία Νέα