Το «ελληνικό» Final Four!

Φάνης Παναγιώτου
Το «ελληνικό» Final Four!

bet365

Η ώρα για το Final Four του Eurocup έφτασε (14/4) με τις 4 ομάδες να ρίχνονται στη μάχη για το τρόπαιο και το εισιτήριο της Ευρωλίγκας. Το gazzetta.gr βρήκε όσους έχουν περάσει από το ελληνικό μπάσκετ.

Βαλένθια:

Στο ρόστερ της Βαλένθια συναντάμε τον Μπράντ Νιούλεϊ. Ο Αυστραλός γκαρντ/φόργουορντ έχει αγωνιστεί για δύο σεζόν στην Ελλάδα. Αρχικά την περίοδο 2007-2008 με τον Πανιώνιο και στην συνέχεια την περίοδο 2008-2009 στον Πανελλήνιο. Η παρουσία στους «Μπλε» δεν ήταν η αναμενόμενη και σε καμία περίπτωση δεν έκανε τη διαφορά. Στον Πανιώνιο όμως έκανε καλά παιχνίδια και αυτό φυσικά που θυμόμαστε ακόμα και θα θυμόμαστε πάντα από τον Νιούλεϊ είναι το εκπληκτικό 8/8 τρίποντα στον αγώνα κόντρα στην ΑΕΚ όπου αγωνίστηκε για 32 λεπτά (το ρεκόρ του το έσπασε κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν ο Γιάννης Κυριακόπουλος με 9/9). Ο Αυστραλός φέτος στο Eurocup με τη Βαλένθια δεν έχει και την καλύτερη χρονιά, σκοράροντας μόλις 4.5 πόντους κατά μέσο ανά παιχνίδι.

Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης

Η πιο Ελληνική ομάδα! Καταρχήν γιατί στο ρόστερ της υπάρχει ο μοναδικός Έλληνας του Final Four και δεν είναι άλλος από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Ο Έλληνας φόργουορντ/σέντερ αποχώρησε από τον Ολυμπιακό το καλοκαίρι γιατί προτίμησε το υψηλότερο συμβόλαιο της Σπαρτάκ και εν μέρει δικαιώθηκε, αφού οι εμφανίσεις του με τη ρωσική ομάδα στο Eurocup είναι πολύ καλές. Συγκεκριμένα, σημειώνει 12.7 πόντους και μαζεύει 3.8 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο πρώην «ερυθρόλευκος» αφού στην Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης αγωνίζονται και οι Πάτρικ Μπέβερλι, Γιοτάμ Χαλπερίν. Ο Ισραηλινός έφυγε το καλοκαίρι από τον Ολυμπιακό, μετά από τρεις σεζόν στις οποίες έκανε κάποια καλά παιχνίδια αλλά σε καμία περίπτωση δεν έκανε τη διαφορά και δεν έγινε ποτέ βασικός στους Πειραιώτες. Φέτος όμως τα πηγαίνει αρεκτά καλά, καθώς σκοράρει 8.4 ανά ματς. Όσον αφορά τον Μπέβερλι, ο Αμερικανός αγωνίζεται για δεύτερη χρονιά στη Σπαρτάκ (έπαιξε τη σεζόν 2009-2010 στον Ολυμπιακό) και είναι πραγματικά ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Βοηθάει και επιθετικά (12.9 πόντους σημειώνει κατά μέσο όρο ανά αγώνα) αλλά και αμυντικά (μαζεύει 4.1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά ματς). Δίκαια, συνεπώς, ο Μπέβερλι αναδείχθηκε MVP της κανονικής περιόδου στο Eurocup.

Πέρασμα από την Α1 και για τον Ανατόλι Κασίροφ. Ο 24χρονος Ρώσος σέντερ είχε έρθει πέρσι (2011) για λίγο στον Άρη αλλά δεν έκανε πολλά πράγματα. Μια από τα ίδια και φέτος, αφού ναι μεν έχει ξεκινήσει σε αρκετά παιχνίδια της Σπαρτάκ βασικός αλλά είναι από τους λεγόμενους «ρολίστες». Στο Eurocup ο Κασίροφ σημειώνει 4.8 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα.

Στην Ελλάδα έχει αγωνιστεί ακόμα και ο Μίχα Ζούπαν. Ο διεθνής Σλοβένος πάουερ φόργουορντ/σέντερ είχε περάσει τη σεζόν 2009-2010 από την ομάδα των Τρικάλων. Δεν είχε έρθει από την αρχή της χρονιάς αλλά αποκτήθηκε για να βοηθήσει τα Τρίκαλα να παραμείνουν στην κατηγορία. Η κίνηση ήταν πολύ σωστή καθώς ο Ζούπαν είναι ένας πάρα πολύ ποιοτικός παίκτης (ειδικά για το επίπεδο των Τρικάλων) και βοήθησε την ομάδα κάνοντας πολλά καλά παιχνίδια. Τα Τρίκαλα ωστόσο δεν τα κατάφεραν αλλά ο Σλοβένος έβγαλε την ποιότητα του στα παρκέ της Α1. Ο Ζούπαν φέτος έρχεται από τον πάγκο, δίνοντας όμως αρκετές λύσεις στη Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης καθώς σκοράρει 7.2 πόντους ανά παιχνίδι.

Τέλος, στον πάγκο της ομάδας υπάρχει σαν πρώτος προπονητής ο Γιούρι Ζντοβτς που έχει αγωνιστεί σε Ηρακλή και Πανιώνιο, ενώ ήταν και προπονητής το 2005 στην ομάδα της Θεσσαλονίκης. Βοηθός του είναι ο Στέφανος Δέδας (πρώην βοηθός προπονητή στον Άρη) με τους δύο άνδρες να έχουν συνεργαστεί ξανά στον πάγκο της Εθνικής ομάδας της Σλοβενίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ζντοβτς αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στο Eurocup (δεύτερη διάκριση για τη Σπαρτάκ μετά από εκείνη του Πάτρικ Μπέβερλι).

Χίμκι:

Στην ομάδα της Χίμκι συναντάμε έναν παλιό μας γνωστό, τον Ματ Νίλσεν. Ο Αυστραλός ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την περίοδο 2004-2005 και πραγματοποίησε αρκετά καλή χρονιά με τον ΠΑΟΚ. Η σεζόν αυτή και οι επόμενες που ακολούθησαν με Βαλένθια και Λιέτουβος Ρίτας τον έφεραν την περίοδο 2010-2011 στον Ολυμπιακό, σαν αντικαταστάτη μάλιστα του Λινας Κλέιζα! Ο Νίλσεν όμως δεν κατάφερε ποτέ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των «ερυθρολεύκων» και μετά από μια απογοητευτική σεζόν έφυγε για την Χίμκι όπου αγωνίζεται τα δύο τελευταία χρόνια. Η παρουσία του όμως είναι μέτρια και με τη ρωσική ομάδα, καθώς φέτος σημειώνει μόλις 3 πόντους ανά παιχνίδι.

Παίκτης της Χίμκι είναι ακόμα ο Τόμας Κελάτι που το καλοκαίρι του 2009 ήρθε στον Ολυμπιακό αλλά ... κόπηκε στις ιατρικές εξετάσεις. Με τη ρωσική ομάδα όμως τα πηγαίνει αρκετά καλά φέτος καθώς πετυχαίνει 10 πόντους κατά μέσο όρο ανά αγώνα.


Λιέτουβος Ρίτας:

Το 2005 στον Ολυμπιακό έρχεται ο Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το μόνο που κατάφερε όμως ήταν να γίνει ακόμα ένα Λιθουανός που απέτυχαν στον Ολυμπιακό (πρόσφατο παράδειγμα ο Γκετσεβίτσιους, πιο πριν Ματσιγιάουσκας, Ζουκάουσκας)καθώς η παρουσία του τις σεζόν 2005-2006, 2006-2007 ήταν από μέτρια έως αδιάφορη. Τη σεζόν 2007-2008 έπαιξε στο Μαρούσι σαν δανεικός αλλά πάλι δεν έπεισε τους «ερυθρόλευκους». Από το 2011 όμως που αγωνίζεται στη Λιέτουβος Ρίτας έχει βρει την... υγειά του και αποδίδει σύμφωνα με τις δυνατότητες τους. Ειδικά φέτος πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις με 14.3 πόντους κατά μέσο όρο ανά αναμέτρηση στο Eurocup.

Την περίοδο 2009-2010 στον Πανιώνιο αγωνίστηκε ο Ταιρίς Ράις. Ο Αμερικανός πλέι μέικερ είχε μια αρκετή καλή χρονιά με την ομάδα της Νέας Σμύρνης από την οποία όμως αποχώρησε για να πάει στη Γερμανία (συγκεκριμένα στην Άρτλαντ). Φέτος πήγε στη Λιέτουβος και είναι μαζί με τον Αλεξάνταρ Ράσιτς το δίδυμο στην θέση «1» της λιθουανικής ομάδας, με τον Αμερικανό συνήθως να έρχεται από τον πάγκο. Επιθετικά η παρουσία του είναι αρκετά καλή με 11.3 πόντους κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι και σίγουρα στη Λιέτουβος ποντάρουν πολλά σε αυτόν για το Final Four.


Τελευταίος στη λίστα ο Λόρενς Ρόμπερτς. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ/ σέντερ ήρθε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2007 για τον Ολυμπιακό, μετά από κάποιες εμφανίσεις στο ΝΒΑ. Με τους «ερυθρόλευκους» όμως έπαιξε μόλις 3 μήνες -είχε υπογράψει συμβόλαιο δύο ετών- και αποχώρησε από την ομάδα. Από το 2011 αγωνίζεται στη Λιέτουβος και προσφέρει αρκετά στους Λιθουανούς σκοράροντας 7.4 πόντους και μαζεύοντας 6.5 ριμπάουντ κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι στο Eurocup.

Διαιτητές:

Ελληνική εκπροσώπιση όμως και στη διαιτησία με τους Χρίστος Χριστοδούλου και ο Τάσο Πηλοΐδη να είναι ανάμεσα στις 8 «σφυρίχτρες» του Final Four του Eurocup που θα λάβει χώρα στην έδρα της Χίμκι στη Μόσχα.

Το πρόγραμμα του Final Four:

Ημιτελικοί

Σάββατο (14/4)

14:30 Βαλένθια - Λιέτουβος Ρίτας

17:30 Χίμκι - Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης

Μικρός Τελικός

Κυριακή (15/4) 14:30

Μεγάλος Τελικός

Κυριακή (15/4) 17:30

 

Τελευταία Νέα