Γιατί ο «Ζοτς» δεν πήγε Τουρκία!

Αντώνης Καλκαβούρας
Γιατί ο «Ζοτς» δεν πήγε Τουρκία!

bet365

Το gazzetta.gr εξηγεί τι σχέση έχει ο κίνδυνος αποκλεισμού της Τουρκίας απ' το Eurobasket 2013 με την άρνηση «Ζοτς» να μετακομίσει στη γειτονική χώρα και γιατί τα λεφτά δεν κάνουν τις (τουρκικές) ομάδες.

Είναι τυχαίο που οι τουρκικές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν απ' τους υψηλότερους προϋπολογισμούς στην Ευρωλίγκα και δεν έχουν καταφέρει ποτέ να φτάσουν σε Final Four (σ.σ. εξαίρεση η Εφές Πίλσεν, που ήταν παρούσα το 2000 στην Θεσσαλονίκη και το 2001 στο Παρίσι); Είναι τυχαίο που το περασμένο καλοκαίρι η δευτεραθλήτρια Τουρκίας (με budget που αγγίζει τα €30.000.000) άπλωσε... χρυσάφι στα πόδια του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα €25.000.000) κυνήγησε μέχρι τελικής πτώσεως την υπογραφή του Ντούσαν Ίβκοβιτς, αλλά τελικά κανένας απ' τους δύο -έστω κι αν θα πληρώνονταν αδρά- δεν μπήκε στον κόπο να μετακομίσει στην κατά τα άλλα σαγηνευτική Κωνσταντινούπολη; Είναι τυχαίο που ο Ηλίας Ζούρος κλήθηκε πέρυσι σε μεταμεσονύχτιο meeting με τον πρόεδρο της Εφές Πίλσεν, επειδή η ομάδα του έχασε έναν αγώνα πρωταθλήματος μετά από ένα σερί 6 συνεχόμενων νικών;

Τι έγινε με τον Ομπράντοβιτς

Σύμφωνα με πληροφορίες του gazzetta.gr, η πρόταση της Εφές Πίλσεν στον 52χρονο Σέρβο τεχνικό ξεπερνούσε τα €3.000.000 ετησίως, όμως, με αυτά που άκουσε ο «Ζοτς» απ' τον γενικό διευθυντή, Ενγκίν Οζερχούν, (ότι πρέπει να συνεργαστεί με τους 12 παίκτες που έχουν συμβόλαιο και για τη νέα χρονιά και να αποκτήσει ακόμη μόλις 3 παίκτες απ' την μετεγγραφική αγορά), πήρε μία γεύση για το πώς στήνονται οι ομάδες στην Τουρκία και προτίμησε να ευχαριστήσει και να μη... πάρει τελικά!

«Επειδή οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουρκικών ομάδων πληρώνουν καλά κι οι γενικοί διευθυντές με τους προπονητές διαχειρίζονται, δεν σημαίνει ντε και καλά ότι η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη! Ίσα-ίσα που στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και μετά από τόσες αποτυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι προφανές ότι τα λεφτά δεν κάνουν την διαφορά, χρειάζεται και το know how κι ειδικά στην περίπτωση του Ομπράντοβιτς ο Οζερχούν έπρεπε να πείσει τον πρόεδρο να του δώσει εν λευκώ τη δυνατότητα να χτίσει την ομάδα απ' την αρχή και κατά την άποψή μου αυτός είναι ο λόγος που Σέρβος προπονητής έκανε πίσω. Γενικά οι τουρκικές ομάδες ξοδεύουν πολλά λεφτά, αλλά παραχωρούν τη διεύθυνση του αγωνιστικού τμήματος σε ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι και δεν μπορούν να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην διοίκηση και την ομάδα», σχολίασε ο Τούρκος μπασκετικός συντάκτης, Γιοκάν Τουρέ, που παρακολουθεί από κοντά το ρεπορτάζ των μεγάλων τουρκικών ομάδων, αλλά και της εθνικής Τουρκίας για λογαριασμό της καθημερινής εφημερίδας «Haberturk».

Η καθίζηση της εθνικής Τουρκίας

Να πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά... Πριν από δύο χρόνια (2010), τέτοια εποχή, η εθνική ομάδα της Τουρκίας με τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς στον πάγκο κατακτούσε στην Κωνσταντινούπολη το αργυρό μετάλλιο στο Mundobasket και έγραφε την πιο «χρυσή» σελίδα στην ιστορία του τουρκικού μπάσκετ. Η συνέχεια για τους «12 γίγαντες» έμελλε ν' αποδειχθεί εξαιρετικά δυσανάλογη με βάση τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της γειτονικής χώρας, με όλα σχεδόν τα αστέρια του (Τούρκογλου, Ιλιασόβα, Ασίκ και Καντέρ) και τον Ορχούν Ενέ να διαδέχεται τον 65χρονο τεχνικό, όχι απλά δεν μπόρεσε να διεκδικήσει ένα μετάλλιο στο Eurobasket της Λιθουανίας, αλλά έμεινε αι εκτός 8άδος (11η θέση), χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Πιο εύκολη αποστολή δε γίνεται...

Ως αποτέλεσμα αυτού ήρθε η συμμετοχή της Τουρκίας στην προκριματική φάση του Eurobasket 2013, μίας διαδικασίας στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν κι άλλες παραδοσιακές δυνάμεις του αθλήματος, όπως η Σερβία, η Ιταλία, η Κροατία, η Γερμανία και το Ισραήλ. Η αύξηση των ομάδων της τελικής φάσης από 16 σε 24 καθιστούσε την πρόκριση κάτι σαν... παιχνιδάκι, καθώς απ' τους 6 ομίλους που σχηματίστηκαν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Σλοβενίας παίρνουν οι 2 πρώτες ομάδες κι οι 4 απ' τις 6 καλύτερες τρίτες ομάδες!

Πώς δε θα αποκλειστεί

Με δεδομένο ότι οι τέσσερις προαναφερθέντες NBAers, αλλά κι οι Τουντσερί κι Ονάν, αρνήθηκαν να «χαραμίσουν» το καλοκαίρι τους, περιδιαβαίνοντας τα ευρωπαϊκά γήπεδα, η τουρκική ομοσπονδία επιστράτευσε και πάλι τον «εθνικό» σωτήρα, για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες της «στραβής», αλλά φαίνεται ότι η εμπειρία και η αυστηρότητα του «Μπόσια» Τάνιεβιτς δεν μπόρεσε να «παντρευτεί» με το νέο αίμα του τουρκικού μπάσκετ και πλέον η Τουρκία κινδυνεύει με αποκλεισμό.

Πώς θα γίνει αυτό; Αν οι «γείτονες» δεν νικήσουν και τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια τους, το Σάββατο (8/9) στην Κοΐμπρα κόντρα στην Πορτογαλία και την ερχόμενη Τρίτη (11/9) στην Πόλη κόντρα στην Τσεχία (η οποία έχει προκριθεί). Θα μας πείτε σιγά το δύσκολο. Αν σκεφτείτε ότι ο καλύτερος παίκτης των Τούρκων, σ' αυτούς τους αγώνες, είναι ο Σεμίχ Ερντέν (μ.ό. 15π., 7ρ.) θα καταλάβετε ότι ο αυριανός εκτός έδρας αγώνας με την Πορτογαλία (δυσκόλεψε όλες τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου στην έδρα της) ισοδυναμεί με τελικό και σε μεγάλο βαθμό θα κρίνει το μέλλον του τουρκικού μπάσκετ, γιατί ένας ενδεχόμενος αποκλεισμός θα κλείσει την πόρτα και για το Mundobasket 2014 στην Ισπανία.

Η κούραση του Ασίκ κι ο έρωτας του Καντέρ!

«Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει εξήγηση γιατί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κλήθηκε να διεκδικήσει την πρόκριση στο Εurobasket χωρίς 8 βασικούς παίκτες, βασιζόμενο σε λίγους έμπειρους παίκτες και αρκετούς νέους κι άπειρους! Παρόλα αυτά, είμαστε άτυχοι γιατί και στα 2 ματς με την Ιταλία, χάσαμε παρότι είχαμε προηγηθεί με διψήφια διαφορά πόντων κι όταν έρχονται τέτοιες ήττες σιγά-σιγά αυξάνεται η πίεση! Ωστόσο, πιστεύω ότι τελικά θα προκριθούμε, αν και το θέμα δεν είναι εκεί. Εντάξει ο Τούρκογλου, άντε και ο Ιλιασόβα, έχουν προσφέρει πολλά και δικαιούνται μία επιπλέον ξεκούραση. Αλλά όταν ο Ομέρ Ασίκ που έπαιζε μ.ό. 15 λεπτά στο ΝΒΑ (Σικάγο Μπουλς) και φέτος υπέγραψε στο Χιούστον (έναντι $25.000.000 για 3 χρόνια) διατείνεται ότι είναι εξαντλημένος κι ο 20χρονος Καντέρ δεν μπαίνει καν στον κόπο να απαντήσει στην πρόσκληση της ομοσπονδίας και δεν σηκώνει τα τηλέφωνα ούτε στον manager του, επειδή η Αμερικανίδα κοπελιά του τον διέταξε να περάσουν όλο το καλοκαίρι στην Καραϊβική, τι να πει κανείς...», αναρωτήθηκε εύλογα ο Τούρκος συνάδελφος, δικαιώνοντας απόλυτα τον Μπόγκταν Τάνιεβιτς, που πρόσφατα έβγαλε τον σέντερ της Γιούτα Τζαζ στις εφημερίδες.

 

Τελευταία Νέα