Roland Garros: Τα παιδιά των Βαλκανίων αγαπούν το Παρίσι!

Roland Garros: Τα παιδιά των Βαλκανίων αγαπούν το Παρίσι!
Οχτώ αθλητές και αθλήτριες από τα Βαλκάνια έχουν κατακτήσει 10 τίτλους στο Roland Garros.

Τα Βαλκάνια μπορεί να έχεουν χαρακτηριστεί ως "πυριτιδαποθήκη" της Ευρώπης αλλά έχουν τεράστια ιστορία σ' όλους τους τομείς και φυσικά στον αθλητισμό.

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πολεμήσει πολλές φορές μεταξύ τους, ο πόλεμος ήταν μέχρι και πριν κάποιες δεκαετίες στην ... γειτονιά, αλλά όλα αυτά δεν εμπόδισαν την ανάπτυξη τους.

Έχουν αναδείξει κορυφαίους αθλητές σ' όλα τα σπορ και δεν είναι τυχαίο ότι το 2018 (έως σήμερα) κορυφαίος τενίστας στον κόσμο είναι ο Σέρβος Τζόκοβιτς και ο Κροάτης Μόντριτς ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής.

Από τα Βαλκάνια στο Παρίσι

Τα παιδιά των Βαλκανίων έχουν πετύχει θαύματα και στο τένις. Σερβία, Κροατία, Σλοβενία, Ρουμανία έχουν αναδείξει τεράστιους αθλητές.

Οι μέρες αυτές ανήκουν στο Roland Garros και γι΄αυτό θα έχει την τιμητική του. Αλήθεια πόσες φορές έχουν κατακτήσει οι Βαλκάνιοι τον τίτλο;

Η ερώτηση δεν είναι και τόσο δύσκολη. Η απάντηση είναι μια. Δέκα. Οχτώ αθλητές και αθλήτριες έχουν δέκα κούπες.

Η μεγάλη των Σέρβων σχολή

Το 2016 ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε στο Παρίσι τον τίτλο που του έλειπε στη σειρά των Grand Slam.

Επικράτησε με 3-1 σετ του Άντι Μάρεϊ στον τελικό και κατέκτησε το Roland Garros. Είναι ο μοναδικός Σέρβος που το έχει κερδίσει. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για τις συμπατριώτισες του.

Το 2008 η κολλητή του Άνα Ιβάνοβιτς έφτανε στην κορυφή στο Παρίσι κερδίζοντας την Σάφινα με 2-0 σετ!

Η μεγάλη Μόνικα

To 1973 γεννήθηκε στο Νόβισαντ της Γιουγκλοσλαβίας ένα κορίτσι που ήταν γραφτό να γίνει μια από τις κορυφαίες τενίστριες στον κόσμο. Κέρδισε 9 Grand Slams εκ των οποίων τα 3 ήταν Roland Garros.

Είναι φυσικά η Μόνικα Σέλες η οποία κέρδισε το γαλλικό όπεν τρεις συνεχόμενες χρονιές από το 1990 έως το 1992 και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Νόλε.

Τα δυο από τα τρία Garros τα κέρδισε κόντρα στην Στέφι Γκραφ. Το 1990 έγινε η νεότερη παίκτρια που κατέκτησε το Roland Garros σε ηλικία 16 ετών και 6 μηνών.

Η πρώτη ήταν Σλοβένα

Το 1977 το Roland Garros το κατακτά μια αθλήτρια που είχε γεννηθεί στο Μάριμπορ της Γιουγκοσλαβίας που είναι φυσικά σήμερα η πρωτεύουσα της Σλοβενίας.

Το όνομα της είναι Μίμα Γιαούσοβετς και είναι η πρώτη από τα Βαλκάκια που κέρδισε το τουρνουά.

Την χρονιά που η Μίμα κατακτούσε το Garros γεννήθηκε στο Ζάγκρεμπ (Κροατία) η Ιβάνα Μαγιόλι η οποία το 1997 στα 20 της κέρδιζε την Χίγκινς στον τελικό του τουρνουά με 2-0 και έφτανε στην κορυφή.

Αυτός είναι ο μοναδικός τίτλος Grand Slam της αθλήτριας που λάτρευε τον χορό και συμμετείχε 2007 στην κροατική έκδοση του "Dancing With The Stars".

Η τελευταία νικήτρια

Στο τουρνουά των γυναικών η τελευταία νικήτρια είναι η Σιμόνα Χάλεπ. Το κορίτσι από την Ρουμανία που κέρδισε τον τίτλο το 2018 και είναι για πολλούς το φαβορί και για το 2019 αγαπά τη χώρα της και θαυμάζει τον Γκεόργκι Χάτζι.

Δεν είναι η πρώτη Ρουμάνα που κατακτά τον τίτλο αφού είχε προηγηθεί το 1978 η Βιρτζίνια Ρουζίτσι.

Στον τελικό είχε επικρατήσει της νικήτριας του 1977 (Γιαούσοβετς) σ' έναν "εμφύλιο" των Βαλκανίων. Μαζί της όμως κατέκτησε το 1978 τον τίτλο στο διπλό!

Η Ρουμάνα έφτασε και στον τελικό του 1980 όπου και έχασε από την Κρις Έβερτ. Σήμερα είναι μάνατζερ της Σιμόνα Χάλεπ.

Αφήσαμε για το τέλος τον Ίλιε Ναστάζε ο οποίος έγινε ο πρώτος Βαλκάνιος (Ρουμάνος) που κέρδισε τον τίτλο το 1973. Ο θρυλικός Ρουμάνος με τους 58 τίτλους καριέρας είχε φτάσει και στο Νο1 τον Αύγουστο του 1973!

  • Tags:
 

ROLAND GARROS Τελευταία Νέα